Претседателот на Хелсиншки поднесе оставка

2 копии

Претседателот на Хелсиншкиот комитет за човекови права Осман Кадриу потврди дека поднесува оставка поради соопштението на Комитетот за хашките случаи кои гласеше „За злосторства против човештвото нема амнестија“. Тој тврди дека како претседател воопшто не бил контактиран и за неговата содржина не расправале внатрешните органи на Комитетот. Кадриу додаде дека на овој начин е повредена институцијата претседател на Хелсиншкиот комитет, а преку тоа е директно злоупотребена и неговата функција. „Во демантите кои подоцна следуваа на соопштението на Хелсиншки комитет беше посочено моето име, со сериозни навреди и повреди на моите морални вредности“, рече тој и додаде дека не планира да ја повлече од оставката. Како што рече, во моментов повеќето членови на Управниот одбор се на одмор, а за соопштението вели дека не знае кој го испратил и оти најверојатно тоа е направено од некој вработен во службите на Хелсиншкиот комитет.
| | веќе видена | слични

Жестоките притисоци од разни политички центри на моќ, врз досегашниот прв човек на Хелсиншкиот Комитет за човекови права на Македонија, професорот Осман Кадриу, се главните причини за кои пред неколку дена во јавноста проструи веста дека си поднел оставка од претседателското место, на кое беше избран пред две недели, стои во денешното соопштение од Хелсиншки, испратено до медиумите. Тие се изненадени од неговата оставка. - Целосно го разбираме стравот што се појавил кај професорот Кадриу после несомнено жестоките притисоци од различни политички центри на моќ и му даваме целосна подршка. Воедно, сакаме да потсетиме дека Комитетот во целост и сите вработени поединечно, како и сите досегашни претседатели почнувајќи од Мето Јовановски, Мирјана Најчевска и Исо Руси биле под постојан притисок и закани и биле бележани како национални и државни предавници, но сепак, без разлика на сите притисоци, сме опстоиле во борбата за имплементирање, почитување и промоција на човековите права, а нашите наоди и сугестии на крај ...
| | веќе видена | слични

Интервју професор Како што е познато, на 22 јули оваа година до сите медиуми беше доставено, а потоа и објавено соопштението од Хелсиншкиот комитет за човекови права во Македонија. Соопштението и неговата содржина се однесуваа на хашките случаи, Законот за амнестија донесен во март 2002 година, како и околу автентичното толкување на истиот закон, усвоено од Собранието на Република Македонија на 19 јули оваа година. За содржината на соопштението бев известен по првите вести, по што лично утврдив дека се работи за мошне сериозни квалификации и оцени по повод наведените прашања со посебен аспект на хашките случаи. Со оглед на фактот што за ваквото соопштение воопшто не сум консултиран, не е обезбедено мое мислење, тоа не е усвоено од ниту еден орган од Хелсиншкиот комитет, а се работи за мошне чувствително прашање, сметав дека на ваков начин и во една ваква несоодветна постапка, директно е повредена и се повредува институцијата – претседател на ХК. Веќе наредниот ден по објавувањето на соопштението, во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Кој и зошто ја прекршил процедурата со објавувањето на спорното соопштение околу хашките предмети, во Хелсиншкиот комитет нема да расправа наскоро, туку во почетокот на септември. Дотогаш, веројатно, ќе се смират страстите, но ќе завршат и годишните одмори. И покрај оставката на актуелниот претседател на оваа невладина организација, Осман Кадриу, расчистувањето на дилемите е одложено за подоцна, кога се очекува да се вратат членовите на телата од годишен одмор. Извршната директорка, Гордана Несторовска, вчера немаше коментар околу последните случувања што ја потресуваат оваа невладина организација и само кусо изјави „дека сите информации ќе бидат изнесени во јавноста по седницата на Бордот што, најверојатно, ќе се одржи во првата половина на септември“. И членот на седумчлениот Управен одбор на Хелсиншки комитет, новинарот Борјан Јовановски, вчера ни потврди дека самиот иницирал да се расправа на оваа тема во телата на организацијата. „Во моментов и јас, како и другите членови сум на годишен одмор. Околу тоа ...
| | веќе видена | слични

Шефот на извршната канцеларија на Хелсиншкиот комитет, Гордана Несторовска, тврди дека членовите на Одборот биле консултирани за издаденото соопштение кое е во спротивност со автентичното толкување на Законот за амнестија. Таа не сакаше да ги коментира најновите случувања околу соопштението, но нагласи дека бордот ќе се произнесе на почетокот на септември. За разлика од Несторовска, членови на Одборот на Хелсиншкиот комитет, Борјан Јовановски Осман Кадриу, пред неколку дена изјавија дека не биле консултирани, при што била прекршена постапката и деловникот за работа на организацијата. Според нив, за хашките случаи, одборот не разговарал, но планирал тоа да го стори по објавувањето во Службен весник на предлогот одобрен во Парламентот за автентично толкување на Законот за амнестија. „Со соопштението кое е пуштено во врска со автентичното толкување на амнестијата направен е прекршок во процедурата и во Деловникот на работењето на Хелсиншкиот комитет со тоа што извршната канцеларија си има дозволено да го пушти ...
| | веќе видена | слични

Некој надвор од раководството на Хелсиншки го подметнал соопшетнието за хашките случаи. Претседателот со најкус мандат Осман Кадриу кој вчера си поднесе оставка се сомнева но не знае со сигурност кој имал интерес од име на организацијата да напише дека нема амнестија за убијци. Кадриу повикува на детална истрага за злоупотребата на организацијата. Сличен повик испраќаат ид ел од членовите на Управниот Одбор кои тврдат дека не стојат зад ова соопштение, но реагираат дури откако Кадриу обелодени дека не знаел ниту збор за соопштението кое предизвика лавина политички реакции. Спротивно на ставовите на последниот претседател, експретседателката Најчевска преку својот Facebook профил порачува дека соопштението не е воопшто спорно, а Кадриу го нарекува недораснат за функцијата и лесно подложен на притисоци Тврдид ека ставот за Хашките случаи бил одамна дефиниран. Во сензитивен период кога Собранието утврди дека амнестијата важи и за хашките досиеа, Хелсиншкиот Комитет го осуди овој потег за сега да се дистанцира ...
| | веќе видена | слични

Во изминативе неколку дена Хелсиншкиот комитет го потресуваат големи турбуленции, предизвикани пред се од инсајдери на организацијата. Имено пред неколку дена во јавноста и до сите медиуми беше испратено соопштение под наслов „За злосторства против човештвото нема амнестија", поврзано со автентичното толкување на Законот за амнестија. Имено во ова соопштение беше наведена остра осуда за затворањето на Хашките случаи и сето тоа беше претставено дека било во спротивност со македонските државни интереси. По самото објавување претседателот на Хелсиншкиот комитет, Осман Кардиу, поднесе оставка и обелодени дека за ова соопштение ниту е донесена одлука ниту е расправано на седница на Управниот одбор. -На мене по телефон од стручната служба ми издиктираа неколку реченици од работната верзија на соопштението и јас веднаш дадов строга забрана за објавување на истото. Оставката ја поднесов затоа што некој од стручната служба не ја почитуваше забраната од мене како претседател на овој комитет. Со овој потег не само што ...
| | веќе видена | слични

Оставката од претседателското место е поттикната од соопштението против автентичното толкување на Законот за амнестија, за кое тој тврди дека воопшто не бил консултиран Првиот човек на Хелсиншкиот комитет за човекови права, Осман Кадриу, поднесе неотповиклива оставка откако во петокот организацијата со која раководи испрати соопштение до јавноста со наслов „За злосторствата против човештвото не може да има амнестија“. Во ставот на организацијата за човекови права се наведува дека не можело да има амнестија за случаи на тешко кршење на меѓународното хуманитарно право и дека со политички договор е решено како ќе се постапува со хашките случаи, што е спротивно на владеењето на правото и правната држава особено, како што пишува, имајќи го предвид фактот дека злосторствата против човештвото не можат да застарат. - Поднесов оставка бидејќи во соопштението имаше тешки квалификации и оцени за хашките случаи, за Законот за амнестија и за автентичното толкување за чија содржина ниту еден орган нема расправано и нема ...
| | веќе видена | слични

Соопштението со кое се осудува автентичното толкување на Законот за амнестија најверојатно бил објавоно по грешка на административните служби на Хелсишкиот комитет, смета сега веќе поранешниот претседател на комитетот, Осман Кадриу. Тој... Соопштението со кое се осудува автентичното толкување на Законот за амнестија најверојатно бил објавоно по грешка на административните служби на Хелсишкиот комитет, смета сега веќе поранешниот претседател на комитетот, Осман Кадриу. Тој вели дека воопшто не бил конслутиран за содржината на соопштението пред да биде објавено, а за него не разговарал ниту со другите членови на комитетот. Со тоа бил прекршен статутот на институцијата, а веднаш по објавувањето следеа и низа рекации со кои, според Кадриу била загорезена функцијата претседател, па затоа и чустувал потреба да поднесе оставка. - Со соопштението се изнесени тешки критиики за кои ниту јас ниту одборот ниту собранието досега не разговарал и ниту еден од нас, а ниту бевме консултирани, вели Кадриу. И Борјан ...
| | веќе видена | слични

Ќе се бара одговорност во канцеларијата на Комитетот „Некој треба да сноси одговорност од канцеларијата на хелсиншкиот комитет за испратеното соопштение со кое беше изразен став против автентичното толкување на законот за амнестија“. Ова за АЛСАТ-М го изјави Борјан Јовановски, член на Управниот одбор на Хелсиншкиот комитет. Според него, со ваквиот начин, канцеларијата ги прекршила процедурата и правилникот на работата на Комитетот и затоа одговорност треба да сноси лицето кое дозволило такво нешто. Јовановски вели дека извршната канцеларија може да објави соопштенија само ако одобри бордот. „Со соопштението кое е пуштено во врска со автентичното толкување на амнестијата направен е прекршок во процедурата и во Деловникот на работењето на Хелсиншкиот комитет со тоа што извршната канцеларија си има дозволено да го пушти ова соопштение во јавноста без притоа да биде постигнат консензус во бордот по тоа прашање“, рече Борјан Јовановски – член на бордот на Хелсиншки Комитет. Јовановски ги повика политичките партии ...
| | веќе видена | слични

Останато

Во наредниот период ќе преовладува облачно време со слаби локални врнежи од дожд, а на планините од снег. По одделни котлини ќе има појава на магла, а повеќе ...
сите 238 | | | веќе видена

Постои рок во кој ќе треба да ги смениме личните документи поради новото име на земјата, која со уставните измени е преименувана во Република Северна ...
сите 182 | | | веќе видена

Во поликлиниката „Идадија“ има 15 од спорните вакцини против мали сипаници со погрешна декларација. Здравство ја отвори вратата за камерата на 1ТВ, која ...
сите 176 | | | веќе видена

Откако неговата сопруга Јелена Карлеуша се најде во центарот на скандолозната афера која го тресе Балканот со босанскиот фудбалер Огњен Врањеш, Душко Тошиќ да ...
сите 144 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Претседателот на Хелсиншки поднесе оставка

Од:
До кого (е-маил):
Порака: