Бизниз 101

Економистот Владимир Глигоров, професор на Виенскиот институт за меѓународни економски студии, предупреди дека државите на Западниот Балкан, доколку не направат промени во политиката на економскиот развој, треба да се соочат со повеќе годишна стагнација. На собирот под име „Надминувањето на кризата на проширувањето на Западниот Балкан“, кој што се одржи во Австрија, поточно во Универзитетот во Грац, Глигоров изјави дека главните пречки за стопанскиот раст во регионот е големиот јавен долг, како и буџетскиот дефицит. Исто така големиот проблем претставува и големата стапка на невработеност, на која што, како што изјави Глигоров, сите држави на Западниот Балкан се неосетливи. „Доколку не можете да се ослоните на странските извори на финансирање, морате сами да инвестирате, што значи дека ви е потребно силно домашно штедење“, изјави Глигоров, кој што додаде, да според статистичките податоци, тоа потребно штедење на Балканот, е на низок ниво. Според Глигоров, Балканот не треба да очекува големи странски ...
сите 2 | | | веќе видена

„Шеќерната војна“ помеѓу Србија и Хрватската ги однесе хрватските компании во минус од неколку десеттини милиони евра. Како што изјави жупанот на Вировитичка – Подравска жупанија, Томислав Толушиќ, војната околу шеќерната репка, ја чинеше хрватската економија околу 15 милиони евра – вредноста на засадената шеќерната репка, која што хрватските компании договорија да се засади во Србија. Имено со одлуката на Владата на Република Србија, се забранува извоз на шеќерната репка, бидејќи приносот на оваа билка е значително намален поради големата суша која што ја погоди Србија (и не само Србија, туку и другите држави во регионот). Толушиќ, како што наведува хрватскиот „Вечерњи лист“, упати отворено писмо кон Владата на Република Србија, поточно кон ресорното министерство како и на Стопанската комора на Р. Србија, со молба да се преиспита донесената одлука, со која што се забранува извоз на шеќерната репка во Хрватска. „Без обѕир на нашите притисоци, како и на притисоците од страна на комесарот на Европската Унија ...
| | веќе видена

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот, мерен преку цените на стоките и на услугите за лична потрошувачка, во октомври 2012, во однос на септември 2012, изнесува 100.2, а во однос на октомври 2011 изнесува 105.3. Анализирано по главни групи, според намената на потрошувачката, во октомври 2012, во однос на септември 2012, пораст на индексите е забележан во групите: Облека и обувки за 2.6%, Мебел, покуќнина и одржување на покуќнина за 0.7%, Храна и безалкохолни пијалаци за 0.6%, Здравје и Останати стоки и услуги за 0.4% и Комуникации за 0.1%. За една година, струјата поскапела за 18 отсто, парното за 26 отсто, зеленчукот за 19 отсто, месото и овошјето за 7-8 отсто... На граѓаните им се чини дека цените се двојно повисоки од лани.
сите 2 | | | веќе видена

Голем број на луѓе ги мешаат овие поими. Па така често пати за стратегијата велат дека е тактика и обратно. Па да направиме дистинкција, поточно да ги дефинираме овие поими – стратегијата е пошироката слика, додека тактиката се сите оние минијатури во рамките на стратегијата. Тактичарите се специјалисти за индивидуални задачи, стратезите се тука да надгледуваат и да ја насочуваат целата работа. Еден стратег може да раководи со повеќе тактичари. Доколку е добар и доколку ги избра вистинските соработници, се што треба да направи е да каже што треба да се направи и на тактичарите им остава да ја реализираат задачата. Подобрата тактика ги добива битките, но подобрата стратегија ги добива војните. Доколку почнете да го читате Сун-цу или некој друг голем генерал, ќе разберете дека се што е битно за менаџментот е речено уште пред неколку стотина години кога и не постоеше теоријата за менаџмент. Да ли слушнавте за Ервин Ромел ? Ервин Ромел е еден од најкреативните германски генерали, кој што својата слава ја стекна ...
| | веќе видена

„ Во секој бизнис на планетава, постои барем еден вработен кој свесно или несвесно, сите други ги охрабрува и ги мотивира.“ Томас Едисон, иноватор Зборот ресурс го слушаме речиси секој ден. Се споменуваат материјални, нематеријални, финансиски, информатички, физички, технички, технолошки ресурси... Меѓутоа претприемачите и менаџерите комплетно забораваат на човечкиот ресурс . Во последно време, во светот а и кај нас се почесто се зборува за човекот како вреден ресурс. Она што е специфичнно за овој вид ресурси, е тоа дека тие не можат да бидат лесно мерливи како останатите видови на деловни ресурси. Едноставно, тие не можат да се најдат во билансите и не можат да се искажат во прости бројки. Ние можеме да го измериме задоволството од нашите вработени, нивниот степен на образование и едукација, меѓутоа интелектуалниот капитал, специфичните знаења, вештини и способности остануваат загатка. Многумина од модерните сопственици на капиталот пополека сфаќаат дека зградите, опремата, парите и сопствените идеи не ...
| | веќе видена

Пред нешто повеќе од година дена беа напишани едни од најчитани и најкоментирани текста на порталот Енергетска Ефикасност: Брикети и пелети: Бизнис прилика или сон и Брикети од струганици . Речиси една година покасно следуваше уште еден вирален напис Како ги добиваме пелетите кој исто така побуди големо внимание и голем број на меилови и коментари. Трите написи меѓусебе има повеќе од 240 коментари плус веројатно уште толку прашања поврзани со тие теми од написите стигнаа преку електронска пошта. Во продолжение со помош на еден мал прашалник со одговори верувам дека ќе се дојде до одговор на едно поголемо прашање – Дали брикетите и пелетите се сеуште бизнис прилика или не? Има ли побарување за пелети/брикети во Македонија? Побарувачката за пелети и брикети никогаш не била поголема од годинава и впечаток е дека таа ќе расте и во годините кои доаѓаат. Според фирмите кои нудат горилници за пелети/брикети интерес има голем како за нивните горилници така и за набавка на пелети и брикети. Она што е заедничко за ...
| | веќе видена

„ Во едно општество раководено од слободата на пазарот и слободата на изборот, организираната алчност секогаш ја победува дезорганизираната демократија.“ Мет Таиби, политички аналитичар Денеска граѓаните на САД гласат на своите претседателски избори. Според сите анкети, изборот помеѓу републиканскиот кандидат Мит Ромни и актуелниот Претседател, демократот Барак Обама ќе биде мошне тесна и крајно неизвесна битка. Но, економскиот аналитичар Вил Хутон за „Гардијан“ ( The Guardian ) пишува дека овие избори во САД не се само избори за тоа кој треба да биде Претседател на САД во наредните четири години, туку и како ќе се кројат меѓународните политики, како ќе се менаџира глобалниот развој, и иако за многумина неизненадувачки – каква форма на капитализам ќе биде практикувана.
| | веќе видена

Доколку купувачите докажат со платена фискална сметка дека производите произведени од страна на „Подравка, „Гавриловиќ“, „Зденка“, „Сапонија“, или производи од уште 80 компании кои што своите производи ги продаваат преку „Лидл“, се поевтини во „Спар“ ќе ги добијат назад своите пари! Трговските синџири „Спар“ и „Лидл“ ратуваат со огласи – двата трговски синџир се обидуваат да докажат дека се поевтини од конкурентот. Првиот напад на конкурентот го направи „Спар“ – доколку докажете дека одредени производи сте ги платиле поевтино во „Лидл“, ќе ги добиете назад Вашите пари. „Лидл“ не чекаше многу и врати со иста мера – ако „Спар“ нуди поевтини производи ќе Ви ги вратиме парите. Според голем број на направени анкети, „Спар“ е оценет од страна на купувачите како идеално место за купување – најдобар квалитет на услуга, најниски цени. Со еден збор купувачите го оценија како извонредна компанија. Од друга страна „Лидл“ кој што во Хрватска работи веќе 6 години, беше оценет како компанија која што нуди квалитетни ...
| | веќе видена

Карлос Слим, Бил Гејтс и Амансијо Ортега се најбогатите луѓе на светот според овогодишната Блумберговата листа на најбогатите луѓе. Во исто време, најголемиот пад на оваа листа на најбогатите доживеа основачот на Фејсбук, Марк Закенберг, кој што остварува негативни резултати на финансиските пазари. Блумберговата листа на најбогатите луѓе на светот, за декемвриското издание на магазинот Капитал, ги открива имињата на милијардерите кој што управуваат со глобалната економија. На првото место на оваа листа е почесниот претседател на „Америка мовил“ корпорација, Карлос Слим , со богатство кое што се проценува на околу 77,5 милијарди долари. Веќе спомнатиот основач на Фејсбук, Марк Зукенберг, со своето богатство кое што се проценува на околу 6,8 милијарди долари, е меѓу првите 200 милијардери. Меѓу првите 200 милијардери влезе и основачот на САС Институт, Џон Сал со проценето богатство од околу 5,8 милијарди долари. Бил Гејтс и Ворен Бафет се стандардно познати милијардери кои што веќе со години наназад се меѓу ...
сите 5 | | | веќе видена

Стапката на невработеност во еврозоната, во септември оваа година достигна нов рекорд од 11,6%, изјави денеска „Евростат“, неофицијалниот завод за статистика на Европската Унија. Граѓаните на ЕУ и понатаму остануваат загрижени за огромната невработеност кај младите лица на возраст под 25 години. Па така, просечната стапка на невработеност кај оваа возрасна група во септември изнесува 22,8% во ЕУ, и 23,3% во земјите-членки на еврозоната. Без работа сега се вкупно 5.520.000 во земјите од ЕУ-27, од кои 3.493.000 во еврозоната. Нивниот број се зголемил во споредба со изминатата година за цели 164 000 во ЕУ, и за 275 000 во еврозоната.
сите 17 | | | веќе видена

Министрите за информатичко општество и администрација и за економија, Иво Ивановски и Ваљон Сарачини, денеска ќе присуствуваат на промоцијата на три нови софтверски решенија кои се потпомогнати од УСАИД активностите, во рамките на проектите за унапредување на инестициите и извозот. Софтверите www.konkurentnost.mk, www.ener.gov.мк и е-порталот за извоз се изработени во соработка и за потребите на МИОА, Министерството за економија и Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија.
сите 11 | | | веќе видена

„Дизајнот претставува согледлива форма на интелегенција.“ Алина Вилер, бренд-консултант Дизајнот денес има широка и најразлична примена кај производите од различните индустрии и трговски сектори: од комплексни инструменти со посебна или ексклузивна примена како што се на пример: машини, возила, направи за изработка на алати, компјутери, архитектонски структури и сл., па се до едноставни или секојдневни артикли како облека, чевли, накит, електрични апарати, играчки за деца и мебел. Но, каква вредност има еден дизајн за одредена компанија? Всушност има повеќе вредносни аспекти, меѓу кои главните се:
| | веќе видена

Грчката рецесија во наредната година ќе биде уште потешка и посилна од колку што се очекуваше. Овие црни, песимистички прогнози се поставени во нацртот на буџетот за 2013 година и кој што беше претставен во грчкиот парламент. Грчката држава која што се уште има огромни долгови кон надворешните кредитори, ќе забележи поголем буџетски дефицит, кој што отстапува од прогнозите направени пред еден месец, кога што беше направен прелиминарен буџет за 2013 година. Новиот буџет планира намалена стопанска активност за 4,5%, за разлика од претходно направени пресметки кој што прогнозираа пад од 3,8%. Она што е оптимистично во овие пресметки е дека падот кој што се прогнозира за наредната година е помал од падот на стопанската активност која што ќе се забележи оваа година – 6,6%. Владата планира да заштеди околу 9,4 милијарди евра, што претставува поголеми заштеди од оние кои што се планирани пред околу еден месец. Имено првичните нацрти предвидуваа заштеди од околу 7,8 милијарди евра. Овие заштеди ќе се реализираат со ...
| | веќе видена

Здружението на банкарство при Стопанската комора на Македонија по повод Светскиот ден на штедењето - 31 октомври го организира првиот Банкекспо во Скопје. Вицепремиерот и министерот за финансии Зоран Ставрески како и гуверенерот на НБРМ Димитар Богов ќе го отворат настанот. На манифестацијата ќе бидат доделени плакети за постигнати особени резултати во работењето со населението за 2012 година на 30-тина. Во рамките на саемот ќе се одржи дебата на тема „Криза - 2013 - предизвици - решенија“. На оваа дебата ќе учествуваат претставниците од банкарскиот сектор, претставници од осигурителните компании, стопанските комори, компании, науката, како и претставниците на фискалната и монетарната власт. Во рамките на настанот, Народната банка, ќе ги промовира новите образовни материјали, и ќе се прогласат победниците на конкурсот „И јас умеам да штедам“ за најдобра ликовна и литературна творба, наменет за учениците во основното образование од целата држава. Покрај овие настани, по повод Светскиот ден на штедењето, ...
сите 37 | | | веќе видена

Банките и автосалоните бележат постојан раст во квалитетот на услугата и продажните вештини на вработените во истражувањата што се спроведени во изминатите четири години, а телекомуникациските оператори континуиран пад на резултатите на тоа поле. Агенцијата „Свот рисрч“ во истражувањето за годинава за квалитетот на услугата и продажните вештини на вработените, што го презентира денеска, констатира пораст на резултатите кај супер-маркетите во однос на минатата година, но истакнува оти се уште постои голем простор за унапредување.
сите 12 | | | веќе видена

„Јас можам да поминам часови и часови во супермаркет... Толку сум фасцинирана од изобилството на храна, што практично полудувам. Додека купувам, сакам совршено да ги редам продуктите во кошничката, за да на се смачкаат или извитоперат. Всушност, како и сите останати, уживам во педантното купување на сосема непотребни работи.“ Камерон Дијаз позната актерка Супермаркетите денес се соочуваат со огромна конкуренција, и тие буквално секојдневно се борат за секој клиент. А таквиот пристап бара радикални чекори и методи кои треба да осигураат поголема потрошувачка. Сте се запрашале ли некогаш, кои се ’лукавштини’ ги користат големите супермаркети на вас?
| | веќе видена

„Брендот не е веќе она што вие ќе им кажете на клиентите дека тој претставува, туку тоа што ќе си кажат клиентите меѓу себе.“ Скот Дејвид Кук, Center for Brand and Product Management Неспорно е дека маркетингот засекогаш го промени начинот на кој гледаме на работите, начинот на кој купуваме, но и начинот на кој продаваме. Интернет-маркетингот од друга страна, целосно го промени начинот на кој комуницираме со нашите клиенти и потенцијални клиенти. За да не заостанете во трендовите при оваа комуникација, во прилог ви доставуваме листа од 10 трендови кои светските интернет-маркетинг агенции ги посочуваат како важни:
| | веќе видена

„Добриот дизајн е како добра мајка - никој не ја приметува кога е тука, но веднаш ќе ви фали кога не е!“ Сантијаго Борај, PermaLink Дитер Рамс повеќе од 30 години е главниот дизајнер на „Браун“, одговорен за иконските производи кои излегоа од оваа компанија. Токму тој е човекот во кој се крстат сите дизајнери на „Епл“, а сите феноменално скроени производи што „Епл“ ги вади во последните 10-на година се инспирирани токму од неговата работа. Според Рамс, единствено „Епл“ ги следи неговите 10 принципи на добриот дизајн.
| | веќе видена

Според анкетата направена од страна на „ The New York Times “, фамилијата на кинескиот премиер поседува околу 2,7 милијарди долари. Се подразбира дека истата вест е цензурирана од страна на кинеските власти. „The New York Times“ во четврток објави вест дека кинескиот премиер Џабао се уште не го загрозил најбогатиот човек на планетата Карлос Слим, но дека има големи шанси да влези на Форбсовата листа на 20 најбогати Кинези. Фамилијата на кинескиот премиер, често пати го нагласува своето скромно потекло. Мајката на кинескиот премиер, е ќерка на фармер кој што одгледувал свињи. По професија таа е учителка. Но денес оваа скромна учителка во пензија не само да не е повеќе сиромашна туку стана милионер во вистинската смисла на зборот, бидејќи, како што наведува „The New York Times“, скромната учителка инвестираше околу 120 милиони долари во една кинеска компанија! Како што пренесува францускиот дневен лист „ Atlantico “, банкарските сметки на фамилијата на кинескиот премиер, се кријат зад имиња на нивните ...
| | веќе видена

На 23 ти ноември во Скопје ќе биде оддржана првата македонска конференција за интернет маркетинг и он-лајн ПР. Првата Интернет маркетинг и онлајн ПР конференција во Македонија - AllWeb, што на 23 ноември ќе се одржи во Скопје, на сцена ќе донесе неколку познати и признати експерти во полето на Интернет маркетинг и социјални медиуми од Европа и потесниот регион. Говорници од Google, PRpepper, IAB Europe, Internet agencija, Coolshark и други, преку кратки презентации и панел дискусии, со учесниците на конференцијата ќе споделат практични знаења и искуства кои се однесуваат на развој на дигиталниот пазар, ефективно интернет огласување, како и користење на социјалните медиуми во бизнис цели.
| | веќе видена

next