Анкета: Бизнисмените се плашат да ги кажат проблемите што ги имаат

Управата за јавни приходи, судството и извршителите најнегативно влијаат врз бизнис климата, деловните субјекти се плашат јавно да зборуваат за своите проблеми поврзани со инспекцискиот надзор, глобите за стопанството се многу високи, а затворањето на фирмите како казна треба да се укине. Најпозитивно влијание врз деловната клима, пак, имаат Организацијата на работодавачи и Централниот регистар, додека речиси никакво или неутрално Берзата, инвестициските фондови и синдикатите. Ова го покажуваат резултатите од анкетата „Влијанието на инспекцискиот надзор врз деловната клима“ спроведена од Асоцијацијата за граѓанска толеранција и соработка, во рамки на проектот „Инспекторот ѕвони колку што сака“, од 15 септември до 14 октомври годинава, со која се опфатени 266 фирми – испитаници. Голем процент од стопанствениците сметаат дека постои лавиринт од закони кои не можат да ги следат, дека исполнувањето на законските норми им троши многу време и дека постојат премногу нејасни, непознати, но и непотребни стандарди за ...
| | веќе видена | слични

Ако ја затвориме фирмата тогаш бизнисмените прават нова фирма на друго име: Миле Бошков Речиси 90 отсто од бизнисмените се плашат да зборуваат за проблемите со инспекциите, сметаат дека тие се спроведуваат селективно и нееднакво на целата територија на државата, повеќе се казнувале отколку што се опоменувале, а привременото затворање на фирма била санкција на штета на бизнисот и доверителите. Ова го покажале резултатите од анкетата „Влијанието на инспекцискиот надзор врз деловната клима“, спроведена од Асоцијацијата за граѓанска толеранција и соработка, во рамки на проектот „Инспекторот ѕвони колку што сака“. Анкетата е спроведена во периодот од 15 септември до 14 октомври годинава, а со неа биле опфатени фирми-испитаници од целата држава. Според анкетата, бизнисмените сметаат дека казните се превисоки, па дури 45 отсто од нив би се одлучиле да подмитат инспектор отколку да платат казна. „На прашањето дали Инспекторот ако сака ќе те казни без разлика дали работиш законски, најголем дел од испитаниците ...
| | веќе видена | слични

Бизнисот трпи поради несовесната работа на инспекциските служби и лошата законска регулатива – тврдат стопанствениците во анкетата за влијанието на инспекциите врз деловната клима. Речиси 90% од бизнисмените се плашат да зборуваат за проблемите со инспекциите, сметаат дека тие се спроведуваат селективно и нееднакво на целата територија на државата, повеќе се казнувале отколку што се опоменувале, а привременото затворање на фирма била санкција на штета на бизнисот и доверителите. Според анкетата, бизнисмените сметаат дека казните се превисоки, па дури 45% од нив би се одлучиле да подмитат инспектор, отколку да платат казна. Затоа од бизнис конфедерацијата велат дека ќе размислат дали да побараат поделба на казните според големината и капиталот на фирмите, намерноста на грешката и други критериуми. Најнегативно влијание врз бизнисот, според оваа анкета имале Управата за јавни приходи, судовите, извршителите, санитарно-здравствената и пазарната инспекција. Според податоците на УЈП, секоја година се намалувал ...
| | веќе видена | слични

Инспекциите кошмар за бизнисмените. Се плашат да зборуваат за проблемите поврзани со инспекцискиот надзор иако се соочуваат со чести и високи казни. Ова го покажало испитувањето на граѓанската асоцијација АГТИС која анкетирала 576 компании од... Инспекциите кошмар за бизнисмените. Се плашат да зборуваат за проблемите поврзани со инспекцискиот надзор иако се соочуваат со чести и високи казни. Ова го покажало испитувањето на граѓанската асоцијација АГТИС која анкетирала 576 компании од целата држава. Дури 87 отсто од испитаниците мислат дека кај деловните субјекти постои страв да зборуваат за проблемите во работењето. Кај стопанствениците владее генерален став дека постои лавиринт од закони кој не можат да го следат и токму поради тоа често се жртви на инспекторите. - На прашањето дали инспекторот ако сака ќе те казни без разлика дали работиш законски, најголем дел од испитаниците одговараат потврдно. За Државниот пазарен инспекторат тој процент е 80.8, а за Управата за јавни приходи 83,5 отсто велат дека може ...
| | веќе видена | слични

Останато

Вкупно 171 предмет презело Јавното обвинителство на Република Северна Македонија од Специјалното јавно обвинителство, велат од ЈОРСМ за МИА. – Јавното ...
сите 262 | | | веќе видена

Претставник на извршната власт, ниско во хиерархија, денес призна дека знаел дека ќе има истрага уште таа пред да почне во ЈО.... А замислете што знаат тие ...
сите 212 | | | веќе видена

Постојат и лични причини зошто Катица го напиша тоа фамозно писмо со кое го ополномоштува републичкото обвинителство да ги преземе предметите, со тоа два од ...
сите 143 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Анкета: Бизнисмените се плашат да ги кажат проблемите што ги имаат

Од:
До кого (е-маил):
Порака: