• Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet, Skopje
 • 20:00:00 , 20 Мај, 2017 до 23:00:00 , 20 Мај, 2017
 • Makedonska Opera i Balet - Macedonian Opera and Ballet
 • 69 доаѓаат, 260 можеби
 • Настанот е завршен
 • \\\ English bellow \\\ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО - Петар Илич ЧајковскиБалетОркестар на Државната опера во Пловдив (Бугарија)Солисти и балетскиот ансамбл на Македонска опера и балетБисера Чадловска - диригент, Виктор Јаременко (Украина) - кореографија, Тања Вујисиќ-Тодоровска - Главен репетитор и педагог, Андреј Злобин (Украина) - сценографија, Гана Ипатиева (Украина) - костимографија, Милчо Александров - светло дизајнНастапуваат: Марија Кичевска-Шокаровска, Бобан Ковачевски, Дојчин ДочевОпстојувајќи на сцената повеќе од 130 години, „Лебедово езеро“ е без сомнение најголемото балетско дело на сите времиња. Успехот на балетот во најголема мера се должи на прекрасната музика на Петар Илич Чајковски што претставува едно од најголемите уметнички остварувања во историјата. Чајковски балетот го завршил во 1876 година за Бољшој театарот од Москва. Во кореографија на Јулиус Рајзингер, делото премиерно е изведено на 22 февруари 1877 година. Без намера да направи реформа во балетската музика, Чајковски се оддал на пишување на „Лебедово езеро“ третирајќи го балетот како уметничка форма достојна за имагинативна музичка содржина. Во оваа продукција, солистите и балетскиот ансамбл на МОБ ќе настапат придружени од Симфонискиот оркестар на Пловдив. Основан во 1945 година, корените на овој реномиран бугарски ансамбл лежат во 100-годишната традиција на оркестарска музика во Пловдив како еден од најголемите културни центри во Бугарија и Европа. Оркестарот изведува широк репертоар на симфониска и оперска музика, а со него на сцената продефилирале најзначајните европски и светски солисти и диригенти. Симфонискиот оркестар на Пловдив својот престижен статус го има стекнато со бројните реализирани концерти, турнеи и гостувања во Европа и САД и со многуте реализирани снимки. \\\SWAN LAKE - Pyotr Ilyich TchaikovskyBalletThe Orchestra of State Opera of Plovdiv (Bulgaria)Soloists and Ballet ensemble of Macedonian Opera and BalletBisera Chadlovska - conductor, Viktor Yaremenko (Ukraine) - choreography, Tanja Vujisikj-Todorovska - Principal repetitour and pedagogue, Andrei Zlobin (Ukraine) - set designer, Gana Ipatieva (Ukraine) - costume designer, Milcho Aleksandrov - light designerCast: Marija Kichevska Shokarovska, Boban Kovachevski, Doychin Dochev“Swan Lake” is undoubtedly the greatest ballet of all times. It has endured for more than 130 years, largely due to Peter Ilyich Tchaikovsky’s score which is considered by many one of the greatest achievements in music history. He composed it between August of 1875, and March of 1876, and produced it for Moscow’s Bolshoi Theater with choreography by Julius Reisinger on February 20, 1877. Without actually setting out to 'reform' ballet music, Tchaikovsky seems to have gone about his task as primarily a musical conception, treating the medium of ballet as worthy of a stronger and more imaginative musical element. In this stage performance, the soloists and ballet ensemble of MOB are joined by the renowned Symphonic Orchestra of Plovdiv. The orchestra was established in 1945, but its roots lie on 100-year-old tradition for orchestra music in Plovdiv, a big cultural centre in Bulgaria and Europe.. The orchestra performs a wide repertoire of symphonic and opera music. A huge number of renowned musicians, conductors and soloists have performed with it over the years. The orchestra has gained its huge prestige with a lot of successful concerts, tours and guest-performances in Europe and the USA and a significant number of recordings.

  Настани во близина (1км)

  Клеопатра - Балетски Спектакл / Cleopatra Ballet

  КЛЕОПАТРА - Балетски спектакл 27.09.20017 во 20.00 часот во МОБ Билетите се пуштени во продажба на билетарница на МОБ 02/3118451, ЈУГОТОН ГТЦ 1-кат, и онлајн ...

  Business Run 2017

  BUSINESS RUN 2017 Team Building Relay 4 x 2KM | Тим-билдинг штафета 4 х 2КМ :: Инфо за трката Опис: Штафетна трка во трчање 4 х 2000 метри за компаниски ...
 • Skopje
 • 10:00:00 , 01 Окт, 2017 до 12:00:00 , 01 Окт, 2017
 • купете билети овде
 • Прв до врв
 • 127 доаѓаат, 387 можеби
 • DGR 2017 - Skopje, Macedonia

  Skopje is officially taking part in the world's largest charitable motorcycle event for owners of classic and vintage styled bikes on Sunday September 24th. ...
 • Skopje
 • 09:00:00 , 24 Сеп, 2017 до 12:00:00 , 24 Сеп, 2017
 • The Distinguished Gentleman's Ride
 • 121 доаѓаат, 103 можеби
 • Настанот е завршен
 • Конкурс „Промоција на различности“

  Почитувани, Црвен крст на РМ-Општинска организација Центар од 21 до 27 септември ја одбележува Неделата на „Промоција на хумани вредности“, во склоп на која ...

  ТОСКА / TOSCA - Giacomo Puccini

  Џакомо Пучини ТОСКА 06.10.2017 / 20.00 Диригент: Бисера Чадловска Асс. диригент: Катерина Стојковска Режисер: Огњан Драганов (Бугарија) Асс. режисер: Трајко ...

  Прво големо предавање за личен развој

  ПРВО ГОЛЕМО отворено предавање за ЛИЧЕН РАЗВОЈ на проф. д-р Лазар Ѓуров Те предизвикуваме БАШ ТЕБЕ! Сакаш да си подобар? Поуспешен? Среќен? Те покануваме ...