ССК и АВРМ со серија едукативни обуки за искористување на мерките за вработување


3 копии

Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК) во соработка со Агенцијата за вработување на Република Македонија (АВРМ), до крајот на месец мај ќе спроведат три едукативни обуки за компаниите подетално да се запознаат со Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и да ги искористат придобивките од истиот. „Од досегашната примена на политиките за вработување во согласност со Oперативните планови за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот на локално и национално ниво создадени се повеќе можности за компаниите во насока на зголемување на капацитетот и квалитетот на своите вработени. Позитивниот ефект од овие мерки се согледува преку фактот што се намалуваат давачките за компаниите и се стимулира нивниот раст и развој, а од друга страна се намалува и невработеноста, а се креираат услови за отворање на нови работни места. Вработувањата во приватниот сектор треба да бидат основа за економски напредок, затоа повеќето активности треба да се насочат кон зголемување на ...
| | веќе видена | слични

Агенцијата за вработување на Република Македонија објави оглас за обука на 220 невработени лица на возраст до 29 години во областа на Јава програмирање и тестирање на квалитет на софтвер. На огласот можат да се пријават невработени лица до 29 години со почетни познавања за програмирање. Треба да поминат пред тестирање за да бидат вклучени во обуката што за едно лица чини 1.550 евра. За оваа мерка се обезбедени 18.450.000 денари (295.000 евра) од третиот грант на АВРМ „Поддршка за вработување млади лица до 29 годишна возраст“, финансиран од Европската унија. Се надевам дека до крајот на годинава сите 220 лица ќе земат сертификати и ќе се обидеме да ги понудиме на дел од компаниите кои отворија претставништва и работни места во Македонија и оние кои веќе постојат и имаат потреба од вакви лица, изјави Влатко Поповски, директор на АВРМ. Според министерката за информатичко општество и администрација, Марта Арсовска- Томовска, АВРМ и со помош од европските фондови досега за ИТ областа се преквалификувани над 800 ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Агенцијата за вработување на Република Македонија (АВРМ) денеска распиша оглас за бесплатна ИТ обука на 220 лица, од кои 110 за јава програмирање, а 110 за софтверско тестирање. Ќе добијат сертификати со кои полесно би дошле до вработување во ИКТ фирми каде има дефицит од таков кадар. На огласот можат да се пријават невработени лица до 29 години со почетни познавања за програмирање. Треба да поминат пред тестирање за да бидат вклучени во обуката што за едно лица чини 1.550 евра. За оваа мерка се обезбедени 18.450.000 денари (295.000 евра) од третиот грант на АВРМ „Поддршка за вработување млади лица до 29 годишна возраст“, финансиран од Европската унија. – Се надевам дека до крајот на годинава сите 220 лица ќе земат сертификати и ќе се обидеме да ги понудиме на дел од компаниите кои отворија претставништва и работни места во Македонија и оние кои веќе постојат и имаат потреба од вакви лица, рече на прес-конференција Влатко Поповски, директор на АВРМ. Според министерката за информатичко општество и ...
| | веќе видена | слични

На огласот можат да се пријават невработени лица до 29 години со почетни познавања за програмирање. Треба да поминат пред тестирање за да бидат вклучени во обуката што за едно лица чини 1.550 евра. За оваа мерка се обезбедени 18.450.000 денари (295.000 евра) од третиот грант на АВРМ „Поддршка за вработување млади лица до 29 годишна возраст“, финансиран од Европската унија. – Се надевам дека до крајот на годинава сите 220 лица ќе земат сертификати и ќе се обидеме да ги понудиме на дел од компаниите кои отворија претставништва и работни места во Македонија и оние кои веќе постојат и имаат потреба од вакви лица, рече на прес-конференција Влатко Поповски, директор на АВРМ. Според министерката за информатичко општество и администрација Марта Арсовска Томовска, пазарот на труд во Македонија има огромна апсорциска моќ за ИТ кадар. Секој трет ден годинава, потенцира, се отвора програмерска фирма. Од почетокот на годинава се отворени 67 нови компании од ИКТ, од кои 40 во дејностите програмирање, обработка на ...
| | веќе видена | слични

Македонија може да го загуби пристапот до ИПА фондовите. За ова вчера предупреди Делегацијата на Европската Унија во Скопје откаде што велат дека политичката криза негативно се одразува врз евроинтеграциите. Никола Бертолини од канцеларијата на делегацијата на ЕУ во Скопје истакна дека доколку на кризата не и се стави крај, тогаш може да дојде до скратување на фондовите. “Може да се случи такво нешто поради тоа што на оваа криза не и се гледа крајот. Тоа влијае земјата и наместо напредок, има назадување во процесот на интеграција на ЕУ. Секако тоа би можело да влијае на скратување на ИПА фондовите “, изјави Никола Бертолини – Делегација на ЕУ. ЕУ се уште ја поддржува Македонија, овој пат со грант во вредност од 1.4 милион евра како дел од ИПА проектот „Поддршка за вработување млади лица“.
| | веќе видена | слични

Македонија ризикува да го загуби пристапот до ИПА фондовите доколку продолжи политичката криза. Од Делегацијата на Европската Унија во Скопје велат дека состојбата во која се наоѓа нашата држава подолго време, негативно влијае на евроинтегративните процеси. Никола Бертолини од канцеларијата на делегацијата на ЕУ во Скопје истакна дека доколку на кризата не и се стави крај, тогаш може да дојде до скратување на фондовите. “Може да се случи такво нешто поради тоа што на оваа криза не и се гледа крајот. Тоа влијае земјата и наместо напредок, има назадување во процесот на интеграција на ЕУ. Секако тоа би можело да влијае на скратување на ИПА фондовите “, изјави Никола Бертолини – Делегација на ЕУ. Тој рече дека ЕУ се уште ја поддржува Македонија, овој пат со грант во вредност од 1.4 милион евра како дел од ИПА проектот „Поддршка за вработување млади лица“. Според него, стапката на невработеност кај младите изнесува 45 проценти и е на загрижувачко ниво. Договорот за реализација на овој грант, кој треба да ...
| | веќе видена | слични
12 копии

Обуките преку Агенцијата за вработување со кои се унапредуваат вештините на младите до 29 години кои бараат работа ќе продолжат да се спроведуваат со нов грант од Европската Унија. Обуките преку Агенцијата за вработување со кои се унапредуваат вештините на младите до 29 години кои бараат работа ќе продолжат да се спроведуваат со нов грант од Европската Унија. Досега се објавени неколку огласи за мерките за вработување поддржани од овој грант. Тие вклучуваат практиканство за прво работно искуство, напредни ИТ вештини, лична обука за тоа како да бараат работа, за претприемништво и други. Мерките поддржани од ИПА проектот „Поддршка за вработување млади лица“ ќе се реализираат до крајот на ноември. Обуките ќе се одржуваат во Агенцијата за вработување, во едукативни центри, како и во објектите на потенцијалните работодавачи. Европската Унија досега инвестираше 5 милиони евра во вакви обуки. 60% од посетителите на обуките успеале да најдат работа. Вредноста на третиот ...
| | веќе видена | слични

Со пари од ЕУ и оваа година младите до 29 години ќе ги унапредуваат своите вештини за да дојдат до вработување, Ќе можат да одберат практиканство за прво искуство, обуки за напредни ИТ вештини, обуки за дефицитарни занимања, обуки за барање работа како и обуки за претприемачи. Покрај ваквите обуки кои се спроведуваат во Агенцијата за вработување, во соработка со министертсвто за образование се прават напори младите да се насочат кон струки кои се бараат на пазарот. Проектот тежи 1,4 милиони евра, а ќе трае до декември годинава. ЕУ досега има вложено 5 милиони евра во три прокети за унапредување на можностите за вработување на младите лица. прокетите с еуспешни затоа што 60% од младите потоа нашле работа
| | веќе видена | слични

Речиси милион ипол евра- нов грант од ИПА фондовите, за зголемување на компетенциите, знаењата и вештините на млади невработени кадри. Преку обуки 1.400 лица до 29 години ќе добијат насоки како да изработат бизнис план со поголеми можности за неповратни средства за самовработување или комерцијален кредит. Досега, скоро пет миоиони евра од Европската унија биле инвестирани за оваа намена. 60- тина насто од обучените добиле вработување, тврдат од Делегацијата на ЕК во Скопје. Обуките ќе се спроведуваат во едукативни центри, ќе се собираат искуства од работодавачи. Ќе траат три месеци. За да се реши проблемот со соодветен профил на кадри потребни на пазарот на труд, младите мора да добијаат соодветна слика од компаниите- апелираат надлежните. Ако продолжи, политичката криза може да ја врати земјата назад во однос на пристапот на Унијата и да ги скастри парите од Европските фондови, предупредуваат од Делегацијата на Европската комисија во Скопје, со надеж дека тоа нема да се случи. Сузана Фиданска- Стоевска
| | веќе видена | слични

Вредноста на грантот е 1,454 милиони евра, а ќе се реализира до 1 декември 2017 година. Ова е трет грант и е насочен кон зголемување на компетенциите, знаењата и вештините на младите невраоботени лица. Со нов грант од Европската унија ќе се унапредуваат вештините за вработување на младите лица. Преку Агенцијата за вработување ќе се организираат обуки кои ќе бидат наменети за лица до 29 години, со крајна цел да најдат вработување. Вредноста на грантот е 1,454 милиони евра, а ќе се реализира до 1 декември 2017 година. Ова е трет грант и е насочен кон зголемување на компетенциите, знаењата и вештините на младите невраоботени лица. Договорот за реализација на овој трет грант го потпишува Агенцијата за вработување. Директорот на Агенцијата Влатко Попоски информира дека досега имаат објавено неколку огласи за мерките што се содржани во грантот финансиран од ЕУ и е наменет за поддршка на вработувањето на мнлади лица до 29 години. - Во овој трет грант поддржуваме мерки за подигнување на капацитетите на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на грчкиот парламент, Никос Вуцис, соопштил дека пратениците ќе гласаат за ратификување на Преспанскиот договор со Македонија до крајот на ...
сите 539 | | | веќе видена

Сообраќајот на државните патишта се одвива по влажни коловози во западните и југозападните делови од државата. Во останатите делови од државата коловозите се ...
сите 154 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 71 | | | веќе видена

По повеќемесечно натегање пратениците од власта и од опозицијата успеаја да постигнат компромис и по скратена постапка го донесоа новиот антикорупциски закон, ...
сите 111 | | | веќе видена

Скандалот во кој се најдоа Јелена Карлеуша, Огњен Врањеш и Душко Тошиќ не стивнува. Пејачката вчера требаше да се врати во Србија, заради работни обврски, но ...
сите 172 | | | веќе видена

Од прогласувањето на епидемијата, досега, се вакцинирани 2.925 деца. Денеска до 13 часот вакцинирани се 181 дете, соопшти Министерството за здравство. За време ...
сите 139 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ССК и АВРМ со серија едукативни обуки за искористување на мерките за вработување

Од:
До кого (е-маил):
Порака: