ЛистМК

Овие мали сликички ретко кој кај нас има време да седне и да ги прави оти сите проекти обично треба да се готови до вчера. Нашите клиенти стално негде им се брза и тоа силно делува врз директорите, а директорите знаеме кој требе да го „јачат“. Притисок, бесмислен притисок со што истовремено очекуваат тоа што го правиме да свети оти ако има малку кал, аaa не е професионално. Јас немам проблем често пати (од дед лајн мотиви) да користам слободни веб-иконки за користење, особено тие што се бесплатни и ослободени од големи авторски забрани со можност за комерцијална употреба. Освен што допринесуваат за крајниот продукт да изгледа пристојно времето потребно да се имплементираат е многу кратко. Скоро за сите нема потреба од користење Photoshop или сличен багер за работа со графика. Социјални мрежи Aquaticus Social Превземи Social Network Icon Pack Превземи Polaroid Icon Set Превземи Social Networking Icons Превземи Simple Circular Social Превземи RSS Feed Icons Превземи Feed Icons 2 Превземи Сенаменски Iconic ...
| | веќе видена

Постојат голем број на PHP класи за користење на mySQL бази но повеќето од нив содржат многу непотребни работи кои никогаш нема да се искористат. Во овој туторијал, како што спомнав во претходниот текст , ќе ви претставам едноставна и лесна PHP класа за користење на mySQL бази на податоци. Преземете ја класата тука. Вклучување и активирање на класата Најпрво што треба да направите е да ја вклучите и активирате класата во вашиот проект, а тоа се прави на следниот начин: Користење на класата За да направите query користете ја функцијата query() За внесување, променување или бришење на податоци се користи execute() функцијата. За пренесување на избраните резултати во вид на асоцијативна или нумеричка низа се користи функцијата fetchArray() За пренесување на избраните резултати во вид на објект се користи функцијата fetchObject() За проверување колку резултати враќа query-то се користи numRows() функцијата. За бришење на резултатите од query-то се користи функцијата free_result() Целосен пример Се ...
сите 3 | | | веќе видена

Во овој туторијал ќе ви објаснам како да внесувате и бришете коментари/податоци во база без да се вчита страната по ново, нешто слично како Facebook. За да го постигнеме ова ќе користиме PHP, jQuery, малку SQL и CSS за изгледот. Крајниот резултат можете да го погледнете тука или пак да го преземете SQL Најпрво во базата треба да креираме табела со име komentari во која ќе се зачувуваат коментарите. index.html index.html содржи линк до jQuery библиотеката, листа со 3 коментари како пример, мал формулар со поле за текст и копче за испраќање. jQuery update.php Во update.php се вклучува класата за работење со mySQL за која напишав туторијал пред некој ден. Се проверува дали е внесен коментар, доколку е внесен се заменуваат некои карактери во HTML и се внесува во базата. CSS На крај целиот index.html треба да изгледа нешто како ова:
сите 3 | | | веќе видена

Типографијата може да биде еден од најфасцинантните елементи на некој дизајн. Без разлика дали станува збор за веб дизајн, постери, списанија, билборди или било каков друг вид на визуелна комуникација, типографијата може да биде голем извор на инспирација за дизајнерите. Следува листа на повеќе од 15 типографски дизајни.
| | веќе видена

Модата што се јаде е инспиративна веќе подолго време, а фотографот Fulvio Bonavia направи изненадувачки модни креации направени со овошја, сирење и чоколадо меѓу другите, за неговата последна книга “A Matter of Taste”.
| | веќе видена

Најпрво да се претставам јас сум Стојковски Дарко aka macstr1k3r и ова е мојот прв гостински пост на овој блог, а се надевам дека во иднина ќе видите повеќе мои постови. Епа да почнеме. Во претходните постови ви беа објаснети основите на php и како се користи. Во овој пост ќе ги искористиме вештините што ги имате стекнато до сега и ќе ги усовршиме со изработка на една едноставна shoutbox (види испразнисе.мк ), апликација која што без големи потешкотии, доколку имате потреба, можете да ја претворите во систем за коментари. Нашата апликација ќе биде доста едноставна, ќе содржи 2 датотеки, index.php и connect.php, и ќе биде поврзана со една едноставна база на податоци која ќе има една табела со име „izvici“ и во таа табела 4 колони:
сите 3 | | | веќе видена

next