• MKC Club & Restaurant, Skopje
 • 12:00:00 , 24 Мар, 2017 до 00:00:00 , 25 Мар, 2017
 • Center for Investigative Journalism SCOOP-Macedonia
 • 38 доаѓаат, 55 можеби
 • Настанот е завршен
 • Соопштение и АгендаСо оглед на потребата за зачувување на слободата на говорот и правата на медиумите во Македонија, првиот годишен Меѓународен ден на укажувачите ќе се одржи во Скопје на 24 март 2017 година. Настанот е во партнерство со Денот на слободен говор на Македонија.На програмата на овој целодневен настан во клубот МКЦ е средба со укажувачи, говори на активисти, прес-конференција, учество на граѓани и жива музика со Crossroad Blues Band.Учесници се Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, укажувачот Симо Груевски, Меѓународниот тим лидер Петрус Тоинес и истражувачкиот новинар Зоран Иванов, претседателката на ТИ Македонија Слаѓана Тасева, како долгогодишниот активист Џабир Дерала од Цивил. Активистката за човекови права и новинарката Арзу Гејбула ќе има воведно излагање за растечките предизвици и опасностите на истражувачкото новинарство и активизам во Европа и ширум светот."24 Март 2017 е пресвртница за нашите напори против рестриктивната слободата на говорот и законите за медиуми", изјави Александар Божиновски, директор и коосновач на Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија. "Сите граѓани во Македонија и ширум светот треба да се разбудат и да ги бранат своите основни човекови и граѓански права". Меѓународниот ден на укажувачите е ден кога светот им оддава признание на граѓаните кои имаат интегритет и храброст да пријават злоупотреба додека други молчат. Денот на слободен говор ќе го препознае вредниот придонес на укажувачите, активисти и истражувачки новинари во Македонија. Тоа е исто така платформа за граѓаните да ја изразат својата поддршка за своите права за слобода на говорот и граѓанско учество.Укажувачите играат важна улога во откривањето и борбата против заканите за јавниот интерес - од политичка пристрасност и корпоративна корупција до банкарска измама и перење пари, загадена вода и небезбедна храна. Преку своите активности, укажувачите ширум светот спасуваат многу животи, десетици милијарди евра и огромни јавни и природни ресурси. Меѓународниот ден на укажувачите и Денот на слободен говор на Македонија се во организација на Коалицијата за заштита на укажувачите во Југоисточна Европа (SECWP) и Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија. SECWP е единствена регионална организација во светот посветена на подобрување на правата на укажувачите, поддржувајќи ги истите и истражувајќи ги нивните обелоденувања. СКУП е водечки независен извор на детални вести од јавен интерес во Македонија.Медиумски партнери:Канал 77Нова ТВ АгендаДен на слободен говор / Меѓународен ден на укажувачитеЗабава, Медиумски настан и КонцертСкопје, Македонија24-ти Март, 201712 – 14•Добредојде и преставувања – Александар Божиновски (СКУП), Марк Ворт (SCWP), Кристина Стеванчевиќ (SCWP) и Недим Хадровиќ (SCWP)•Кратки филмски клипови•DJ•Ручек и безалкохолни пијалоци за поканетите гости14 – 15•Ручек – Александар, Марк, Кристина, Недим•Демонстрација на веб страната на Денот на свиркачите / Видео на Венди Адисон•Филмски клип на СКУП #1•Прес конференција – модератори Александар и Кристина•Кратки говори на: Арзу Гејбула (активистка за човекови права и новинарка од Азербејџан); Петрус Тоинес (Меѓународен тим лидер на Цивика Мобилитас); Симо Груевски (укажувач на корупцијата во Телеком – поранешен акционер во Телеком); Катица Јанева (Специјален јавен обвинител); Зоран Иванов (македонски новинар ветеран и тренер на студентите на СКУП); Слаѓана Тасева (претседател на Транспаренси Интернационал Македонија); Џабир Дерала (претсдател на Цивил)15 – 15:30•DJ15:30 – 16•Прикажување на филмот Цената на правдата – интро Марк16 – 18 •Музика во живо18 – 19•Презентација на Наградата за Слободен говор 2017 – Марк и Арџан Дурмиши (SCWP)•Поента: Арзу Гејбула•Филмски клип на СКУП #2•Учество на публиката – модератори Александар и Кристина•Ручек и безалкохолни пијалоци за поканетите гости19 – 19:30•Кратки филмски клипови•DJ19:30 – 20•Прикажување на Медалот на гласните – интро Јасна Пањета (RAI)20 – 20:30•Именувај го укажувачот натпревар – Александар и Недим20:30 – до затворање•Crossroad Blues Band концертМЕДИУМСКИ ПАРТНЕРИ:Канал 77НОВА ТВ

  Настани во близина (1км)

  Супер Скопје 25 Август плоштад Скендербег, 26 Август Св. Спас

  Супер Скопје 26 Август Плоштад Свети Спас Кале - Офкестра, Фанки Гуру, Енерџи бенд и Фиц - Студени нозе Супер Скопје, супер четири викенди во Скопје, втор ...
 • Skopje
 • 21:00:00 , 25 Авг, 2017 до 23:00:00 , 27 Авг, 2017
 • Gorilla Produkcija
 • 50 доаѓаат, 127 можеби
 • Басс Чаршија С01Е01 @ Капан Ан

  Нова сезона за drum'n'bass / jungle / bass настани е пред нас! 'Басс Чаршија' секоја втора сабота во храмот на 'подземјето' клуб Капан Ан, Скопје. Сабота ...
 • Kapan Han, Skopje
 • 23:59:00 , 26 Авг, 2017 до 05:00:00 , 27 Авг, 2017
 • D2
 • 35 доаѓаат, 53 можеби
 • PARTIES_NIGHTLIFE
 • ОБУКА за стекнување „Лиценца за физичко обезбедување“

  ✔️ Комората на Република Македонија за приватно обезбедување, организира ОСПОСОБУВАЊЕ за ФИЗИЧКО ОБЕЗБЕДУВАЊЕ за стекнување со ЛИЦЕНЦА ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ во ...
 • Skopje
 • 11:00:00 , 29 Авг, 2017 до 22:00:00 , 02 Сеп, 2017
 • Комора на Република Македонија за приватно обезбедување
 • 6 доаѓаат, 25 можеби
 • Galoski at TBA

  Follow me on https://www.instagram.com/aleksandargaloski/
 • Skopje
 • 22:00:00 , 26 Авг, 2017 до 01:00:00 , 27 Авг, 2017
 • Galoski
 • 1 доаѓаат, 4 можеби