Четврта седница на Собранието на Република Македонија

2 копии

Собранието на Република Македонија денеска ќе ја одржи четвртата седница на чиј дневен ред се извештаите за работата на повеќе институции во 2010 година. Годишен извештај за работата на Државната комисија за спречување на корупцијата, на Регулаторната комисија за енергетика, на Агенцијата за електронски комуникации, на Дирекцијата за заштита на личните податоци, на Комисијата за заштита на конкуренцијата, на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер и на Агенцијата за пошти, се само дел од предвидените точки. Пред пратениците се и годишните извешти за работата на Советот за радиодифузија и на Државната комисија за жалби по јавни набавки за 2010 година, Годишниот финансиски извештај на Агенцијата за регулирање на железничкиот сектор и Извештајот за работата на Комисијата за хартии од вредност. Ќе се расправа и по Извештајот за финансиското работење на МРТ во 2010 година, како и по Финасискиот план за редовното работење на МРТ за 2011 година. Разгледани ќе бидат и ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Сподели Собранието на Република Македонија денеска треба да го одржи второто продолжение на четвртата седница, со расправа за годишните и финансиските извештаи на повеќе комисии, дирекции, агенции и јавни претпријатија. На дневен ред на седницата се минатогодишните извештаи за работата на Агенцијата за пошти, на Дирекцијата за заштита на личните податоци, на Советот за радиодифузија, на Државната комисија за жалби по јавни набавки, како и годишниот финансиски извештај на Агенцијата за регулирање на железничкиот сектор, исто така за 2010 година. На седницата треба да се расправа и за предлог-одлуките за давање согласност на годишната програма и финансиски план на Агенцијата за регулирање на железничкиот сектор за 2011 година, како и Годишниот финансиски извештај на Агенцијата за цивилно воздухопловство за периодот од 15 октомври 2010 до 31 декември 2010 година. На продолжението на четвртата седница ќе се дебатира и за Годишниот извештај за работата на Државната комисија за спречување на корупцијата во 2010 ...
| | веќе видена | слични

Собранието на Република Македонија денеска ќе го одржи второто продолжение на четвртата седница. На дневен ред е годишниот извештај за работата на Агенцијата за пошти за 2010 година, годишниот извештај за работата на Дирекцијата за заштита на личните податоци во 2010 година, годишниот извештај за работата на Советот за радиодифузија на Република Македонија за 2010 година, годишниот финансиски план на Советот за радиодифузија на Република Македонија за 2011 година, годишниот извештај за работата на Државната комисија за жалби по јавни набавки за 2010 година и др. (Крај)
| | веќе видена | слични
2 копии

Годишните и финансиските извештаи на повеќе комисии, дирекции, агенции и јавни претпријатија, се на дневен ред на денешното второ продолжување на четвртата собраниска седница. На дневен ред на седницата се минатогодишните извештаи за работата на Агенцијата за пошти, на Дирекцијата за заштита на личните податоци, на Советот за радиодифузија, на Државната комисија за жалби по јавни набавки, како и годишниот финансиски извештај на Агенцијата за регулирање на железничкиот сектор, исто така за 2010 година. На седницата треба да се расправа и за предлог-одлуките за давање согласност на годишната програма и финансиски план на Агенцијата за регулирање на железничкиот сектор за 2011 година, како и Годишниот финансиски извештај на Агенцијата за цивилно воздухопловство за периодот од 15 октомври 2010 до 31 декември 2010 година. На продолжението на четвртата седница ќе се дебатира и за Годишниот извештај за работата на Државната комисија за спречување на корупцијата во 2010 година, за Извештајот за финансиското работење ...
| | веќе видена | слични

Пратениците во попладневното продолжение на четвртата седница на Собранието ги усвоија извештаите за работата на Комисијата за хартии од вредност (КХВ), на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) и на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) за 2010. Извештајот за КХВ беше усвоен со 75 гласа „за“, без ниту еден против или воздржан. - Пратеничката група на СДСМ ќе го поддржи овој извештај, рече пратеникот Миле Андонов од СДСМ и упати препорака Комисијата за хартии од вредност заедно со Македонската берза да направат и понудат стратегија за да заживее пазарот на хартии од вредност. Таков став изнесе и сопартиецот на Андонов, Стојко Пауновски, кој оцени дека Извештајот на Комисијата е добар, но е потребна долгорочна Стратегија за нејзин развој бидејќи го претставувала лицето на државата. Според Пауновски, „за подобро да функционира оваа Комисија, треба да биде независна и непартиска и да ја водат професионалци и непартиски луѓе“. Владанка Авировиќ од СПМ рече дека Извештајот на Комисијата е многу добар и ...
| | веќе видена | слични

Милчо Велески Во 2010-тата година рекорден број на поднесени жалби од граѓаните поради не постапување на имателите на информации од јавен карактер. Повеќе од две третини од државните институции не ги исполниле законските обврски за изготвување извештаи. Годишниот извештај на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, подржан и од опозицијата и од парламентарното мнозинство. Законска регулатива постои но мора да се имплементира.Факт е дека на најголем дел од поднесоците позитивно е одговорено. “Во годината рекордна по бројот на поднесени барања,граѓаните и невладините организации,во својство на подносители,интерес пројавија речиси во сите сфери на општественото живеење“, вели првиот човек на Комисијата, Пеце Ташевски. Обврска на Комисијата не е само да ги констатира слабостите, туку и да укаже што е она што Законодавниот дом треба да преземе тие да се надминат, вели Цветанка Иванова од СДСМ. Смета дека треба да се зајакне моќта на Комисијата и да помине ...
| | веќе видена | слични

Пратениците на продолжението на четвртата седница денеска ги усвоија извештаите за работата на комисиите за заштита на конкуренцијата и за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер за 2010 година. Основна надлежноста на Комисијата за заштита од конкуренцијата, според претседателот Чедомир Кралевски, е откривање, спречување и санкционирање на различни облици на загрозување, спречување и нарушување на конкуренцијата на пазарот. Во текот на 2010 година Комисијата повела 25 управни постапки за заштита од конкуренцијата, три решенија за забранети договори против Авто-мото сојузот на Македонија и здруженија на возачи, едно решение против јавното погребално комунално претпријатие „Охридски комуналец“ за злоупотреба на доминантна позиција, а во однос на спојувањето на фирмите односно концентрација на пазарот донесени се 22 решенија. Миле Андонов пратеник од СДСМ посочи дека Комисијата има задача да ја спречи злоупотребата на употребата на доминантната позиција, односно ...
| | веќе видена | слични

Предлог одлуката за продолжување на работното време на угостителските објекти и предлог одлуката за давање мислење на планот за изведување на училишните екскурзии во учебната 2011-2012 година на ОУ „Св. Климент Охридски“ Охрид, се точките на дневен ред на 37- та седница на совет која ќе се одржи на 28- ми јули. На седницата е предвидено да се расправа и околу предлог одлуката за усвојување на Годишниот извештај за работата на јавната општинска установа за деца –детска градинка „Јасна Ристеска “ Охрид . OhridNews
| | веќе видена | слични

Извештаите за работата на комисиите за заштита на конкуренцијата и за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер за 2010 година, се усвоени од страна на паратениците во Парламентот. Основна надлежноста на Комисијата за заштита од конкуренцијата, според претседателот Чедомир Кралевски, е откривање, спречување и санкционирање на различни облици на загрозување, спречување и нарушување на конкуренцијата на пазарот. Во текот на 2010 година Комисијата повела 25 управни постапки за заштита од конкуренцијата, три решенија за забранети договори против Авто-мото сојузот на Македонија и здруженија на возачи, едно решение против јавното погребално комунално претпријатие „Охридски комуналец“ за злоупотреба на доминантна позиција, а во однос на спојувањето на фирмите односно концентрација на пазарот донесени се 22 решенија. Миле Андонов пратеник од СДСМ посочи дека Комисијата има задача да ја спречи злоупотребата на употребата на доминантната позиција, односно монополизацијата. Смета дека ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На продолжението на четвртата седница на собранието ќе се разговара за Годишниот извештај за работата на Државната комисија за спечување корупција за минатата година, понатаму ќе се дебатира за Извештајот за финансиско работење и планови на МРТ за 2010 и 2011 година како и повеќе предлог одлуки за одобрување на финансиските планови на Јавното претпријатие МРТ. На дневен ред ќе се најдат извештаите за 2010 година за работа на комисиите за заштита на конкуренцијата, за заштита на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер, за хартии од вредност, на Регулаторната комисија за енергетика и на агенциите за електронски комуникации и за пошти. На продолжение на четвртата седница ќе се дискутира и за годишните извештаи за работата на Дирекцијата за заштита на личните податоци во минатата година како и на Советот за радиодифузија, на Државната комисија за жалби по јавни набавки и за годишниот финансиски извештај на Агенцијата за регулирање на железничкиот сектор. На седницата ќе се расправа и за ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

„Во Апелацискиот суд каде што судиите имаат одговорност за тоа во кој правец ќе продолжи да се движи македонското судство: Дали ќе се издигне над состојбите и ...
сите 405 | | | веќе видена

Тоа што Христијан Мицкоски се обидува да го претстави носителот на криминалот и режимот, Никола Груевски уште еднаш потврдува: Антизападниот Христијан Мицкоски ...
сите 205 | | | веќе видена

Поранешниот премиер Никола Груевски на својот профил на социјалната мрежа Фејсбук објави дека добил политички азил во Унгарија , поради тоа што бил, како што ...
сите 507 | | | веќе видена

„Неодговорноста на СДСМ дозволува вистинска еколошка катастрофа во Охридското езеро. Десетици тони плашица веќе неколку дена е заробена во каналот Студенчишта, ...
сите 47 | | | веќе видена

Веднаш штом Судот го донесе решението за меѓународна потерница, МВР ја распиша и го извести Интерпол, соопшти министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски ...
сите 41 | | | веќе видена

Сообраќајот на државните патишта се одвива без забрани, по влажни коловози. Поради појава на магла намалена видливост до 50 метри има на патниот правец Тетово ...
сите 91 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Четврта седница на Собранието на Република Македонија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: