Холандските возови отсега целосно се напојуваат на ветер

Сите холандски возови од 1 јануари се напојуваат со струја генерирана исклучиво од ветерници, о бјави националната железничка компанија NS . „Од 1 јануари, сто посто од нашите возови работат на енергија од ветерници“, вели Тон Бун од NS. Холандската компанија за електродистрибуција Енеко доби тендер на NS пред две години и двете компании потпишаа десетгодишен договор, поставувајќи го јануари 2018 ...

⇐ DailyРадио МОФ ⇒