Предзиборна анкета на АГТИС:Граѓаните сеуште недоволно ги знаат ингеренциите на општините и градоначалниците

Целта на анкетата е да ја подобри структурираната и точна информираност на граѓаните за понудите на политичките партии и кандидатите за градоначалници, или поконкретно нивна демистификација затоа што се полни со спинувани, неточни, полуточни завдеувачки содржини кои имаат за цел да го отапат фокусот на гласачот и неговиот капацитет за проценка на програмите.Во анкетата, каде основното истражувачко прашање е дали граѓаните им веруваат на програмите на политичките партии или тие се нормална појава како нешто што е фолклорен елемент на самите избори, генералните заклучоци се дека граѓаните повеќе од порано но сеуште недоволно ги знаат надлжностите на општините. Притоа само 33% од анкетираните биле консултирани и прашани за програмите а дури 74,4% се изјасниле дека контактите не биле со цел да се чуе нивното мислење:- На кандидатите во она што го ветуваат не им веруваат 45,9% од граѓаните, со да одговориле 17% а 37% им веруваат делумно. Најмногу одговаараат дека партиските (36,4%) и личните интереси (37,8%) се ...
| | веќе видена | слични

Граѓаните генерално не им веруват на програмите на политичките партии, а партиските и личните интереси на кандидатите и политичарите воопшто, се основа за креирање на нивните изборни програми. Политичарите средбите со нив ги користат само за агитација, а не и да ги чујат нивните реални проблеми и да преземат иницијативи за реализација на проекти кои се од интерес за граѓаните. Дали некоја партија ве прашала за ваше мислење околу приоритетите кои треба да се напишат во програмите, 66,9% одговориле дека не се контактирани. Александар Цветкоски, претседател на НВО АГТИС. Овие се главно констатациите од анкетата што невладината организација АГТИС ја реализираше од 28 февруари до 6 март годинава. На прашалникот одговориле 944 граѓани, а тоа се 4 промили од целокупното население во 9-те пелагониски општини, според пописот од 2002 година. x ​​ „Дали некоја партија ве прашала за ваше мислење околу приоритетите кои треба да се напишат во програмите, 66,9% одговориле дека не се контактирани, барем ...
| | веќе видена | слични

Граѓаните повеќе отпорано ги знаат надлежностите на општините, но, сепак, недоволно. Тие не се сигурни во своите знаења за надлежностите на локалната самоуправа. Генерално, не им веруваат на програмите на партиите и мислат дека партиските и личните интереси се основа за креирање на партиските програми. Ова, главно, се констатациите од анкетата која невладината организација АГТИС ја реализираше од 28 февруари до 6 март годинава. Притоа се анкетирани 944 граѓани во девет општини во Пелагонија, според пописот од 2002 година. Изборот на анкетираните е случаен. Најголем број граѓани, според прашалникот, сметаат дека политичките партии ги користат средбите со нив само за политичка агитација, а не за да ги чујат нивните реални проблеми и да вложат напори да реализираат проекти кои ќе бидат од нивен интерес. „Граѓаните биле прашани од партиите за одредување приоритети, како и на изворите на информирање на граѓаните. Така, 33 отсто од испитаниците одговориле дека партиите контактирале со нив. Од градските ...
| | веќе видена | слични

Денеска беа презентирани резултатите од анкетата: „Ставовите на граѓаните за приоритетите, знаењата, довербата и важноста на понудите на политичките партии на локално ниво, во врска со локалните избори 2013 година“.Оваа анкета е дел од проектот на АГТИС, МКЦ и 7 партнерски организации, со наслов “Градоначалникот не е златна рипка”, кој е финансиски поддржан од НЕД, чија цел е да ја подобри структуираната и точна информираност на граѓаните за понудите на партиите и кандидатите за градоначалници.Истражувањето е спроведено врз граѓаните во 9-те општини од Пелагонискиот регион, по случаен примерок од 944 испитаници.Основно истражувачко прашање е дали граѓаните им веруваат на програмите на политичките партии или нив ги сметаат за нешто номинално, кое се прави како (веќе) фолклорен елемент на самите избори.Критичка анализа на резултатите.Граѓаните повеќе од порано ги знаат надлежностите на општините, но сепак процентуално – недоволно. Исто така, тие не се сигурни во своите знаења за надлежностите на ЛС.Граѓаните ...
| | веќе видена | слични

Останато

Хрватскиот пејач Масимо Савиќ кој вчера настапи во Античкиот театар во Охрид доби поголемо внимание отколку владината прослава за НАТО. Од фотографиите може да ...
сите 67 | | | веќе видена

Претседателот на САД Доналд Трамп отпатува од Велика Британија за Хелсинки, каде што треба да се сретне со рускиот лидер Владимир Путин. Тој на неговиот налог ...
сите 263 | | | веќе видена

Нема поголемо лицемерие од тоа кога Заев говори за заштита на македонската историја, традиција и култура. Зоран Заев е првиот политичар кој целосно ги прифати ...
сите 126 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Предзиборна анкета на АГТИС:Граѓаните сеуште недоволно ги знаат ингеренциите на општините и градоначалниците

Од:
До кого (е-маил):
Порака: