Коморите и синдикатите спротивставени околу изборот на економски вицепремиер


Кочо Анѓушев, Александар Зарков и Неби Хоџа се кандидатите кои ги предлагаат стопанските комори за вицепремиери за економски прашања во новата влада Стопанските комори деновиве предложија кандидати за економски вицепремиер во новата влада. Нивниот став е дека бизнисот треба да биде директно вклучен во економската и развојната политика на државата и дека треба да има пристап во подготовката на законите пред тие да ги поминат филтрите на владата, а не откако ќе влезат во собраниска процедура. Наспроти коморите, 13 синдикални здруженија од земјава не ја поддржуваат ваквата идеја , дури се и децидно против. Сметаат дека за Македонија да тргне по вистинскиот пат на развојот, мора да има промена во економските политики, но не во насока на, како што велат, уште поголемо фаворизирање на бизнисот, туку во спротивна, на градење поинклузивно општество. Тие ја артикулираа ваквата заложба во т.н. Повелба за солидарност на синдикатите и сите пријатели на работниците во Македонија. Бизнис-конфедерацијата на Македонија ...
| | веќе видена | слични

Мандатарот Зоран Заев го прифати предлогот на Стопанската комора на Македонија, предлагајќи го Кочо Анѓушев за вицепремиер задолжен за економски прашања. Името на Анѓушев, заедно со имињата на другите предложени министри, ќе се стави на гласање денеска во Собранието. Кочо Анѓушев ѝ е добро познато на јавноста и тој главно се поврзува со увозот на електрична енергија, како најголем снабдувач со струја на слободниот пазар. Анѓушев е поборник за процесот на либерализација на пазарот на електрична енергија, честопати потенцирајќи дека тој ќе им донесе на фирмите поевтина струја. На официјалната страница на неговата компанија „Енерџи диливери солушн“ (ЕДС) е потенцирано дека со процесот на либерализација се овозможува до 40 отсто пониска цена на струјата. Покрај на компанија „ЕДС“, Анѓушев е сопственик и на групацијата „Феро инвест“, која делува во металопреработувачката индустрија и во секторот енергетика. Анѓушев истовремено е и редовен професор на Машинскиот факултет, каде што пред 25 години дипломирал. Во ...
| | веќе видена | слични

Во Социјалниот центар „Дуња“ денеска ќе има гости од Англија и Турција, кои ќе ја споделат приказната за Есра, трансродова затвореничка од Турција. „Есра е во затвор веќе околу 13 години, каде отслужува доживотна казна. Последните 9 години се наоѓа во изолација без можност за посета и и` се одбиваат секакви основни човечки права поради тоа што се идентификува како трансродово лице. Меѓу другото, има преживеано сексуален напад од страна на затворски чувар, по што тој бил казнет една година, а потоа бил ослободен и вратен назад на своето работно место Есра се наоѓа во машки затвор, што за трансродово лице претсавува едно ужасно измачување. Таа бара да биде префрлена во женски затвор, за што условот е првин да направи операција на половите органи“, стои во најавата за настанот кој ќе започне од 18 часот. На овој настан присутните подетално ќе се запознаат со приказната на Есра преку филм, фанзини и воедно настанот претставува фандрејзер со што би помогнале таа да биде префрлена во женскиот затвор.
| | веќе видена | слични

Во текот на вчерашниот ден неколку синдикати имаа средба на која акцентот беше ставен околу идните ставови на новата Влада околу заштитата на работниците. Генералниот секретар на СДСМ во име на неговата партија рече дека во тој дух тие ќе се залагаат да го вратат дијалогот меѓу работниците, работодавачите и Владата Спасовски истакна дека Македонија има потреба од вистински, слободни и неокупирани синдикати и дека всушнпст новата влада ќе има задача да им обезбедат на работниците слободни синдикати преку кои ќе може да се борат за нивните права. „Тоа можеме да го направиме само преку отворени дијалог работодавачите, работниците и Владата и тоа е нешто што мора веднаш да го започнеме и да разговараме за сите оние отворени прашања кои пред се ќе значат зголемување на минималната и просечна плата во Македонија и заштита на работниците, нешто што мора да стане пракса во Македонија и само преку таков еден дијалог да ги носиме сите решенија, затоа што носење на било какво законско решение или одлука која нема да ги ...
| | веќе видена | слични

Генералниот секретар на СДСМ Оливер Спасовски изјави дека се залагаат да го вратат дијалогот помеѓу работниците, работодавачите и Владата.- Македонија има потреба од вистински, слободни и неокупирани синдикати и тоа е задача и цел Владата да придонесе да имаме слободни синдикати со кои ќе можеме да разговараме за заштита за работничките права. Нам, како СДСМ, ни стои во програмата да направиме се' за да ги заштитиме работничките права, а тоа може да се оствари само преку отворен дијалог помеѓу работодавачите, работниците и Владата и тоа е нешто што мора веднаш да го започнеме и да разговараме за сите оние отворени прашања кои пред се ќе значат зголемување на минималната и просечна плата во Македонија и заштита на работниците - истакна Спасовски.Во врска со барањето на синдикатите и тие да имаат свој претставник во Владата доколку се прифати вицепремиерско место од стопанските комори, Спасовски посочи дека тоа е прашање ќе биде одлучено од мандатарот.- Најважна работа од се' е синдикатите да бидат поставени ...
| | веќе видена | слични

Дали треба синдикатите да добијат претставници во власта ако бизнисмен седне на вицепремиерското место? Работниците и новото парламентарно мнозинство на отворена дебата за идните социјални модели. Од партијата на мандатарот велат дека се уште нема одлука дали бизнис заедницата и синдикатите треба да бидат дел од новата влада, но социјалното решение, според нив, лежи во ослободување на окупираните синдикати. „Ќе дебатираме денеска за ова прашање, тоа е прашање кое што ќе биде одлучено од страна на мандатарот. Најважно во моментов е синдикатите да бидат поставени на едно ниво кое ќе биде достојно за еден синдикат, да немаме синдикат кој што ќе биде окупиран од страна на владејачката партија“ - вели Оливер Спасовски од СДСМ. Синдикалните лидери кои се соочија со упади, бркања и насилство во зградата на Сојузот, бараат суштински дијалог во кој ќе бидат вклучени сите засегнати. „Треба да се премине во суштински социјален дијалог, за жал досега имавме само формален, за потребите на одредени политички елити и од ...
| | веќе видена | слични

И ќе ги заштити работничките права, преку слободни и некорумпирани синдикати, изјави генералниот секретар на СДСМ Оливер Спасовски, по денешната средба со неколку синдикати. - Македонија има потреба од вистински, слободни и неокупирани синдикати и тоа е задача и цел Владата да придонесе да имаме слободни синдикати со кои ќе можеме да разговараме за заштита за работничките права. Нам, како СДСМ, ни стои во програмата да направиме се за да ги заштитиме работничките права, а тоа може да се оствари само преку отворен дијалог помеѓу работодавачите, работниците и Владата и тоа е нешто што мора веднаш да го започнеме и да разговараме за сите оние отворени прашања кои пред се ќе значат зголемување на минималната и просечна плата во Македонија и заштита на работниците, истакна Спасовски.
| | веќе видена | слични
2 копии

Генералниот секретар на СДСМ, Оливер Спасовски се сретна со претставници на неколку синдикати за да разговараат за идните ставови на новата Влада предводена од Социјалдемократскиот сојуз и во тој дух да се врати дијалогот помеѓу работниците, работодавачите и Владата на Р.Македонија, нешто што беше уништено во последниот период. „Навистина, Македонија има потреба од вистински, слободни и неокупирани синдикати и тоа е задача и цел Владата да придонесе да имаме слободни синдикати со кои ќе можеме да разговараме за заштита за работничките права. Нам, како СДСМ ни стои во програмата да направиме се за да ги заштитиме работничките права, а тоа може да се оствари само преку отворен дијалог помеѓу работодавачите, работниците и Владата и тоа е нешто што мора веднаш да го започнеме и да разговараме за сите оние отворени прашања кои пред се ќе значат зголемување на минималната и просечна плата во Македонија и заштита на работниците, нешто што мора да стане пракса во Македонија и само преку таков еден дијалог да ги ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Денеска е значаен ден заради тоа што на повик на неколку синдикати сме тука за да поразговараме околу идните ставови на новата Влада предовдена од Социјалдемократскиот сојуз и во тој дух ние се залагаме да го вратиме дијалогот помеѓу работниците, работодавачите и Владата на Р.Македонија, нешто што беше уништено во последниот период, рече генералниот секретар на СДСМ, Оливер Спасовски. - Навистина, Македонија има потреба од вистински, слободни и неокупирани синдикати и тоа е задача и цел Владата да придонесе да имаме слободни синдикати со кои ќе можеме да разговараме за заштита за работничките права. Нам, како СДСМ ни стои во програмата да направиме се за да ги заштитиме работничките права, а тоа може да се оствари само преку отворен дијалог помеѓу работодавачите, работниците и Владата и тоа е нешто што мора веднаш да го започнеме и да разговараме за сите оние отворени прашања кои пред се ќе значат зголемување на минималната и просечна плата во Македонија и заштита на работниците, нешто што мора да стане ...
| | веќе видена | слични

Македонија има потреба од вистински, слободни и неокупирани синдикати и тоа е задача и цел на владата, да придонесе да имаме слободни синдикати со кои ќе можеме да разговараме за заштита за работничките права. Во програмата на СДСМ стои дека треба да направиме сѐ за да ги заштитиме работничките права, изјави Оливер Спасовски, генералниот секретар на СДСМ по денешната средба со неколку синдикални организации.„Тоа може да се оствари само преку отворен дијалог помеѓу работодавачите, работниците и владата и тоа е нешто што мора веднаш да го започнеме и да разговараме за сите оние отворени прашања кои пред сѐ ќе значат зголемување на минималната и просечна плата во Македонија и заштита на работниците, нешто што мора да стане пракса во Македонија и само преку таков еден дијалог да ги носиме сите решенија, затоа што носење на какво било законско решение или одлука која нема да ги остварува целите на работниците, тогаш мислам дека се пропаднати закони. Токму заради тоа, мислам дека ваков дијалог и вакви средби се ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Територијата на нашата држава се наоѓа во поле на висок воздушен притисок (антициклон) кој условува стабилно, суво и невообичаено топло време со високи ...
сите 205 | | | веќе видена

Печатот со новото име Република Северна Македонија веќе почна да се користи во пасошите при влез или излез од државата, во согласност со спроведувањето на ...
сите 175 | | | веќе видена

Повредените и семејствата на жртвите во несреќата која се случи на 13. февруари кај село Ласкарци треба да ги обезбедат потребните документи и да ги достават ...
сите 268 | | | веќе видена

Република Македонија нема потреба од нов Зоран Заев. На граѓаните им е преку глава од понижување и обесчестување на државата, граѓаните сакаат претседател кој ...
сите 165 | | | веќе видена

Од кобната сообраќајка со автобус што се случи на 13-ти февруари, петмина и понатаму се во критична состојба. Тројца се наоѓаат во Клиничкиот центар „Мајка ...
сите 277 | | | веќе видена

Пратеникот Артан Груби и близок соработник на лидерот на ДУИ Али Ахмети, отворено ќе лобира Никола Димитров да биде консензуалниот кандидат на неговата партија ...
сите 193 | | | веќе видена

Доналд Трамп го обвини популарното комично шоу „Сабота вечер во живо“ дека е платено да ги напаѓа само републиканците и повика на одмазда и истрага откако уште ...
сите 100 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Коморите и синдикатите спротивставени околу изборот на економски вицепремиер

Од:
До кого (е-маил):
Порака: