Славиме светец кој олеснува тешки маки и исполнува желби - само направете една работа

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 19 ноември. Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 19 ноември.Денеска е Св. маченик Варлам и св. пророк Авдиј.Свети Варлам беше Антиохиец. Заради верата во Христос како Бог, беше изведен пред суд и мачен. Најпосле, мачителите на дланката му истурија жар, а одозгора ставија темјан, сакајќи да го натераат да го фрли жарот со темјанот пред идолите, па така да го натераат да ги окади. Но, Варлам долго го држеше жарот во дланката, додека дланката сосема не му изгоре. Потоа, свети Варлам издивна од големата болка и го прададе својот дух на Бога. Пострада во 304 година. Денес Црквата го слави и свети пророк Авдиј, кој живееше 900 години пред Христос.Светецот кој го славиме денеска се смета за заштитник на сите оние кои непаведно страдаат и патат одбивајќи да се откажат од своите уверувања и верба. Се верува дека секој кој денес ќе запали свеќа и ќе побара помош од овој светец, ќе добие олеснување и прошка за гревовите.
| | веќе видена | слични

Света Екатерина потекнувала од царско семејство. Татко и умрел наскоро по нејзиното раѓање, па така таа останала да живее со мајка си во Александрија. Била одлично школувана и надарена со голема телесна убавина. Мајка и која била потајно христијанка ја научила на верата во Христа. На 18 годишна возраст Катерина била ретко убава, паметна и образована девојка со познавање на филозофијата, литературата, а особено ги совладала медицинските науки. За време на гонењето на Максентиј, кога света Екатерина имала 18 години била изведена пред суд и погубена заради нејзината истрајност во верата. Пострадала во 310 година. Нејзините чудотворни мошти се пазат во Синајскиот манастир што го носи нејзиното име. Според православната традиција постои верување дека ако на оваа светица и се помоглат девојките кои сакаат да ја запознаат љубовта на својот живот. Потребно е да се помолите со свеќа пред спиење и во текот на 40 дена желбата ќе се исполни.
| | веќе видена | слични
3 копии

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 24 ноември. Денеска е Св. великомаченица Екатерина. Света Екатерина потекнуваше од царски род. Татко и умре наскоро по нејзиното раѓање, па така таа остана да живее со мајка си во Александрија. Беше одлично школувана и надарена со голема телесна убавина. Мајка и која беше потајно христијанка ја научи на верата во Христа. За време на гонењето на Максентиј, кога света Екатерина имаше 18 години беше изведена пред суд и погубена заради нејзината истрајност во верата. Пострада во 310 година. Нејзините чудотворни мошти се пазат во Синајскиот манастир што го носи нејзиното име. Мошне е позната и почитувана и во Македонија, особено заради силните врски на македонската Црква со Синајскиот манастир. Според православната традици постои верување дека секој кој сака да ја запознае љубовта на својот живот треба да се моли на оваа светителка. Потребно е да се моли секоја вечер 40 дена и желбата ќе биде услушена.
| | веќе видена | слични
2 копии

Честит именден Катерина, Катица, Ката... Света Екатерина потекнувала од царско семејство. Татко и умрел наскоро по нејзиното раѓање, па така таа останала да живее со мајка си во Александрија. Била одлично школувана и надарена со голема телесна убавина. Мајка и која била потајно христијанка ја научила на верата во Христа. На 18 годишна возраст Катерина била ретко убава, паметна и образована девојка со познавање на филозофијата, литературата, а особено ги совладала медицинските науки. За време на гонењето на Максентиј, кога света Екатерина имала 18 години била изведена пред суд и погубена заради нејзината истрајност во верата. Пострадала во 310 година. Нејзините чудотворни мошти се пазат во Синајскиот манастир што го носи нејзиното име. Мошне е позната и почитувана и во Македонија, особено заради силните врски на македонската Црква со Синајскиот манастир.
| | веќе видена | слични

Денеска православните верници ја слават Св. великомаченица Екатерина. Света Екатерина потекнувала од царско семејство. Татко и умрел наскоро по нејзиното раѓање, па така таа останала да живее со мајка си во Александрија. Била одлично школувана и надарена со голема телесна убавина. Мајка и која била потајно христијанка ја научила на верата во Христа. На 18 годишна возраст Катерина била ретко убава, паметна и образована девојка со познавање на филозофијата, литературата, а особено ги совладала медицинските науки. За време на гонењето на Максентиј, кога света Екатерина имала 18 години била изведена пред суд и погубена заради нејзината истрајност во верата. Пострадала во 310 година. Нејзините чудотворни мошти се пазат во Синајскиот манастир што го носи нејзиното име. Мошне е позната и почитувана и во Македонија, особено заради силните врски на македонската Црква со Синајскиот манастир. Именден празнуваат: Катерина, Ката, Катица…
| | веќе видена | слични

Житието раскажува дека светата великомаченица Катерина потекнува од градот Александрија, од царско семејство. Живеела кон крајот на третиот и почетокот на четвртиот век. Мајка и била христијанка, но поради тоа што христијаните биле прогонувани таа тоа своето верување не го кажала јавно. На 18 годишна возраст Катерина била ретко убава, паметна и образована личност со познавање на филозофијата, литературата, а особено ги совладала медицинските науки. Многу богати кнезови сакале да се оженат со неа, но на сите што ја убедувале да се омажи им одговарала дека ќе се омажи тогаш кога ќе и најдат момче што ќе биде рамно на неа со богатство, убавина и образование. Но такво момче немало. Имало богати и образовани, но убави и мудри како неа немало. Во близината на градот живеел еден праведен човек кој Катерина ја упатил во тајните на христијанството. Тој и зборувал за чудесното раѓање на Исус од пресвета и пречиста Дева Марија, која поради својата светост и чистота станала мајка на Спасителот, а подоцна била однесена ...
| | веќе видена | слични

Ја сонувала Божјата мајка и станала христијанка. Именден празнуваат: Катерина, Ката, Катица... Житието раскажува дека светата великомаченица Катерина потекнува од царско семејство од градот Александрија. Живеела кон крајот на третиот и почетокот на четвртиот век. Мајка ѝ била христијанка, но поради тоа што христијаните биле прогонувани, таа тоа свое верување не го кажувала јавно. На 18 годишна возраст Катерина била ретко убава, паметна и образована девојка со познавање на филозофијата, литературата, а особено ги совладала медицинските науки. Многу богати кнезови сакале да се оженат со неа, но на сите што ја убедувале да се омажи им одговарала дека ќе се омажи тогаш кога ќе ѝ најдат момче што ќе биде рамно на неа со богатство, убавина и образование. Но такво момче немало. Имало и богати и образовани, но убави и мудри како неа немало. Во близината на градот живеел еден праведен човек кој Катерина ја упатил во тајните на христијанството. Тој ѝ зборувал за чудесното раѓање на Исус од Пресвета и пречиста Дева ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 22 ноември. Денеска е Св. маченица Кикилија. Свети Цецилија Римјанка се роди во богато и угледно семејство. Рано се одлучи на девствен живот. Подоцна, родителите ја омажија за некое незнабожечко момче, Валеријан. Уште првата ноќ, Цецилија го посоветува да се крсти и во бракот да продолжат да живеат девствено. Тој се крсти, а подоцна кон Христос го привлече и својот брат Тивуртиј. Не помина многу време, а двајцата браќа беа погубени од римската власт заради нивната вера. А света Цецилија не престануваше да ги придобива незнабошците за верата во Христа, па најпосле и таа беше погубена, во 230 година. Моштите и се наоѓаат во Рим, во црквата што го носи нејзиното име. Се советува дека на денешен ден не се започнуваат никакви бизниси, а предмети кои денеска треба да се избегнуаат за да се избегне и несреќа се : ножеви, ножици и било какви сечила. Со оглед на тоа дека според денешниот ден се гледа и какво ќе биде времето во текот на целата година, а денов ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Света Кикилија родена е во Рим од богати и угледни родители. Имаше голема вера во Христа и голема ревност за верата. Заветувана на Бога на вечна девственост, под раскошните фустани што ѝ ги подаруваа родителите Кикилија носеше остра власеница. А кога ја присилија на брак, и тоа со некаков незнабожец, Валеријан, таа уште првата ноќ го посоветува младоженецот да отиде кај епископот Урбан и да се крсти, па потоа и самиот да живее во девственост. Откако ја прими Христовата вера Валеријан го обрати и својот брат Тивуртиј. Наскоро потоа обајцата браќа заради верата во Христа беа осудени на смрт. Кога ги водеа на губилиште тие успеаја да го обратат и водачот на стражата, Максим. Сите тројца заедно пострадаа за Господ Исус Христос. Св. Кикилија ги погреба нивните тела заедно. Тогаш беше изведена на суд и Кикилија, зашто непрестајно ги придобиваше незнабожците за Христовата вера. Само во една вечер придоби околу четиристотини души. Кога ја праша судијата од каде ѝ е толкавата смелост, таа одговори: „Од чиста совест и ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 19 ноември. Денеска е Св. маченик Варлам и св. пророк Авдиј. Свети Варлам беше Антиохиец. Заради верата во Христос како Бог, беше изведен пред суд и мачен. Најпосле, мачителите на дланката му истурија жар, а одозгора ставија темјан, сакајќи да го натераат да го фрли жарот со темјанот пред идолите, па така да го натераат да ги окади. Но, Варлам долго го држеше жарот во дланката, додека дланката сосема не му изгоре. Потоа, свети Варлам издивна од големата болка и го прададе својот дух на Бога. Пострада во 304 година. Денес Црквата го слави и свети пророк Авдиј, кој живееше 900 години пред Христос. На овој ден се верува дека се случуваат чуда и затоа треба да се помолите на овој светец, а прединајата велат дека тој ќе возврати на секоја изкрена желба.
| | веќе видена | слични

Останато

Ленче Ристоска од СЈО, во име на сите обвинители, но и на целиот истражителски тим на СЈО, истакна дека примерен интерес на институцијата е зачувување на ...
сите 330 | | | веќе видена

Охрид, 12. јули 2019 (ИНПРЕС) – Засега до општината нема поднесени барања од граѓани за обесштетување, по завчерашното невреме што го зафати Охридскиот регион, ...
сите 148 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 90 | | | веќе видена

Руските пранкери кои го имитираат поранешниот украински претседател, Петро Порошенко, и кои им се јавуваат по телефон и ги лажат политичарите и светските ...
сите 186 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Славиме светец кој олеснува тешки маки и исполнува желби - само направете една работа

Од:
До кого (е-маил):
Порака: