МАНУ: Идентитетските прашања се успешно решени


Во Македонската Академија на Науки и Уметности има различни мислења и спротивставувања и несогласувања со дел од решенијата на договорот со Грција изјави претседaтелот на Академијата Таки Фити, но тој нагласи дека за него и голем број членови на Академијата суштинска придобивка од договорот е што идентитетските прашања како јазикот националаноста и посебноста се дефинтивно решени и зацврстени. Осврнувајќи се на тоа што во изминатиот период ставот на МАНУ во врска со проблемот за името беше дека треба да се прифати географска одредница само за меѓународна употреба, академик Фити рече дека тие биле свени дека компромисот ќе се постигне само доколку некоја страна нешто даде, а нешто изгуби. Тој дополни дека прашање што ја засега МАНУ е одредбата од договорот која имлицира и промена на името на оваа институција, но оти во наредниот период МАНУ ќе изврши консултации со правни екпсерти за да се види дали договорот остава простор за пофлексибилно толкување на оваа одредба. „ Но ова не ја намалува валидноста на ...
| | веќе видена | слични

Идентитетските прашања, што ако Договорот со Грција пропадне, различните ставови дека земјата избира пат меѓу Западот и Русија, се дел од прашањата на кои во неделното интервју на Радио Слободна Европа одговара, претседателот на Македонската академија на науките и уметностите, академик Таки Фити. Лично смета, дека ако не се променеше Уставот, Македонија ќе имаше и подобар Договор. „Мислам дека ако не се променеше Уставот ќе имавме и подобар Договор, но гледате тоа се преговори и исходот на преговорите во крајна линија зависи од вкупната консталација на односи, но исто така зависи и од преговарачката и политичката моќ на самите земји. Грција е полноправна членка на ЕУ, таа има многу поголема преговарачка моќ и компромисот е што нешто мора да дадете, нешто да добиете и на крајот двете страни од нешто се незадоволни, тоа е компромис по дефиниција и сите ние тоа го знаеме“ - смета Таки Фити. Според Фити, доколку Македонија успееше со меѓународен договор да го реши прашањето врзано со промена на Уставот, тогаш ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Ако не се променеше Уставот ќе имавме и подобар Договор, но тоа се преговори, а исходот на преговорите зависи од вкупната констелација на односи и од преговарачката и политичката моќ на самите земји. Грција има многу поголема преговарачка моќ, вели академик Таки Фити, претседател на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) во неделното интервју на Радио Слободна Европа.Во врска со спротивставените ставови во МАНУ за прашањето за името, тој вели дека слични проблеми има во сите академии.„За секое прашање мислат дека МАНУ треба да има став, па МАНУ не е политичка партија, МАНУ е врвна научна и уметничка институција. Од тоа треба да се тргне, не мора да се постигне едногласие за кое било прашање, дури и за најтешките и не е добро, иманентно е на научна институција да има различни погледи и сфаќања и сега не може вие да инсистирате и да натурате. Јас велам – секое поинакво мислење, апсолутно е легитимно, секој академик има право тоа да си го каже", изјави Фити.На прашањето дали македонската страна ...
| | веќе видена | слични

Во МАНУ дел академици имаат сосема спротивставени ставови за прашањето за името. Дебатирате ли внатре во академијата и тешко ли е да се дојде до заеднички став за ова прашање? Кога станува збор за заеднички ставови има едно недоразбирање и тоа не е случај само во Македонија, слични проблеми имаат сите и српската академија и словенечката, јас сум разговарал со сите претседатели . За секое прашање мислат дека МАНУ треба да има став, па МАНУ не е политичка партија, МАНУ е врвна научна и уметничка институција . Од тоа треба да се тргне, не мора да се постигне едногласие за кое било прашање, дури и за најтешките и не е добро, иманентно е на научна институција да има различни погледи и сфаќања и сега не може вие да инсистирате и да натурате. Јас велам – секое поинакво мислење, апсолутно е легитимно, секој академик има право тоа да си го каже. И покрај генералната ваша оцена дека Договорот е позитивен, сметате ли дека македонската страна можеше нешто повеќе да издејствува во текот на преговорите? Јас мислев дека ...
| | веќе видена | слични

Најмалку на два фронта академиците и премиерот Зоран Заев ќе треба да ја бијат битката Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) да не го промени името како што налага Договорот со Грција и тоа надвор, со грчката страна и дома со албанскиот политички блок, а можно е и со ВМРО-ДПМНЕ. Ова произлегува откако претседателот на Академијата Таки Фити и академикот Владо Камбовски излегоа со став дека при спроведувањето на Договорот од Преспа ќе се заложат да не се смени името на МАНУ. Тие ова го темелат на принципот бона фиде (добронамерност, добра волја) на која се надеваат од грчка страна, но и тоа што пандан на институција со такво име нема на спротивната страна, во Грција. И Заев верува во духот на бона фиде дека ќе се најде решение за ова прашање. Но, и доколку се претпостави дека принципот на добронамерност за МАНУ МНТ, Македонската филхармонија … ќе помине во Грција,тешко дека ќе има бона фиде од албанскиот политички блок за зачувување на имињата на тие институции. Сите партии на Албанците без ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Зачувување на идентитетот и економските бенефиции, кои ќе произлезат од интегрирањето во ЕУ и НАТО се придобивките од Договорот меѓу Македонија и Грција за решавање на спорот со името, е ставот со кој излезе Македонската академија на науките и уметностите, во врска со договореното и во пресрет на претстојниот референдум, закажан за 30 септември. Академиците вчера организираа научна расправа на која ги изнесоа своите ставови во врска со Договорот и процесите кои со него се отвораат насловена како „Спогодбата од Преспа: Меѓународно значење и импликации врз евроатланските интеграции на Република Македонија“, на која беа поканети претставници на Владата, поранешни функционери, амбасадори, претставници на научната фела. МАНУ со генерална поддршка за Договорот, иако сите нејзини членови не се согласуваат со него во целина. Ставовите на МАНУ за спорот со Грција околу името се градат во континуитет од 1992 година до денес и тие, како што велат оттаму се научно засновани и аргументирани. Се менувале со менување на ...
| | веќе видена | слични

