Жозе Мануел Баросо

  во

  Дваесет лидери на самит во Вашингтон во 2008 година бараа излез од најтешката криза што го погоди светот од почетокот на 20 век. Една деценија подоцна, земјите ...
  сите 11 | | | веќе видена

  Правобранителката на Европската унија, Емили О'Рајли денеска ги обвини Европската комисија и нејзиниот претседател Жан-Клод Јункер дека несоодветно реагирале ...
  сите 51 | | | веќе видена

  Правобранителката на Европската унија, Емили О’Рајли денеска ги обвини Европската комисија и нејзиниот претседател Жан-Клод Јункер дека несоодветно реагирале ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Правобранителката на Европската унија, Емили О’Рајли денеска ги обвини Европската комисија и нејзиниот претседател Жан-Клод Јункер дека несоодветно реагирале ...
  сите 47 | | | веќе видена

  Правобранителката на Европската унија, Емили О’Рајли денеска ги обвини Европската комисија и нејзиниот претседател Жан-Клод Јункер дека несоодветно реагирале ...
  сите 48 | | | веќе видена

  Само речиси декада откако влезе во функција, сефот за семиња во Свалбард (Svalbard Global Seed Vault) мора да „оди“ на реконструкција.Структурата е предвидена ...
  | | веќе видена

  Македонските претставници очекуваат во Брисел да успеат да издејствуваат вклучување во стратешкиот документ на ЕУ за проширувањето, кој треба да биде издаден ...
  сите 140 | | | веќе видена

  Случајот со неговиот претходник на претседателското место во Европската комисија, Жозе Мануел Баросо и неговото вработување во американската компанија „Голдман Сакс“, го натера актуелниот челник на извршното тело на Европската унија, Жан-Клод Јункер да изработи нов Кодекс за однесување за членовите на Комисијата.Како што јави дописникот на МИА од Брисел, со изментите норми се поставени нови стандарди за етичките правила во Европа, па со цел поголема транспарентност од почетокот на неговиот мандат и неговиот неодамнешен предлог за продолжување на периодот на „ладење“ на поранешните еврокомесари од 18 месеци, сега Јункер предлага тој период да трае до две години за поранешните членови на Комисијата и три години за поранешен претседател на Еврокомисијата.Предложените измени одат понатаму и со поставување појасни правила и повисоки етички стандарди, како и воведување поголема транспарентност во голем број области. Исто така, Јункер ќе формира и Независна етичка комисија, која ќе го замени сегашниот ад-хок етички ...
  сите 34 | | | веќе видена

  Случајот со неговиот претходник на претседателското место во Европската комисија, Жозе Мануел Баросо и неговото вработување во американската компанија „Голдман Сакс“, го натера актуелниот челник на извршното тело на Европската унија, Жан-Клод Јункер да изработи нов Кодекс за однесување за членовите на Комисијата. Како што јави дописникот на МИА од Брисел, со изментите норми се поставени нови стандарди за етичките правила во Европа, па со цел поголема транспарентност од почетокот на неговиот мандат и неговиот неодамнешен предлог за продолжување на периодот на „ладење“ на поранешните еврокомесари од 18 месеци, сега Јункер предлага тој период да трае до две години за поранешните членови на Комисијата и три години за поранешен претседател на Еврокомисијата. Предложените измени одат понатаму и со поставување појасни правила и повисоки етички стандарди, како и воведување поголема транспарентност во голем број области. Исто така, Јункер ќе формира и Независна етичка комисија, која ќе го замени сегашниот ад-хок ...
  сите 38 | | | веќе видена

  Фудбалските ѕвезди на Манчестер јунајтед Давид де Хеа, Андер Ерера и Маркус Рохо вечерва во Скопје добија неколку лекции по знаковен јазик од 19-те деца од училиштето за ученици со оштетен слух „Партение Зографски“. Децата ги поздравија играчите со аплауз – високо кренати раце што треперат (Фото: УЕФА Фондација Фејсбук страна/ принтскрин) Средбата со нивните фудбалски херои беше изненадување за учениците кои утре ќе настапат на свеченото отворање на Супер купот на УЕФА во Скопје, пред натпреварот Реал Мадрид-Манчестер јунајтед, и на знаковен јазик ќе ја испејат „Небо полно ѕвезди“ (Sky Full of Stars) од „Колдплеј“. Децата се избрани од УЕФА Фондацијата, а средбата со де Хеа, Ерера и Рохо беше емитувана на нејзиниот фејсбук профил. Децата ги поздравија играчите со аплауз – високо кренати раце што треперат, и на знаковен јазик им кажаа: Ние сакаме фудбал! Потоа Ерера праша како на знаковен јазик се кажува Манчестер јунајтед, а еден ученик веднаш му покажа, и трите фудбалски ѕвезди неколкупати ги повторија ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Петнаесет средношколци од единственото државно училиште за ученици со оштетен слух „Партение Зографски“ од Скопје, на 8 август ги очекуваат највозбудливите 6 минути во животот. Ќе настапат на свеченото отворање на Супер купот на УЕФА во Скопје, пред натпреварот Реал Мадрид-Манчестер јунајтед, и на знаковен јазик ќе ја испејат „Небо полно ѕвезди“ (Sky Full of Stars) од „Колдплеј“. „Нашата главна идеја беше дека сакаме преку настапот да кажеме и покажеме оти ние сме еднакво вредни како и сите други. Пораката ни е – не нѐ сожалувајте! “, вели професорката Викторија Волак (Фото: Ѓ. Личовски) Средношколците, заедно со уште пет мали деца кои се со оштетен слух и говор или имаат родители или брат и сестра кои се глувонеми, се избрани за настапот од УЕФА Фондацијата, a ќе настапат заедно со хорот Фалсето при Македонската опера и балет (МОБ). Формирана пред две години, УЕФА Фондацијата го користи спортот за да поддржи хуманитарни проекти поврзани со правата на децата во областа на здравството, образованието и ...
  сите 3 | | | веќе видена

  Фудбалските ѕвезди на Манчестер јунајтед Давид де Хеа, Андер Ерера и Маркус Рохо вечерва во Скопје добија неколку лекции по знаковен јазик од 19-те деца од училиштето за ученици со оштетен слух „Партение Зографски“. Децата ги поздравија играчите со аплауз – високо кренати раце што треперат (Фото: УЕФА Фондација Фејсбук страна/ принтскрин) Средбата со нивните фудбалски херои беше изненадување за учениците кои утре ќе настапат на свеченото отворање на Супер купот на УЕФА во Скопје, пред натпреварот Реал Мадрид-Манчестер јунајтед, и на знаковен јазик ќе ја испејат „Небо полно ѕвезди“ (Sky Full of Stars) од „Колдплеј“. Децата се избрани од УЕФА Фондацијата, а средбата со де Хеа, Ерера и Рохо беше емитувана на нејзиниот фејсбук профил. Децата ги поздравија играчите со аплауз – високо кренати раце што треперат, и на знаковен јазик им кажаа: Ние сакаме фудбал! Потоа Ерера праша како на знаковен јазик се кажува Манчестер јунајтед, а еден ученик веднаш му покажа, и трите фудбалски ѕвезди неколкупати ги повторија ...
  сите 30 | | | веќе видена

  Фудбалските ѕвезди на Манчестер јунајтед Давид де Хеа, Андер Ерера и Маркус Рохо вечерва во Скопје добија неколку лекции по знаковен јазик од 19-те деца од училиштето за ученици со оштетен слух „Партение Зографски“. Средбата со нивните фудбалски херои беше изненадување за учениците кои утре ќе настапат на свеченото отворање на Супер купот на УЕФА во Скопје, пред натпреварот Реал Мадрид-Манчестер јунајтед, и на знаковен јазик ќе ја испејат „Небо полно ѕвезди“ (Sky Full of Stars) од „Колдплеј“. Децата се избрани од УЕФА Фондацијата, а средбата со де Хеа, Ерера и Рохо беше емитувана на нејзиниот фејсбук профил. Децата ги поздравија играчите со аплауз – високо кренати раце што треперат. Потоа Ерера праша како на знаковен јазик се кажува Манчестер јунајтед, а еден ученик веднаш му покажа, и трите фудбалски ѕвезди неколкупати ги повторија знаците. Формирана пред две години, УЕФА Фондацијата го користи спортот за да поддржи хуманитарни проекти поврзани со правата на децата во областа на здравството, ...
  сите 119 | | | веќе видена

  Петнаесет средношколци од единственото државно училиште за ученици со оштетен слух „Партение Зографски“ од Скопје, на 8 август ги очекуваат највозбудливите 6 минути во животот. Ќе настапат на свеченото отворање на Супер купот на УЕФА во Скопје, пред натпреварот Реал Мадрид-Манчестер јунајтед, и на знаковен јазик ќе ја испејат „Небо полно ѕвезди“ (Sky Full of Stars) од „Колдплеј“. „Нашата главна идеја беше дека сакаме преку настапот да кажеме и покажеме оти ние сме еднакво вредни како и сите други. Пораката ни е – не нѐ сожалувајте! “, вели професорката Викторија Волак (Фото: Ѓ. Личовски) Средношколците, заедно со уште пет мали деца кои се со оштетен слух и говор или имаат родители или брат и сестра кои се глувонеми, се избрани за настапот од УЕФА Фондацијата, a ќе настапат заедно со хорот Фалсето при Македонската опера и балет (МОБ). Формирана пред две години, УЕФА Фондацијата го користи спортот за да поддржи хуманитарни проекти поврзани со правата на децата во областа на здравството, образованието и ...
  сите 33 | | | веќе видена

  Поранешниот претседател на Европската комисија Жозе Мануел Баросо изјави дека преговорите за Брекзит ќе завршат со неуспех, ако Велика Британија и ЕУ не ги тргнат своите позиции: “Победникот да прибере сè”. Според него и двете страни играат “опасна игра”, пишува во неделното издание на The Guardian. “Сметам дека и двете земји играат игра со нулта сума и според мене тоа не помага”, рече Баросо. Тој додаде дека екстремистите и од двете страни на Ла Манш сакаат Велика Британија целосно да се оддели од ЕУ. “Она што треба да се разбере и од двете страни е дека треба да се работи конструктивно, бидејќи дали се допаѓало или не, Велика Британија е дел од Европа. Некои луѓе и на островот и на континентот не сакаат тоа да го сфатат дека Велика Британија е дел од Европа”, додаде поранешниот претседател на ЕК. “Се разбира, Велика Британија, која не ги задржа одговорностите за членството, не треба да се очекува да има привилегии слични на членството. Тоа е јасно. Зборувајќи за тоа, сметам дека е можно да се постигне ...
  сите 208 | | | веќе видена

  Порај честитките од високи европски претставници по минати изборни циклуси, годинава Европската комисија најави дека ќе ја честита победата на предвремените парламентарни избори откако ќе се формира влада и ќе се избере премиер. Во 2011 година, тогашниот претседател на Европската комисија Жозе Мануел Баросо во честитка упатена до премиерот Никола Груевски, порача новата влада да вложи напори за напредок кон ЕУ. „Уверени сме дека новата влада ќе вложи максимални напори за да обезбеди напредок во однос на важните прашања кои треба да се решат на Вашиот пат кон ЕУ, наведува претседателот на Европската Комисија Жозе Мануел Баросо во честитката упатена до премиеот Никола Груевски за изборната победа. Баросо наведува дека ЕК планира во иднина континуирана соработка со новата Влада.“ - изјави Жозе Мануел Баросо. Во 2014 година честитки за изборната победа пристигнаа од тогашниот прв човек на Обединетите нации Бан Ки Мун „Јас ќе продолжам да сметам на силната подршка на Вашата држава која е под Ваше лидерство во ...
  сите 2 | | | веќе видена

  Tранзициски џепарлак . Ова колоквијално се нарекува месечен износ од најмалку осум илјади евра бруто плата, што две години ја добиваат вкупно 16 поранешни комесари на ЕУ, иако нивните мандати им истекоа уште во октомври 2014 година. Не се смета тоа дека многу од нив веќе имаат нови, многу профитабилни бизниси, откриле германските новинари од Die Zeit. Според пресметките врз основа на документите, кои по долго време „натегање„ им ги дала на увид Европската комисија, се покажува дека секој од нив годишно добива најмалку 99.000 евра. Мерка за две години Станува збор за мерка што претходно траеше последните три години, а во почетокот на оваа година е скратена на две години. Идејата била да се спречат европските министри веднаш по престанокот на мандатот во Европската комисија да најдат други, добро платени работни места, со што би го довеле под сомнение својот интегритет и би ги избегнале потенцијалните судири на интереси. На листата, која ја добиле новинарите од „Die Zeit“ и „Politico“, се наоѓа и Карел Де Гихт ...
  | | веќе видена

  Поранешниот претседател на Европската комисија, Жозе Мануел Баросо направил лоша проценка, но не го прекршил етичкиот кодекс на институцијата, откако прифатил пост во инвестициската банка „Голдман Сакс“, објави етичката комисија на Европската унија (ЕУ) во објавено мислење, цитирано од Франс прес. „Врз основа на информациите обезбедени од страна на г-дин Баросо во писмо до актуелниот претседател на ЕК, Жан-Клод Јункер и предвид Кодексот за однесување на комесарите, нема доволно податоци за извршено прекршување на обврската за интегритет и дискреција“, велат од комисијата. Баросо го почитувал задолжителниот за поранешните комесари 18-месечен период на чекање пред да прифати пост во приватна компанија. Тој практично ја прифатил функцијата во банката 20 месеци откако ја напушти Еврокомисијата, забележува Ројтерс. Според етичката комисија, Баросо „не покажал внимателна проценка, каква може да се очекува од човек, кој заземал толку висока функција во текот на толку години“. Заклучоците на комисијата не го ...
  | | веќе видена