Вангеловски: Одлуката на Врховниот Суд за притворот на бизнисменот Сеад Кочан е исправна и извршна и мора да се почитува


Судија на претходна постапка денеска одлучува дали на бизнисменот Сеад Кочан ќе му одреди мерка притвор. Случајот е вратен во Кривичниот суд откако Врховните судии пред два дена одлучија дека претходните решенија за одредување притвор биле донесени со повреда на законските прописи. Денеска претседателот на Врховниот Суд Јово Вангеловски на брифинг ја образложи одлуката потенцирајќи дека таа исправна, извршна и мора да се почитува. - Со пресудата ние не го укинавме притворот, туку одлучивме по барањето за заштита на законитоста против решението со кое е определен притворот. Ние само ја оценивме законитоста на решението на пониските судови и најдовме дека барањето за заштита на законитоста поднесено од Републичкиот јавен обвинител е основано и врз основа на тоа донесовме пресуда, бидејќи имало повреда на законите, рече Вангеловски на денешната средба со новинарите. Судијата на претходна постапка веќе еднаш одлучи дека не постојат основи за определување мерка притвор за Кочан. Но оваа одлука ја промени ...
| | веќе видена | слични

Поранешната европска судијка во Стразбур препорачува индивидуализација на секој случај, во кој судијата ќе одлучи како да постапи По два часа презентација на праксата на Стразбур околу употребата на незаконски стекнати докази во судска постапка, поранешната македонска судијка во Судот во Стразбур, Мирјана Трајковска Лазарова, на врховните судии им пренела неколку поенти. Првата, дека судиите треба да се водат од принципот на јавниот интерес виза ви приватниот во потрага по вистината. Втората, дека Врховниот суд не смее да се стави во улога на законодавец и оти треба да се дозволи индивидуализација на секој случај. Сепак, конечниот збор ќе го имаат врховните судии, кои откако ќе ги проанализираат случаите ќе размислат дали воопшто ќе изградат став околу употребата на „бомбите“ во судската постапка. Како што изјави по завршувањето на седницата поранешната македонска судијка во Судот во Стразбур, врховните судии ги интересирала праксата на Европскиот суд за човекови права во Стразбур околу користењето ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Врховниот суд на Република Македонија вчера на неопределено време ја одложи расправата за правното прашање „Дали доказите стекнати на незаконит начин можат да бидат употребени како доказ во судска постапка“. На вчерашното продолжение на општата седница присуствувала и Мирјана Лазарова-Трајковска, поранешен судија во Европскиот суд за човекови права, која информирала за праксата на тој суд и одговарала на прашањата поставени од судиите на Врховниот суд. Минатата недела претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски, на средба со новинарите рече дека смета оти нелегално прислушуваните разговори не може да се користат како доказ, туку само како индиција за постоење кривично дело. - Работа на СЈО е да ги анализира разговорите и да обезбеди конкретни докази за потоа да може да ги обвини прислушуваните лица за кривично дело - рече Вангеловски.
| | веќе видена | слични

Досегашната судијка во Европскиот суд за човекови права и слободи во Стразбур Мирјана Лазарова – Трајковска, на врховните судии денеска им дала 35 примероци од пресуди на Судот според кои, нелегално стекнати материјали може да бидат докази во судски постапки. Идејата Врховниот суд да одлучи дали таканаречените бомбите што пред две години ги објави тогашниот лидер на опозицијата Зоран Заев може да бидат доказ во кривична постапка, е на претседателот на судот Јово Вангеловски. „Водилка мора да биде јавниот интерес визави приватниот интерес, односно заштитата на приватниот живот на поединците. Моето мислење е дека во однос на оваа расправа во Врховниот суд , Судот не може да си земе улога на законодавец и тој да ја уредува таа материја туку треба да се дозволи индивидуализација на секој случај, индивидуален пристап на секој случај. Останува на судечкиот суд да одлучи во која постапка незаконски обезбедени докази ќе бидат прифатени како докази (ако се зборува генерално, тие не се врзуваат само со прислушуваните ...
| | веќе видена | слични

При масовност на некоја појава како што е прислушувањето, кое сега го истражува Специјалното јавно обвинителство, за судовите во земјава водечки интерес треба да виде јавниот интерес да се дојде до вистината. Ова на Врховните судии им го образложила поранешната судијка на Европскиот суд за човекови права, во однос на тоа Дали бомбите можат да бидат доказ во судска постапка. Ова прашање на општата седница на Врховниот суд го постави претседателот на Врховен, Јово Вангеловски, кој и самиот се најде во прислушуваните разговори. „Моето мислење е дека во однос на оваа расправа во Врховниот суд е дека Врховен не може да си земе улога на законодавец и тој да ја уредува таа материја, туку треба да се дозволи индивидуализација на секој случај, индивидуален пристап на секој случај. Останува на судечкиот суд да одлучи во која постапка незаконски обезбедени докази, ако се зборува генерално тие не се врзуваат само со прислушуваните разговори, ќе бидат прифатени како докази, во која постапка ќе бидат користени како ...
| | веќе видена | слични

По два часа презентација на праксата на Стразбур околу употребата на незаконски стекнати докази во судска постапка, поранешната македонска судијка во Судот во Стразбур, Мирјана Лазарова Трајковска, на врховните судии им пренела неколку поенти, дека судиите треба да се водат од принципот на јавниот интерес виза ви приватниот во потрага по вистината и дека Врховниот суд не смее да се стави во улога на законодавец и оти треба да се дозволи индивидуализација на секој случај.Конечниот збор ќе го имаат врховните судии, кои откако ќе ги проанализираат случаите ќе размислат дали воопшто ќе изградат став околу употребата на „бомбите“ во судската постапка.Лазарова Трајковска оценува дека Врховниот суд не може да си земе улога на законодавец и тој да ја уредува оваа материја туку треба да се дозволи индивидуализација на секој случај.Како што изјави по завршувањето на седницата поранешната македонска судијка во Судот во Стразбур, врховните судии ги интересирала праксата на Европскиот суд за човекови права во Стразбур ...
| | веќе видена | слични

Пренесувајќи им ги искуствата од европската пракса на колегите од Врховен суд, поранешната судијка во судот во Стразбур, Мирјана Лазарова Трајковска им предочила дека прислушуваните разговори може да служат како доказ во судските постапки. Таа им советувала јавниот, а не приватниот интерес да им биде водилка кога одлучуваат во постапките што ги води Специјалното јавно обвинителство. Лазарова- Трајковска вели дека Врховниот суд не треба да донесува генерална одлука по ова прашање бидејќи тоа може да го прави само законодавецот. Освен европската пракса, потсетува дека вакви незаконски создадени, но законски прибавени докази веќе се користени како доказ и во нашите судови, во Апелацискиот суд на пример. Врховниот суд преку соопштение информираше дека расправата се одложува на неопределено време. Минатата недела претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски на средба со новинарите рече дека смета оти нелегално прислушуваните разговори не може да се користат како доказ, туку само како индиција за постоење ...
| | веќе видена | слични

Поранешната судијка во Европскиот суд за човекови права и слободи во Стразбур и претседател на ДИК, Мирјана Лазарова – Трајковска, смета дека во случаи со вакво масовно прислушкување, судиите треба да го имаат предвид јавниот интерес во потрага по вистината наспроти приватноста на обвинетите. Таа на врховните судии денеска им дала 35 примероци од пресуди на на Европскиот суд за човекови права каде прислушкувани разговори и снимки биле користени како докази, но потсети и на македонската афера „Големото уво“.„Водилка мора да биде јавниот интерес визави приватниот интерес, односно заштитата на приватниот живот на поединците. Моето мислење е дека во однос на оваа расправа во Врховниот суд , Судот не може да си земе улога на законодавец и тој да ја уредува таа материја туку треба да се дозволи индивидуализација на секој случај, индивидуален пристап на секој случај. Останува на судечкиот суд да одлучи во која постапка незаконски обезбедени докази ќе бидат прифатени како докази (ако се зборува генерално, тие не ...
| | веќе видена | слични

Врховниот суд на Република Македонија денеска ја продолжи расправата за можноста да се користат снимките од прислушуваните разговори, односно „бомбите“ како докази, но повторно не ја заврши. „Расправата по правното прашање е одложена на неопределено време“, се вели во известувањето објавено на судскиот портал. Во продолжението на расправата по рефератот „Дали доказите кои се стекнати на незаконит начин можат да бидат употребени како доказ во судска постапка“ учествуваше и Мирјана Лазарова – Трајковска, поранешен судија на Европскиот суд за човекови права, која информирала за практиката на Европскиот суд за човекови права и одговарала на прашања поставени од судиите на Врховниот суд. За продолжението на Општата седница, јавноста ќе биде дополнително известена, соопшти прес-службата на Врховниот суд. Извор: Loading...
| | веќе видена | слични

Врховниот суд на општа седница, на неопределено врме ја одложи расправата за тоа дали „бомбите“ односно нелегално прислушуваните материјали можат да бидат искористени како доказ во судска постапка. На седницата деенска своја експертиза даде поранешната судијка на Европскиот суд за човекови права Мирјана Лазарова Трајковска. Пракса за користење на вакви докази вели Трајковска имало и во македонската судска пракса. Минатата недела претседателот на Врховниот суд Јово Вангеловски на средба со новинарите рече дека смета оти нелегално прислушуваните разговори не може да се користат како доказ, туку само како индиција за постоење кривично дело.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Владата на денешната седница ја разгледа Информацијата за формирање меѓуресорска работна група за обезбедување натамошен квалитетен развој и имплементација на ...
сите 80 | | | веќе видена

ремиерот Зоран Заев вчера на прес-конференција ги охрабри судиите да одлучуваат строго по закон и Устав бидејќи, како што рече, не должат никому ништо. Лидерот ...
сите 181 | | | веќе видена

Охрид, 12. јули 2019 (ИНПРЕС) – Засега до општината нема поднесени барања од граѓани за обесштетување, по завчерашното невреме што го зафати Охридскиот регион, ...
сите 139 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 88 | | | веќе видена

Хрватското списание „Jutarnji list“ објави исклучително интересен коментар за историското финале на Вимблдон. Новак во неделата во најдраматичното и најдолго ...
сите 237 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Вангеловски: Одлуката на Врховниот Суд за притворот на бизнисменот Сеад Кочан е исправна и извршна и мора да се почитува

Од:
До кого (е-маил):
Порака: