Христа

  во

  Утре е голем празник ги славиме Свети Дамјан и Козма. Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца ...
  сите 31 | | | веќе видена

  Од Седумдесетте. Свети Стахиј му беше помошник на свети Андреј Првоповикан. Свети Андреј го постави за епископ во Византија. Ја устрои Црквата во Аргиропол и ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Од градот Егеј во Киликија. Од родителите ја наследија вистинската вера, но и големо материјално богатство. Ревнувајќи за верата со голема љубов, своето ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Родена во Рим од благородни родители, а остана сираче кога имаше три години. Како сираче, ја одгледаа во еден женски манастир во близина на Рим, каде што ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Светата православна црква денес го празнува споменот на светиот маченик Нестор, кој со благослов на Свети Димитрија, го убил гладијаторот Лео. Во времето на ...
  сите 31 | | | веќе видена

  Браќа, дојде празникот на Христовиот воин и страдалник Димитриј, кој со вера светло ги озарува сите и со љубов ги поттикнува на вечен подвиг. Овој преблажен ...
  сите 31 | | | веќе видена

  Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е Свети великомаченик Димитриј – Митровден.Свети Димитриј се роди во Солун, во третиот век. Беше син ...
  сите 31 | | | веќе видена

  Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е Свети великомаченик Димитриј – Митровден. Свети Димитриј се роди во Солун, во третиот век. Беше син ...
  сите 31 | | | веќе видена

  Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е Свети великомаченик Димитриј – Митровден. Именден празнуваат: Димитрија, Митре, Димо, Димко, Димана, ...
  сите 31 | | | веќе видена

  Овие Божји светители беа клирици при цариградскиот патријарх Павле во времето на царот Констанциј. По смртта на великиот цар Константин, Ариевата ерес којашто ...
  сите 9 | | | веќе видена

  Православната црква денеска го одбележува споменот на Светиот маченик Арета. Овој Свет маченик пострада за Христовата вера со уште над четири илјади ...
  сите 10 | | | веќе видена

  Православната црква денеска го одбележува споменот на Светиот маченик Арета. Овој Свет маченик пострада за Христовата вера со уште над четири илјади ...
  сите 12 | | | веќе видена

  Православната црква денеска го одбележува споменот на Светиот маченик Арета.Овој Свет маченик пострада за Христовата вера со уште над четири илјади христијани, ...
  сите 12 | | | веќе видена