Лазања со мелено месо


Кога станува збор за избор на омилена национална кујна, нашиот одговор е многу едноставен. Италијанската секогаш ќе биде на наше прво место. Верувам дека ќе се сложите со нас, дека Италијанците по многу нешта го држат пиедесталот, особено поради огромниот избор на феноменални рецепти со тестенини.Иако изворно тестенините потекнуваат до Кина, благодарение на Марко Поло кој ги донел во Европа, тие стануваат синоним за италијанската кујна. Има еден мал милион рецепти за подготвување на најразлични типови на тестенини, но сите тие имаат едно нешто заеднички.За сосема кратко време со малку инвентивност секогаш можете да направите нешто ново и опасно вкусно. Ние денес направивме еден наш омилен, проверен рецепт за лазања кој е одобрен од нашето пошироко опкружување, односно од сите тие кои до сега ја пробале и ја пофалиле.Убавото е што можете да експериментирате, но ние сепак се држевме до оној класичен рецепт со мелено месо и бешамел сос. Од фотографиите можете да видите како ни испадна, а за вкусот, е за тоа ќе ...
| | веќе видена | слични

Покрај смокви, мед, цимет, каранфилчиња и кора од лимон, колачот со рогач ќе разбуди кај вас спомени за мирисните и вкусни бабини колачиња. Потребно е: за тестото: 20 гр свеж квасец околу 250 мл млеко 50 гр шеќер 500 гр брашно 50 гр путер 1 ванилин шеќер 2 лажичиња рендана кора од лимон 2 жолчки малку сол за филот: 250 гр брашно од рогач 400 мл млеко 200 гр ситно сецкани суви смокви 130 мл мед 1 лажица рендана кора од лимон малку мелени каранфилчиња малку цимет во прав 50 гр шеќер во прав Подготовка: – Квасецот ставете го со неколку лажици млако млеко и додадете 1 лажиче шеќер и оставете да стаса 5-6 минути. – Брашното ставете го во еден подлабок и во средината направете вдлабнатина. Во неа истурете го стасаниот квасец и оставете го уште малку да стои. – За тоа време измешајте ги преостанатото млеко, растопениот путер, преостанатиот шеќер, ванилиниот шеќер, ренданата кора од лимон, жолчките и малку сол. Ова сипете го во брашното и замесете меко тесто. По потреба додадете уште малку млеко додека го месите ...
| | веќе видена | слични

Не можете да им одолеете на слатките , а сепак сте свесни дека поради вишокот на килограми сепак не би требало да си дозволите ниту еден единствен исклучок? Можеби и постои решение за ова, бидејќи со овој фин и ароматичен десерт од јаболки истовремено може да го забрзате метаболизмот и да го поттикнете варењето, а повторно ќе може да уживате во ароматични залачиња. За оваа магична пита ќе ви бидат потребни: 200 г спелт брашно 50 г кафеав шеќер 3 лажици мед 1 мала лажичка цимет ½ мала лажичка прашок за пециво 1 мала лажичка ѓумбир во прав 150гр путер 1цм свеж ѓумбир ¼ мала лажичка каранфилче 10 јаболки 100 г кафеав шеќер 2 лажици сок од лимон 1 мала лажичка изрендана кора од лимон 1 лажица спелт брашно Подготовка: Во сад промешајте го брашното, стопениот путер, кафеавиот шеќер (50гр), циметот, каранфилчето, мелениот ѓумбир и прашокот за пециво. Добро промешајте, а потоа нарендајте го коренот од ѓубир. Добро изгмечете ја смесата со раце, ставете ја во сад и прекријте го садот со фолија. Смесата оставете ја ...
| | веќе видена | слични

Кремасто полнење и меко пилешко месо, одличен ручек … Потребно е: 4 пилешки парчиња бело месо 250 гр спанаќ 100 гр панцета 4 млади кромидчиња, исчистени и ситно исецкани 200 гр маскарпоне сирење 50 гр пармезан, изрендан маслиново масло сол, бибер Подготовка: – Спанаќот бланширајте го неколку минути во вода што врие, исцедете го и ставете го неколку минути во сад со ладна вода. Повторно исцедете го со раце и исецкате го на ленти. – Во широка плитка тава на малку маслиново масло и на средна температура пропржете ја панцетата исецкана на коцки. Потоа додадете го и сецканиот кромид. – Кога ќе омекне кромидот додадете ги спанаќот, маскарпонето и пармезанот. Зачинете со сол и бибер и трнете го на страна да се излади. – Во парчињата пилешко месо со остар нож исечете отвор како џеб, посолете ги и наполнете ги со филот од маскарпоне и спанаќ. Џебовите затворете ги со чепкалки за заби. – Наполнетите парчиња пилешко месо ставете ги во тава за печење, посипете со малку маслиново масло и ставете да се печат во загреана ...
| | веќе видена | слични

Сецкани ореви и тиква, наш предлог за совршен домашен колач. Потребно е: 2 шолји изрендана тиква 1 шолја шеќер 200 мл зејтин 2 шолји брашно 100 гр сечкани ореви 2 лаж суво грозје 1 лаж. сода бикарбона 8 лаж мармалад 50 гр мелени ореви Подготовка: Изренданата тиква измешајте ја со шеќер и сода бикарбона и оставете да отстои половина час. Во смесата потоа додадете масло, брашно, ореви и грозје. Се добро измешајте и ставете во подмачкан плех. Печете на 180 степени околу половина час. Печениот колач премачкајте го со џем по избор и посипете со мелени ореви. Изладениот колач исечете го на коцки и послужете.
| | веќе видена | слични

Познатата изрека вели: летната кондиција се постигнува во зима. Но секој од нас знае колку е тешко да му се одолее на чипсот, особено кога е поладно и кога најмногу сакаме да си седиме под кебе во топлината на својот дом и да ги гледаме омилените серии. Меѓутоа, грицките не мораат да бидат мрсни и нездрави– туку можат да ви помогнат да ослабнете, а притоа и да бидат вкусни! Ако и вие спаѓате во онаа група која не може да гледа филм без да грицка нешто, еве ви рецепт за здрави грицки кои одлично ќе послужат за таа цел. Станува збор за чипс од кељ, кој можете да го направите многу едноставно. Состојки: 1. Кељ 2. Маслиново масло 3. Сол Приготвување: 1. Кељот добро да се измие, а потоа да се исуши со помош на кујнска крпа или хартиени салфетки. 2. Со помош на нож исечете го секој лист на помали парчиња, а средината потполно отстранете ја затоа што е горчлива. 3. Парчињата кељ ставете ги во голем пластичен сад и прелијте ги со маслиново масло. Секое парче нека биде обложено со масло. 4. На тепсија ставете хартија ...
| | веќе видена | слични

Фичо ќе ни открие како самите дома да направиме њоки од компир. Тој ќе ги комбинира со брз домашен Песто сос од спанаќ. Подготовка Чекор 1: Компирите ставете ги да се варат. Оставете ги да се оладат и испасирајте ги. Потребна е една шолја пасиран компир. Ставете ги компирите во сад и додадете го брашното и јајцето. Замесете убава смеса, завиткајте во фолија и оставете да одмори 10 минути. Чекор 2: Смесата поделете ја на 4 дела. Од секој дел формирајте долгнавеста форма и сечете форми и димензии на њоки. Со виљушка притиснете ја секоја њока за да може сосот да се задржува. Извалкајте ги во брашно и тргнете ги на страна, додека да зоврие водата во која што ќе се варат. Чекор 3: Во Нутрибулетот ставете ги сите состојки за пестото и убаво изблендирајте. Чекор 4: Њоките варете ги додека не испливаат на површината. Тоа е знак дека се варени. Чекор 5: Во тава ставете ја павлаката за готвење да се загрее, додадете го пестото и њоките и убаво промешајте. Чекор 6: Сервирајте со рендан пармезан! СОВЕТ: Песто сосот ...
| | веќе видена | слични

Потребни состојки: * 2 јајца * 1 кесичка прашок за печиво * 125 гр. путер * 130 гр. шеќер * 80 мл. слатка павлака * 180 мл. млеко * 30 гр. какао во прав * 260 гр. брашно * 180 гр. чоколадо за готвење Начин на подготовка: Измешајте го брашното со прашокот за печиво во голем стаклен сад, а потоа додадете го шеќерот. Додадете го и какаото и растопениот путер во смесата. Искршете ги двете јајца, ставете го млекото и мешајте додека не добиете густа смеса како за мафини. Смесата претурете ја во огноотпорен сад премачкан со масло или путер. Печете 7-8 минути на средна температура. Колачот проверете го со чепкалка. Ако тестото уште се лепи, вратете го и допечете уште 5-7 минути. Оладениот колач превртете го на плитка чинија целосен, како што е. Чоколадото истопете го заедно со хоплата додека не добиете еднолична смеса. Прелијте го колачот со чоколадната глазура и декорирајте по желба. Сечете поголеми парчиња и уживајте во чоколадната бомба.
| | веќе видена | слични

Потребни состојки: 400 гр макарони 300 гр шампињони 100 гр шунка произволна количина кашкавал кечап сирење малку суво месо малку оригано За прелив: 2 јајца 1 чаша јогурт (или павлака за готвење Подготовка: Макароните згответе ги во солена вода, исцедете ги и измијте ги со ладна вода. Потоа, додадете ја на коцкички исечената шунка, сувото месо, ренданиот кашкавал, сирењето, кечапот и ориганото. На малку масло, продинстајте ги шампињоните, посолете ги, а потоа додадете ги во останатите состојки. Сето тоа добро измешајте го, па ставете го во некој сад, претходно премачкан со маргарин. На крај изматете ги јајцата и јогуртот, а потоа прелијте ги врз макароните. Ставете ги макароните во рерна и печете на 200 степени.
| | веќе видена | слични

Потребно е: 10-12 поголеми шампињони 300 гр пилешки гради 200-250 гр ориз 1-2 лажици ајвар 150 мл слатка павлака (без шеќер) сол, бибер мелен сув зачин 2-3 лажици масло Подготовка: – Шампињоните измијте ги убаво и извадете им ги дршките. – Во подлабок сад исецкајте ги дршките од шампињони, на коцки пилешките гради и додадете го измиениот ориз, ајвар и зачините по вкус. Убаво измешајте за да се соединат сите состојки. – Со оваа смеса полнете ги печурките. – Полнетите печурки наредете ги на дното на една подлабока тава, но не една до друга туку оставете простор помеѓу нив. – Остатокот од смесата распоредете ја меѓу шампињоните. – На крај прелијте ги со вода скоро да се прекријат. – Ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути. Од време на време додавајте уште вода ако е потребно. – Во еден сад на рингла загрејте ја слатката павлака и со неа прелијте ги шампињоните. Уште малку запечете ги и извадете ги од рерна за да се изладат. – По желба во слатката павлака ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Уште на 2 јули 2017 Специјалното јавно обвинистелство (СЈО) констатирало дека има опасност од бегство на обвинетите Миле Јанакиески и Кирил Божиновски во ...
сите 269 | | | веќе видена

Претседателот на Франција, Емануел Макрон изјави синоќа дека Франција и САД би требало меѓусебно да се почитуваат, како што им доликува на едни долгогодишни ...
сите 244 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицковски вечерва во Гостивар, коментирајќи ги последните случувања во државата, оцени дека Владата не ја води државата ...
сите 283 | | | веќе видена

Постои ли белоруска врска во бегството на Груевски, повеќе унгарски медиуми пренесуваат изјава на добро информиран дипломат кој тврди дека според дипломатските ...
сите 192 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Лазања со мелено месо

Од:
До кого (е-маил):
Порака: