И покрај скандалите, Стопанската комора ја пофали државната поддршка за фирмите


Најголемото бизнис здружение – Стопанската Комора на Македонија го испофали законот за финансиска поддршка на инвестициите . На пресконференцијата која траеше околу половина час можеше да се слушнат само позитивни очекувања и едно големо браво за владата што напаравила едно вакво законско решение кое ќе ја мотивира инвестициската активност во земјава. Претставничката на комората Љупка Трајковска , не штедеше пофални зборови нуту за зголеменото партнерство помеѓу јавниот и приватниот сектор, транспарентноста на владата, а го искористи и моментот да ги покани и останатите успешни фирми да се вкчучат во иднина во распределбата на државната помош. По серијата пофалби за владата , од Стопанската Комора објавија и сопствен план за промена на досегашниот модел на економски развој. Сакаме да ја поздравиме одлуката на владата на Република Македонија за носењето на закон от за финансиска поддршка на инвестициитево кој се инкорпорирани мерките од првиот и вториот столб со што го потврди јавно-приватното партнерство од ...
| | веќе видена | слични

Владата не открива која од стоте фирми колкав колач ќе добие од вкупно 9,2 милиони евра наменети за финансиска поддршка на компаниите. Избраните фирми кои лани прикажале раст веќе потпишаа договор за државна помош. Но на барањето на Телевизија 24 да добиеме детални информации кои се првите 10 фирми кои ќе добијат најмногу пари и за што - никој не знае. Сумите ќе ги знаат откакоа фирмите ќе ги доставиле фактурите. Иако од Агенцијата за странски инвестиции ветија дека ќе ни го достават списокот на фирмите кои ќе добијат најмногу пари, сепак се предомислија. „Точните износи кои ќе бидат одобрени за исплата согласно Законот за финансиска поддршка ќе бидат утврдени откако компаниите кои имаат склучено Договор ќе поднесат Барање за исплата на средства до надлежната институција. Во таа смисла не би сакале да посочиме и издвоиме одредени компании и да објавиме износи кои допрва треба да се утврдат“, одговорија од Агенцијата за странски инвестиции. Министерката за странски инвестиции Зорица Апостолска со идентичен ...
| | веќе видена | слични

[freetext] Од 2008 година досега воведени 84 нови неданочни давачки Иако Македонија е земја што има меѓу најниските даночни стапки во регионот и во Европа, и со години властите се обидуваа со тој аргумент да ги привлечат инвеститорите да отвораат фабрики во земјава, сепак, загрижувачки се податоците што покажуваат дека во периодот од 2008 година наваму, воведени се дури 84 нови давачки. Од нив, 18 се нови видови давачки што се вклучени во т.н. други даноци во коишто спаѓаат комуналните такси и надоместоци и дозволи за вршење дејност, 41 видови неданочни давачки и 25 нови глоби. Со тоа е постигнато дополнително оптоварување на фирмите и граѓаните по околу 20 милиони евра годишно. Вкупно, само во 2016 година, фирмите и граѓаните во централниот буџет уплатиле 251,5 милиони евра по основ на неданочни и парафискални давачки, покажа истражувањето на Стопанската Комора на Македонија според податоците добиени од Министерството за финансии. Ако на оваа сума се додадат и сите надоместоци од јавните претпријатија, ...
| | веќе видена | слични

Само 600 компании, кои имале зголемен профит, вработувања и инвестиции имаат право на користење на државна помош, предвидена во Законот за финансиска поддршка на инвестициите, или само 10 отсто од вкупниот број на компании во земјава. Од нив само 182 аплицирале за помош, а 100 потпишаа договори со државата. Од Стопанската комора велат дека само со државна помош може да се зголеми бројот на индустриски производи со конкурентна предност. Оттаму посочија дека во изминатите три децении има тренд на деиндустријализација во Македонија, бидејќи учеството на индустријата во создавањето на БДП е двојно намалено. Претставници на Стопанската комора во следниот период ќе ги посетат компаниите за кои сметаат дека ги исполнуваат условите за финансиска помош согласно законот. Оттаму истакнаа дека бизнис заедницата била навремено информирана за условите за користење на мерките. Државна помош можат да користат и македонските фирми, но и странските инвестиции.
| | веќе видена | слични

Стопанската комора на Република Македонијаги поздрави измените во законот за финансиска поддршка, а во новите измени се и дел од нивните предлози. Од таму додаваат дека СтопанскатакоморанаМакедонија е задоволнашто 182 компанииаплициралезамеркитепонуденивоЗаконотзафинансискаподдршканаинвестициите, носметадекабројотнауспешникомпаниикоиинвестираат и накоиможе да сепотпреекономскиотразвој е далекупоголем. Според ЉупкаТрајковскаодСтопанскатакоморабројкатаод 182 компании не е лоша, но е далекуоддоволна. Законот потврдува дека постои јавно-приватен дијалог и партнерство. Во него се инкорпорирани сите наши укажувања, дефинирани уште пред десетина години. Само преку државна помош на бизнисот, може да се зголеми бројот на индустриските производи со конкурентска предност.Само со државна помош на големите, успешни компании може да се зголеми бројот на конкурентните, извозно-ориентирани производи што ќе ја придвижат економијата. Тоа е наша долгорочна цел за чие остварување во 2011 година предложивме низа мерки за промена ...
| | веќе видена | слични

Стопанската комора на Македонија денеска јавно го поздрави донесувањето на законот за финансиска поддршка на инвестициите и порача дека само со државна помош на големите, успешни компании може да се зголеми бројот на конкурентните, извозно ориентирани производи што ќе ја придвижат економијата. 
| | веќе видена | слични

Останато

Претставник на извршната власт, ниско во хиерархија, денес призна дека знаел дека ќе има истрага уште таа пред да почне во ЈО.... А замислете што знаат тие ...
сите 140 | | | веќе видена

Познати се три четврфиналнаи пара на евро-шампионатот во одбојка во машка конкуренција. Досега влез помеѓу најдобрите осум обезбедија: Германија, Русија, ...
сите 332 | | | веќе видена

Поголема заштита на правата на интелектуална сопственост значи позитивен приказ на компанијата, повеќе можности за добивање грантови или инвеститори, повисока ...
сите 142 | | | веќе видена

 Долгорочните односи може да бидат погубни за вашата сексуална желба и задоволство. Сексуалните проблеми влијаат на една третина од младите и средовечните ...
сите 24 | | | веќе видена

Работните групи на власта и опозицијата утре ќе одржат нова средба за законот за јавното обвинителство.Средбата што ќе се случува во Собранието е прва по ...
сите 242 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

И покрај скандалите, Стопанската комора ја пофали државната поддршка за фирмите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: