Владата со мерки за безбедност во сообраќајот


Министерството за транспорт и врски ù предложи на Владата да формира посебно извршно тело со кое ќе се подобрува безбедноста на сообраќајот и ќе се намали бројот на несреќи со фатални последици. Таа би требало да ги нотира сите критични точки низ патиштата и да предлага мерки. Просечно секоја година во земјава гинат меѓу 160 и 200 лица, но тој број е и поголем затоа што во билтените не се опфатени лицата кој починале во болница како последица на некоја сообраќајна несреќа. „Ние заедно со сите други органи кој ќе бидат вклучени во овој период од шест месеци како што се Агенцијата за државни патиша, Македонија пат, Републичкиот совет за сообраќај, ќе бидат вклучени во таа анализа која ќе се направи за да формираме едно тело со јасно дефинирани надлежности кое преку предлог Закон до Владата и Парламентот ќе биде донесено и ќе биде орган кој се бори да се намали бројот на жртви на патиштата“, рече министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески.
| | веќе видена | слични

Рокот за изградба на автопатот Кичево- Охрид продолжен за 3,5 години. Проектната документација неусогласена со условите на терен. Се анализира уште колку пари ќе бидат потребни за комплетирање на делницата. Кинеската корпорација „Синохидро“ доби од Владата дополнителен рок од 39 месеци за да ја заврши автопатската делница од Кичево до Охрид. Краен рок ќе биде 30-ти јуни 2021-ва година. Министерот за транспорт и врски Сугарески дециден, автопатот мора да се заврши, бидејќи над половина од работите се реализирани. „Стоиме на тврдењето дека изградбата на автопатот мора да продолжи, сѐ со цел бидејќи над 50 насто е изграден автопатот и со направените препроектирања заедно со дополнителните финансиски средства што ќе бидат утврдени транспарентно, треба да се доизгради автопатот“, изјави министерот за транспорт Сугарески. По барање на надзорниот орган, Владата решила да се склучи анекс на договорот за изградба на автопатската делница, со што се пролонгира крајниот рок за завршување на работите, но ќе треба во ...
| | веќе видена | слични

Автопатот Кичево Охрид ќе биде готов до јуни 2021 година. Синоќа Владата го усвои првиот анекс на договорот со кинеската компанија Синохидро со кој рокот за градба се пролонгира за три и пол години. Вториот допрва ќе се договара, со него ќе биде дефинирана сумата која ќе треба да се доплати. Деталите ќе бидат познати дури откако ќе се изврши репроектирање на деловите од патот на кои надзорот утврди сериозни пропусти. Сугарески вели дека овој автопат е до половина изграден и заложба на Владата е тој да биде комплетно готов, а тоа ќе ја чини државата многу повеќе од првично обезбедените 370 милиони евра. Претходно Владата со анкес на договорот го продолжи рокот за изградба на автопатот Штип Скопје. Тој требаше да биде готов лани во мај, а новиот рок е септемрви годинава.
| | веќе видена | слични

Сo анексот на договорот за автопатот Кичево -Охрид, кој беше прифатен на последната седница на Владата, изградбата на оваа делница се пролонгира за три и пол години. -На барање на Надзорниот орган, донесовме одлука да се склучи анекс на договорот за изградба на автопатската делница Кичево- Охрид со продолжување на рокот односно крајниот рок да биде 30 јуни 2021 година. Потребата од продолжување на рокот за доизградба на овој капитален проект се јавува поради неусогласеност на проектната документација со реалните услови на теренот како и променливата геологија на теренот која не одговара со геологијата предвидена во проектот. Поради тоа е потребно е препроектирање на: тунелското решение, препроектирање на сите усеци, препроектирање на повеќе вијадукти, мостови, потпорни зидови, натпатници, потпатници плочести и цевасти пропусти, комплетна проектна документација за девет клучки, како и изработка на проекта документација за позиции кои не биле предвидени во основниот проект а морале да се предвидат заради ...
| | веќе видена | слични

Новиот рок за финиширање на автопатската делница од Кичево до Охрид е пролонгирана за 30 јуни 2021 година, соопшти министерот за транспорт и врски Горан Сугарески. По барање на надзорот, Владата донесе одлука за склучување на анекс договор за изградба на автопатот. За колку ќе биде зголемена крајната цената на овој инфраструктурен зафат министерот не сакаше да одговори бидејќи како што рече, не е добро да се шпекулира со милионски суми. Продолжувањето на градежните работи ќе зависат од новиот закон за реализација на инфраструктурните проекти на автопатот за кој Сугаревски побара што побрзо надополнување и влез во собраниска процедура. Само пред неколку денови, вицепремиерот за економски работи Кочо Анѓушев потврди дека проблемите со автопатот на западот од земјата се огромни и додаде дека Владата е пред свршен чин и треба да се избере едно од двете зла. Едното е раскинување на договорот и прекин на работите, а другото како што вели Анѓушев да се продолжи со работа, но со зголемени трошоци кои се по барање на ...
| | веќе видена | слични

Кинеската корпорација „Синохидро“ доби од Владата дополнителен рок од 39 месеци за да ја заврши автопатската делница од Кичево до Охрид. Краен рок ќе биде 30-ти јуни 2021-ва година. Министерот за транспорт и врски Сугарески дециден, автопатот мора да се заврши, бидејќи над половина од работите се реализирани. „Стоиме на тврдењето дека изградбата на автопатот мора да продолжи, сѐ со цел бидејќи над 50 насто е изграден автопатот и со направените препроектирања заедно со дополнителните финансиски средства што ќе бидат утврдени транспарентно, треба да се доизгради автопатот“, изјави министерот за транспорт Сугарески. По барање на надзорниот орган, Владата решила да се склучи анекс на договорот за изградба на автопатската делница, со што се пролонгира крајниот рок за завршување на работите, но ќе треба во Собранието да помине Законот за дополнување на Законот за изградба на автопатската делница Кичево- Охрид. Според министерот Сугарески по завршувањето на допроектирањето, посебен стручен тим, во соработка со ...
| | веќе видена | слични
4 копии

На барање на надзорниот орган, донесовме одлука да се склучи анекс на договорот за изградба на автопатската делница Кичево-Охрид со продолжување на рокот, односно крајниот рок да биде 30 јуни 2021 година. Ова го изјави министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, кој информираше дека на вчерашната владина седница била донесена одлука од потребата за донесување закон за дополнување на Законот за реализација на инфраструктурните проекти за изградба на автопатската делница Кичево-Охрид. Како што наведе Сугарески, потребата од продолжување на рокот за доизградба на овој капитален проект се јавува поради неусогласеност на проектната документација со реалните услови на теренот, како и променливата геологија на теренот која не одговара со геологијата предвидена во проектот. „Сакам да нагласам дека овој анекс се однесува само за продолжување на рокот. Не се однесува за дополнителните средства бидејќи сè уште се прават сеопфатни анализи колку би чинел дополнително. Најпрво е потребно да се изврши допроектирање ...
| | веќе видена | слични

Крајниот рок за изградба на автопатската делница Кичево - Охрид да биде 30 јуни 2021 година, информираше министерот за транспорт и врски Горан Сугарески по одлуката на владата да го усвои анекс договорот за изградба на оваа делница.Сугарески денеска изјави дека одлуката за склучување на анекс договорот за изградба на оваа автопатска делница е на барање на надзорниот орган, а потребата за продолжување на рокот за доизградба на овој капитален проект е поради неусогласеност на проектната документација со реалните услови на теренот, како и променливата геологија на теренот која не одговара со геологијата предвидена во проектот. „Поради тоа потребно е препроектирање на тунелското решение на сите усеци, на повеќе вијадукти, мостови, потпорни ѕидови, надпатници, подпатници, плочести и цевасти пропусти, потоа комплетна проектна документација за девет клучки, како и изработка на проектна документација за позиции што не биле предвидени во основниот проект, а морале да се предвидат заради неопходно и правилно ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Крајниот рок за изградба на автопатската делница Кичево - Охрид да биде 30 јуни 2021 година, предвидува текстот на анекс договорот за изградба на оваа делница, усвоен на вчерашната владина седница. Како што изјави денеска министерот за транспорт и врски Горан Сугарески одлуката за склучување на анекс договорот за изградба на оваа автопатска делница е на барање на надзорниот орган, а потребата за продолжување на рокот за доизградба на овој капитален проект е поради неусогласеност на проектната документација со реалните услови на теренот, како и променливата геологија на теренот која не одговара со геологијата предвидена во проектот. - Поради тоа потребно е препроектирање на тунелското решение на сите усеци, на повеќе вијадукти, мостови, потпорни ѕидови, надпатници, подпатници, плочести и цевасти пропусти, потоа комплетна проектна документација за девет клучки, како и изработка на проектна документација за позиции што не биле предвидени во основниот проект, а морале да се предвидат заради неопходно и ...
| | веќе видена | слични

Како што изјави денеска министерот за транспорт и врски Горан Сугарески одлуката за склучување на анекс договорот за изградба на оваа автопатска делница е на барање на надзорниот орган, а потребата за продолжување на рокот за доизградба на овој капитален проект е поради неусогласеност на проектната документација со реалните услови на теренот, како и променливата геологија на теренот која не одговара со геологијата предвидена во проектот. - Поради тоа потребно е препроектирање на тунелското решение на сите усеци, на повеќе вијадукти, мостови, потпорни ѕидови, надпатници,  подпатници, плочести и цевасти пропусти, потоа комплетна проектна документација за девет клучки, како и изработка на проектна документација за позиции што не биле предвидени во основниот проект, а морале да се предвидат заради неопходно и правилно функционирање на автопатот. Сето ова предизвикува дополнителни и нови работи, а со тоа и зголемен обем на работа кој суштински влијае врз продолжување на рокот, но и значителни финансиски ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Можноста катедралата Нотр Дам да добие нов модерен изглед, предизвика бес ширум Франција и светот, пренесе „РТ“.„Да го сопреме ова лудло. Мораме да покажеме ...
сите 749 | | | веќе видена

Општина Струга е држава во мало. Има долга традиција на различни вери и етнички заедници, но соживотот секогаш бил по мерка. Вака ја замислувам и нашата земја, ...
сите 181 | | | веќе видена

Политички за НАТО изигравме одлично, но не испорачуваме резултати за позитивна препорака за старт на преговорите со ЕУ.НАТО е геополитика, ЕУ е техника, ...
сите 115 | | | веќе видена

Кандидатот за претседател на Вмро-Дпмне и Коалицијата, Гордана Силјановска Давкова гостуваше во емисијата Еден на Еден и ги покажа своите танцувачки ...
сите 214 | | | веќе видена

Тројцата претседателски кандидати Блерим Река, поддржан од Алијансата за Албанците и Беса, кандидатката поддржана од ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силјановска Давкова и ...
сите 192 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Владата со мерки за безбедност во сообраќајот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: