Заев апелира до Иванов да го потпише Законот за јазиците: Ветото не е функционална демократија


Премиерот, Зоран Заев тврди дека на неколку средби со шефот на државата, Ѓорѓе Иванов се обидел да поттикне да се стави потписот на Законот за употреба на јазиците. Ова законско решение меѓу другото, се уште чека и зелено светло од претседателот на Собранието, Талат Џафери за да стигне до објава во Службен весник.Тоа што се’ уште не е ставен потпис од страна на претседателот на државата, Ѓорѓе Иванов на Законот за јазиците е кршење на Уставот. Ова е ставот на премиерот, Зоран Заев кој смета дека поради ова, Парламентот е блокиран во извршувањето на својата функција. Тој потенцира дека досега неколкупати се обидел да го мотивира и да го поттикне Иванов да го стави својот потпис на ова законско решение кое веќе долго е предмет на јавна дебата.„Ова испраќа порака дека претседателот може да си одлучи кога сака и кој сака закон да го стави таканареченото џебно вето. Тоа не е функционална демократија. Одговорноста е преголема“, рече Заев. Тој нагласи дека треба да се повикуваат надлежните институции како ...
| | веќе видена | слични

Колумните во весникот „Нова Македонија“ што се посветени на прашањето за името редовно и со посебен интерес ги читам. Со поголем дел од текстовите го делам мислењето, а во врска со некои делови имам посебно мислење, засновано на Уставот и важечките закони и прописи што владеат во државата. Според нив, Уставот не ѝ дава генерално овластување на Владата за склучување меѓународни договори, па кога наголемо се најави склучување на меѓународен договор за промена на името, почнав да го барам законот во кој ѝ е дадено такво овластување на Владата. (Имам долгогодишно правно искуство во Уставниот суд на СРМ, и долгогодишно правно искуство како судија на Врховниот суд на РМ.) Според Уставот, само претседателот може да склучува меѓународни договори во име на Република Македонија и тоа без ограничување, што е разбирливо. Но Владата, според Уставот, е ограничена со закон, така што таа може да склучува меѓународни договори во име на Републиката, само кога тоа е определено со закон. Овластувањето не може да е дадено со ...
| | веќе видена | слични

Во последно време интензивирани се преговорите помеѓу владите на Република Македонија преку премиерот Зоран Заев и Република Грција преку премиерот Алексис Ципрас. Од она што го дознаваме преку медиумите и изјавите на премиерот Заев, Р. Грција има воспоставено црвени линии: државата Република Македонија да го промени името со географска одредница, како додавка и тоа име да биде за севкупна употреба, како меѓународно име и име, кое ќе треба да го прифатиме во државата и секој граѓанин како поединец, име што ќе биде во употреба како ЕРГА ОМНЕС Македонскиот народ и народностите што живеат во Република Македонија имаат право да бидат запознаени, да знаат, кој во име на Република Македонија преговарал со Република Грција за името на државата во 1995 година и кој сега интензивно преговара. Дали сега и тогаш се легитимирани факторите на власт да водат преговори. За да се водат преговори за суштествени прашања како што се името на државата и народот, потребно е овластување од народот – граѓаните за кои се преговара. ...
| | веќе видена | слични

Ми врескаат дека морам да ги прифатам условите и уцените, кои не важат за ниту една друга држава. Ми се пенават в лице од телевизиските екрани, хистерично ми го грабаат просторот на битисување преку социјалните мрежи, убедувајќи ме дека основното човеково право на самоименување не важи за мене, зашто така одлучиле моќните и дека тоа е в ред Радјард Киплинг честопати знаел да каже дека тој воопшто не ги пишува своите дела. Ги убедувал соговорниците дека легнувал да спие, а утредента, кога ќе се разбудел, песната била напишана. Тоа некој дух, некоја сила, прекуноќ пишувала наместо него. Киплинг се шегувал, но јас навистина во четвртокот вечерта сакав да заспијам, а кога ќе се разбудам да видам дека колумната е веќе напишана. Оти не сум свој деновиве. Мислам дека нервите ми се крајно истенчени, просто како да сум пред нервен слом, ете така се чувствувам. Кај и да е, ќе пукнам, ќе ми падне мрак пред очи, море ќе настрада некој ни крив, ни должен, а не дека сакам, не дека ми е ваквата психотична состојба позната. ...
| | веќе видена | слични

Во сегашната политичка ситуација во Македонија мошне интересна за објективно новинарско набљудување е позицијата на претседателот на државата Ѓорѓе Иванов, иако тој не е популарен и омилен во поголем дел од медиумите. Осамен на формалниот врв на пирамидата од уставната власт и одговорности, изолиран од актуелната владејачка гарнитура по клучните државни прашања, напуштен од сегашната опозиција, а сепак стабилен во однос на својот претседателски статус. Фигуративно објаснето, неговата фотелја по сите критики на негова сметка е можеби растресена, но, суштински гледано, не е расклатена како што некому на прв поглед му изгледа. Иако со ретко низок рејтинг и по сите промени што не му одеа во прилог, особено по падот на ВМРО-ДПМНЕ, партијата со која беше во нераскинлива спрега, останува во најголем дел на своите изречени ставови. Сигурно го тангираат многубројните забелешки од владините и собраниски кабинети, но немаат сериозно влијание за поместување или промена на неговите ставови. Најочигледен пример за тоа е ...
| | веќе видена | слични

Преговорите за надминување на деценискиот спор со името не можат да се водат без согласност и потпис на претседателот Иванов. Неговата изолацијата од преговорите, ги прави правно нелегитимни, вели професорот Апасиев во изјава за Алфа. Преговорите за надминување на деценискиот спор со името не можат да се водат без согласност и потпис на претседателот Иванов. Неговата изолацијата од преговорите со грчката влада, ги прави истите правно нелегитимни, вели професорот по право на Штипскиот Универзитет, Димитар Апасиев во изјава за Алфа. Македонскиот Устав е јасен дека единствено претседателот има право да преговара, договара и склучува меѓународни договори, а не на владата. Тука претседателот е примус, премиерот е секундус. Значи претседателот е главниот играч, истакнува професорот по право. Апасиев тврди дека поради непознавањето на правото на премиерот Заев и министерот Димитров се обидуваат да склучат меѓународни договори иако немаат правна можност за тоа. Според професорот случајно или не, очигледно ...
| | веќе видена | слични

Професорот по право на Штипскиот Универзитет и воедно член на президиумот на Левица, Димитар Апасиев истакна дека преговорите кои ги води македонската со грчката влада за промена на името се тотално правно нелегитимни. Според Апасиев, македонскиот Устав единствено му дава право на претседателот да преговара, договара и склучува меѓународни договори, а не на владата.-Овие преговори кои што се водат се тотално правно нелегитимни. Впрочем македонскиот уставен систем предвидува, стручно да се изразам, бицефална извршна власт. Тоа значи дека ние немаме само претседател и само премиер. Туку имаме и претседател и премиер. Премиерот го избира собранието, претседателот на државата како шеф на државата, на Републиката го избираат граѓаните. И од тука Уставот му ги дава нему ингеренциите да преговара договара и да склучува меѓународно договори. Не на владата, никако на владата. Значи само во одредени ресорски технички работи, образование, култура како што ги наведува, вели тој.Тој вели дека советниците, Заев и ...
| | веќе видена | слични

Сите забораваат еден закон донесен во време на Киро Глигоров кога претседател на парламентот беше Тито Петковски, а тоа е Указ за прогласување на Законот за склучување, ратификација и извршување на меѓународни договори. Според овој закон во Член 3, меѓународните договори, во име на Републиката ги склучува Претседателот на Република Македонија. „Не премиерот, претседателот“, изјави вчера во емисијата „60 минути со “, на „Алфа телевизија рофесорот по право на Штипскиот Универзитет и воедно член на президиумот на Левица, Димитар Апасиев зборувајќи околу можностите за постигнување моѓународен договиор со Грција за името. Тој вели дека „Овие преговори кои што се водат се тотално правно нелегитимни. Впрочем македонскиот уставен систем предвидува, стручно да се изразам, бицефална извршна власт. Тоа значи дека ние немаме само претседател и само премиер. Туку имаме и претседател и премиер. Премиерот го избира собранието, претседателот на државата како шеф на државата, на Републиката го избираат граѓаните. И од тука ...
| | веќе видена | слични

Според член 119 од Уставот на Република Македонија „меѓународните договори во името на Република Македонија ги склучува претседателот на Република Македонија". Шефот на државата Ѓорге Иванов веќе соопшти дека за него не е прифатливо решение за името ерга омнес.„Ставот на претседателот Иванов е принципиелен, а воедно и конзистентен со ставовите на сите досегашни претседатели на Република Македонија. Тој став е дека претседателот Иванов не прифаќа решение за прашањето за името за севкупна употреба или ерга омнес“, соопштија неодамна од кабинетот на претседателот.За професорот Димитар Апасиев од Левица преговорите кои ги води македонската со грчката влада за промена на името се тотално правно нелегитимни. Македонскиот Устав му дава право само на претседателот да преговара, договара и склучува меѓународни договори, а не на владата, вели Апасиев.„Овие преговори што се водат се тотално правно нелегитимни. Впрочем, македонскиот уставен систем предвидува, стручно да се изразам, бицефална извршна власт. Тоа значи ...
| | веќе видена | слични

ВМРО-ДПМНЕ ДФ: Мораториум на преговорите за името поради зголемената хистерија на грчките фашисти Во насока на зајакнување на преговарачката позиција на Република Македонија, а со цел да ја корегираме преголемата ,,креативност” на двоецот Заев – Димитров, за да не нè доведат во ситуација да свиткаме кичма и да останеме со нарушено достоинство, Фракцијата на ВМРО ДПМНЕ јавно го искажува својот став по однос на прашањето за името и наметнатиот илузорен спор со нашиот јужен сосед. Демократската Фракција на ВМРО ДПМНЕ смета дека премиерот Зоран Заев нема мандат, односно нема ниту легалитет ниту легитимитет во име на целата нација да преговара и договара промена на нашето вековно име. Имено, според член 119 став 1 и 2 од Уставот на Република Македонија меѓународни договори склучува Претседателот на државата, а Владата само доколку е овластена со закон, а таков закон досега не е донесен. Сакаме да го потсетиме премиерот Заев на точка 4 од дадената гаранција при добивање на мандатот со која лично ,, гарантира дека ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Од Синдикатот на културата велат дека го чекаат владиното образложение за нејзиното разрешување. Одлуката според нив е изненадувачка, како и тоа дека таа доаѓа ...
сите 111 | | | веќе видена

За десетина дена се очекува да бидат сублимирани проценките од штетите што ги предизвика минатонеделното невреме во Преспа и да бидат доставени до владината ...
сите 119 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 92 | | | веќе видена

Сцена: Водителката од ТВ Пинк, после епското финале на овогодинешното издание на Вимблдон, во кое рекетите ги вкрстија Новак Ѓоковиќ и Роџер Федерер, а кој го ...
сите 234 | | | веќе видена

Новоизбраниот претседател на Европската комија, Урсула фон дер Лајен побара земјите од ЕУ да и предложат по двајца кандидати за еврокомесар – жена и маж, ...
сите 201 | | | веќе видена

Дали Владата и локалната власт во Охрид се способни во определениот дополнителен рок да го исполнат ветувањето и да ги реализираат клучните препораки на ...
сите 56 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Заев апелира до Иванов да го потпише Законот за јазиците: Ветото не е функционална демократија

Од:
До кого (е-маил):
Порака: