Сиромаштија во криза е нормална работа!

Во услови на криза, нормално е да има пораст на сиромаштијата, е коментарот на министерот за финансии, Зоран Ставрески по повод последните информации на Државниот завод за статистика, според кои има мало зголемување на сиромаштијата кај населението во 2009 во однос 2008 година каде таа во проценти изнесува 31,1 отсто. -И во другите земји и оние од опкружувањето е идентичен трендот да има пораст на сиромаштијата - рече министерот Ставрески на вчерашната средба со новинари. Тој смета дека порастот на стапката е незначителен и оти за Македонија е значајно да постигне пад на сиромаштијата од 30 на 20 проценти, што пак ќе се постигне со раст и зголемување на вработеноста. Според него, порастот на сиромаштијата во 2009 во однос на 2008 година, е очекувано затоа што кризата немаше влијание во 2008 години, туку во 2009 и 2010 година. Според статистичките податоци, мебелот, покуќнината и транспортот се поевтини за 0,6%, а има пораст во останатите индекси на трошоци за живот на македонскиот граѓанин.
| | веќе видена | слични

Премиерот Никола Груевски денеска најави дека Владата најдоцна до крајот на октомври ќе предложи втор пакет законски измени за дополнително ублажување на казнената политика. - Ќе се внимава казните не само да не бидат превисоки, туку и да не бидат прениски и да не влијаат дестимулирачки за плаќање на обврските кон државата што од друга страна може да доведе до нова ерозија во тој дел, што не е наша цел, изјави Груевски одговарајќи на новинарски прашања по пуштањето во употреба на Националниот диспечерски центар во а.д. МЕПСО. Целта на законските промени е да се постигне балансирано ниво на казни. Тоа, појасни Груевски, доволно ќе ги охрабрува компаниите и граѓаните да ги вршат своите работи, но исто така нема да биде толку високо за да ги доведе во ситуација да мора да го згаснат својот бизнис и да имаат потешки последици кои се многукратно поголеми отколку грешката која ја направиле. Коментирајќи го најновиот податок од Државниот завод за статистика за процентот на сиромаштија во Македонија, ...
| | веќе видена | слични

Економија Еконосмската криза причина за високата сиромаштрија Скопје, 14 септември - Економската криза е главната причина за високиот процент на сиромаштија во Македонија, смета премиерот Никола Груевски, затоа што тој процент зависи од економските прилики во кои се живее. „На пример во 2008 година имавме намалување на тој процент затоа што немаше економска криза, имаше одредено намалување на процентот на сиромаштија. Најновиот податок е за 2009 година односно за годината која што беше најкризната година во последните 80 години во светот. Година во која што во сите земји во Европа и во светот дојде до зголемување на невработеноста и автоматски до мало зголемување на сиромаштијата“, изјави Груевски. Вчера Државниот завод за статистика објави дека 31,1 отсто од граѓаните во Македонија живеат во сиромаштија.
| | веќе видена | слични

Скопје Процентот на сиромаштијата зависи од економските прилики во кои живееме, а економската криза е главната причина за високиот процент на сиромаштија во Македонија. „На пример во 2008 година имавме намалување на тој процент затоа што немаше економска криза, имаше одредено намалување на процентот на сиромаштија. Најновиот податок е за 2009-та година односно за годината која што беше најкризната година во последните 80 години во светот. Година во која што сите во земји во Европа и во светот дојде до зголемување на невработеноста и автоматски до мало зголемување на сиромаштијата но со преземање на мерки, на пакети на антикризни мерки“ изјави Груевски. Вчера Државниот завод за статистика објави дека 31,1 отсто од граѓаните во Македонија живеат во сиромаштија.
| | веќе видена | слични

Економската криза која предизвика зголемување на невработеноста е главна причини за зголемување на процентот на сиромаштијата, смета премиерот Никола Груевски. “Сиромаштијата во изминативе години се движи некаде во размери од од 28 до 32 отсто и тие зависат од условите во кои живееме односно од економските прилики. На пример во 2008 година имавме намалување на тој процент затоа што немаше економска криза имаше одредено намалување на процентот на сиромаштија овој најновиот податок е за 2009-та година односно за годината која што беше најкризната година во последните 80 години во светот. Година во која што сите во земји во Европа и во светот дојде до зголемување на невработеноста и автоматски до мало зголемување на сиромаштијата“, рече денеска Груевски. Премиерот изрази надеж дека по преземените антикризни мерки и опоравувањето на економијата по кризата следната година ќе има подобрување на состојбите и намалување на сиромаштијата. Вчера Државниот завод за статистика објави дека 31,1 отсто од граѓаните во ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Скопје, 14 септември 2010 (МИА) - Податокот за сиромаштијата во Македонија што го објави Државниот завод за статистика според кој таа изнесува 31,1 отсто, за вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески е очекувано во услови на криза. - Не е неочекувано во услови на криза да се има мал пораст на сиромаштијата. И во другите земји е идентичен трендот да има пораст на сиромаштијата, рече министерот Ставрески денеска на средба со новинари. Тој смета дека порастот на стапката е незначителен и оти за Македонија е значајно да постигне пад на сиромаштијата од 30 на 20 проценти, што пак ќе се постигне со раст и зголемување на вработеноста. Порастот на сиромаштијата во 2009 во однос на 2008, според министерот Ставрески, е очекувано затоа што кризата немаше влијание во 2008 години, туку во 2009 и 2010 година. Министерот за финансии укажа дека и во земјите од окружувањето стапката на сиромаштија е приближно иста. Државниот завод за статистика објави дека 31,1 отсто од македонските граѓани се сиромашни. ...
| | веќе видена | слични

Фактот што 31,1 отсто од македонското население е сиромашно, е очекуван и се должи на последиците од светската економска криза, смета македонскиот министер за финансии, Зоран Ставрески. „Процентот на сиромаштија и растот на бројот на невработени е секојдневие во секоја земја, а тоа се должи на последиците на светската економска криза. Намалувањето на сиромаштијата и зголемувањето на бројот на вработени е возможно само со економски раст“, изјави Ставрески. Неговата изјава следи еден ден по објавувањето на податокот на Државниот завод за статистика дека 31,1 отсто од македонските граѓани се сиромашни. Според анализите сиромаштијата очекувано е најприсутна кај фамилиите со невработени членови.
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерот за финансии смета дека податокот оти 31,1 отсто од населението е сиромашен е очекуван епилог на светската криза За министерот за финансии, Зоран Ставрески, нема ништо спектакуларно во најновиот податок за процентот на сиромаштија кој вчера го објави Државниот завод за статистика. „Процентот на сиромаштија и растот на бројот на невработени е секојдневие во секоја земја, а тоа се должи на последиците на светската економска криза. Намалувањето на сиромаштијата и зголемувањето на бројот на вработени е возможно само со економски раст“, изјави Ставрески на денешната средба со новинарите. Државниот завод за статистика вчера објави дека 31,1 отсто од македонските граѓани се сиромашни. Анализирано по профили, најранливи групи се повеќечлените домаќинства, имајќи го предвид фактот дека 53,7 отсто од сиромашните живеат во домаќинства со пет и повеќе членови. Стапката на сиромаштија кај невработените е 40,5 отсто, односно 42,7 отсто од сите сиромашни се невработени лица. Образованието на главата ...
| | веќе видена | слични

- Не е неочекувано во услови на криза да се има мал пораст на сиромаштијата. И во другите земји е идентичен трендот да има пораст на сиромаштијата, рече министерот Ставрески денеска на средба со новинари. Тој смета дека порастот на стапката е незначителен и оти за Македонија е значајно да постигне пад на сиромаштијата од 30 на 20 проценти, што пак ќе се постигне со раст и зголемување на вработеноста. Порастот на сиромаштијата во 2009 во однос на 2008, според министерот Ставрески, е очекуванo затоа што кризата немаше влијание во 2008 години, туку во 2009 и 2010 година. Министерот за финансии укажа дека и во земјите од окружувањето стапката на сиромаштија е приближно иста. Државниот завод за статистика објави дека 31,1 отсто од македонските граѓани се сиромашни. Анализирано по профили, најранливи групи се повеќечлените домаќинства, имајќи го предвид фактот дека 53,7 отсто од сиромашните живеат во домаќинства со пет и повеќе членови. Стапката на сиромаштија кај невработените е 40,5 отсто, односно 42,7 отсто ...
| | веќе видена | слични

Економија Ставрески: Во услови на криза стапката на сиромаштија е очекувана Скопје, 14 септември - Сиромаштијата во Македонија кој изнесува 31,1 отсто е очекувана во услови на криза, вели вицепремирот и министер за финансии Зоран Ставрески. „Не е неочекувано во услови на криза да се има мал пораст на сиромаштијата. И во другите земји е идентичен трендот да има пораст на сиромаштијата“, рече министерот кометирајќи ги податоците на Државниот завод за статистика. Ставрески смета дека порастот на стапката е незначителен и за Македонија е значајно да постигне пад на сиромаштијата од 30 на 20 проценти, што пак ќе се постигне со раст и зголемување на вработеноста. Порастот на сиромаштијата во 2009 во однос на 2008, според министерот Ставрески, е очекуванo затоа што кризата немаше влијание во 2008 години, туку во 2009 и 2010 година. Воедно тој укажа дека и во земјите од окружувањето стапката на сиромаштија е приближно иста. Државниот завод за статистика објави дека 31,1 отсто од македонските граѓани се сиромашни. ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Зградата во трговскиот центар Скопјанка во која вчера повеќе од 6 часа беа евакуирани станарите поради неподнослив мирис кој предизвикувал кашлање и печење на ...
сите 78 | | | веќе видена

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски денеска оствари средба со граѓаните и членовите на општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ Свети Николе.Мицкоски пред ...
сите 202 | | | веќе видена

Пратеникот од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Јохан Тарчуловски кој моментално е во домашен притвор, излезе со свој став околу референдумското прашање. Тој на својот ...
сите 51 | | | веќе видена

На 30 септември имаме историска одлука исправена пред нас. Со својата совест, со својата мудрост, мислејќи на Заветот од првиот референдум и мислејќи на идните ...
сите 10 | | | веќе видена

„Петре Шилегов наместо да гради во Скопје, гради во Маврово, но за свои приватни потреби. Додека во Скопје една година нема направено ниту еден проект, ...
сите 32 | | | веќе видена

„На само 10 дена од одржувањето на референдумот околу преименувањето на Република Македонија како и промената на македонскиот национален идентитет, Владата ...
сите 122 | | | веќе видена

Професорот Трајко Славески во гостувањето на ТВ 21 вечерва истакна дека и тој го дели мислењето со останатите дека договорот од Преспа е штетен. Тој вели дека ...
сите 81 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Сиромаштија во криза е нормална работа!

Од:
До кого (е-маил):
Порака: