Бизниз 101

Во последните неколку години, бевме сведоци дека светскиот банкарски систем доживеа големи потреси. Светската економска криза која што започна уште во 2008, како и нејзините последици, затворија голем број на некогаш големи банкарски системи. Но од друга страна исламските банки направија голем раст – нивната банкарска актива расти и според направените процени, таа вредни околу 1.800 милијарди долари. Исламското банкарство во последните триесет години има големи стапки на раст – околу 15% на годишен ниво. Според консултантската куќа Ernst & Young , активата на исламските банки на крајот на 2012 беше за 38,5% поголема во однос на 2011 година. Тајната не е во големите нафтени резерви, туку во системот кој што се нарекува „халал финансирање“. Овој систем се базира на неколку основни премиси, кој што не се некоја голема филозофија, но во него го нема западниот систем на финансиско манипулирање. Како што можете да претпоставите, исламскиот систем на финансирање е базиран на принципот кој што ја забранува ...
| | веќе видена

Седиме така релаксирано, секој со својот пијалак пред себе и ја консумираме нашата дневна доза на трач. Како што бива во „мешано“ друштво, секој оваа дружење го сваќа на свој начин. Другар ми Жиле обожава цитати, ги користи во секоја прилика. Катето не „отепа“ со рецепти. Секој рецепт е убав, но за жал никој освен неа, не знај ни јајце да свари, но сите ние ја сакаме. Бора сака да чита новини. Ајде што сака да ги чита, но доколку наглас не го прочита секој наслов, како да не ни читаше новини. А доколку не ги прокоментира вестите, ние би помислеле дека на човекот не му е арно. Во сред на оваа релаксирана и благо задимена атмосфера, вратата се отвораат и во кафулето влегува еден, барем за нас, непознат лик. И така од врата почнува да зборува. Се сè случи во еден миг, како дојде така и замина. Повеќе не го имам видено, барем јас не го имам видено. Мислам дека нешто рекламираше, но не знам што, не обрнав внимание. Жиле да ми спомнеше за моторна пила, ќе го сослушав. Катето да ми зборуваше за некоја манџа и неа ...
| | веќе видена

Комуникацијата е во срцето на се што работиме. Таа е основата при интеракцијата помеѓу луѓето. Комуникацијата мора да биде поврзана со она што го мислиме, со чувствата, желбите, потребите и идеите. Добрата комуникација е есенцијална за успех. За секој успешен претприемач таа е неопходна алатка. Во комуникацијата е најважно да бидеш разбран. Комуникацијата може да се дефинира како процес во кој информацијата и разбирањето се пренесуваат од едно лице на друго. Нема комуникација ако пренесената информација не се прими и не се разбере. Значи комуникацијата подразбира испраќање, примање и разбирање. Но, дали знаевте дека...
| | веќе видена

Бизнисмените и претприемачите добро знаат дека оваа година беше кризна и тешка година за водење бизнис во Македонија. Но, исто така добро знаат дека за да се успее, понекогаш е потребно повеќе време, труд и дополнителна енергија од она што првично сме го предвиделе. 2012 година беше економски тешка, како кај нас, така и на глобален план. Тековната година ја одбележаа многу неизвесности, несигурност, намалена побарувачка, послаба ликвиднсот и повеќе штедење... Идната година, како на секој бизнис, така и на светот му претстојат нови предизвици. Нови деловни случувања кои ќе носат позитивни и негативни промени.
| | веќе видена

Zappos.com е најголема интернет продавница на чевли. Но покрај тоа што е најголема светска продавница, оваа компанија има уште една специфичност – таа има единствен став за тоа како да ги задоволи своите клиенти. Оваа продавница можеби постави еден неофицијален светски рекорд и тоа само за еден ден – 10 и пол часови муабет со потенцијалниот клиент. Но zappos.com не гледа ништо лошо во овој факт, ниту го гледа како некој лош знак. Вработениот во оваа компанија кој што зборуваше 10 и пол часови со потенцијалниот клиент, само го почитуваше протоколот. Но она што сигурно сите Вас ве интересира е за што зборуваа 10 и пол часови?! Муабетот започна се подразбира за чевли, а се заврши со тоа како се живее во Лас Вегас. Навистина интересен пример.....
| | веќе видена

Како што пишува црногорскиот дневен весник „Вијести“, црногорскиот бизнисмен Радомир Новаковиќ на своите најдобри работници поклони нови автомобили. Кога познатиот бизнисмен, ги однесе на службено патување во Подгорица, неговите вработени не можеа ни да претпостават дека ќе добијат автомобили како награда за нивното совесно работење. Директорот на „Падрино Монте“ ги награди Суан Хоџиќ, Самир Муслиќ, Даниела Роќеновиќ и Даниела Хоџиќ Новаковиќ ги награди за нивната квалитетна работа во минатите 15 поточно за минатите 7 години колку што работеше Самир Муслиќ. „Директорот не награди на 12/12 во точно 12 часови. Газдата ни рече дека не внимаваше на датумите и времето, но ете се убаво се поклопи. Кога влегувавме во Подгорица, директорот ја смена рутата, демек требаше да дојди во една компанија за да подигни некои сметки. Кога дојдовме во компанијата, која што ги продава автомобилите, не пречека директорот на продажбата, носејќи ги документите за прием на нови автомобили и одеднаш пред нас се појавија ...
| | веќе видена

САД се наоѓаат пред голем предизвик наречен: буџетски дефицит. Имено, додека од двете најголеми партии (исто како и кај нас, нели) - републиканците и демократите меѓусебно се обвинуваат за неможноста да се постигне компромис околу дефицитит кој преминува илјада милијарди долари (да, тоа е оваа цифра: 1.000.000.000.000 $), сакаме јавно да ви кажеме да не се секирате - постои начин како да се надмине проблемот. Американскиот Претседател Барак Обама, се повеќе е загрижен од неможноста да се најде политички компромис за прашањето како да се намали гигантскиот дефицит, кој се заканува да ги турне САД во т.н. „фискална бездна“, а остатокот од светот во уште една глобална рецесија. Проблемот е следен: САД имаат закон со кој не дозволуваат федералниот буџетски дефицит, односно задолжувањето на земјата да надмине илјада милијарди УСД. Ако тоа се случи, според актуелниот закон, автоматски ќе мора да се покачат сите давачки на обичните граѓани спрема федералниот буџет за значителна сума (се предвидува можно ...
| | веќе видена

Business Insider , направи листа од 15 светски најскапи интернет домени. Она што можеби изненадува, или барем не би требало да ве изненади, е дека најскапите интернет домени се поврзани со секс/еротика и со коцкање. Исто така е занимливо дека неодамна доменот Investing.com е продаден за неверојатна цена од 2,45 милиони долари. Но оваа цена не е ни блиску до најскапите интернет домени. Топ листата на најскапите домени е: 1. Sex.com – 13 милиони долари (2010) 2. Fund.com – 9,9 милиони долари (2008) 3. Porn.com – 9,5 милиони долари (2007) 4. Diamond.com – 7,5 милиони долари (2006) 5. Slots.com — 5,5 милиони долари (2010) 6. Toys.com – 5,1 милиони долари (2009) 7. Clothes.com – 4,9 милиони долари (2008) 8. Vodka.com – 3 милиони долари (2009) 9. Candy.com – 3 милиони долари (2006) 10. Shopping.de – 2,8 милиони долари (2008) 11. CreditCards.com — 2,75 милиони долари (2004) 12. Social.com — 2,6 милиони долари(2011) 13. Investing.com — $2,45 милиони долари (2012) 14. Computer.com — 2,1 милиони долари (2007) 15. ...
сите 2 | | | веќе видена

Богатството во Германија е нај нерамномерно распределено сега, о тколку кога било досега. Богатите станаа уште побогати, сиромашните се посиромашни. Но, има и богати кои ја согледуваат таа неправедност и социјално се ангажираат. Илјадници луѓе неодамна дојдоа на големата демонстрација во Берлин под мото „Умфертајлен“ (Umfairteilen), или т.н. ’фер-прераспределба’, со барање државата повисоко да ги оданочи богатите граѓани. За тоа се залага и Дитер Лемкул, што само по себе не е разбирливо - тој е милионер и оданочување на имотот директно би го засегнало. Богатството го добил по пат на наследство, и тоа постојано му се зголемува. -„Даночната политика на сите претходни влади, првенствено на црвено-зелената, ги привилегира богатите. Во нивна полза беа речиси сите намалувања на даноците. Јас плаќам помалку данок отколку претходно, со оглед на моите примања плаќам далеку помалку данок и моето богатство речиси двојно се зголеми за последните десет-петнаесет години“, -вели милионерот Дитер Лемкул.
| | веќе видена

Српското министерство на природните ресурси започна да ја припрема документацијата за изработка на просторниот план за посебни намени за планираниот канал Дунав – Морава - Вардар. Проценета вредност на инвестициите кој што се неопходни за изградба на планираниот канал изнесуваат помеѓу 15 – 17 милијарди долари, а за изградба на каналот кој што поминува низ Србија, потребно е да се издвои помеѓу 10 -12 милијарди долари, изјави ресорниот министер Милан Бачевиќ, додавајќи дека се работи за вредности кој што се дадени уште во седумдесеттите години на минатиот век. Српскиот министер истакнува дека се работи за канал кој што е поголем од познатиот канал Рајна – Мајна или пак од каналот Сена – Рона, додавајчи дека сите тие пловни системи ќе се поврзат со овој канал и сите тие ќе се поврзат со Егејското море. Според неговите зборови, вкупните капацитети на Србија ќе се ангажираат на изградба на овој канал, а за кратко време ќе се вработат неколку стотина илјади работници. Бачевиќ изјави дека неговото министерство ...
сите 4 | | | веќе видена

По прв пат во историјата можеме да бидеме сведоци, дека еден вид на визуелна забава, беше погледан повеќе од страна на една милијарда интернет корисници. „За мене, приказната околу Сај и неговата песна пред се симпатична. Гледам дека веќе постојат две групи – оние кој што се „за“ и оние кој што се „против“ песната, што е доколку го анализираме овој феномен, битен фактор за успех на песната. Ниту еден уметник не сака рамнодушност. Исто така она што е фасцинантно е дека песната е испеена на јазик кој што е разбирлив само за оние од Кореја, а сепак оваа песна има повеќе јазични верзии.“, објаснува Сајси MC. Видео спотот за песната „Gangnam Style“ , кој што беше поставен на youtube беше посетен од страна на повеќе од една милијарда посетители. Ова е, морате да признаете импресивна бројка, но она што е исто така импресивно е фактот дека истото видео, во последните неколку часови е посетено од страна на преку три милиони посетители – натпросечна бројка за овој видео. „Gangnam Style“ е веќе најпосетен видео спот ...
сите 3 | | | веќе видена

Ворен Бити е познат по многу нешта. Но сепак, најмногу го паметат како голем заводник (да не речеме швалер), човек кој што беше поврзуван со скори сите најубавите жени на светот. Потекнува од професорска фамилија со озбилна традиција, а за филмската кариера се одлучи по големиот успех на неговата постарата сестра Ширли Меклејн. Својата успешна „швалерска“ и актерска кариера ја комплетира со дополнителните успеси во седмата уметност. Имено Ворен Бите е единствениот човек, покрај Орсон Велс, кој што е номиниран за наградата Оскар за ист филм како режисер, продуцент, сценарист и главен актер, а до сега имаше 15 номинации за Оскар (освои еден за најдобар режисер) и 16 номинации за Златен глобус (освои шест). Додека растеше, завршуваше училишта, беше сон на секое девојче. Добрите гени се чудо, а и годините проведени во спортот направија свое. Кога дојде славата, тоа само дополнително ги „подмачка“ работите....Но тој не беше единствен лепотан во Холивуд. Во еден интервју, тој ја откри својата тајна. Новинарот го ...
| | веќе видена

Моќните компании имаат развиено специјални софтвери за детектирање и препознавање на емоциите, од авторите на постовите на социјалните мрежи во кои се спомнуваат одредени клучни зборови . Твитер, Фејсбук и блоговите се најчестите места на интернет каде што луѓето зборуваат за одреден производ, услуга, компанија, технологија или пак за некоја социјално-општествена појава. Компаниите одамна се свесни за ова, па затоа се почесто се осврнуваат на т.н. „паметно прислушкување“ со помош на специјално дизајнирани математичко-алгористамски софтвери кои се „доволно паметни да препознаат кои емоции стојат позади одредени зборови и изрази“ – пишува весникот Бизнис Инсајдер (Business Insider).
| | веќе видена

Познатиот француски актер, Жерар Депардје, кој што се пресели во Белгија поради избегнувањето на плаќање на високи даноци, наскоро би можел да стани државјанин на Русија или пак на Црна Гора. Имено како што наведува извор кој што е близок до актерот, Депардје се пофали дека од својот рускиот пријател, претседателот Владимир Путин, доби руски пасош. Неименуваниот извор додаде, дека до сега три држави на Депардје му понудиле државјанство: Белгија, Црна Гора и Русија. Тој изјави дека самиот актер помеѓу две чаши на шампањ изјави:„Путин ми прати пасош!“ и додаде дека Русија го чека со раширени раце. Тој во исто време додаде, дека нема да ги запали сите мостови со Франција. Одлуката на популарниот Депардје да се пресели во Белгија, поради избегнувањето на плаќање на високите даноци во Франција, предизвикаа големи полемики во француската јавност. Претставниците на француската левица го оптужија актерот дека не е патриот, додека десницата го искористи неговиот потег за да ја критикува владата поради високите даноци ...
сите 10 | | | веќе видена

Како бизнисите ширум светот се подготвуваат за пророштвото на Маите за крајот на светот на 21ви декември 2012? Се поовеќе се парафразира старата добра изрека дека не постои таков бизнис како ’бизнисот за доаѓањето на крајот на светот’. Да почнеме вака: крајот на светот најверојатно нема да дојде. Но крајот на 5.125-годишниот календар на Маите сигурно даоаѓа за неколку дена. Тоа принудува добар дел од луѓето ширум светот, од Канада па се до Австралија, да се подготват себе си и своите бизниси за ’конечната апокалипса’. Иако добрите научници од НАСА слатко „ ни се изнасмеаја “ за ваквите сценарија, дури и тие се почуствуваа одговорни за нашето здравје и благосостојба, па на својата официјална веб-страна напишаа: „Како што календарот кој што се наоѓа во вашата кујна нема едноставно да престане да постои по 31ви декември 2012 година, така и календарот на Маите нема да исчезне по 21ви декември годинава. Овој датум, во календарот на Маите значи дека за нив, завршува еден прилично долг циклус, но исто како и ...
| | веќе видена

Нашата централна банка во минатите години не ги стави овие светци на нашите пари, но нашите словенски браќа Словаците, успеаја да се изборат да ги стават на металните апоени од два евра, кој што ќе бидат пуштени од нивната централна банка. Паричињата покрај овие светци ќе содржат и христијански симболи, поточно ќе бидат ставени ореолите а во нивните раце ќе биде ставен крст. „Металните апоени со Кирил и Методи ќе бидат пуштени во промет со дизајнот кој што беше првично предложен. Ова е и дефинитивно одобрено од страна на Европската комисија.“ изјави словачкиот министер на финансии Петер Кажимир. Симболите на христијанството, како што се светите ореоли и крстот, му пречеа на поединечните членки на Европската унија, кој што побараа да металните апоени од 2 евра кој што се предложени по повод на 1150 годишнина на доаѓањето на браќата Ќирило и Методије во Велика Моравска, кој ја донесоа писменоста и христијанството, бидат верски неутрални. Словачка првин пристана на верските неутрални монети, но тоа во самата ...
| | веќе видена

Ако не се случи некоја поголема миграција на населението во блиска иднина, националното образование за кое секоја земја во светот се залага да биде што поподготвено за следните еконосмки текови, ќе биде водечки столб на идните општествено-економски случувања. Неодамна, ’Националниот центар за статистика и образование’ на САД, излезе со официјална студија за напредокот остварен на нивниот национален образовен систем за изминатата година, во споредба со другите земји ширум светот. Иако многумина го критикуваат американскиот образовен систем, и фактот што неговата конкурентност неоспорно опаѓа во последните неколку години, се чини дека американските деца добро стојат со новното формално образнование.
| | веќе видена

Традиционално и годинава 6-ти пат на 17 декември со почеток во 19 часот во хотелот Александар Палас, во рамките на манифестацијата „Претприемач на годината" ќе се избираат најдобрите претприемачи во земјава. Наградата „Претприемач на годината“ е воспоставена во 2007 година по иницијатива на Сојузот на стопански комори. Мотивот е да се наградат и да се промовираат успешните претприемачи во Македонија. Oрганизациите кои се приклучија на оваа идеја Македонска развојна фондација за претпријатија и Стопанска комора на Северозападна Македонија, сметаат дека на овој начин може да се влијае на свеста за развој на претприемништвото во Македонија. Важноста на претприемништвото за домашната економија е неспорна, а претприемачите, актерите во тој процес се движечката сила за промени и прогрес или како што би рекол Шумпетер, претприемачите се неопеани херои. Тие креираат нови претпријатија преку чистата сила на нивната волја и имагинација и со нивната работа се одговорни за најбенигниотразвој во историјата на ...
сите 11 | | | веќе видена

Без позитивни сигнали за пораст на странската и домашната потрошувачка, значително поистоштени отколку на почетокот на 2012-та, ќе ја почнеме новата 2013-та која ќе биде една од најтешките години, почнувајќи од кризната 2009-та. Ова во интервју за МИА го вели претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески. Тој смета дека директно или индиректно ќе бидат погодени сите сектори, особено извозно ориентираните. Реализацијата на очекуваниот раст на БДП од 2% проектиран во макроекономската политика за 2012 година, Азески смета дека не е доволен да ја стабилизира неповолната економска ситуација.
сите 5 | | | веќе видена

Во 2013 година најдобро ќе поминат програмерите ( softer developers). Ова го покажува листата на најбараните професии. Просечните плати на програмерите во светот бројат и повеќе од пет цифри, додека бројот на ново отворени работни места за оваа професија од 2010 година порасна за околу 7%. Во Америка, просечната годишна плата на програмер изнесува околу 90.530 долари, па прогнозите покажуваат дека бројот на луѓе кој што ќе се занимаваат со програмирање до 2020 година ќе порасне за 30 проценти. И кај нас е слична состојбата, поточно ИТ професии се барани, особено програмери, мрежни администратори и дизајнери. И во соседството е слична состојба. Во Србија, конкретно просечната бруто плата на програмер во септември оваа година изнесуваше околу 920 евра. Она што ги радува идните програмери е тоа дека се уште постои голема побарувачка за оваа професија. „Секоја година во нашата држава останува преку пет илјади слободни работни места во областа на информационите технологии. Колку е барана оваа професија ...
сите 5 | | | веќе видена

next