Горивата поевтинија за 1,5 денари


Од денеска поевтинуваат нафтените деривати. Според вчерашпната одлука на Регулаторната комисија за енергетика, РКЕ, во наредните две недели цената на бензините, дизелот и на екстра лесното масло за домаќинство ќе биде пониска за 1,5 денар. Така, Eуросупер БС – 95 ќе се продава за 66 денари за литар, 98 октанскиот бензин ќе чини 68 денари, новата цена на дизелот е 51 денар за литар, а екстра лесното масло ќе се продава за 39,5 денари за литар. Во просек, малопродажните цени на нафтените деривати се намалуваат за 2,89 проценти, а тоа е резултат на поевтината сурова нафта на светските берзи и малку повисокиот курс на денарот во однос на доларот во изминатите 15 денови.
| | веќе видена | слични

Жито Полог АД Тетово во првиот квартал од 2017-та бележи зголемени трговски активности, зголемена е набавката на трговски стоки и зголемени се трошоците за суровини и материјали. Според финансискиот неконсолидиран извештај објавен на Македонска Берза, Жито Полог остварил и поголеми приходи во првите три месеци од годинава кои изнесуваат 94.467.000 денари, што е подобар резултат во однос на истиот период лани кога оперативните приходи изнесувале 71.286.000 денари. Забележан е и приход остварен преку продажба во странство што изнесува 1.351.000 денари и извозните активности може да му донесат на Жито Полог поголем обрт во текот на годината. Жито Полог успеал и да ги „расчисти“ залихите кои во претходната година за истиов период изнесувале 12.396.000 денари во готовите производи и на недовршено производство на крајот на годината. Сепак, поради зголемените оперативни расходи во висина од 96.535.000 денари крајниот резултат е во мала негатива. Па така овој квартал Жито Полог го завршува со загуба од 2.532.000 ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Жито Полог, од први јануари до 31-ви март оваа година, прикажа загуба од 2.532.000 денари, покажува тримесечниот биланс на успех објавен на Македонска берза. Во првото тримесечје од минатата година, загубата на Жито Полог беше 1.984.000 денари. Вкупните приходи од продажба, заклучно со 31-ви март годинава, достигнаа 92.736.000 денари. Од тој износ на домашен пазар се реализирани 91.385.000 денари, додека на пазари во странство се остварени 1.351.000 денари. Основна дејност на Жито Полог е производство на мелнички и пекарски производи, тестенини и јајца. Компанијата поседува сместувачки капацитети за житни култури, има сопствена малопродажна мрежа и специјализиран погон за добиточна храна за задоволување на потребите на сопствената живинарска фарма.
| | веќе видена | слични

Градски трговски центар (ГТЦ), во првото тримесечје од 2017 година, прикажа вкупна сеопфатна добивка од 2.069.000 денари, покажуваат податоците од билансот на успех Во првите три месеци од 2016 година, компанијата оствари добивка во висина од 8.795.000 денари. Заклучно со 31-ви март оваа година, вкупните приходи од продажба достигнаа 50.001.000 денари, додека истиот период во 2016 година изнесуваа 52.886.000 денари. Основна дејност на ГТЦ е стопанисување со деловен простор во еден системски и функционално поврзан деловен објект во центарот на градот.
| | веќе видена | слични

Централна кооперативна банка планира 2017 година да ја заврши со добивка од 704.000 денари, покажува проектираниот биланс на успех во рамки на Финансискиот план за 2017 година Минатата 2016 година, банката ја заврши со добивка во висина од 1.262.000 денари. За тековната 2017 година, од банката проектираат нето приходите од камати да бидат на ниво од 244.524.000 денари. Нето приходите од провизии и надоместоци планирано е да достигнат 94.218.000 денари. Главни цели на банката за оваа година се: одржување висок квалитет на кредитното портфолио; пораст на нето кредитите за 13%, зголемување на вкупните депозити за 10%; одржување на задоволителен степен на ликвидност; одржување на ризичните позиции во рамки на лимитите утврдени од НБРМ; остварување поврат на просечната актива од околу 0,008%; остварување поврат на просечен капитал од околу 0,06% и учество на оперативните трошоци во вкупните приходи од 89%.
| | веќе видена | слични

Со промените кои следуваат СДСМ во својата програма ја најави оваа мерка: Државата ќе ги заштити најзагрозените семејства и граѓани. Секое четиричлено семејство кое живее во сиромаштија и не остварува никаков друг приход ќе добие месечно по 12.000 денари од државата. Семејствата со приход под 12.000 денари ќе ја добиваат разликата до 12.000 денари. На пример, ако едно семејство остварува месечен приход од 4.000 денари, од државата ќе добива плус 8.000 денари секој месец. Ако денес имаше 12.000 денари загарантиран приход во секое семејство што живее во сиромаштија, ќе имаше доволно пари во секој дом и за храна и за греење во овие студени зимски денови. Тажната вистина што секојдневно ја гледаме е дека очајни родители јавно бараат помош од хуманите граѓани за корка леб. Тоа е така бидејки социјалната помош од државата е под секое достоинствено човеково ниво, додека криминалното раководство од власта изнесе над 5 милијарди евра пари на граѓаните на свои сметки во странство. А сметките на граѓаните се натрупани ...
| | веќе видена | слични

Според најновиот неконсолидиран финансиски извештај за првиот квартал од 2017-та претпријатието за издавање на деловен простор ГТЦ е во „плус“, но добивката споредено со истиот период лани е речиси тројно намалена. ГТЦ во првите три месеци од годинава има солидна ставка на приходи 50.449.000 денари што и не е така лошо ако се спореди со ланскиот прв квартал кога приходите биле за нијанса повисоки и изнесувале 53.093.000 денари. Сепак, најголемо влијание врз намалената добивка има кај ставката Останати расходи од работењето. Според новиот извештај истите значително се зголемени и изнесуваат 7.072.000 денари. Тоа е значително повеќе во однос на првиот квартал од 2016-та кога овие расходи изнесувале само 339.000 денари. Така ГТЦ го завршува ова тримесечје со добивка од само 2.069.000 денари или речиси три пати помалку во однос на истиот период во 2016-та кога за три месеци добивката изнесувала 8.795.000 денари. Моменталните показатели на Македонска берза укажуваат дека просечната цена на акциите на ГТЦ ...
| | веќе видена | слични

Младата мала и кревка индустрија на институционални инвеститори во Македонија годинава бележи добри дури и солидни резултати. Три друштва кои управуваат со отворени инвестициски фондови: КБ Публикум, ВФП Фонд менаџмент и КД Фондови 2016 година ја завршија со добивки. Мали, но значајни особено затоа што треба да дадат ветер во едра на идните клучни играчи на нашиот пазар на капитал . Заклучно со крајот на март годинава трите друштва управуваат фондови вредни 70 милиони евра! Трите друштва кои управуваат со отворени инвестициски фондови: КБ Публикум, КД Фондови и ВФП Фонд менаџмент лани заедно оствариле добивка од 315.000 евра! Ова е охрабрувачки податок, светла точка за кратката историја на македонските друштва кои управуваат со доброволни отворени инвестициски фондови кои се основани и работат во Република Македонија. Овие друштва заедно вработуваат 14 лица, а управуваат со 10 инвестициски фондови во кои се вложени 4,26 милијарди денари односно околу 70 милиони евра! КБ Публикум лани со добивка од 12,1 ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Ново поскапување на дел од цигарите од 5 до 10 денари. . Брендовите кои не добија повисока цена за Велигденските празници, од денеска се продаваат поскапо. Трговците велат – зголемувањето на цената били очекувано, кога веќе едни производители почнале да продаваат по повисока цена, трендот автоматски го следат и останатите. – Поскапени се Бонд кои сега наместо 65 чинат 70 денари.. По 70 денари цена за кутија добија и Бренд, Ориентал , додека Честерфилд се продаваат наместо по 75 за 80 денари. Малборо лајт се зголемија за 10 денари, односно од 130 на 140 денари, Сан слим, од 80 на 85 денари додека по пет денари пред празниците поскапеа и „Вест“ (силвер, ред и вајт), „Волтер Вулф“ (блек и вајт) и „Ронхил Вејв“ (голд и блек), изјави трговец Без промена на цената останаа само мал дел од најскапите бреноди, но за скоро се очекува нова цена за нив. Од Царинската Управа велат дека ова зголемување на цената не е поради зголемената акциза. Најавената акциза од 0,20 денари за цигара или по 4 денари за кутија, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Според календарот на зголемување на акцизите од јуни 2017 година цигарите ќе бидат поскапи за четири денари. Ново поскапување на цигарите за 5 денари. Цигарите Бонд кои се продаваа по 65 денари, сега се продаваат по цена од 70 денари. Повисока цена имаат и цигарите Бренд, која од 65 скокна на 70 денари, Ориентал од 65 на 70 денари, Малборо лајт од 130 на 140 денари, Сан слим, од 80 на 85 денари, Честерфилд, од 75 на 80 денари. Моментално не се поскапени цигарите од типот Малборо тач, Малборо кор и Малборо слим. Неодамна за пет денари поскапеа и цигарите: West silver, West red, West white, Walter Wolf, Ronhill Black и Gold. Според календарот на зголемување на акцизите од јуни 2017 година цигарите ќе бидат поскапи за четири денари. Почнувајќи од оваа година, па наредните седум години годишното поскапување на цигарите, предизвикано од повисоката акциза, ќе изнесува четири денари по кутија.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Отворањето нови преговори за брегзитот би зависело од тоа дали владата на Британија ќе поднесе убедлив нов предлог, соопшти владата на Германија. „Ние сме ...
сите 371 | | | веќе видена

Поради циклонска активност со центар во јужните делови на Европа денес и во следните денови во Македонија ќе има повремени врнежи од дожд и снег на пониските ...
сите 196 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 143 | | | веќе видена

Ве информираме дека согласно податоците од ДАМСКВ на ден 21.01.2019, среднодневните концентрации на РМ10 се под дефинираниот праг на алармирање од 188 g/m3, ...
сите 179 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Горивата поевтинија за 1,5 денари

Од:
До кого (е-маил):
Порака: