Нова книга за Прличев во издание на „Македонска реч“

Компаративната стилска анализа на двете поеми како методологија на обработка има за цел да ги посочи принципите на создавање и на ресоздавање на едно поетско дело, а спецификата – тоа што оригиналната поема е напишана на грчки јазик, уште повеќе придонесува кон потребата од продлабочено опфаќање на повеќејазичните влијанија: хомеровски и нехомеровски во поетскиот јазик. Во Македонија се создадени неколку поголеми дела што ја обработуваат оваа тема, но овој труд е единствен по тоа што се обработува тема што досега не е сосема научно разгледана од аспект на теоријата на преводот и од стилистички аспект. Трудот се состои од седум глави што се однесуваат на најважните компоненти на стилистичката анализа, при што одделно се обработени најприсутните и најкарактеристичните стилски фигури, и преку ваквата анализа потоа се донесуваат заклучните белешки во врска со творечкиот процес на Прличев. Александра Ѓуркова (родена 1971 година во Скопје) е доктор по филолошки науки и работи во Институтот за македонски јазик ...
| | веќе видена | слични

Останато

Катица Јанева замина во историјата, прашањето кое преостанува е каков статус ќе добијат специјалните обвинители на кои со разрешувањето на Јанева им престана ...
сите 313 | | | веќе видена

Наспроти увереноста на премиерот дека земјата станала „гордост европска“, од опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ порачаа дека сега е време кога треба да покажеме и ...
сите 161 | | | веќе видена

На два дена пред истекот на мандатот на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева 15 септември, стручната јавност, партиите и обвинителите се обидуваат да ...
сите 67 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Нова книга за Прличев во издание на „Македонска реч“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: