Состојки: 450 ml виски, 8 dl црно кафе, 8 dl слатка павлака, 6 dl млеко, 250 гр бело чоколадо, 50 гр млечна чоколада, 150 гр кафеав шеќер, 150 гр нутела, 1 лажичка арома од ванила, ½ лажичка арома од бадем, 60 гр пудинг од чоколадоПодготовка: На послаба температура се загрева слатката павлака, кафето и 3 dl млеко. Потоа се додаваат чоколадото, нутелато, аромата од ванила и бадем, и полека се меша. Со остатокот од млекото изматете го пудингот и помешајте го со стопеното чоколадо. Мешајте додека не се згусне. Тргнете го од ринглата, и сипете го во сад со херметички капак, затворете го и оставете го да отстои преку ноќта на ладно место, но не во фрижидер. Утредента, префрлете го во сад за матење, матете неколку минути, додадете го вискито и матете повторно. Потоа смесата сипете ја во стаклено шише и ставете ја во фрижидер, се’ до послужувањето.Состојки: 500 ml вода, 180 ml домашна ракија, 150 гр кафеав шеќер, 3 кесички бурбон ванилин шеќер, 2 ќесички чај од нане, 1 лажица арома од ментолПодготовка: Во сад ...
| | веќе видена | слични

Потребни состојки: 4 парчиња пилешко бело месо 1 лажица растопен путер Сол бибер За сосот: 2 лажици путер 1 мал кромид 1 ½ лажица брашно 2 лажици кари ¼ l пилешка супа 4 лажици полномасна павлака Сол и бибер 1 лажичка сенф (по вкус) Подготовка: Пилешките гради испржете ги на путер, премачкани со сол и бибер или уште некој зачин по желба. За сосот растопете го путерот на средна температура, во поголем сад. Додајте го кромидот и пржете додека не омекне. Додадете го брашното и карито. Постепено мешајте и додавајте ја пилешката супа. На крај додадете ја и павлаката и сенфот. Варете и мешајте додека сосот не се згусне. Зачинете и посолете. Пилешките стекови може да ги послужите со крцкав компир и да ги прелиете со сосот од кари.
| | веќе видена | слични

Совршена торта за време на пост… 250 гр мед 1/2 л пиво 200 гр шеќер 300 гр брашно 1 кесичка сода бикарбона 300 гр мелени ореви 300 гр шеќер 150 гр мелено варено жито 2 кесички ванилин шеќер малку мускатно оревче Измешајте мед и пиво, додајте сода бикарбона, брашно, шеќер, замесете тесто и од него испечете 4 кори. Згответе сируп од шеќер и една чаша вода, додајте мелни ореви и мелено варено жито, ванилин шеќер и малку мускатно оревче. Филувајте ја секоја кора со врел фил, а потоа целата торта премачкајте ја со фил и посипете со мелени ореви. Послужете и уживајте! Повеќе десерти на Готви.мк: Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома Супер рецепт: Леден кафе колач Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат ВИДЕО: Брз рецепт за некалоричен сладолед
| | веќе видена | слични

Испробајте го рецептот за меки колачи кои заведуваат на првиот залак. 2 чаши шеќер 2 чаши вода 2 чаши брашно 1 кесичка сода бикарбона 1/2 кесичка цимет 1/2 чаша масло 6 лажици џем ореви или чоколадо Разматете ги сите состојки (шеќер, вода, брашно, цимет, сода, масло и џем). Најлесно ви е да ги мерите сите состојки со чаша од јогурт. Мерката е иста за сè. Намастете плех, па ставете ја смесата во плехот. Загрејте ја рерната и ставете го плехот. Печете околу половина час на 220 степени. Пред крајот на печењето, извадете го плехот и посипете го колачот со ореви или чоколадо, или премачкајте го со џем. Вратете го колачот во рерната, која претходно сте ја исклучиле. Оставете го внатре 5 минути, додека смесата не се соедини со преливот. Уживајте! Повеќе рецепти на Готви.мк: Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега Ќе ве врати во детството: Омилениот десерт на сите генерации Десерт готов за 20 минути Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме ...
| | веќе видена | слични

Штом станува збор за посни десерти, рецептите на Невена се едни од најдобрите. Овој пат со вас споделуваме супер рецепт за посна чоколадна торта со банани и мармалад од кајсии. Оваа посна чоколадна торта со банани е сочна, вкусна и лесна за подготовка. А штом ја пробате, не заборавајте да ни напишете во коментар како ви се допаднала. Состојки: 100 гр чоколадо за готвење 150 гр кафеав шеќер 300 гр брашно 1 лажица какао 1 мала (150 гр) банана 350 мл млеко од ориз 80 мл масло 1 ванилен шеќер или арома од портокал, лимон или рум 1 ќесичка прашак за печиво. За прелив: 4-5 лажици мармалад од кајсии 80 гр чоколадо за готвење 1 лажица маргарин или масло 2 лажици млеко од ориз. За декорација : по потреба суво грозје, брусница и шарени шеќерни трошки. Подготовка : Чоколадото стопете го над пареа и оставете го да олади (да биде млако). Во еден сад со виљушка изгмечете ја бананата со шеќерот, за да добиете кашеста смеса. Потоа додајте ги сувите состојки – какаото, ванилата и брашното. Измешајте ги. Додајте го и маслото. ...
| | веќе видена | слични

Ова е најстариот рецепт за топла чоколада, што просто ќе го обожавате. 30 грама црна чоколада 1 лажица какао 2 децилитри млеко 30 шеќер Прстофат сол Подгответе го така што во мало тенџере ќе промешате чоколада, како, 1 децилитар млеко и мешајте на тивок оган додека чоколадата да се стопи. Додадете го остатокот од млекото и сол и продолжете да мешате. Додадете шеќер, а кога чоколадата ќе стане густа ставете ја во филџан. По желба топлата чоколада можете да ја декорирате со шлаг.
| | веќе видена | слични

Вкусен десерт со кокос. Потребни состојки: 100 милилитри вода 2 чоколади за готвење 250 грама шеќер 250 грама путер 250 грама кокос 250 грама мелени ореви или бадеми Начин на подготовка: Сварете ги водата и шеќерот 5-6 минути, додека шеќерот не се растопи. Додајте го путерот и постојано мешајте.Откако ќе се растопат путерот и шеќерот тргнете го садот од оган па додајте го кокосот и оревите или бадемите. Смесата што ќе ја добиете поделете ја на два еднакви дела. Во еден од нив додајте рендано чоколадото за готвење и мешајте додека не се стопи. Во правоаголен калап ставете го прво посветлиот дел, па чоколадниот дел. Израмнете ја бајадерата, па прелијте ја со топено чоколадо. Бајадерата чувајте ја на ладно место.
| | веќе видена | слични

Неодолив десерт кој се подготвува едноставно и за кој не треба печење во рерна. СОСТОЈКИ: Бисквити(300 Грама) Млеко(800 Милилитри) Брашно(2 Супени лажици) Нишесте (пченкарен скроб)(3 Супени лажици) Шеќер(150-200 Грама) Путер(1 Супена лажица) Какао(2 Супени лажици) Банана(2 ) Мелени ореви(150-200 Грама) ПОДГОТОВКА: За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути Во тенџере измешајте ги брашното, нишестето, какаото и шеќерот. Префрлете го тенџерето на рингла, мешајте со жица и постепено додавајте го млекото, не прекинувајте со мешање. Зовријте ја смесата постојано мешајќи. Откако ќе зоврие, додајте го маргаринот или путерот и мешајте додека се растопи, па откако смесата ќе стане густа тргнете од оган и оставете да се олади. На работната маса, ставете големо парче проѕирна фолија. Редете ги бисквитите една по една (наредете 12 бисквити, 3х4). Потоа премачкајте ги со слој од изладениот чоколаден пудинг. Одозгора прекријте со уште еден слој бисквити, па слој чоколадо и слој бисквити само од левата и десната ...
| | веќе видена | слични

Малку е да се каже дека се прави пребрзо, а вкусот е фантастичен! 800-900 гр пишкоти 2 чоколада со лешници 2 бели чоколада 1 л млеко 6 лажици шеќер 2 пудинга од ванила 2 пудинга од чоколадо 500 мл слатка павлака 2 дл сок од портокал 100 гр чоколадо за колачи 100 гр млечно чоколадо Млекото поделете го на два дела. Во еден ден згответе пудинг од ванила со 3 лажици шеќер, а во друг чоколаден пудинг со 3 лажици шеќер и оставете ги пудинзите да се изладат. Разматете слатка павлака, посебно растопете го белото, а посебно црното чоколадо. Слатката павлака поделете ја во пудинзите, а во пудингот од ванила додајте бело, а во чоколадниот црно чоколадо. Сè измиксајте и филувајте ги пишкотите од внатре, преклопете со други пишкоти и редете во круг (како што е прикажано во видеото). Завршениот обрач, од внатре премачкајте го со тенок слој темен фил, па повторете ја постапката… така до крај. Пишкотите задолжително потопете ги во сок од портокал да бидат меки. Завршената торта прелијте ја со растопено чоколадо и оставете ...
| | веќе видена | слични

Подгответе вкусна слатака погача со кокос и уживајте во магичниот вкус… 275 гр брашно 50 гр гриз 1 маргарин 30 гр кокос 100 гр шеќер во прав + шеќер за посипување Начинот на подготовка погледнете го во видео рецептот на Милица Михаиловиќ: Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти: Баклава Баклава со вишни Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди „Катица“ торта Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече За секоја прослава – Тигар торта
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На прашањето: дали очекува да почнат лични дисквалификации врз неа и врз дел од обвинителите во тимот како тоа дека против Катица Јанева се водела судска ...
сите 447 | | | веќе видена

„Јас од месец септември 2018 година до некаде 10 април 2019-та сум постојано уценуван од група на луѓе кои од мене изнудија голема сума на парични средства“, ...
сите 548 | | | веќе видена

1 Си била една земја во која премиерот решава со 700 милиони евра да гради барок и антички споменици и фонтани во главниот град. Шефот на тајната полиција, кој ...
сите 241 | | | веќе видена

Поранешниот член на групата „Нокаут“ и нов заменик-министер за економија Кирил Колемишевски, воскресна во политиката преку шарените трибини пред Владата за ...
сите 188 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Домашни ликери

Од:
До кого (е-маил):
Порака: