Корекции во екстерното, психолошки тест за наставниците

Родителите и учениците кои завршуваат со полагање на екстерното тестирање забелешките да ги пратат до Државниот испитен центар, а од наредната година резултатите ќе бидат достапни веднаш по завршувањето на тестот. Тоа вчера го најави министерот за образование Спиро Ристовски, кој беше во посета на училиштето Блаже Конески" во Аеродром. - Апелирам до сите родители и до учениците кои имаат забелешки поврзани со прашањата и содржината на тестовите на екстерното тестирање да упатат известување по електронска пошта или лично во Државниот испитен центар. Сигурно ќе ги разгледаме таквите прашања и доколку утврдиме дека постојат реални забелешки и навистина тие прашања создале проблем во решавањето на тестовите кај децата, ќе бидат дополнително анализирани, рече Ристовски. Министерот најави дека од наредната година ќе има многу корекции во екстерното тестирање, а една од тие е токму онаа која им пречи на родителите и учениците - неможност да се видат резултатите по завршувањето на тестот. - Ќе им се овозможи на ...
| | веќе видена | слични
13 копии

Излишно е денес да говориме за „пробиени“ тестови по одредени предмети, кои беа дел од екстерното тестирање кога процесот за утврдување на објективноста на наставниците при оценувањето на учениците заврши на 19 јуни, реагираат на шпекулациите од Министерството за образование и наука. Министерството, се наведува во соопштението, во координација со останатите органи направи анализа на сите тестови кои што во изминатите неколку денови беа предмет на дебата и објава во одредени медиуми во обид, како што велат, за сензација, при што е констатирано дека „прашањата не се веродостојни ниту по формата, ниту по содржината на оние што беа изработени од страна на надлежните институции, јави МИА. - Воопшто не се сомневаме во сигурноста на софтверот преку кој учениците беа тестирани, бидејќи тој е изработен врз основа на стандардите за управување со информатичка безбедност. Резултатите од процесот на екстерното тестирање кои ќе бидат објавени во наредните денови ќе бидат најголем аргумент и потврда за валидноста и ...
| | веќе видена | слични

Министерството за образование и наука ги отфрли шпекулациите дека дел од тестовите учениците ги полагаа во рамките на екстерното тестирање биле пробиени. Како што стои во соопштението на ресорното министерство, не постои сомнеж во сигурноста на софтверот преку кој учениците беа тестирани, бидејќи е направен согласно стандардите за управување со информатичка безбедност. „ Министерството за образование и наука во координација со органите во состав и останатите надлежни институции, Државниот испитен центар, Бирото за развој на образование, Центарот за средно стручно образование и Државниот просветен инспекторат, направи анализа на сите тестови коишто изминатите неколку денови беа предмет на дебата и објава во одредени медиуми во обид за сензација, при што е констатирано дека прашањата во истите не се веродостојни ниту по формата, ниту по содржината на оние коишто беа изработени од страна на надлежните институции.“ - стои во соопштението. Реакцијата на Министерството за образование и наука доаѓа откако дел од ...
| | веќе видена | слични

Министерството, се наведува во соопштението што го пренесе МИА, во координација со останатите органи направи анализа на сите тестови кои што во изминатите неколку денови беа предмет на дебата и објава во одредени медиуми во обид, како што велат, за сензација, при што е констатирано дека „прашањата не се веродостојни ниту по формата, ниту по содржината на оние што беа изработени од страна на надлежните институции“. - Воопшто не се сомневаме во сигурноста на софтверот преку кој учениците беа тестирани, бидејќи тој е изработен врз основа на стандардите за управување со информатичка безбедност. Резултатите од процесот на екстерното тестирање кои ќе бидат објавени во наредните денови ќе бидат најголем аргумент и потврда за валидноста и успешноста на целиот процес, се наведува во соопштението од МОН.
| | веќе видена | слични

Од министерството за образование ги демантираат информациите дека тестовите за екстерното тестирање биле пробиени од учениците. Велат дека е излишно да се говори за „пробиени“ тестови по одредени предмети, кога процесот заврши на 19 јуни. Министерството за образование и наука во координација со останатите органи направи анализа на сите тестови кои што изминатите неколку денови беа предмет на дебата и објава во одредени медиуми, при што е констатирано дека прашањата во истите не се веродостојни ниту по формата, ниту по содржината на оние кои што беа изработени од страна на надлежните институции“, пишува во соопштението од МОН.
| | веќе видена | слични

Прашањата не се веродостојни ниту по формата, ниту по содржината на оние кои што беа изработени од страна на надлежните институции", вели во соопштението МОН.Министерството за образование демантира дека тестовите при екстерното тестирање спроведено на 19 јуни биле пробиени како што се тврдеше во извесни медиуми.По анализите што биле направени од страна на одговорните во ресорното Министерство било констатирано дека не станува збор за исти прашања. „Воопшто не се сомневаме во сигурноста на софтверот преку кој учениците беа тестирани, бидејќи истиот е изработен врз основа на стандардите за управување со информатичка безбедност. Дополнително, резултатите од процесот на екстерното тестирање кои ќе бидат објавени следните денови, ќе бидат најголем аргумент и потврда за валидноста и успешноста на целиот процес“, се вели во соопштението од МОН.
| | веќе видена | слични

Реакција од Министерството за образование откако во јавноста се појавија тестови кои биле наменети за ова тестирање. Од таму велат дека излишно е денес да се говори за „пробиени“ тестови по одредени предмети коишто беа дел од екстерното тестирање кога процесот за утврдување на објективноста на наставниците при оценувањето на учениците, заврши на 19 јуни 2013 година. - Министерството за образование и наука во координација со органите во состав и останатите надлежни институции, Државниот испитен центар, Бирото за развој на образование, Центарот за средно стручно образование и Државниот просветен инспекторат, направи анализа на сите тестови коишто изминатите неколку денови беа предмет на дебата и објава во одредени медиуми во обид за сензација, при што е констатирано дека прашањата во истите не се веродостојни ниту по формата, ниту по содржината на оние коишто беа изработени од страна на надлежните институции, пишува во соопштението од МОН.
| | веќе видена | слични

Плусинфо дојде до тестови по македонски јазик и по хемија за трета година средно, за кои нашите извори тврдат дека биле дел од екстерното тестирање. И двата теста се за трета година во средно образование. На тестот по хемија има 70 прашања, а на оној по македонски јазик 80. Нашите извори од едно скопско средно училиште кои инсистираа на анонимност тврдат дека триесетте прашања што биле дел од екстерното тестирање биле извадени од овој дијапазон на прашања. На тестовите има и спецификациска шема за познавање, разбирање и примена на материјалот. Тестовите се со по четири понудени одговори. Во делот по македонски јазик има и прашања со извадоци од текстови по чие читање ученикот треба да даде одговор за доминантната карактерна особина на главниот лик. Во верзиите што ги добивме, интересно е што со црвено се обележани точните одговори на прашањата. Во тестот за хемија, понудените одговори се сложени и слични, па ученикот навистина треба да ја има научено материјата за да одговори точно. Изомери, јаглеводороди, ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Тестот, кој го пренесува телевизија Телма е по предметот македонски јазик, за трета година гимназиско образование. Според учениците, кои сакаа да останат анонимни, овие прашања не се единствените кои биле пробиени неколку дена пред екстерното. Преку социјалните мрежи ги добиле и тестовите по физика, хемија и биологија, и тоа за прва и трета година. Тврдат дека надлежните институции биле навреме информирани за ова, но дека не превзеле ништо. Во Државниот испитен центар ги отрфлија овие обвинувања како неточни, посочувајќи дека пробивањето на тестовите е невозможно. Полагањето веќе заврши, а и овие прашања не се веродостојни ни по содржина, ниту по формата, рече Благица Ласовска, од Државниот испитен центар. Директорите на училиштата не сакаа да ги коментираат тврдењата на дел од учениците за пробивање на тестовите, иако оставаат простор за сомнеж. Им било чудно, како што ни рекоа некои од нив кои сакаа да останат анонимни, дека средношколците завршиле со решавањето на тестовите по македонски, физика, ...
| | веќе видена | слични

Учениците одамна пред денот на пополнување прашања, ги знаеле комбинациите прашања што ќе им се паднат на екстерното тестирање, тврди Телма. Тестот до кој дошла телевизијата, наводно е по предметот македонски јазик, за трета година гимназиско образование. Според учениците, кои сакале да останат анонимни, овие прашања не се единствените кои биле пробиени неколку дена пред екстерното. Ученици велат дека преку социјалните мрежи ги добиле и тестовите по физика, хемија и биологија, и тоа за прва и трета година. Тврдат дека надлежните институции биле навреме информирани за ова, но дека не превземале ништо. Во Државниот испитен центар, вели Телма, ги отфрлаат овие обвинувања како неточни, посочувајќи дека пробивањето на тестовите е невозможно. Полагањето веќе заврши, а и овие прашања не се веродостојни ни по содржина, ниту по формата, вели за Телма Благица Ласовска од Државниот испитен центар. По голем број забелелешки од страна на јавноста, сомнеж во исправноста на начинот на кој се релизираше екстерното ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Емилија Александрова од ВМРО-ДПМНЕ денеска во изјава за медиумите рече дека граѓаните во изминативе 100 дена се сведоци на скандали и штетни политики кои ...
сите 106 | | | веќе видена

Исполнетата дводневна агенда на министерот за надворешни работи Никола Димитров во Лондон резултираше со позитивна порака на поддршка за реформските процеси на ...
сите 152 | | | веќе видена

Американската Администрација очекува да добие сигнал од Северна Кореја дека е подготвена за водење конструктивни преговори за надминување на сегашната криза ...
сите 284 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Корекции во екстерното, психолошки тест за наставниците

Од:
До кого (е-маил):
Порака: