ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ нема ниту еден капитален проект


5 копии

СДСМ за само 1 година успеаја да ја презадолжат државата и тоа без да реализираат ниту еден капитален проект или инвестиција или пак да направат било што корисно за граѓаните. Според Министерството за финансии бројките велат дека Државниот долг на крајот на 2017 година изнесува безмалку 4 милијарди евра. Или, она што е најважно зголемен е за стотина милиони, поточно 107 милиони евра од страна на СДСМ, во однос на претходната 2016 година. Само со новите 100-тина милиони задолжувања можеше да се изградат 50-тина училишта, 50-тина градинки и 3 студентски дома или пак неколку клиники во неколку градови, истакна Драган Данев на денешната прес-конференција на ВМРО-ДПМНЕ. -Додека пак Јавниот долг според бројките на министерството на крајот на 2017 година изнесува ни помалку ни повеќе туку 4 милијарди 769 милиони евра, кој исто така е зголемен од страна на СДСМ во однос на 2016. Да, токму од СДСМ кои велеа дека државата е презадолжена и дека е на работ на банкротот, а сега СДСМ ги презадолжува граѓаните. Да ...
| | веќе видена | слични

Народната Банка (НБРМ) чува 2 милијарди 577 милиони и 400 илјади евра. Девизните резерви пораснале за само 300 илјади евра за една година, а во меѓувреме беше издадена Евро обврзница тешка 500 милиони евра. Според последните податоци заклучно со 31.01.2018-та НБРМ располагала со 2 милијарди и 93 милиони евра во хартии од вредност, речиси 241 милион во валути и депозити и скоро 240 милиони евра во монетарно злато. Заедно со останатите помали позиции вкупната вредност на резервите достигнува 2 милијарди 577 милиони и 400 илјади евра што е речиси исто како состојбата на 31.01.2017-та. Во првите три квартали од минатата година девизните резерви имаа тенденција на постојано намалување, во последниот квартал се стабилизираа, а со јануарската Евро обврзница беше надоместена загубата. „Најновите податоци за бруто девизните резерви за четвртото тримесечје од минатата година упатуваат на квартален раст, што е подобро остварување од очекуваното во октомвриските проекции… Надворешната позиција на економијата и понатаму ...
| | веќе видена | слични

Србија оваа година ќе достигне извоз на ИТ производи во вредност од една милијарда евра, најави министерот за технолошки развој и иновации Ненад Поповиќ.Тој истакна дека во 2018 година извозот на ИТ ќе биде зголемен за околу 20 отсто, благодарејќи на тоа што државата од буџетот за оваа година ќе издвои петпати повеќе финансиски средства за поддршка на иновации.
| | веќе видена | слични
2 копии

Приватните пензиски фондови, убедливо, станаа најголемите владини кредитори на домашниот финансиски пазар. Сумираните податоци за 2017 година покажуваат дека токму приватните пензиски друштва учествуваат и со најголем апсолутен износ и со највисок процент во структурата на откупените државни хартии од вредност.Така, заклучно со крајот на декември, по основ на недоспеани државни записи, Владата на пензиските друштва им должи 558,5 милиони евра или уделот на оваа сума во вкупната по основ на домашни хартии од вредност изнесува 37,1%. Зад пензиските фондови, како втори по големина владини кредитори се банките кои откупила хартии од вредност во износ од 543 милиони евра со удел од 36%. На трето место се кредиторите од категоријата "друго" додека на четврто се осигурителните друштва на кои државата по основ на хартии од вредност им должи 109,5 милиони евра.На крајот од 2017 година вкупниот внатрешен долг на државата изнесувал 1 милијарда и 505 милиони евра и во споредба со декември 2016 година, (кога внатрешното ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Задолжувањата не застануваат, на овој месец на 13-ти е закажана аукција на државни хартии од вредност. Имено, владата планира да ја задолжи Македонија за 2.220.000.000 денари или 36 милиони евра, пишува Економски.мк. Во календарот на задолжувања што го објави Министерството за финансии секој месец има закажано по две задолжувања на домашниот пазар. На 13 овој месец е закажана аукзија на државни хартии од вредност и тоа на 12 месечни државни записи без девизна клаузула во износ од 1.315.000.000 денари , 12 месечни државни записи со девизна клаузула во износ од 300.000.000 денари, 3 годишни државни обврзници со девизна клаузула во износ од 150.000.000, 5 годишни државни обврзници без девизна клаузула во износ од 400.000.000 денари и 15 годишни државни обврзници без клаузула во износ од 55.000.000 денари. Задолжувањата се алармантни бидејќи Македонија само во 2018 година односно само во месец јануар е задолжена со еврообврзница за пола милијарда евра плус двете задолжувања во износ од 97 милиони евра односно ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Државите од Западен Балкан во 2018 година ќе добијат над една милијарда евра од Евроската унија за подготовки за членство, се наведува во Декларација на Еврокомисијата по повод прифаќањето на Стратегијата за проширување на ЕУ кон Западен Балкан. Од 2007 година до 2017 година ЕУ вложиле над 8,9 милијарди евра во држави од тој регион преку претпристапната помош. Во 2018 година се очекуваат уште 1,08 милијарди евра, се вели во документот. Новата стратегија на ЕУ во однос на балканските држави беше претавена вчера во Стразбур.
| | веќе видена | слични

За прв пат вкупната сума потрошена за време на зимскиот трансфер период на тимовите во првите пет лиги во Европа надминала една милијарда евра, според анализата на „CIES“. Трошоците за трансфери направени од тимовите се зголемија за 36 отсто во споредба со истиот период од минатата година. Нормално, англиската Премиерлига е рангирана на прво место, поради тоа што учествуваа со 51 процент од потрошените пари. Во зимата 2017-та година, вкупната потрошувачка на зимски засилувања изнесува 786 милиони евра, а во 2016-та година 498 милиони евра. Од 2010-та година, англиската Премиерлига отсекогаш имала негативен биланс на трансфер салдото, бидејќи се платени повеќе пари за нови дополнувања, отколку од продажбата. За зимата 2018-та година, билансот е минус 133 милиони евра, и покрај продажбата на Фелипе Кутињо и Диего Коста во Барселона и Атлетико (Мадрид). Со овие две договори, шпанската Ла Лига има рекорден сопствен дефицит од минус 188 милиони евра. Пресметаните салда за другите три првенства се позитивни: + 48 ...
| | веќе видена | слични

Официјалните податоци на Министерството за финансии покажуваат дека од крај на ноември лани до крај на јануари годинава државниот долг во записи и обврзници кумулативно е поголем за 319,75 милиони денари односно 5 милиони евра. Министерството позајмило и го зголемило долгот кај 4 хартии од вредност и тоа за 4,153 милијарди денари, а го намалило долгот кај 2 хартии од вредност за 3,835 милијарди денари. Вкупниот долг на државата односно на нас даночните обврзници изразен во државни хартии од вредност (записи и обврзници) на 29 јануари годинава изнесува 92,58 милијарди денари денари, објави Министерството за финансии. Во споредба со последните јавно достапни податоци кои исто така ги објави министерството долгот изразен во државни хартии од вредност на крајот на ноември лани изнесувал 92,26 милијарди денари. Реално државниот долг во хартии во вредност е зголемен за повеќе од 5 милиони евра за 60 дена. Колку е зголемен долгот и каде? Официјалните податоци покажуваат дека Министерството за финансии го ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Она што загрижува е зголемувањето на задолжувањата, истакнува лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. Вели дека во овој момент имаме нето задолжување откако новата Влада стапи на сцена во Република Македонија, од околу 80 милиони евра. Вкупното нето задолжување е 700 милиони евра заедно со девизните резерви и еврообврзницата од јануари. -Девизните резерви се намалени за 110 милиони евра, што не мора да значи дека се повлечени за поддршка на ликвидноста на буџетот има и други, курсни разлики, отплата на стари долгови како што велат, но факт е дека нето задолжувањето и намалувањето на државните резерви е околу 200 милиони евра. Ако на тоа ја додадете и еврообврзницата која е земена, доаѓаме до една алармантна бројка од 700 милиони евра нето резултантно задолжување која Македонија го има во периодот откако дојде оваа влада до 31-ви јануари, рече Мицкоски.
| | веќе видена | слични

„СДСМ не престанува да ја лаже јавноста. Јавниот долг со доаѓањето на СДСМ од јуни до декември минатата година е зголемен за 107 милиони евра.СДСМ за само два квартали го зголеми јавниот долг за 107 милиони евра. Власта без основа ја задолжува државата без да каже на што се трошат парите кои идните генерации треба да ги враќаат со камати.Само со последните 100-тина милиони евра за кои е покачен јавниот долг власта можеше да изгради 50-тина училишта, 50-тина градинки, неколку студентски домови. Власта не ја покажува реалната состојба на задолженост. Во состојбата на јавниот долг која е објавена на страната на министерството не е вкалкулирана еврообврзницата од 500 милиони евра, ниту пак 100 милиони евра кои власта не задолжи на домашниот пазар. Реалното покачување на јавниот долг допрва ќе излезе на виделина.Ова е сосема спротивно на предизборните ветувања на СДСМ, кога омилени зборови на сегашната власт беа штедење и транспарентност. Сега од позиција на власт СДСМ ниту е транспарентна, ниту штеди. СДСМ не ...
| | веќе видена | слични

Останато

Интервентната полиција мнападна голем број луѓе што ги преплавија улиците на главниот град на Еквадор, Кито, и го нарекоа нивниот претседател Ленин Морено ...
сите 253 | | | веќе видена

Претседателската кандидатка Гордана Силјановска Давкова вечерва од Кратово им одоговори на сите загрижени за тоа како ќе била претседател на државата и врховен ...
сите 233 | | | веќе видена

Со оглед на тоа дека во недела ни претстојат претседателските избори на сите нас ни е важно тоа какво време не очекува за време на изборите. Времето во недела ...
сите 193 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ нема ниту еден капитален проект

Од:
До кого (е-маил):
Порака: