Мапа на интелигенција на Европа: Македонците четврти по интелигенција од народите на бивша ЈУ

Мапа на интелигенција на Европа: Македонците четврти по интелигенција од народите на бивша ЈУ Чешкиот математичар и лингвист Јакоб Мариан објави на својот сајт карта на Европа изготвена на основа на просечен коефициент на интелигенција на граѓаните на одделни држави. Мапата е изготвена на основа на статистичките податоци од 2007 година, објавени во трудот на германскиот психолог Хејнер Ридерман, кој користел податоци за тестови на интелигенција во државите на Европа. Со графички приказ Јакуб Мариан аведува дека на коефициентот на интелигенција во голема мерка влијае квалитетот на образовниот систем, односно нискиот коефициент првенствено укажува на послаб пристап до квалитетно образование, а не на вродено помала интелигенција. Според оваа карта, во регионот на поранешна Југославија, најголем просечен коефициент на интелигенција имаат Словенците, зад нив се Србите, па Хрватите, а зад нив се Македонците. Најлоши резултати во регионот, но и во цела Европа има Албанија со просечен коефициент 83. Кога ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Чешкиот математичар и лингвист Јакуб Мариан на својот блог објави интересна мапа на која ја прикажува просечната интелигенција на народите од земјите во Европа. Како што напоменува во приложениот текст, мапата настанала според статистичките податоци од 2007 година, објавени во трудот „Г факторот на меѓународните споредби на когнитивните способности“ од Хајнер Риндмерман, кој користеше податоци од тестовите за интелигенција од европските држави. „Квалитетот на едукацијата во голема мера влијае врз резултатите на тестовите за интелигенција, па пониските IQ вредности упатуваат на помал квалитет во образовниот систем, а не на природната интелигенција. Исто така, и условите во кои се прават тестирањата влијаат на резултатите од истите, па богатите земји често имаат подобри услови при спроведувањето на тестовите“, објаснува Мариан. „На оваа мапа Косово е дел од Србија, а Крим од Украина. За жал, немаше податоци за Црна Гора“, додава Чехот. Бројките од мапата се јасни и кажуваат сè. Погледнете ги добро.
| | веќе видена | слични
3 копии

Чешки математичар и лингвист, Јакуб Мариан на својот блог објави интересна карта, која ја прикажува просечната интелегенција во земјите во Европа.. Картата настана според статистичките податоци од 2007 година, нагласува Мариан. Според оваа мака Македонија е некаде на дното - од цела Европа поинтелигентни сме само од Босанците и Албанците. Квалитетот на едукацијата влијае на резултатите на тестовите, па нискиот коефициент на интелегенција укажува на помал пристап до квалитетно образование, а не на вродената интелегенција. Исто така, условите на тестирање влијаат на резултатите: богатите земји често ќе овозможат подобри услови за тестирање, вели тој. „Квалитетот на образованието во голема мера влијае на резултатите од тестовите за интелигенција, па понискиот коефициент на интелигенција укажува на помал пристап до квалитетно образование, а не на својствената интелигенција. Освен тоа, и условите на тестирањето влијаат на резултатите: побогатите земји се со поголема веројатност да обезбедат подобри услови за ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Јакуб Мариан, е чешки математичар и аналитичар, кој што направи карта на Европа за просечниот коефициент на интелигенција меѓу земјите. Тој користел податоци од 2007 година, објавени во научниот труд „Г факторот на меѓународна споредба на когнитивни способности“ од Хајнер Риндерман, кој пак, користел податоци од тестовите за интелигенција спроведени во земјите во Европа. Лидер на листата е Финска, со коефициент 103. Погледнете како стоиме во споредба со Балканот Најмал коефициент има Албанија – 83, кој се смета за просечен. Потоа е Босна и Херцеговина со коефициент 84, Турција со коефициент 88 и Македонија со коефициент 88. Малку над нас се Хрватска со 90, во Србија 91, а во Словенија изнесува 99.
| | веќе видена | слични

Чешкиот математичар и аналитичар Јакуб Мариан направи интересна карта на Европа, која го прикажува просечниот коефициент на интелигенција на земјите. Тој користел податоци од 2007 година, објавени во научниот труд Г факторот на меѓународна споредба на когнитивни способности од Хајнер Риндерман, кој користел податоци од тестовите за интелигенција спроведени во земјите во Европа. На картата Албанија е истакната со коефициент 83, кој се смета за просечен. Зад неа се Босна и Херцеговина со коефициент 84, а тука се и Турција со коефициент 88, како и Македонија со коефициент 88. Просечниот коефициент во Хрватска е 90, во Србија 91, а во Словенија изнесува 99. Најголем коефициент на интелигенција е измерен во Финска и тој изнесува 103.
| | веќе видена | слични

Чешкиот математичар и лингвист, Јакуб Мариан на својот блог објави интересна мапа на која ја покажува просечната интелигенијца на луѓето од европските држави. Тој објаснува дека мапата настанала според статистичките податоци од 2007 година, објавени во проектот The g-Factor of International Cognitive Ability Comparisons на хајнер Риндерман, кој користел податоци од тестовите за интелигенција во државите низ Европа. Мариан исто така наведува дека со мапата не сакал да промовира или пак да исмева некоја држава, туку дека само цитирал статистички податоци. „Квалитетот на едикацијата во голема мера влијае на тестовите на интелигенција, па пониското IQ укажува на помал пристап до квалитетна едукација, а не на ниска вродна интелигенција. Вистинското прашање е како може Европското општество да им помогне на државите со послаби образовни системи. Највисока просечна интелигенција имаат граѓаните на Финска со IQ 103. Според мапата, Македонија има просечна интелигенција од IQ 88 што е исто колку и Турција и послабо од ...
| | веќе видена | слични

Граѓаните на Македонија се меѓу најнеинтелегентните во Европа, а најинтелегентни се Финците, покажува картата на интелегенцијата на чешкиот математичар Јакуб Мариан, што ја објавија повеќе светски медиуми. Тој на својата веб страна објави карта на Европа според просечниот коефициент на интелигенција на граѓаните во државите, а картата е изработена врз податоците од стручниот труд на германскиот психолог Хајнер Риндерман. На картата на самото дно по просечен коефициент на интелегенција е Албанија со коефициент 83, а во чекор ја следи Босна и Херцеговина со 84. Македонија и Турција го делат третото место со 88. Од бившите ју држави Хрватска има 90, Србија 91, а Словенија 99. Највисок коефициент имаат Финците 103. Мариан објаснува дека на коефициентот на интелигенција во голема мерка влијае квалитетот на образовниот систем, односно понискиот коефициент укажува на слаба достапност на квалитетното образование, а не на вроден недостаток на интелигенција. Исто така и условите во кои се вршат тестирањата можат да ...
| | веќе видена | слични

Чешкиот математичар и лингвист Јакуб Мариан на својот блог објавил една интересна мапа, која ја покажува просечната интелигенција на земјите од Европа. Мапата е создадена според статистиката во 2007 година, објавена во весникот „Г-фактор на меѓународните споредби на когнитивните способности“, на Хајнер Риндерман, кој користел податоци од тестовите за интелигенција во европските земји.„Квалитетот на образованието во голема мера влијае на резултатите од тестовите за интелигенција, па понискиот коефициент на интелигенција укажува на помал пристап до квалитетно образование, а не на својствената интелигенција. Освен тоа, и условите на тестирањето влијаат на резултатите: побогатите земји се со поголема веројатност да обезбедат подобри услови за време на тестирањето“, вели Маријан и додава: „Во овие статистики Косово е дел од Србија, а Крим е дел од Украина. За жал, нема податоци за Црна Гора.“
| | веќе видена | слични

Останато

„Одлуката останува на вас, граѓаните на ПЈРМ, морам да кажам вака иако воопшто не ми се допаѓа кратенката ПЈРМ. Ако барав нешто од вас, тоа е во иднина да ...
сите 170 | | | веќе видена

Стручните служби на Град Скопје ќе ја разгледаат иницијативата поднесена од Општина Аеродром за ново сообраќајно решение на булеварот „Србија“ и во соработка ...
сите 83 | | | веќе видена

Албанскиот аналитичар Арсим Зеколи, кој најави дека ќе го бојкотира референдумот за промена на името, сега предвидува црно сценарио на 30-ти септември. Тој ...
сите 23 | | | веќе видена

Зошто Европа? – поради пристојна, средена, правна, држава која функционира, напредување во кариерата врз основа на заслуги, а не врз принципот на лојалност, ...
сите 143 | | | веќе видена

Припадниците на Министерството за внатрешни работи во Белград заплениле 34,3 килограми марихуана и уапсиле црногорски државјанин З.М. поради постоење на ...
сите 125 | | | веќе видена

Актерската екипа од општински народен театар „Невена Коканова“ од Дупница, Бугарија, со претставата „Хотел меѓу овој и оној свет“, беше изведена пред ...
сите 50 | | | веќе видена

Министрите за надворешни работи на Бенелукс денеска во Сараево потврдија дека нивните земји како членки на Европската унија, силно ја поддржуваат европската ...
сите 44 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Мапа на интелигенција на Европа: Македонците четврти по интелигенција од народите на бивша ЈУ

Од:
До кого (е-маил):
Порака: