Србија и САД ги подобруваат воените врски

Вашингтон ѝ помага на Србија да ја преземе новата улога на центар за обука на меѓународните сили. Секретарот на Морнарицата на САД, Реј Мабус (лево, во средината), разговара со српскиот министер за одбрана, Братислав Гашиќ, во Белград. [Министерство за одбрана на Србија] Воената соработка Србија-САД ќе се зајакнува преку заедничките вежби и обуката, кои ќе бидат од полза за српската војска, велат официјалните претставници. „Задоволен сум од досегашната воена билатерална соработка со САД. Тоа е и понатаму најразвиен дел од целокупните билатерални односи на двете земји“, рече српскиот министер за одбрана, Братислав Гашиќ. Гашиќ рече дека американската поддршка преку Програмата за надворешно воено финансирање и иницијативата Глобални мировни операции, помогнала во опремувањето и модернизацијата на српската војска. Гашиќ ја посочи американската финансиска и техничка помош за развој на воената база на југот од Србија, која ќе стане регионален центар за обука за мултинационалните операции во 2015 година. ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Министерот за одбрана на Република Македонија, Зоран Јолевски, утре ќе учествува и ќе се обрати на дводневната конференција за Зголемено учество на земјите од Западниот Балкан во мировните мисии на Обединетите Нации. На конференцијата учество ќе земат над 120 високи претставници на земјите од Западниот Балкан, односно на Македонија, Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска и Црна Гора, земјите пертнери, меѓу кои и САД, Германија, Франција, Норвешка, Кина, Русија и меѓународните организации како Обединетите Нации, Европската Унија и НАТО-алијансата. Како претставник на Обединетите Нации ќе присуствува и раководителот на Одделот за мировни операции на ООН, Херве Ладсу. Тркалезната маса која е во организација на Одделот за мировни операции на Обединетите Нации, Интернационалниот мировен институт, во соработка со Република Србија и Канцеларијата на ООН во Белград има за цел на едно место да ги донесе високите претставници на земјите од Западниот Балкан и високите официјални лица на Обединетите Нации и ...
| | веќе видена | слични

Министерството за одбрана соопшти дека на конференцијата учество ќе земат над 120 високи претставници на земјите од Западниот Балкан, односно на Македонија, Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска и Црна Гора, земјите пертнери, меѓу кои и САД, Германија, Франција, Норвешка, Кина, Русија и меѓународните организации, како Обединетите Нации, Европската унија и НАТО-алијансата. Како претставник на Обединетите нации ќе присуствува и раководителот на Одделот за мировни операции на ООН, Херве Ладсу. Тркалезната маса која е во организација на Одделот за мировни операции на Обединетите нации, Интернационалниот мировен институт, во соработка со Република Србија и Канцеларијата на ООН во Белград има за цел да ги собере претставниците на земјите од Западниот Балкан и официјалните лица на ОН и партнерите, за развивање дискусија за идниот придонес на земјите од регионот во мировните мисии на Обединетите нации.
| | веќе видена | слични
10 копии

Министерот за одбрана Зоран Јолевски во рамки на Сеопфатниот регионален министерски состанок, што се одржува во Будва, Црна Гора, имаше обраќање посветено на идната можна соработка на земјите од САД-Јадранската повелба во НАТО мисиите, по завршувањето на мисијата ИСАФ во Авганистан. Присуството на македонските мировници во Авганистан во рамки на мисијата ИСАФ, нагласи Јолевски, претставува голем национален и регионален придонес во поддршка на авганистанските власти за изградба на демократско, безбедно и просперитетно општество. "Досегашниот заеднички придонес во ИСАФ се покажа и докажа како вистински начин за унапредување на регионалната соработка, интензивирање на пријателството меѓу земјите во регионот и бенефит за сите учесници. Заедничкото учество во ИСАФ даде значаен придонес и кон заедничките обуки пред распоредувањето во Авганистан. Оваа пракса беше многу корисна и истата би требало да продолжи преку организирање на заеднички вежби која ќе биде од голема корист за сите земји", рече Јолески. Во рамки ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Состанок на министрите за одбрана на Југоисточна Европа (СЕДМ) претставува модел на успешна соработка на земјите во регионот и пошироко и прерасна во моќна алатка за воспоставување и продлабочување на соработката во одбраната, одржување на мирот и демократскиот развој на регионот, истакна министерот за одбрана Зоран Јолевски во рамките на Сеопфатниот регионален состанок на министрите за одбрана на Југоисточна Европа (СЕДМ) во Будва. Во тој контекст, Јолевски додаде дека примарна задача на сите земји кои се дел од СЕДМ процесот е да ја продолжат својата заложба за натамошен развој и поефикасен придонес за флексибилен одговор на сите безбедносни промени и предизвици во регионот и пошироко. Регионалната соработка има голем потенцијал за заеднички развој на одбранбените способности и можности за соработка во однос на заедничка обука и едукација, вежби, проекти и учество во меѓународни операции. На состанокот на СЕДМ беше потпишан и Договорот за локација на штабот на Бригадата на Југоисточна Европа (СИБРИГ) и на ...
| | веќе видена | слични

Грција е важен партнер на Србија во развојот на нејзините капацитети за мултинационалните операции, интеграцијата во ЕУ и военото образование. Соработката на српската со грчката армија ќе помогне да се зголеми региoналната сигурност и безбедност. [AФП] Армиите на Грција и Србија работат заеднички на подобрување на соработката во одбраната и регионалната безбедност и стабилност. Според полковник Милан Коњиковац, вршител на должноста началник на Управата за меѓународна воена соработка во српското Министерство за одбрана, соработка во одбранбениот сектор со Грција има во образованието, заедничките обуки и подготвувањето за учество во мултинационалните операции. „Соработката во военото образование меѓу двете земји беше воспоставена во 2003 година и е идентификувана како широка област на соработка која ќе продолжи. Во изминатите 10 години повеќе од 90 наши припадници учествуваа на различни обуки во Меѓународниот центар за поддршка на мировните операции во Килкис (Кукуш), северна Грција“, рече Коњиковац за SETimes ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На вториот панел во рамки на Сеопфатниот регионален министерски состанок кој се одржа во средата во Будва, министерот за одбрана Зоран Јолевски во своето обраќање се осврна идната можна соработка на земјите од САД-Јадранската повелба во НАТО мисиите, по завршувањето на мисијата ИСАФ во Авганистан. „Сите земји кои придонесуваат во ИСАФ, сме горди на нашите војници, на нивната посветеност, големиот ангажман и жртва која ја дадоа за подобра иднина на Авганистан и авганистанскиот народ. Присуството на нашите војници во Авганистан во рамки на мисијата ИСАФ претставува голем национален и регионален придонес во поддршка на авганистанските власти во изградбата на демократско, безбедно и просперитетно општество“, рече министерот Јолевски. „Досегашниот заеднички придонес во ИСАФ се покажа и докажа како вистински начин за унапредување на регионалната соработка, интензивирање на пријателството помеѓу земјите во регионот и бенефит за сите учесници. Заедничкото учество во ИСАФ даде значаен придонес и кон заедничките ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Состанокот на министрите за одбрана од Југоисточна Европа е модел за успешно оддржување на мирот и демократскиот развој на регионот и алатка за зголемување на соработката во одбраната и за брз одговор на безбедносните предизвици, истакна министерот за одбрана Зоран Јолевски во рамки на Сеопфатниот регионален состанок кој се одржува во Будва, Република Црна Гора. Регионалната соработка, според него, има голем потенцијал за заеднички развој на одбранбените способности и можности за соработка во однос на заедничка обука и едукација, вежби, проекти и учество во меѓународни операции. На денешниот состанок, беше потпишан Договорот за локација на штабот на Бригадата на Југоисточна Европа (СИБРИГ) и на клучниот персонал за периодот од 2015 до 2035 година. За време на конференција во Будва, Јолевски имаше одвоени билатерални средби со министерот за национална одбрана на Република Турција, Исмет Јилмаз и со министерката за одбрана на Црна Гора, Милица Пејановиќ Ѓуришиќ. На средбата министрите Јилмаз и Јолевски ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерот за одбрана Зоран Јолевски говорејќи за соработката на др<авите од САД-Јадранската повелба во НАТО мисиите по завршувањето на мисијата ИСАФ во Авганистан истакна дека присуството на македонските мировници е голем национален и регионален придонес во поддршката на авганистанските власти за изградба на демократско, безбедно и просперитетно општество. Јолевски тоа го истакна на Сеопфатниот регионален министерски состанок, што се одржува во Будва, Црна Гора. -Досегашниот заеднички придонес во ИСАФ се покажа и докажа како вистински начин за унапредување на регионалната соработка, интензивирање на пријателството меѓу земјите во регионот и бенефит за сите учесници. Заедничкото учество во ИСАФ даде значаен придонес и кон заедничките обуки пред распоредувањето во Авганистан. Оваа пракса беше многу корисна и истата би требало да продолжи преку организирање на заеднички вежби која ќе биде од голема корист за сите земји, рече министерот за одбрана Јолески. Во рамки на вчерашните состаноци беше потпишана и ...
| | веќе видена | слични
6 копии

На вчерашниот втор панел во рамки на Сеопфатниот регионален министерски состанок, министерот Јолевски имаше свое обраќање посветен на идната можна соработка на земјите од САД-Јадранската повелба во НАТО мисиите, по завршувањето на мисијата ИСАФ во Авганистан. - Сите земји кои придонесуваат во ИСАФ, сме горди на нашите војници, на нивната посветеност, големиот ангажман и жртва која ја дадоа за подобра иднина на Авганистан и авганистанскиот народ. Присуството на нашите војници во Авганистан во рамки на мисијата ИСАФ претставува голем национален и регионален придонес во поддршка на авганистанските власти во изградбата на демократско, безбедно и просперитетно општество, рече министерот Јолевски. Во оваа прилика тој додаде: Досегашниот заеднички придонес во ИСАФ се покажа и докажа како вистински начин за унапредување на регионалната соработка, интензивирање на пријателството помеѓу земјите во регионот и бенефит за сите учесници. Заедничкото учество во ИСАФ даде значаен придонес и кон заедничките обуки пред ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Состојбата во регионот, светскиот економски форум во Давос и проблемите со кои се соочува британската премиерка Тереза Меј со ситуацијата со Брегзит. На овие ...
сите 317 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 143 | | | веќе видена

Во Русија Богојавление често се одбележува со капење на ниски јануарски температури. Тоа го направиле и овие убавици и со тоа се пофалиле на Инстаграм Минатиот ...
сите 212 | | | веќе видена

Соопштение на ВМРО-ДПМНЕ: Претседателот Христијан Мицкоски заедно со Потпретседателот Александар Николоски и меѓународниот секретар Тимчо Муцунски се сретна со ...
сите 165 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Србија и САД ги подобруваат воените врски

Од:
До кого (е-маил):
Порака: