ЛистМК

Возилата на иднината е интересна тема особено за генерација како нашата што е цело време бомбардирана со темата: премногу го загадуваме воздухот. Освен што новите концепти за возила на иднината треба да се еко-пријателски и да не ја загрозуваат природната средина, добро е во концептот да има вградено инвентивно решение за алтернативен погон наместо нафтата/бензинот како гориво. Најголем акцент во светот добиваат возилата на електричен или соларен погон по кои следуваат елетро-магнетно полнење и воздушниот притисок, а како можни варијанти се спомнуваат и воздушниот притисок, водата и човечки погон. Автомобили TrikE Останато
| | веќе видена

Верувам дека добрата реклама е најбрзиот начин да се пренесе пораката до публиката, а доколку таа е привлечна станува инспирација и за другите. Најчесто рекламата е само реклама, но сепак некои компании се трудат многу за да ја направат нивната промотивна кампања уникатна, впечатлива и успешна. Во продолжение следуваат 15 креативни реклами #7. Guinness Think about what it consumes before buying Mirror Che - Men's magazine Espresso Experience No disease can get to you The Rum Pocket Pies Durex - Warming pleasure Opel Tuborg - Beach party Concrete that's tougher than you think Guava Egypt Fly Cuenca Glassex
| | веќе видена

Сите оние кои возат скутер или друг мотор знаат колку носењето на кацига на летниве горештини може да биде непријатно и загушливо. Посебно ако вашата кацига е во црна боја, која е и најчесто боја кај кацигите. Барем оние од пониската класа и за помали мотори не можат да се пофалат со којзнае каков дизајн. Еднобојни, со неколку линии, залепено лого и толку. Но, не мора да биде така. Погледнете ја следнава галерија на едноставни, а одлично дизајнирани т.е. фотошоп монтирани кациги, креативни идеи со кои сигурно ќе бидете забележани, макар и да возите томос Пробајте нешто слично, мој совет тоа да биде на фолија и да се лепи како налепница при што мора да се внимава на формата, или ако сте добри во цртањето графити, пробајте со airbrush.
| | веќе видена

Дарко Булдиоски е еден од ретките домашни војсководачи на социјалната интернет банда што секогаш е во прва борбена линија за одбрана на приказната Интернет. Може да го најдеме на Twitter како @darko156 , на Facebook: darko.buldioski и LinkedIn: darko156 Дарко е основач на NewMediaMK - Интернет Маркетинг Агенција , а учествувал во создавањето на добро познатиот блог komunikacii.net и тазе лансираниот 140.mk Twitter директориум. Што е тоа интернет маркетинг (ИМ), на литературен македонски? И под кои познати кратенки се среќава ИМ низ глобалниот интернет? Не дека ќе ја откирјам Америка, ама ајде ете: тоа е маркетинг на производи, услуги, компании и оганизации на интернет. Кратенки или синоними: e-marketing, online marketing, дигитален маркетинг па дури и интерактивен маркетинг што може во дадена ситуација да излегува и надвор од интернет. Дали во Македонија може да се понуди таква услуга, има ли заинтересираност за тој начин на комуникација и дали компаниите можат да си го дозволат тоа? Секако ...
| | веќе видена

Со цел да го споделиме нашето знаење и искуството што го имаме стекнато до сега во креирањето дигитална содржина, воведуваме ново надополнување на list.mk каде што секој може да постави (не толку тешко) прашање од техничка природа и да добие соодветен одговор. Прашањата што ќе бидат разгледувани треба да се однесуваат на интернет технологијата како што е веб програмирање, веб дизајн, графички дизајн, фотографија, цртање, работа со бази и сервери, хостирање на интернет страна и слично. Етикетата за активностите со прашањата ќе ја препознаете под кратенката ПИА (прашања и одоговори). Поставување на прашања ќе се одвива преку нашата електронска пошта send [@] list.mk или Twitter и Facebook членствата. Поставувањето прашање на Twitter треба да биде надополнето со хаштаг #listPIA. Секое прашање што ќе биде поставено ќе се разгледа и доколку го одговориме ќе го објавиме како пост на list.mk. Ако некој од социјалните мрежи покаже дека има познавање од областа што е поставено прашањето, тогаш ќе се обидеме со ...
| | веќе видена

Колку убаво, организираме и второ креативно сафари. Колку да биде поинтересно во ова ќе имаме и награди . Учесниците треба да дизајнираат летни маици со логото и интернет адресата на Лист.мк плус нешто што мислат дека би изгледало убавко преку ликовно изразувње. Едноставно како два и два. Во ова креативно сафари ќе дизајнираме маици. Дизајнот на маицата ќе мора да го содржи логото на Лист.мк и адресата www.list.mk и секој што сака може да учествува. Нема никакво ограничување, тука зборуваме за сите што знаат Corel-морел, Inkscape, Illustrator или било кој софтвер за креирање векторска графика. Апликантите ќе треба да превземат еден .zip документ што ќе ги содржи материјлите потребни за учество во сафарито. Тој .zip документ содржи EPS, AI, SVG и PDF датотеки кои ги имаат маиците во боја и логото со интернет адресата на Лист.мк. Ќе има текст документ во кој се опишани начините за употреба на тие материјали и описот на задачата. Со ова би сакале да им помогнеме на сите креативци, со искуство или без ...
| | веќе видена

Креативно изразени графички дизајни на маци со кратки ракави. Збирката е набрана од добро познатите креативни заедници Design by Humans Deviant Art и Behance Network . Едноставни бои, векторски цртежи и инспиративна галерија од маици. Design by Humans Deviant Art Behance Network
| | веќе видена

Типографијата може да биде еден од најфасцинантните елементи на некој дизајн. Без разлика дали станува збор за веб дизајн, постери, списанија, билборди или било каков друг вид на визуелна комуникација, типографијата може да биде голем извор на инспирација за дизајнерите. Следува листа на повеќе од 15 типографски дизајни.
сите 3 | | | веќе видена

Пред некое време Google ги претстави Font API и Font Directory , бесплатни веб сервиси кои им овозможуваат на веб дизајнерите на многу едноставен начин да ги користат бесплатните фонтови во нивните веб проекти. Во овој туторијал ќе видиме како се користи Google Font API. Прикачување на CSS стилот на избраниот фонт Разгледајте ја колекцијата на фонтови на Google за да видите кои фонтови можете да ги користите. Во овој пример го избрав фонтот Molengo. За да го прикачиме CSS стилот на фонтот Molengo го користиме следниот код: За да вклучиме повеќе фонтови имињата на фонтовите ги поделуваме со '|'. Пр: Користење на фонтот на некои HTML елементи За да го употребиме фонтот на некој HTML елемент користиме font-family. Целосен пример За да го видите целосниот пример кликнете тука
| | веќе видена

Регистрацијата на нови интернет страници како и нивните имиња е процес што се движи во една растечка крива што секојдневно станува се пострмна и пострмна. Радосно е тоа зошто таквите симптоми укажуваат на фактот дека се насобрала голема бројка на интернет посетители. Зборуваме за релативна бројка земјаќи ја во предвид балканската каша од интернет зачини. Периодот пред летните распусти се покажа доста плоден за МИС (македонската интернет сцена) во повеќе насоки. Освен подобрување на квалитетот за едно мало процентче има мало зголемување на значењето од оригиналноста (ах таа оригиналност). Збирката што следи е по мое мислење најинтересното од периодот Јуни-Јули, време пред бикини манијата. Можеби во списокот има интернет страници што се објавени од порано или се нешто постари, ако има такви игнорирајте ги. Skywings Retorika.com.mk Fancy.mk Globalspirit.mk Мobilni.com.mk Utilis.mk Volt Igrici.mk Lozano.com.mk Restoranostrovo.com.mk Eos-matrix.mk Montimpex.com.mk Villabalevi.mk Lihnidos.com.mk Mivela.mk ...
| | веќе видена

Како веб програмери/администратори најверојатно сте се нашле во ситуација кога интернет страната на некој клиент е падната подолго време, а вие не сте приметиле. Во овој пост ќе ви понудам едно доста просто, но сепак ефикасно решение за ваквите проблеми. Имено ќе направиме скрипта во PHP што ќе проверува на секои 60 минути дали вашата интернет страна е достапна и функционира правилно. Концептот е доста прост, ќе креираме една мала скрипта што ќе ја „контактира“ вашата интернет страна, односно повеќе интернет страни и потоа нивниот HTML markup тоа ќе го процесира. Во него ќе бараме одреден збор или реченица што е единствено карактеристичнo за интернет страната и само доколку тоa е целосно достапно ќе знаеме дека постои во HTML-от, и сето ова ќе го запишуваме со систем за евиденција. Кодот од скриптата: Како што можете да видите скриптата проверува само една страна, но истата може и без поголеми потешкотии да проверува повеќе страници истовремено. Јасно е дека вака скриптата не ни користи многу бидејќи некој ...
| | веќе видена

Марнет , како „најинспиративна“ и „најпрогресивна“ институција во Македонија ме поттикна да го напишам PHP кодот во продолжение. Секој што сака и што може и разбира, слободно може да го искористи, менува и надградува и да го употребува и за други слични намени. Што е работата? Поради премногу лимитираниот начин на пребарување на податоците што се претставени на сајтот, лошата организација на сајтот, фрустрацијата да не може да се најде едноставен податок и слично, решив да напишам неколку реда код, со кој ќе можете да ги соберете, агрегирате, сите податоци од страната на Марнет и да ги искористите за свои потреби. Се работи за користење на неколку можности што ги нуди PHP а коишто според мое мислење не се доволно познати и доволно искористени од програмерите. Тоа се класите DOMDocument и DOMXpath . Со нивна помош и со употреба на Xpath се обработуваат сите страници (линкови) на http://dns.marnet.net.mk и се вадат податоците од нив и се сместуваат во табела во база на податоци. Креирајте табела во ...
| | веќе видена

Кратките филмови секогаш имаат оригинална порака и поквалитетна реализација од долгометражните затоа што не траат долго, пренесуваат многу посилна порака и најчесто не се комерцијални. Збирката што следува вреди да се погледне и секако дека нема да ви земе многу од вашето време: The Cat Piano Режија: Eddie White, Ari Gibson Сценарио: Eddie White Granny O'Grimm's Sleeping Beauty Режија: Nicky Phelan Сценарио: Kathleen O'Rourke French Roast Сценарио и режија: Fabrice O. Joubert Logorama Режија: Francois Alaux, Herve de Crecy и Ludovic Houplain The Lady and The Reaper - La Dama y La Muerte Сценарио и режија: Javier Recio Gracia ALARM- HD720 Режија и Сценарио: Moo-hyun Jang A Matter of Loaf and Death Режија: Nick Park Сценарио: Nick Park и Bob Baker
| | веќе видена

Барај, не барај која интернет страна беше, дај RSS апликација или додаток за да немора да ги посетувам сите интернет страни!? Освен што треба да посетуваш мал милион интернет страници треба и да пратиш каде се случуваат интересните активности на македонската интернет сцена. Едно е значајно, блогерајот кај нас конечно се одлепи од blog.com.mk благодарние на промената што ја направија во blog.mk откако се ребрендираа on.net во групацијата One . Сега новите бранови носат интернет страни каде што повеќето информации може да ги добиеме на едно место. Сервисите што собираат вести од повеќето познати интернет информирачи, врската што ја имаат социјалните мрежи каде што дебатите и коментарите се локални и помеѓу тие што се поврзани меѓу себе на твитер или фејсбук, поттикнаа идеи за заеднички твитер сервиси и колективни блог објавувачи. Тоа е повеќе од позитивно и значајно од проста причина што јас како корисник на овие интернет страници можам на едно (до две места) да разберам што се случува наоколу. Идејава ...
| | веќе видена

Многумина од вас сигурно се запрашале: "Кои фонтови се сигурни за користење во веб страните?" и "Дали постои листа со сигурни фонтови за користење во веб страните?". Сигурните фонтови се секогаш важни, но многу веб дизајнери забораваат на овој важен чекор при креирањето на веб страните. Некои користат фонтови кои се слични на оние кои се сигурни за користење, но бидејќи тие не се сигурни, избраниот фонт автоматски ќе се смени во некој друг на оперативниот систем кој го нема тој фонт, и притоа може дизајнот да се измени. Во овој пост ви претставувам листа на сигурни фонтови за користење во веб страни со која се надевам ќе ви помогнам на повеќето од вас.
| | веќе видена

Неделава ја започнавме со типографијата како креативен израз и сакаме тоа да го продолжиме во инспиративна смисла. Повелете искористете ги овие букви во вашите наредни дизајни или нека делуваат на вашата инспиративна светилка. Можеби некои од вас ќе се свртат кон природата како инспирација за нивните наредни креативни дела.
| | веќе видена

Една мала лекција за големината на слободниот софтвер и што сè може да правиме со него (да расчистиме стереотипи и слично). Inkscape како векторска алатка во последните неколку години зазема еден сериозен потфат кај дизајнерите желни за нови предизвици што често пати експериментираат. Во денешниот туторијал ќе помогнам во создавањето на измислен touch-pad tablet. Незнам дали го исполнува нивото на детаљите што можеби повеќето графички дизајнери го очекуваат, но тоа сепак е релативно. Inkscape може да го најдете на inkscape.org и веднаш да го зачувате за оперативниот систем што го користите (GNU-Linux/Windows/OS X). Откако ќе го инсталирате прво што треба да се уреди е документот, слоевите (layers) и помошни линии. Откако поставувањето на А4 листот го менувате во легнат формат, наредно треба да ги дотерате и слоевите што се наоѓаат во долниот дел од интерфејсот на апликацијата веднаш под палетата со бои. Јас практикувам највисокиот слој да е специјално само за помошни линии и мерки, додека сите под него ...
| | веќе видена

Денес PHP претставува еден од најчесто користените јазици за изработка на динамични веб сајтови. Создаден е од страна на Rasmus Lerdorf во 1995, а неговото развивање е во постојан тек. PHP е open-source програмски јазик, па на интернет многу лесно можат да се најдат готови решенија за многу случаи. Кодовите се вметнуваат во html документот, а за нивно извршување потребно е на серверот да има инсталирано интерпретер. Интерпретерот може да работи на скоро сите оперативни системи. Со доаѓањето на 5тата верзија, јазикот започнува да поддржува и објектно-ориентирано програмирање. Вметнување во html документ PHP кодот може да се вметне во било кој дел на документот, помеѓу
| | веќе видена

Нема потреба за појаснување што е Мозила Фајрфокс и зошто служи, добро познато на сите. Се повеќе расте процентот на интернет корисници кои како свој прв прелистувач ја бираат Огнената Лисица. Една од многуте предности покрај брзината се и дополнителните плагини и екстензии кои може да се инсталираат и значително да го подобрат вашето искуство на сурфање и работа. За вас направив селекција на додатоците кои јас најчесто ги користам сакам да ги споделам со вас. Сите се компатибилни со 3.6.3 верзијата на Фајрфокс, а ќе може со клик врз сликата да ги инсталирате и на најновата верзија 3.6.4 FasterFox Иако Фајрфокс сам по себе е еден од најбзите прелистувачи, дополнителни модификации за да биде уште побрз нема да се на одмет. Може да менувате многу параметри во мрежата, рендерирање, симултани конекции, DNS кешот...и многу други. Одличен плагин за почетници меѓутоа и за професионалци. FireBug Специјално наменет за веб дизајнери и девелопери. Сега кодот во позадина на веб страниците ви е достапен на еден клик, ...
| | веќе видена

Како веб програмери/администратори најверојатно сте се нашле во ситуација кога интернет страната на некој клиент е падната подолго време, а вие не сте приметиле. Во овој пост ќе ви понудам едно доста просто, но сепак ефикасно решение за ваквите проблеми. Имено ќе направиме скрипта во PHP што ќе проверува на секои 60 минути дали вашата интернет страна е достапна и функционира правилно. Концептот е доста прост, ќе креираме една мала скрипта што ќе ја „контактира“ вашата интернет страна, односно повеќе интернет страни и потоа нивниот HTML markup тоа ќе го процесира. Во него ќе бараме одреден збор или реченица што е единствено карактеристичнo за интернет страната и само доколку тоa е целосно достапно ќе знаеме дека постои во HTML-от, и сето ова ќе го запишуваме со систем за евиденција. Кодот од скриптата: Како што можете да видите скриптата проверува само една страна, но истата може и без поголеми потешкотии да проверува повеќе страници истовремено. Јасно е дека вака скриптата не ни користи многу бидејќи некој ...
| | веќе видена

next