Македонија - Повеќе родени и умрени во градовите

Во Македонија минатата година се евидентирани 24.296 живородени деца. Од нив, 13.904 во градските средини, а 10.392 во селските подрачја. Најмногу новороденчиња имало во скопскиот регион, а најмалку во вардарскиот регион, објави вчера Државниот завод за статистика. Просечната возраст на мајките во градските подрачја изнесува 28.4 години, а во селските региони 27.1 години. Просечната возраст кај првите раѓања во градските подрачја била 26.8 години, наспроти 24.8 години во селата. Во однос на умрените лица, нивниот број е поголем во градските средини, во споредба со селските подрачја. Во градските средини во 2010 година се регистрирани 11.442 умрени лица, а во селата 7.671. По региони, најголемо учество во однос на вкупниот број умрени лица има скопскиот регион, а најмало вардарскиот регион. Просечната возраст на умрените лица во градските подрачја изнесува 71.1 година, а во селските 72.4 години. Бројот на умрените доенчиња, пак, во градските подрачја е 89, додека во селските подрачја 96 доенчиња. Учеството во ...
| | веќе видена | слични

Поради безработица и бесперспективност Само пет-шест километри недостигаат за петнаесеткилометарскиот пат од Кочани до планинското село Јастребник да биде целосно асфалтиран. Но, најтешката делница на која има угорница кон селото никако да се асфалтира. Зоран Атанасов, кој сега живее во Виница и кој одгледува пчели во оваа убаво село од каде што му потекнуваат корените, вели дека тоа е најголемата пречка за селото повторно да заживее. Вака, во него постојано живеат само 46 постари, жители, а другите кои потекнуваат од него доаѓаат само одвреме-навреме. - Постојат добри услови за развој на селски туризам. Природата тука е убава, нечепната, пред три години беше реновирана и старата училишна зграда која пред неколку години е претворена во етномузеј, но залудно. Луѓето с` уште не се враќаат, а се оди само во еден правец - надвор од селото кон градовите. Сега се случува и оние кои заминале на работа во Италија, кога ќе се вратат со заработеното, куќите да ги прават во градовите, а не во родните села, вели ...
| | веќе видена | слични

Во градските средини се раѓаат повеќе деца, но и умираат повеќе луѓе, па затоа нивното учество во природниот прираст е помало, покажува истражувањето на Државниот завод за статистика за 2010 година И просечната возраст на мајките е поголема во градовите, но помал е животниот век на луѓето за една година и три месеци во однос на селата. Природниот прираст е позитивен секаде освен во источниот регион и во Пелагонија, каде што умирале повеќе луѓе отколку што се раѓале. На истокот имало и најмногу преселби од село во град, за разлика од полошкиот крај, каде што се карактеристични меѓуселските миграции. родени во град 13.904 родени во село 10.392 умрени во град 11.442 умрени во село 7.671 просечна возраст на умрените: во град 71,1 година во село 72,4 години
| | веќе видена | слични

Останато

На 30 септември ќе имаме референдум и гласачкo-избирачка битка. Според планот увезен од странство, бој ќе бијат космополитите, кои се веќе дел од ЕУ и од НАТО, ...
сите 85 | | | веќе видена

СДСМ предизборите ветуваше дека откако ќе дојдат на власт ќе прават проекти, ќе донесат подобар живот, ќе ги вратат младите, ветуваа се и сешто само да се ...
сите 222 | | | веќе видена

Кабинетот на косовскиот претседател Хашим Тачи информира денеска за неговата средба во Њујорк, каде што се одржува Генералното собрание на Обединетите нации, ...
сите 183 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Македонија - Повеќе родени и умрени во градовите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: