Босанците и Албанците ќе патуваат без визи во ЕУ од средината на декември

БРИСЕЛ, Белгија -- Министрите за внатрешни работи на ЕУ едногласно одлучија во понеделник (8-ми ноември) да визите за граѓаните на Босна и Херцеговина (БиХ) и Албанија, од 15-ти декември. Советот за правда и домашни работи на ЕУ, исто така, донесе одлука дека механизми за надгледување ќе се применуваат на двете земји заради потврдување дека тие ги почитуваат правилата. БиХ и Албанија го пропуштија првиот бран на визната либерализација за Западен Балкан -- во кој Србија, Македонија и Црна Гора беа вклучени во така наречената Бела Шенген листа -- од крајот на декември 2009 година. (Срна, Фена, РТРС, ДПА - 08/11/10)
| | веќе видена | слични

Советот на министри на ЕУ вчера одлучи да ги укине визите за државјаните на БиХ и Албанија, но во исто време, воведе двоен механизам за надзор и "рано предупредување", кој ги вклучува и Македонија, Србија и Црна Гора за кои визната бариера беше симната минатата година. Европската комисија со посебна изјава укажа дека во случаите на нарушување на режимот на визната либерализација "може да преземе и мерка на привремено укинување" на режимот на патување без виза во земјите од ЕУ. Оваа мерка следи по барањето на некои земји-членки на ЕУ да се заостри контролата на спроведување на визната либерализација поради случаите на "лажни азиланти" кои влегуваа во Унијата по укинувањето на визите за Македонија, Србија и Црна Гора. Во Изјавата се нагласува дека експерти на ЕК внимателно ќе ги "следат реформите што на тоа поле мораат да ги спроведуваат земјите во регионот". Притоа, на секои шест месеци, ќе им поднесува на министрите за правда и за внатрешни работи на ЕУ, извештаи за визната либерализација на целиот Западен ...
| | веќе видена | слични

Европската комисија воведе дополнителен механизам за надзор и рано откривање на злоупотребата на визната либерализација откако беше утврдено дека со стапувањето во сила на либерализацијата од страна на голем број граѓани на Македонија и на... Европската комисија воведе дополнителен механизам за надзор и рано откривање на злоупотребата на визната либерализација откако беше утврдено дека со стапувањето во сила на либерализацијата од страна на голем број граѓани на Македонија и на Србија таа беше искористена за барање азил во земји од ЕУ. Воведувањето на дополнителен мониторинг, кој евентуално може да значи и укинување на визната либерализација, според изјавите на министерот за надворешни работи Антонио Милошоски, не ја загрижува македонската Влада. Македонија ќе мора да ја зајакне безбедносната соработка со ЕУ, потврди тој за време на заедничката прес-конференција со својот полски колега Радосав Сикорски
| | веќе видена | слични

Албанија и Босна и Хецеговина добија безвизен режим. Одлуката ја донесе советот на министрите за внатрешни работи на земјите на Европската унија, а можноста слободно да патуваат ќе ја имаат од 15 декември годинава. Но, Брисел не даде само зелено светло. Во исто време, беше усвоена и стратегијата за контрола на визната либерализација за земјите од Балканот како превентива, но и опомена за злоупотребата на безвизниот режим. „Комисијата може да интервенира со секакви мерки за надминување на проблемите. Јасно е дека некои одредби од визната либерализација во некои случаи предвидуваат и суспендирање на слободниот режим за визи. Тоа што ние го направивме е потсетувањето дека овие правила постојат и дека можеме да ги искористиме ако има злоупотреба на безвизниот режим“, истакна Мелчиор Вателет – белгиски министер за азил и емиграција. По шест месеци, се очекува Европската Комисија да подготви извештај за Македонија, Албанија, Црна Гора, Србија и Босна и херцеговина од кој ќе се види – дали се почитува визната ...
| | веќе видена | слични

Европската комисија воведува механизми со кои ќе ја контролира визната либерализација за Македонија, Србија и Црна Гора. Со писмена гаранција се заложи да ги следи имигрантските барања за азил на сите земји од Западен Балкан, откако масовно се зголеми азилантскиот бран по олеснувањето на визниот режим. Во сила остануваат два контролни механизми, мониторинг за проверка дали се постигнуваат договорените стандарди, како и дали се почитуваат во континуитет со механизмот за рано предупредување. Од ЕУ објаснуваат дека овие мерки се превентивни за да се спречи злоупотребата на визната либерализација бидејќи во спротивно ќе следуваат соодветни мерки. Ваквите мерки ќе важат и за Босна и Херцеговина и Албанија, бидејќи Европската Унија денеска донесе одлука за укинување на визите и на овие две земји. Нивните граѓани ќе можат да патуваат слободно од 15 декември. И покрај стравувањето на Франција и Холандија дека БиХ и Албанија немаат остварено доволен напредок во областа на границите, сепак на крајот сите 27 ...
| | веќе видена | слични

За сите земји што се вклучени во процесот на визната либерализација ќе бидат одблиску следени со цел да се осигуриме дека нема прекршувања Сесилиа Малстром На денот кога го објави укинувањето на визите за Босна и Херцеговина и Албанија, Советот за правда и внатрешни работи го најави и мониторингот на тој процес. „Безвизниот режим подразбира одговорност од двете страни и затоа го покренавме механизмот на набљудување не само за Албанија и Босна и Херцеговина туку и за целиот Западен Балкан. За сите земји што се вклучени во процесот на визната либерализација ќе бидат одблиску следени со цел да се осигуриме дека нема прекршувања,“ изјави Малстром. Белгискиот државниот секретар за миграција и азил Мелкор Ватле како претставник на белгиското претседателство со Унијата беше уште појасен: „Правилата кои се однесуваат на визната либерализација имаат можен механизам на суспензија на либерализацијата. Она што го правиме е да се ...
| | веќе видена | слични

Вистинска еуфорија на радост владее во Албанија уште од вчера а таа кулмираше веднаш по соопштувањето на одлуката на министерите за внатрешни работи на ЕУ за укинување на визите за албанските граѓани. Тирана е преполна со плакати и билборди на кои пишува „Без визи во Европа“, „Европа“. За премиерот Сали Бериша визната либерализација претставува историска одлука и најголемо постигнување за слободата и достоинството на албанските граѓани по падот на железната завеса. -Сега изолацијата и припаѓа на минатото, на еден бункер од комунистичкиот систем. Да го прославиме достоинството кое го залужуваме. Слободното движење е осова на човечкото достоинство. Ние ја направивме Албанија почитувана земја за граѓаните и Европа, - изјави Бериша. Поздравувајќи ја одлуката и залагодарувајќи им се на земјите членки на ЕУ, Бериша изјави дека одлуката се должи на исполнувањето на низа реформи, успешната борба против корупцијата и криминалот ,слободните и фер избори во 2009, зајакнатата конрола на границата, како и ...
| | веќе видена | слични

Европската унија денеска донесе одлука за укинување на визите за граѓаните на Босна и Херцеговина и Албанија. Одлуката ќе биде објавена на 14 декември во службениот весник на ЕУ, а граѓаните на БиХ од 15 декември ќе можат слободно да патуваат. Ваквата одлука е донесена и покрај стравувањата на Франција и Холандија дека БиХ и Албанија немаат остварено доволен напредок во областа на контролата на границите. Европската комисија даде писмени гаранции дека ќе ја следи миграцијата од сите земји од Западен Балкан, откако е утврдено дека од донесувањето на визната либерализација за Србија и Македонија зголемен е бројот на имигранти кои бараат азил во земјите од Европската унија. Укинувањето на визите за лицата кои поседуваат биометриски патни исправи овозможува патување во земјите од Шенген зоната во кои може да престојуваат најмногу три месеци. Одлуката е донесена едногласно на состанокот на министрите за внатрешни работи на 27 земји членки на ЕУ, што значи дека Холандија се согласи да ја повлече ...
| | веќе видена | слични

Известувачот на Европскиот парламент за визна либерализација Тања Фајон, откако денеска Брисел донесе одлука за укинување на визите за граѓаните на Албанија и Босна и Херцеговина, изјави дека Косово останува сериозен проблем. - Косово останува сериозен проблем. Косово не може да остане изолирано, луѓето повеќе од кога било мораат да се чувствуваат слободно. Време е Европската комисија да излезе со јасни насоки и да пронајде решение за приклучување на Косово во безвизниот режим, изјави Фајон. Според соопштението од канцеларијата на Фајон, Косово не смее да остане „црна точка на мапата на Западен Балкан“. - Владата во Приштина има да помине значителен и предизвикувачки дел од патот до укинувањето на визите, но луѓето имаат потреба од јасна европска перспектива, нагласи Фајон. Известувачот на Европскиот парламент за Србија Јелко Кацин, исто така изјави дека работата на делегацијата на ЕП за југоисточна Европа нема да биде завршена се додека граѓаните на сите земји од Западен Балкан не бидат во ...
| | веќе видена | слични

Албанскиот премиер Сали Бериша ја поздрави одлуката за визна либерализација, оценувајќи ја иситата како историска. - Одлуката претставува најголемо постигнување за слободата и достоинството на албанските граѓани. Сега изолацијата и припаѓа на минатото. Слободата на движење е основа на човечкото достоинство, изјави Бериша веднаш по соопштувањето на одлуката. Тој нагласи дека сето тоа е резултат на успешните реформи спроведени од владата со која ракови тој, борбата против корупцијата и криминалот, воведувањето биометриски пасоши, демократски организираните парламентарни избори лани. Бериша им гарантираше на земјите членки на Европската унија дека не треба да се плашат од наплив на албански емигранти, зашто за таа цел превземни се сите потребни активности, преку кампања за запознавање на граѓаните што значи визната либерализација и фактот дека тие по ниту еден основ не може да бараат азил во земја членка на Унијата. Разбирливо, одлуката за укинувањето на визите е вест на денот. Најавени се ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Во комбинатот ОХИС во Скопје има „хемиска бомба“ од околу осум тони жива, која десетина години е оставена да тече по погонот за електролиза, да испарува во ...
сите 196 | | | веќе видена

Уште Шпанија и Франција останаа земји кои треба да го ратификуваат протоколот за членство на Македонија во НАТО. Премиерот во заминување Заев синоќа на ...
сите 543 | | | веќе видена

Таа во интервјуто за МИА посочува на инвестициите во човечкиот капитал кои имаат централно место во Предлог-буџетот за 2020 година. Наведувајќи податоци за ...
сите 238 | | | веќе видена

Протестот на судската администрација повторно ги отвори прашањата за функционирањето и ефикасноста на македонското судство. Нивните барања добија јавна ...
сите 140 | | | веќе видена

Во Каракас вечера беа одржани протести, предводени од лидерот на опозицијата Хуан Гуаидо, кој ги повика граѓаните да излезат на улиците и да го соборат од ...
сите 286 | | | веќе видена

„Полесна трговија, минување на стока без царини и чекање, патување без пасоши, полесно вработување во Србија, Северна Македонија и Албанија за граѓаните на тие ...
сите 347 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, заедно со секретарот за меѓународна соработка Тимчо Муцунски денеска оствари средба со амбасадорката на ...
сите 139 | | | веќе видена

 Лицата се приведени во рамки на операцијата на СВР Скопје, Управата за јавни приходи, Државниот пазарен инспекторат и Државен инспекторат за труд во која беше ...
сите 279 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Босанците и Албанците ќе патуваат без визи во ЕУ од средината на декември

Од:
До кого (е-маил):
Порака: