Албанскиот театар ќе добие нов и современ лик

По 4 децении Албанскиот театар ќе добие нов и современ лик. Почнува реконструкцијата на овој објект, кој со децении наназад беше запуштен, а актерите работеа во дотраени и руинирани простории. Владата за неговата комплетна реконструкција издвои 8 милиони евра. “ Инвестирајќи во албанскиот театар, инвестирајќи во културата, се инвестира во духовната храна, во совеста издигнувањето на граѓаните ”, рече директорот на Албанскиот театар Адем Карага. Министерката Канческа рече дека албанскиот театар оставил значаен белег за културата и историјата во Македонија, а уметниците заслужуваат да работат во најсовремени услови. “ Со сестраната поддрша за подеднакво унапредување на културните особености на сите заедници кои живеат во Македонија, бидејќи сите заедно даваме непроценлив придонес во богатата културна ризница, по која нашата земја е препознатлива насекаде во светот. ”, истакна министерката Канческа. “ Во рамките на овој проект, ќе се интервенира во делот на архитектурата, ентериерот, во делот на акустиката, ...
| | веќе видена | слични

Владата треба да распише домашен или меѓународен тендер на кој ќе се избере изведувачот на идниот тетовски театар, за кој од државниот буџет првично се одвоени седумдесет милиони денари, или околу 1,13 милиони евра. Овој објект уште од 2011 година од ДУИ постојано се најавува како проект кој е многу важен за албанската театарска сцена. Парите за овој театар, кој засега постои само на хартија, се испланирани од владините проекти за капитални инвестиции во период 2011-2015 година. Самиот проект неодамна беше официјално најавен и од министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска. Таа го промовираше избраниот проект на архитектите Бесиан Мехмети, Бетим Зеќири, Бекир Адеми и Никола Стрезовски. Идната зграда на градскиот театар во Тетово, во кој ќе биде сместена и библиотека „Кочо Рацин“, е замислена да биде објект во кој ќе има и мултифункционални простории за кино. Објектот ќе има фасадна структура - односно завеса, која во различни мигови на денот дава различен интензитет на светлина во внатрешноста. Во ...
| | веќе видена | слични

Актерите со многубројните премиери и изведби, награди и признанија докажаа дека заслужуваат таков објект, рече Адем Карага, директорот на Албанскиот театар Објектот во кој е сместен Албанскиот театар-Скопје по 40 години постоење ќе биде темелно реконструиран и се очекува до септември идната година да биде пуштен во употреба. Темелната санација и адаптација на установата, под чиј покрив заедно работат Албанскиот и Турскиот театар, е инвестиција на Владата во вредност од околу 8 милиони евра. По реконструирањето таму самостојно ќе работи Албанскиот театар, а ансамблот на Турскиот ќе добие свој матичен театар, кој ќе почне да се гради овој месец спроти железничката станица во Скопје. Албанскиот театар ќе добие нов лик и модерна сценска техника. Премиерот Никола Груевски рече дека и овој театар во изминатите години работел во услови на дотраеност и руинираност, кои не ги задоволуваат основните критериуми на дејноста и поради тоа Владата одговорила на неговите потреби со проект за темелна реконструкција и ...
| | веќе видена | слични

ОД ТЕМЕЛ ЌЕ СЕ РЕКОНСТРУИРА ЗГРАДАТА НА БИТ-ПАЗАР Со 8 милиони евра, Владата темелно ќе го реконструира Албанскиот театар, објектот на Бит-пазар кој досега го користеше и Турскиот театар, ансамбл за којшто овој месец ќе почне да се гради целосно нова зграда. Симболично, реконструкцијата започна во саботата, во присуство на премиерот Никола Груевски, министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска и вицепремиерот за спроведување на Рамковниот договор Муса Џафери. Во своите обраќања, тие истакнаа дека инвестицијата е важна за развојот на културата на Албанците во Македонија и дека новите современи услови ќе бидат мотив повеќе за актерите и нивната креативност. Албанскиот театар постои 63 години, а во оваа зграда не е инвестирано цели 40 години. Беше речено оти ќе се интервенира во архитектурата, ентериерот, акустиката, сценската технологија, аудио и видеосистемите, во термотехничката, електричната и во хидротехничката инсталација. Министерката Канческа-Милевска потсети дека оваа зграда, порано позната како ...
| | веќе видена | слични

Објектот на некогашниот Театар на народностите во Скопје, во кој денес с` уште заедно работат Албанскиот и Турскиот театар, ќе биде темелно реконструиран, јави МИА. Се очекува до септември 2015 година да биде пуштен во употреба. Станува збор за инвестиција од околу 8 милиони евра. Откако ќе заврши реконструирањето, таму самостојно ќе работи Албанскиот театар, а ансамблот на Турскиот ќе добие свој матичен театар, што треба да почне да се гради месецов, на локација спроти Железничката станица. Албанскиот театар ќе добие нов лик и модерна сцена, а проектот го најавија премиерот Никола Груевски, вицепремиерот за спроведување на Рамковниот договор, Муса Џафери, и министерката за култура Елизабета Kанческа-Милевска. Според Груевски, овој театар во минатите години работел во услови на дотраеност и руинираност, кои не ги задоволувале основните критериуми на дејноста. Зградата на Албанскиот театар е првиот ѕидан театарски објект по земјотресот во 1963 година, потсети Kанческа-Милевска. Додека трае ...
| | веќе видена | слични

Театарот на народностите, објектот под чиј покрив досега заедно функционираа и Албанскиот и Турскиот театар, целосно ќе се реконструира. Притоа тој ќе добие современ лик со модерна сценска техника, а во него ќе продолжи да функционира само Албанскиот театар. Турскиот, пак, ќе добие свој матичен објект кој ќе почне да се гради веќе овој месец Албанците и Турците во Македонија ќе добијат театарски зданија според најсовремени стандарди. Театарот на народностите, објектот под чиј покрив досега заедно функционираа и Албанскиот и Турскиот театар, целосно ќе се реконструира. Притоа, тој ќе добие современ лик со модерна сценска техника, а во него ќе продолжи да функционира само Албанскиот театар. Турскиот, пак, ќе добие свој матичен објект, кој ќе почне да се гради веќе овој месец и тоа спроти Железничката станица - Скопје. Албанскиот театар се очекува до септември идната година да биде пуштен во употреба, а Владата за оваа намена има издвоено 8 милиони евра. Ќе се интервенира во архитектурата, ентериерот, ...
| | веќе видена | слични

По 40 години постоење, објектот на денешниот Албански тетатар ќе биде темелно реконструиран и се очекува до септември идната година да биде пуштен во употреба.Владата на Република Македонија за оваа темелната санација и адаптација на установата одвои 8 милиони евра. Во овој објект заедно работат Албанскиот и Турскиот театар. По реконструирањето таму самостојно ќе работи Албанскиот театар, а ансамблот на Турскиот театар ќе добие свој матичен театар, кој наскоро ќе почне да се гради спроти Железничката станица во Скопје.На почетокот на градежните работи за реконструкцијата на тетатрот присуствуваше и премиерот Никола Груевски, министерката за култура Елизабета Канческа – Милевска и вицепремиерот Муса Џафери. Реконструкцијата подразбира и набавка на модерна сценска техника, интервенција во архитектурата, ентериерот, акустиката, сценската технологија, аудио и видео системите, термотехничките, електричните инсталации и хидротехничките инсталации. „Овој театар во минатото работеше во услови на дотраеност и ...
| | веќе видена | слични

Започна реконструкцијата на зданието на Албанскиот театар, лоцирано во непосредна близина на Бит пазар. Во присуство на премиерот Никола Груевски, министерката за култура Елизабета Канческа – Милевска и вицепремиерот за спроведување на Рамковниот договор Муса Џафери, беше означен почетокот на зафатот со кој ќе се интервенира во архитектурата, ентериерот, акустиката, сценската технологија, аудио и видео системите, термотехничките, електричните инсталации и хидротехничките инсталации во објектот стар четири децении. „Овој театар во минатото работеше во услови на дотраеност и руинираност и по барање на Албанскиот театар, Владата за негова целосна реконструкција издвои 8 милиони евра. Со цел да излеземе во пресрет и на Албанскиот и на Турскиот театар, по реконструкцијата овој театар ќе функционира како Албански, а до крајот на овој месец ќе стартува изградбата на нов Турски театар“, изјави премиерот Никола Груевски. Проектот предвидува делумно рушење на постоечкиот објект, кој ќе се доведе до ниво на темели и ...
| | веќе видена | слични

Останато

Експертски тим на ВМРО-ДПМНЕ ја анализира ситуацијата со носењето на законите за јавно обвинителство и за Советот за јавни обвинители по што ќе излезе со ...
сите 880 | | | веќе видена

До изборите министерското место за труд и социјална политика во техничката Влада ќе остане празно откако ВМРО-ДПМНЕ до вчерашното распуштање на Собранието не ...
сите 420 | | | веќе видена

Пратениците упатија пораки до граѓаните за кого да ја дадат довербата на 12 април. Пратеникот Никола Мицевски од ВМРО-ДПМНЕ изјави дека граѓаните не треба да ...
сите 275 | | | веќе видена

Обвинителката Вилма Русковска за да не остави сомнеж дека Обвинителството сака да сокрие какви било докази рече дека се согласува да се изведат и доказите од ...
сите 355 | | | веќе видена

Кинеските здравствени власти денеска апелираа до лицата кои се излекувани од новиот коронавирус да дадат крв заради лекување други пациенти. Крвната плазма на ...
сите 153 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Албанскиот театар ќе добие нов и современ лик

Од:
До кого (е-маил):
Порака: