Банкарство

Халкбанк АД Скопје со задоволство Ви го најавува присуството на 43тиот Меѓународен саем на мебел, опрема за домаќинства и јавни објекти, репроматеријали и машини за индустрија на мебел кој ќе се одржи од 21-26.03.2017 на Скопски Саем. Ве очекуваме да дојдете да го посетите нашиот штанд на влезот во првата хала, со цел запознавање со атрактивните услови на нашите ПРОМОТИВНИ потрошувачки кредити без надомест за обработка и брз процес на одобрување кои ги создадовме со цел да одговориме на Вашите потреби и желби во пресрет на Саемот за Мебел 2017. Пакетот на ПРОМОТИВНИ потрошувачки кредити се состои од следните производи: - Краткорочен потрошувачки кредит со 6% променлива каматна стапка, без надомест за обработка, со максимален износ до 120.000,00 МКД и рок на отплата до 12 месеци; - Потрошувачки кредит за вработени во Ј.А. и приватни компании со 6% фиксна каматна стапка за првите 2 години и променлива каматна стапка за останатиот период која во моментот изнесува 8%, без надомест за обработка, со максимален ...
сите 5 | | | веќе видена

Без сомнение најдобрите лидери умеат да преговараат и го даваат најдоброто од себе, кога им е најтешко. Некои имаат проблеми со подредените, други со луѓе врз кои немаат власт – членови на комисии, одбори, шефови во компанијата. Добрите лидери умеат да победат дури во невозможни ситуации, бидејќи ги владеат до совршенство овие три важни работи: 1. Управуваат врз основа на интересите Луѓето ги следат своите лидери, кога ќе одлучат дека тоа е во нивен интерес. Како што најдобрите преговарачи се фокусираат на интересите на другата страна, така квалитетните менаџери се обидуваат да ги разберат и задоволат интересите на вработените. Тоа е најдиректен пат да ги постигнат своите цели. 2. Континуирано разговараат и убедуваат Комуникацијата е основа на ефикасно управување. Замислете дека сте извршен директор и треба да го убедите одборот да го поддржи стекнувањето на друга компанија. Што би се случило ако им пратите на членовите на одборот детален опис на трансакцијата? Покажувате дека не придавате големо значење на ...
сите 3 | | | веќе видена

За голема одлука како што е станбениот кредит и купувањето на свој дом потребна е поддршка, разбирање и партнерство. Токму тоа Стопанска банка АД - Скопје го нуди за своите клиенти повеќе од 70 години. Како Банка која има исплатено најголем број на станбени кредити во Македонија има непроценливо искуство и истото го прелева во понудата за станбени кредити која постојано се надградува и подобрува. Станбениот кредит со еднакви каматни стапки во МКД и во ЕУР во периодот од 16.03 до 15.06.2017 дополнително нуди сите одобрени апликации да бидат со 0 денари за нотарски, административни и трошоци за проценка. Со ова значајно финансиско олеснување банката дава поддршка на клиентите кои избрале да купат свој дом со кредит од Стопанска банка АД - Скопје. Референтите за продажба во филијалите на Банката и во 24/7 контакт центарот можат да одговорат на вашите прашања и да ви помогнат во изборот на соодветното решение за вашиот семеен буџет. Процесот на аплицирање можете да го започнете веднаш тука .
сите 13 | | | веќе видена

Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје ја промовираше својата најнова кампања за Super S ненаменски потрошувачки кредит. Следејќи го препознатливиот имиџ на модерна банка, која секогаш користи свеж и иновативен пристап во комуникацијата, Шпаркасе Банка и овој пат го претстави својот популарен производ со впечатлив и интересен креативен концепт. За развивањето на креативниот концепт, вредно е да се спомене соработката со Иван Петрушевски – ФЛИМ . Флим е светски реномиран млад илустратор од Скопје, кој работи со различни форми од дигиталната и од традиционалната уметност. Со свои проекти и изложби присутен е и во Грција, Бразил, Италија итн. Флим е воедно и посветен артист, со свој препознатлив уметнички израз, кој му дава на Скопје димензија на светска метропола. Специјално за оваа кампања, Флим ги создаде разиграните весели „чудовишта“, кои се радуваат и уживаат во сите нешта што сега им се достапни со Super S потрошувачкиот кредит од Шпаркасе Банка, кој ја нуди најдобрата комбинација на поволности: • Фиксна ...
сите 15 | | | веќе видена

Народната банка на Република Македонија во новообјавените податоци од доменот на платежната статистика, во извештајот "Уреди коишто прифаќаат платежни картички" објави дека заклучно со Декември 2016 година во Република Македонија активни биле вкупно 711 виртуелни места на продажба (интернет-продажни места). Народната банка на Република Македонија со Одлука бр. 02-15/II-3/2016 година, од 25 февруари 2016 година изврши промена во делот на податоците за извршените активности во платниот промет и за првпат ги вклучи уредите на виртуелните места на продажба во Република Македонија. Тие претставуваат места на продажба кои што овозможуваат купување производи и услуги преку интернет, преку виртуелните продавници во земјата. Согледувајќи ги потребите за анализа на растечкиот пазар на е-трговијата, Народната Банка на Република Македонија донесе одлука за промена на методологијата за прибирање на податоците за платните системи која во значаен дел е прилагодена на стандардите на Европската Централна Банка. Со новата ...
сите 51 | | | веќе видена

ТТК Банка нуди исклучително конкурентни услови за поволно кредитирање на физички лица во рамките на Премиум СМАРТ и Премиум ВИП пакетите наменети за примателите на плата во Банката со важност од 15 март. Банката го понуди ненаменскиот потрошувачки кредит Премиум СМАРТ со годишна фиксна каматна стапка од само 5,5% во првата година, односно 7,9% прилагодлива годишна каматна стапка за останатиот период, за износи до 600.000 денари без жиранти, во зависност од месечните примања и со намален надоместок за одобрување. Примателите на плата во Банката, во рамки на Премиум ВИП пакетот имаат можност да аплицираат за ненаменскиот потрошувачки кредит со годишна фиксна каматна стапка од само 5,5% во првата година, односно 7,5% прилагодлива годишна каматна стапка за останатиот период, за износи до 600.000 денари без жиранти и со намален надоместок за одобрување. Атрактивните каматни стапки нудат поволности и при рефинансирање на постојните обврски по кредити со што се овозможува релаксирање на месечните трошоци и пристап ...
сите 25 | | | веќе видена

ПроКредит Банка во соработка со Европскиот Инвестициски Фонд (ЕИФ) нуди одлична можност за полесен пристап до финансии за малите и средни претпријатија, преку две гарантни шеми: InnovFin гарантната шема Гарантна шема поддржана од Фондот за гаранции на Западен Балкан. INNOVFIN Што е InnovFin гарантна шема и за кого е наменета ? - InnovFin е заедничка иницијатива на Европскиот Инвестициски Фонф (ЕИФ) и Европска Унија - Иницијативата е замислена да го олесни пристапот до финансии за иновативни проекти - Наменет е за мали и средни претпријатија до 500 вработени - Наменет е за развојно ориентирани компании и иновативни проекти, компании кои вложуваат во современи технологии, енергетска ефикасност и го унапредуваат своето работење - Под иновација се подразбира инвестиција која е нова за компанијата и која придонесува за модернизација на процесите, економичност и ефикасност Како InnovFin ќе придонесе за нашите клиенти ? - Преку InnovFin програмата, ПроКредит Банка овозможува континуирана поддршка на развојно ...
сите 9 | | | веќе видена

НЛБ Банка во периодот од 01.03.2017 година до 31.05.2017 година спроведува промотивна кампања за сите кредити за физички лица. Исто така Банката ги намали каматните стапки на станбените кредити. Во рамките на кампањата, Ризико станбените кредити се одобруваат без манипулативни трошоци, додека останатите станбени кредити се одобруваат со 50% пониски манипулативни трошоци. Сите станбени кредити се одобруваат без трошоци за проценка. Исто така за секој одобрен НЛБ станбен кредит следува бесплатна полиса за осигурување на станот за првата година, како и можност за користење на бескаматен Happy плус Инстант кредит за опремување на станот. Каматните стапки кај станбените кредити за приматели на плата се намалени до 0,6 процентни поени и започнуваат од 3,9% фиксна за првите три години кај Ризико станбениот кредит. Воедно кај потрошувачките кредити, Банката го нуди Ризико виолетовиот потрошувачки кредит со каматна стапка од 6% фиксна за првите две години, без трошоци за одобрување. Останатите НЛБ Потрошувачки ...
сите 4 | | | веќе видена

Охридска банка Сосиете Женерал уште еднаш ја потврдува својата пионерска позиција во поставување на трендовите во банкарската индустрија во Македонија. Од денес, Охридска банка Сосиете Женерал во своето кредитно портфолио го воведува новиот НАЈ НАЈ кеш-кредит за физички лица, прв на пазарот според своите карактеристики, кој се одликува со стабилна и гарантирана каматна стапка за целото времетраење на кредитот. Новиот НАЈ НАЈ кеш-кредит нуди три можности за фиксни каматни стапки, со различни промотивни каматни стапки за првите периоди на кредитот. Во зависност од желбите и потребите на клиентите, на располагање им се три понуди: - првата опција подразбира промотивно намалена каматна стапка од 5,75 % за првите 12 месеци и фиксна каматна стапка од 8,45 % од 13. до 95. месец; - втората опција подразбира промотивно намалена каматна стапка од 6,10 % за првите 24 месеци и фиксна каматна стапка од 8,25 % од 25. до 95. месец; и - третата опција подразбира промотивно намалена каматна стапка од 6,45 % за ...
сите 8 | | | веќе видена

НЛБ Банка ги информира граѓаните дека учествува на Саемот за градежништво кој се одржува од 28.02.2017 до 04.03.2017 година. Посетителите на саемот ќе можат да се информираат за НЛБ Станбените кредити кои се нудат со посебни промотивни поволности. Исто така, посетителите можат да аплицираат на самиот штанд на НЛБ Банка лоциран во Хала 1, а процедурата за одобрување на кредитот трае само 6 дена.
сите 12 | | | веќе видена

Денес по повод Саемот на градежништво, Шпаркасе Банка Македонија ја објави новата атрактивна понуда за станбен кредит со поволни фиксни каматни стапки од 3,25% за првите три години и 4,40% за следните две. За начините на полесно остварување на желбата за нов дом, сите заинтересирани купувачи ќе имаат можност да се информираат за понудата кај претставниците од Шпаркасе Банка Македонија, кои ќе бидат присутни на штандовите на градежните компании. За целото времетраење на Саемот на градежништво, заинтересираните купувачи ќе можат подетално да се информираат и да ги добијат информативните пресметки за понудата на станбениот кредит, кој промотивно Банката го нуди без трошоци за одобрување и без трошоци за процена на имотот во првата година. Производот е со максимален рок на отплата до 30 години. „ Водени од нашата корпоративна стратегија, да бидеме банка на целото семејството и да бидеме нивна континуирана поддршка во сите фази од животот, а во пресрет на овогодишниот Саем на градежништво, креиравме нова ...
сите 24 | | | веќе видена

Халкбанк АД Скопје со задоволство Ви го најавува присуството на 14тиот Меѓународен саем на градежништво, градежни материјали и градежна механизација и 7миот RealExpo - Меѓународен саем на недвижности кој ќе се одржи од 28-ми февруари до 4-ти март 2017 на Скопски Саем. Воедно Халкбанк АД Скопје ги очекува сите заинтересирани да го посетат штандот на банката на влезот во првата хала, со цел запознавање со атрактивните услови на новиот КОМФОРТ – Станбен кредит, дизајниран за да Ви овозможи поголем простор и комфорт во Вашиот нов дом, каков што посакувате. Заштедете на камата, но не и на комофрен живот искористувајќи го станбениот кредит на Халкбанк со 3,5% фиксна каматна стапка за првите три години, и најповолната 4,8% варијабилна каматна стапка за останатиот период. Разгледајте ја богатата и разновидна понуда на станови, и веднаш добијте решение и финансиска понуда од страна на претставниците на Халкбанк кои покрај на штандот на Банката, ќе бидат присутни и на штандовите на градежните компании Дабар, ЗСФ, ...
сите 56 | | | веќе видена

Ако сакате да станете богати треба да штедите повеќе и да почнете што порано. " Да бидете богати значи да се држите до добар систематски штеден и инвестиционен план ", пишува финансискиот аналитичар Дејвид Бах во својата книга "Smart Couple Finish Last". " Не треба да имате пари за да направите пари ", тој вели. " Потребно е да донесувате правилни финансиски одлуки и да дејствувате според нив ". За да ја илустрира едноставно изградбата на богатство со текот на времето, Бах создал табела која ни покажува колку средства треба да штедиме дневно, месечно или годишно во различни периоди од животот, со цел да станеме милионери до 65-годишна возраст. Износите дадени во табелата се изразени во долари. Поради разликата во примања би било тешко да ја примениме истава табела, но можеме да ја искористиме за пример и врз нејзина база да креираме сопствен штеден план. Целта на сето ова е да се мотивирате и да започнете со штедење и остварување на вашите цели.
сите 7 | | | веќе видена

Парите можеби не се главен услов за среќа, но се услов за добар и квалитетен живот. Тие ни овозможуваат сигурност, доколку знаеме правилно да управуваме со нив. Подолу се пет едноставни совети, кои ако ги примениме ќе ви овозможат поголема финансиска независност. 1. Трошете помалку отколку што заработувате Ова е прво и основно правило што треба да се почитува доколку сакате да станете господар на Вашите финансии. Не се задолжувајте за да купите поскапи чевли, чанта или одмор на подалечна дестинација. Задолжете се само кога планирате да купите големи и значајни работи во животот, како стан, мебел и автомобил. 2. Одржувајте ги фиксните трошоци на ниско ниво Фиксни трошоци се оние кои се повторуваат на редовна, најчесто месечна основа. Вообичаено имаат фиксен износ. Пример за такви трошоци се трошоци за кирија, трошоци за телефон, интернет, гориво, паркинг и слично. Кога ќе се соберат сите овие трошоци заедно, ќе увидиме дека се работи за износ кој воопшто не е за занемарување и зазема значаен дел од нашиот ...
сите 2 | | | веќе видена

Како да вложувате без многу откажувања? Знаете како се вели: Зрно по зрно - погача, капка по капка – вир. А се сеќавате ли како баба и дедо посветено штедеа? Во секое време имаа скриено по некој денар на страна. Тргаа малку по малку, ама редовно. Иако не заработуваа којзнае колку, секогаш им остануваше по нешто. Многу години подоцна, работите се осовременети, но правилата на игра со парите не се изменија многу. Пристапот е ист, сѐ останато се нијанси. Денес на пример можете да имате активирано личен план и да вложувате постепено, месец за месец. Минималните влогови се достапни за секого и почнуваат од 500 денари месечно. Се разбира, клучот од подобрата финансиска перспектива се крие во вашите навики и односот кон парите, стекнати можеби уште во раното детство. На прво место е секако дисциплината. Тешко се стекнува, ама па без неа не бива речиси ништо во животот. Нема ли дисциплина, нема постепено штедење. За резултати на долгорочен план, воопшто и да не зборуваме. Секому се има случено да се покае после ...
| | веќе видена

Дури и да имате добро платена работа, страничниот приход секогаш е добредојден. Втор регуларен извор на приход значи дека имате поголема безбедност, ви дава можност да бидете пофлексибилни во начинот на кој се трошат парите, да не се грижите за непредвидени трошоци и може да постигнете финансиска независност, уште додека сте млади. Но, повеќето луѓе немаат време за втора работа. Постојат меѓутоа и други начини за дополнителни приходи со минимален или нула напор. Пасивните приходи се дел од нив. Ова се редовни приходи кои бараат малку напор, и тоа ги прави идеални за луѓе кои сакаат малку екстра пари за да ги прават работите кои сакаат. Business Insider објави некои од најдобрите начини да се обезбедат пасивни приходи. 1. Изнајмување слободна соба преку Airbnb Ако имате слободен простор во домот – соба или дури заеднички простор за живеење, можете да го изнајмите на туристи. Не бара посебни напори и во зависност од тоа колку често го правите, можете да си обезбедите прилично добри пасивни приходи. 2. Напишете ...
сите 2 | | | веќе видена

Колку сте дисциплинирани кога станува збор за штедење? Без сомневање, денешната технологија може да не направи недисциплинирани на тоа поле. Секојдневно сме "бомбардирани" со реклами и информации за многу работи кои не тераат да потрошиме дури и кога не планираме. Целта е да постигнете еден баланс меѓу трошењето денес и штедењето за иднината. Клучот е во тоа што треба да размислувате критички на тоа како ги трошите парите и да најдете начин како да тргнете на страна дел од парите за вашите цели. - Најпрво треба убаво да ги разгледате вашите месечни трошоци. Дали воопшто знаете што плаќате? Запрашајте се дали сите услуги и производи кои ги користите ви се потребни и дали воопшто вредат за таа цена. Потрудете да се откажете од тие работи што навистина не ви се потребни и на кои непотребно трошите. - Навремено плаќајте ги сметките и ратите за кредит (доколку имате подигнато кредит), не оставајте да се трупаат камати, не правете си дополнителен проблем. - Не одолговлекувајте, ставете го времето на ваша страна и ...
сите 3 | | | веќе видена

Силк Роуд Банка ги подобри условите за станбениот кредит. Покрај најниската фиксна каматна стапка од 2,9% за првите 3 години, станбениот кредит на Силк Роуд Банка нуди и низа други поволности кои го прават овој кредит најповолен на пазарот: • Најниска фиксна и променлива каматна стапка на пазарот • Еднаква променлива каматна стапка за кредити во МКД и ЕУР • 0 МКД надоместок за аплицирање • 0% трошоци за администрирање на кредитот • 0 МКД трошоци за проценка на имот • Предодобрување на кредитот за еден ден Аплицирајте за станбениот кредит на Силк Роуд Банка, и добијте средства во износ од 5.000 до 150.000 евра. Искористете го овој кредит при купување нов стан или куќа, при реновирање, за купување градежни материјали, како и за рефинансирање станбени кредити од други банки. Погледнете ги условите на следниот линк .
| | веќе видена

За обичниот човек сметка од 1 милион евра изгледа како нешто недостижно. Луѓето кои веќе успеале да соберат слично богатство, не го сметаат за нешто толку недостижно. Тие дури ги наведуваат работите што човек треба да ги промени во начинот на живот, за да постигне таков успех. Еве ги и советите на инвеститорот Џон Рамптон објавени од Fortune, за сите 11 грешки кои ве делат од вашиот прв милион: 1. Се стремите да сте совршени во сè 2. Ги трошите сите пари кои ги заработувате. 3. Си поставувате нереални цели. 4. Ги следите слепо советите на другите луѓе. 5. Се потпирате премногу на „пластиката“. И тука се има во предвид кредитните картички. 6. Не си правите долгорочни планови. 7. Поминуваат време со луѓе кои само ве влечат надолу. 8. Се потпирате само на себе си и сакате да правите сé сам. 9. Не се наоѓате на вистинското место и не е вистинското време за вас за правање на богатство. 10. Не верувате во себе. 11. И не на последно место – немате соодветно размислување. Според Наполеон Хил, кој ја напишал книгата ...
сите 18 | | | веќе видена

Несомнено, денес, неизвесноста и ризикот го следат човекот, неговиот имот и сите негови активности. Но, нагонот за одржување во живот и за самодокажување ги принудува луѓето да преземаат активности во услови на постоење ризик. Имено, ризикот не е надворешна работа во банкарското работење денес. Банкарите, повеќе од кога било знаат дека позициите што ги имаат по нивна надлежност треба да се контролираат. Впрочем, парите се инпути во банкарското работење и тие треба да дојдат од некаде. Улога на банкарскиот менаџмент Улогата и способноста на секој менаџмент на банката е да ги мобилизира долгорочните слободни парични средства и депозити од физичките и правните лица. Таа способност вообичаено зависи од категоријата на менаџирањето со ризиците и од довербата што банките ја уживаат кај своите комитенти. Од една страна, неконтролираниот ризик е мерило за слабоста на менаџментот во комерцијалните банки, додека од друга страна, ефективниот менаџмент постојано ги набљудува резултатите од дејноста на стопанството во ...
| | веќе видена

next