МАНУ има свои ставови за прашањето за името, уште од 1992 година до денес, т.е. до моментот кога преговорите навлегоа во критична фаза. И тие ставови еволуираа со текот на времето, вели претседателот на МАНУ, Таки Фити Македонската академија на науките и уметностите, односно нејзиниот Центар за стратегиски истражувања организира научна конференција на тема „Спогодбата од Преспа – меѓународно значење и импликации врз евроатлантските интеграции на Република Македонија“. Иако предвидена за изнесување научни аргументи од страна на академиците, за придобивките, но и недостатоците на спогодбата од Мала Преспа, пред претстојниот референдум (каде што спогодбата е дел од референдумското изјаснување за членство на Македонија во ЕУ и во НАТО), сепак во првата сесија доминираа искажувањата на претставниците од Владата што учествувале во преговарачкиот процес со Грција, како премиерот Зоран Заев и министрите за евроинтеграции и надворешни работи Бујар Османи и Никола Димитров. Свои излагања на темата имаа и амбасадорите ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Додека траеше научната расправа во МАНУ движењето Македонска преродба го изразија незадоволството од Преспанската спогодба пред самата зграда со нивниот слоган „Бојкотирам“. Овој договор тие го толкуваат како бришење на македонскиот идентитет, јазик, историја и култура. По извесно време им беше овозможено да влезат во салата, но и да се обратат од говорницата. „Сметаме дека во овие пресудни мигови за нашата држава и македонскиот народ во оваа институција од големо значење МАНУ да биде заведен во архивата овој документ, на кој што од денес понатаму ќе може да се повика секој Македонец во било која постапка во која ќе се одлучува за неговите основни човекови права и слободи“. Иако голем дел од академиците велат дека подобар договор со Грција не можело да се постигне, сепак има и такви кои се против него. За академик Радован Павловски Договорот од Преспа е разградување на националното битие. Според него, феномен е и тоа што сите светски велесили за една недела дојдоа во Скопје, да не фалат, да ни помагаат. ...
| | веќе видена | слични

Научната дебата за договорот од Преспа и официјално почна со учество на политчарите на дебатата .На конференцијата во МАНУ ЗАев порача дека спогодбата го гарантира македонскииот идентите и јазик, а во исто време ги отвора вратите за интеграција на земјата. Добивме кристална и недвосмислена потреба за македонскиот јазик и македонскиот идентитет. Македонци, Македонец, Македонка, Македонско. Како дома, така и во странство. Преведено без ограничувања на сите јазици во светот, идентитет за севкупна употреба. Грција го признава нашиот идентитет. Јазикот ќе се користи слободно секаде, во ОН, НАТО, ЕУ, во сите официјални институции, активности и настани, порача премиерот Зоран Заев пред присутните учесници во првиот дел од расправата насловен како „Меѓународен и политички контекст и значење на Спогодбата“ Пред академиците се обратија и американскиот, францускиот и германскиот амбасадор. Се работи за тежок комприс, но воедно и визионерскии прагматичен, истакна Бејли, зборувајки за придобивките од догворот. Она што ...
| | веќе видена | слични

Премиерот Зоран Заев и министрите Никола Димитров и Бујар Османи на дебата со членови на МАНУ за придобивките од Преспанскиот договор. Ставовите ги презентираа и дел од дипломатските претставници. Во исто време пред зградата на МАНУ се одржуваше протест на граѓани противници на Договорот. МАНУ ќе бара флексибилен начин низ Договорот за името да го зачува нејзиното име, вели академик Владо Камбоски. Консултации ќе има и со грчка страна иако како што вели тоа е можно да се издејствува со оглед на тоа што оваа институција нема свој пандан во Грција. Првиот човек на МАНУ Таки Фити на денешната дебата со владини претставници рече дека Преспанскиот договор ги гарантира идентитетските прашања но и дека ќе и донесе економска корист на земјава. Ова останува евенетуално предмет за натамошни разговори во духот на едно бона фиде толкување на таа одредба во однос на инстиуции кои се во независната сфера на општеството како МАНУ, поради нивното брендирање во светската, научната и културната јавност. Да можат да го ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

-Во моментите кога се преговарало и разговарало за јазикот, нашите меѓународни пријатели ни дадоа мислење, дека е добро законот да се испрати и во ...
сите 404 | | | веќе видена

Согласно Законот и актите на Адвокатската комора на РСМ, за покренување на било каква постапка од страна на Комората, потребно е да има пријава, односно судска ...
сите 412 | | | веќе видена

Еден од туристите кои го напуштиле островот во Нов Зеланд каде што се случи трагедија по ерупција на вулканот, бил Џеф Хопкинс кој раскажал дека никогаш нема ...
сите 109 | | | веќе видена

МВР и УЈП треба да истражат како СДСМ го пречекорило дозволеното салдо за претседателските избори и потрошиле 2.5 милиони денари повеќе. Спасовски и Лукаревска ...
сите 128 | | | веќе видена

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција по првичното објавување на аудио снимки на „Јутуб“ објавени на каналот „U6e Big“, ...
сите 122 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

МАНУ: Идентитетските прашања се успешно решени

Од:
До кого (е-маил):
Порака: