ВРАЧУВАЊЕ НА НАГРАДАТА „ПРОЗАРТ“: Признание за писателот Миљенко Јерговиќ и промоција на негова книга

Интернационалниот литературен фестивал „Про-за Балкан“ петта година по ред ја доделува наградата за придонес во развојот на книжевноста на Балканот Во галеријата Даут-пашин амам вечер ќе му биде врачена наградата „Прозарт“ на хрватскиот писател Миљенко Јерговиќ, која Интернационалниот литературен фестивал „Про-за Балкан“ ја доделува петта година за авторски придонес во развојот на книжевноста на Балканот. Миљенко Јерговиќ, кој беше гостин на првото издание на „Про-за Балкан“, е роден во 1966 година во Сараево, а денес живее во Загреб. Автор е на повеќе од 30 романи, збирки раскази и поетски изданија. Добитник е на голем број национални и меѓународни книжевни награди , како наградата за мир „Ерих Марија Ремарк“ (1995), италијанската Premio Grinzane Cavour (2003), Ангелската книжевна награда за најдобар роман во Средна Европа (Полска, 2012) и наградата „Његош“
| | веќе видена | слични

Mиљенко Јерговиќ, писател и новинар, роден во Сараево, натурализиран загрепчанец и гостувачки белграѓанец. Во сите овие средини одамна ужива статус на признат писател, а е препознатлив и надвор од границите книгите му се преведени на околу дваесет светски јазици. Миљенко Јерговиќ го прослави својот 51. роденден на отворањето на фестивалот, а како изненадување доби торта со слика од корицата на неговата книга „Мама Леоне“, што на македонски јазик ја преведе Александар Прокопиев. Јерговиќ е петтиот добитник на наградата за авторски придонес кон развојот на книжевноста на Балканот – „Прозарт“, што ја доделува Интернационалниот литературен фестивал „Проза Балкан“ . Тој беше гостин на првото издание на „Проза Балкан“. Роден е во 1966 година во Сараево, а денес живее во Загреб. Автор е на повеќе од 30 романи, збирки раскази и поетски изданија. Добитник е на голем број национални и меѓународни книжевни награди, како наградата за мир „Ерих Марија Ремарк“ (1995), италијанската Premio Grinzane Cavour (2003), ...
| | веќе видена | слични

Ова е студена реалност. И наш единствен спас. Светот ќе биде спасен кога Исмаил Kадаре ќе стане македонски писател. Светот ќе биде спасен кога Влада Урошевиќ ќе стане албански писател, вели хрватскиот писател Миљенко Јерговиќ, годинашен добитник на наградата „Проаза“ со чие доделување завчера вечер во Даутпашиниот амам во Скопје заврши 5. издание на меѓународниот книжевен фестивал „Про-за Балкан“. Наградата на Јерговиќ му ја врачи уметничкиот директор на фестивалот, Александар Прокопиев. Јерговиќ, кој има обемен литературен опус со близу 30 прозни и поетски изданија и неброени публицистички текстови, преводи и награди, е автор кој е читан во сите земји од поранешна Југославија. - Овој свет нема да го спасат воени херои. Нема да го спасат големи генерали. Ќе го спаси Македонецот што ја чита „Генералот на мртвата војска“ од Исмаил Kадаре. Ќе го спаси Албанецот што ја чита „Мојата роднина Емилија“ на Влада Урошевиќ. Ова не е поетска фигура. Разбирањето на другиот не може да биде поетска фигура, иако од ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Со доделувањето на наградата „Прозарт“ на хрватскиот писател Миљенко Јерговиќ синоќа во Даут-пашиниот амам во Скопје заврши 5. издание на Интернационалниот литературен фестивал „Про-За Балкан“. Наградата му ја врачи уметничкиот директор на фестивалот, Александар Прокопиев. Тој се пошегува дека признанието се доделува во потполна согласност со читателската публика и на Јерговиќ му посака долг писателски и животен век. Со бурен аплауз беше поздравено примањето на наградата од страна на Јерговиќ, кој има обемен литературен опус со близу 30 прозни и поетски изданија и неброени публицистички текстови, преводи и награди. Тој е автор кој е читан во сите земји од поранешна Југословија. Пред своето обраќање, лауреатот рече дека ќе прочита нешто што напишал пред да дојде во Скопје, а не бил свесен за сите околности. – Овој свет нема да го спасат воени херои. Нема да го спасат големи генерали. Ќе го спаси Македонецот што ја чита „Генералот на мртвата војска“ од Исмаил Кадаре. Ќе го спаси Албанецот што ја чита „Мојата ...
| | веќе видена | слични

- Овој свет нема да го спасат воени херои. Нема да го спасат големи генерали. Ќе го спаси Македонецот што ја чита „Генералот на мртвата војска" од Исмаил Кадаре. Ќе го спаси Албанецот што ја чита „Мојата роднина Емилија" на Влада Урошевиќ, вели хрватскиот писател Миљенко Јерговиќ, добитник на наградата "Прозарт", во рамките на фестивалот "Про-за Балкан"Со доделувањето на наградата „Прозарт" на хрватскиот писател Миљенко Јерговиќ синоќа во Даут-пашиниот амам во Скопје заврши 5. издание на Интернационалниот литературен фестивал „Про-За Балкан".Наградата му ја врачи уметничкиот директор на фестивалот, Александар Прокопиев. Тој се пошегува дека признанието се доделува во потполна согласност со читателската публика и на Јерговиќ му посака долг писателски и животен век.Со бурен аплауз беше поздравено примањето на наградата од страна на Јерговиќ, кој има обемен литературен опус со близу 30 прозни и поетски изданија и неброени публицистички текстови, преводи и награди. Тој е автор кој е читан во сите земји од ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Во галеријата Даут-пашин амам синоќа му беше врачена наградата „Прозарт“ на хрватскиот писател Миљенко Јерговиќ, која интернационалниот литературен фестивал „Про-за Балкан“ ја доделува петта година за авторски придонес во развојот на книжевноста на Балканот.Миљенко Јерговиќ, кој беше гостин на првото издание на „Про-за Балкан“, е роден во 1966 година во Сараево, а денес живее во Загреб. Автор е на повеќе од 30 романи, збирки раскази и поетски изданија. Добитник е на голем број национални и меѓународни книжевни награди и признанија. Тој е еден од најчитаните автори во регионот.Наградата „Прозарт“ во изминатите четири години ја добија писателите Владислав Бајац, Даша Дрндиќ, Вида Огњеновиќ и Георги Господинов. Со нејзиното врачување на Јерговиќ се затвора годинашниот „Про-за Балкан“, кој го организира издавачката куќа „Икона“.
| | веќе видена | слични
2 копии

Проблем е и што голем број балкански писатели не користат ниту пак знаат за литературни агенти. Кога и сето тоа ќе се надмине, доаѓа проблемот со добар преведувач кој е клучна фигура во ова приказна", рече Трајкоски "Писатели од Балканот : Визибилност" беше темата на годинешнава тркалезна маса во рамките на Интернационалниот литературен фестивал "Про-за Балкан" на која учествуваа 12 писатели и издавачи. На трибината, под модераторство на писателот Владимир Јанковски, учествуваа Миљенко Јерговиќ, Влада Урошевиќ, Наташа Крамбергер, Браги Олафсон, Мурат Ѓулсој, Владимир Пиштало и Антон Баев, македонските автори Александар Прокопиев и Ермис Лафазановски, како и издавачите Емаунел Колас од Франција (Галад Едисион), Тамер Саид од ОАЕ (Групација "Калимат#) и Ненад Шапоња од „Агора издаваштво" од Србија. Учесниците ги поздрави директорот на фестивалот Дејан Трајкоски, кој истакна дека поттик за годинашната тема се зборовите на ланскиот гостин Георги Господинов од Бугарија, дека писателите од Балканот, колку и да се ...
| | веќе видена | слични

Во избрано друштво, со некои од најталентираните балкански автори, издавачи од земјава и од странство и љубители на пишаниот збор, завчера вечерта во Даут-пашиниот амам во Скопје беше отворено 5-то издание на интернационалниот литературен фестивал „Про-за Балкан“. Публиката имаше можност одблиску да се запознае со шест врвни балкански писатели - Миљенко Јерговиќ од Хрватска, Наташа Крамбергер од Словенија, Мурат Ѓулсој од Турција, Владимир Пиштало од Србија, Антон Баев од Бугарија (кој престојува во Скопје во рамките на книжевната резиденцијална програма „Апсолутно модерен“), македонскиот писател Влада Урошевиќ и специјалниот гостин на фестивалот - исландскиот писател Браги Олафсон.Во изминативе пет години на фестивалот гостуваа 30 врвни балкански автори и што е уште поважно дека сите беа преведени на македонски јазик. - Има едно тврдење дека музиката е најуниверзална уметност. Но би прашал дали познаваме толку добри балкански автори наспроти балканските композитори. Тука сум сигурен дека македонската ...
| | веќе видена | слични

Миљенко Јерговиќ, кој беше гостин на првото издание на „Про-за Балкан", е роден во 1966 година во Сараево, а денес живее во Загреб. Автор е на повеќе од 30 романи, збирки раскази и поетски изданија.Во галеријата Даут-пашин амам вечер ќе му биде врачена наградата „Прозарт" на хрватскиот писател Миљенко Јерговиќ, која Интернационалниот литературен фестивал „Про-за Балкан" ја доделува петта година за авторски придонес во развојот на книжевноста на Балканот.Миљенко Јерговиќ, кој беше гостин на првото издание на „Про-за Балкан", е роден во 1966 година во Сараево, а денес живее во Загреб. Автор е на повеќе од 30 романи, збирки раскази и поетски изданија. Добитник е на голем број национални и меѓународни книжевни награди, како наградата за мир „Ерих Марија Ремарк" (1995), италијанската Premio Grinzane Cavour (2003), Ангелската книжевна награда за најдобар роман во Средна Европа (Полска, 2012) и наградата „Његош" (2015). Тој е еден од најчитаните автори во регионот.Наградата „Прозарт" во изминатите четири години ја ...
| | веќе видена | слични

Хрватскиот и босански писател Миљенко Јерговиќ вечерва ќе ја прими наградата „Прозарт“ што ја доделува фестивалот „Про-ЗА Балкан“ за авторски придонес во балканската литература. Независно кој национален предзнак стои пред неговото име, по фасцинантниот литературен опус со близу 30 прозни и поетски изданија, и неброени публицистички текстови, преводи и награди, тој е автор кој е читан низ целата територија на поранешно југословенските земји. Пишува со голема леснотија, интроспекција и течение како длабока река, понекогаш мирно но и бранувано. Го нарекуваат еден од најлуцидните автори на Балканот. На актуелните состојби и вредносната криза во светот гледа спокојно, но вели секако одиме кон планетарен колапс. Роден е во Сараево, во градот синоним за културна мешавина. Своите ставови и размислувања редовно ги пласира на својот блог, но за Макфакс проговоревме на терасата на хотелот спроти споменикот Мајка Тереза, и направивме кратка „прошетка“ низ мислите и нештата што ги согледуваме. Неодамна Боб Дилан ја доби ...
| | веќе видена | слични

Останато

Министерката за туризам, Елена Кундура, иако важи за една од најубавите средновечни жени во Грција синоќа пред полноќ беше известена дека е исклучена како член ...
сите 323 | | | веќе видена

Со своја рака го потпиша законот на употреба на албанскиот јазик, но денешната седница ја водеше на македонски. И од СДСМ велат дека Законот за употреба на ...
сите 252 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ВРАЧУВАЊЕ НА НАГРАДАТА „ПРОЗАРТ“: Признание за писателот Миљенко Јерговиќ и промоција на негова книга

Од:
До кого (е-маил):
Порака: