Е-Наука

Племето Моксхихатетема (Moxihatetema), кое брои нешто повеќе од 100 луѓе е едно од трите Јаномами групи од домородно население што живеат во резерватот Јанамами. Овој резерват претставува огромна област од густи дождовни шуми и планини на северот на Бразил и во јужна Венецуела. Со површина од 9,6 милиони хектари, територијата Јаномами во Бразил е два пати поголема од Швајцарија, а популацијата брои приближно 22.000 во Бразил и 12.000 во Венецуела. Бидејќи досегашните обиди директно да се стапи во контакт со ова племе биле дочекани со голем отпор, напредокот и безбедноста на племето се надгледуваат од воздух. Екстремната изолација го заштитила племето од надворешните болести како што е маларијата, но тоа прави и нивните населби многу тешко можат да се лоцираат одозгора преку густи дождовни шуми. Овој пат било потребно повеќе од една година да се лоцира нивното подвижно село и за цело време експертите стравувале дека заедницата била сериозно загрозена од инвазијата на дивите копачи на злато. Колку сериозна ...
| | веќе видена

За да откриеме нови светови погодни за живот во морето од вселенски податоци, потребни ни се компјутери кои ќе „размислуваат“ многу брзо. Првите планети надвор од нашиот сончев систем се откриени на почетокот на 1990-тите години. Оттогаш, научниците обележиле 3.400 од овие егзопланети, а сега се обидуват да одредат на која може да има вонземен живот. Но, на научниците понекогаш им се потребни денови, па и недели за да анализираат само една планета. Сега, инструментите како што е вселенскиот телескоп Џејмс Веб, кој ќе биде лансиран во 2018 година, набрзо ќе испраќаат толку многу податоци што научниците не ќе можат мануелно да ги обработуваат. Овие заостанати податоци ќе ги успорат, а можеби и ќе ги оневозможат новите откритија. Затоа, научниците од Кралскиот Колеџ во Лондон го создале „RobERt“ – вештачка интелигенција што може да ги скенира податоците и да открива знаци за планети погодни за живот многу побрзо, отколку што човекот воопшто би можел. Еве на кој начин: Планетите рефлектираат мала фракција од ...
| | веќе видена

Додека водечките светски супер сили се борат како да ја направат транзицијата на енергетските системи од фосилни горива на поодржлива опција, 47 од најсиромашните земји во светот се обврзаа дека целосно ќе ги прескокнат фосилните горива и директно ќе преминат на употреба на 100% обновлива енергија. Овој амбициозен план беше поставен од членките на „Climate Vulnerable Forum“ (CVF), на последниот ден на Конференцијата за климатските промени на ОН во Мароко, минатата недела, каде се дискутираше за начините на кои земјите можат да ја постигнат целта што беше зацртана со договорот од Париз, минатата година. Накратко, идејата се состои во тоа некои од најсиромашите земји директно да преминат од прединдустриските практики на обновливи извори, што во основа ќе им овозможи да го избегнат „проблематичниот дел“, кога е потребно повеќе енергија за да се одржи индустрискиот раст што ја поттикнува потрошувачката на фосилните горива до опасно високо ниво. Во економијата, вакви „скокови“ се случуват кога едно општество ќе ...
| | веќе видена

Водата може да лежи многу подлабоко под површината на Земјата отколку што сметавме досега, а тоа може да ни каже многу повеќе за уникатниот состав на нашата планета и идната еволуција. Научниците предводеле сложени стимулации за минерален бруцид , кој е дел обвивката на Земјата и заклучиле дека водата може да се задржи и под висок пристисок до 595 километри под површината- што е многу подлабокото од претходните проценки. Знаејќи колку вода лежи под земјата може да им помогне на научниците да дознаат повеќе за потеклото на Земјата и да помогне во објаснувањата за динамичната геолошка активност, како што се вулканите. Исто така, може да ни даде престава и за тоа колку време можеби би и требало на планетата да се исуши. „Ова ја отвара Пандорината кутија за нас. Не мислевме дека водата може да се складира од страна на минерали на оваа длабочина., па сега треба да откриеме колку многу вода може ефикасно да се складира во нив“- вели геологот Меинак Мекерџи од Државниот институт на Флорида, кој е дел од тимот. ...
| | веќе видена

Повеќе од еден век, нашето сфаќање за хромозомите е базирано на претпоставката дека тие се состојат од коплекс од ДНК и хистонски протеини наречени хроматин , формиран во внатрешноста на јадрото кај секоја клетка. Од нивното откривање во 1882 година, хромозомите се предмет на интензивно проучување, но деталите за нивната внатрешна структура ни се недофатливи, во не така мал дел, бидејќи се комплетно невидливи во клеточното јадро – освен кога клетката се дели. Кога клетката се дели преку мејоза или митоза , хроматинот во внатрешноста станува многу позбиен, што предизвикува повеќе да дојде до израз кончестата на хромозомите и тие да бидат видливи под микроскоп. Најголем дел од она што го знаат научниците за хромозомите е откриено преку нивна опсервација за време на клеточната делба, но бидејќи ова набљудување се врши во одредени услови, сликата за тоа како навстина изгледаат хромозомите беше некомплетна. За да ја зголемат можноста да ја видат внатрешната структура на хромозомите, научниците од Универзитетот ...
| | веќе видена

Нашето тело е деликатен екосистем кој треба правилно да се одржува. Начинот на исхрана, добрите и лошите животни навики, сето тоа влијае на нашата општа блаогосостојба, вклучувајќи го и нивото на хормоните. Нормалното ниво на хормоните е исклучително важно – зголеменото ниво е подеднакво штетно како и намаленото ниво на хормоните. За среќа, има работи што може да ги правиме на дневно ниво со кои ќе ги одржуваме хормоните во рамнотежа. Тестостерон Нјапознатиот машки хормон, тестостеронот, покрај тоа што ја зголемува цврстината на коските и мускулите, игра клучна улога во развојот на мажите во текот на пубертетот, а во зрелоста им е потребен за да можат да создаваат сперма. Според „Hormone Health Network“ нивото на овој хормон влијае на сексуалната желба и енергија кај мажите. Исхраната игра битна улога во одржување на нивото на тестостеронот. Според „Men’s Fitness “, продуктите од соја – како тофу и едамаме, белото брашно или премногу алкохол го намалуваат овој хормон. На позитивната страна, „Men’s Health“ ...
| | веќе видена

На полуостровот Јукатан во Мексико, помеѓу Карипското Море и Заливот на Мексико, густата тропска шума е преполна со дупки наречени сеноти , каде што варовникот се распаднал изложувајќи ги на отворено подземните води. Една од најпознатите неверојатни дупки во тој регион е сенотата „Ангелита“, која содржи посебна подземна река што тече околу 30 метри под површината. Оваа река, каде што солената вода се сретнува со слатката, е прекриена со дебел облак на водород сулфид, кој е смртоносен доколку го вдишиме. Лоцирана во близина на Тулум – античкиот град на Маите, на источниот брег на полуостровот Јукатан, сенотата „Ангелита“ или „мал ангел“ на површината изгледа сосема нормално. Таа изгледа како длабок, мирен базен на свежа вода, опкружен со вегетација, но доколку нурнете надолу околу 30 метри ќе наидете на нешто чудно – маглива река која тече самостојно низ чистото и мирно опкружување. Облакот од водород сулфид – безбоен, токсичен гас кој мириса на расипано јајце- се протега на повеќе од 3 метри и тоа го прави ...
сите 3 | | | веќе видена

Во кралството на животните, понекогаш, најдобрата стратегија е да се преправате дека сте нешто што не сте, без разлика дали за да го уловите пленот или да ги убедите предаторите дека не сте многу вкусни. Токму ваква стратегија користи и еден нов вид на пајак кој научниците го фотографирале уште во 2011 година во Јунан, Кина, но дури сега потврдиле дека се работи за сосема нов вид. Ова е единствениот вид на пајак (досега откриен) чие тело неверојатно многу наликува на виснат, делумно пресушен лист. Овие пајаци се многу ретки, со оглед на тоа што научниците успеале да откријат само два претставници, што значи дека се’ уште имаме многу да учиме за овој енигматичен имитатор на листовите. Тоа ќе биде особено тешко бидејќи научниците сметаат дека таинствените навики на овој мистериозен пајак, заедно со ноќниот живот, му овозможиле успешно да ги избегнува не само предаторите, туку и истражувачите. Ова откритие е објавено на интернет на 11 ноември во „ Journal of Arachnology “, но пајакот допрва треба да се опише и ...
сите 6 | | | веќе видена

Под точно пределени услови водата додека врие може и да создава цврсти ледени кристали. Видеото „Лабораторијата на Коди“ (Cody’s Lab) покажува како водата после неколку минути вриење почнува да создава цврсти ледени кристали, кои на допир се ладни. Како што се објаснува во видеото, за да се постигне ова потребна е комора под притисок која користи вакуум пумпа за да се истисне целиот воздух во подрачјето каде се работи. Внатре, Коди поставува чаша која содржи 60 мл. обична вода на собна температура. Во задниот дел од комората исто така се ставаат и сол од безводен магнезиум сулфат и шише обложено со калциум сулфат. Овие две работи не се ставаат за да го помогнат процесот на вриење-смрзнување, туку да ја апсорбираат водената пареа, за да не се поремети притисокот во комората. Потоа во водата се додаваат неколку парчиња цврст калцит, кои немаат никаков ефект на температурата, само помагаат водата да врие полесно. Внатре во комората водата нема да почне да врие преку зголемување на температурата, туку преку ...
| | веќе видена

Молекуларната гастрономија е дисциплина на науката за исхраната која ги поврзува физиката и хемијата за да ја трансформира вообичаената храна во иновативни јадења. Постојат неколку нови техники на готвење кои се развиени од страна оваа наука и кои можат да ви помогнат да ја претворите вашата кујна во вкусна лабораторија. Во најновото видео на „Sci-Show“, со наслов „9 научни техники за готвење“ (9 Scientific Cooking Techniques), Мајкл Аранда ни објаснува како неколку јадења се возможни токму поради молекуларната гастрономија. На пример, комбинирањето на храната е научно базиран метод кој се користи за да се спојат јадењата според нивните молекуларни компоненти. Кога јадете нешто, хемиските соединенија ги стимулираат рецепторите за вкус на јазикот, при што се испраќа информација за вкусот до мозокот. Овој вкус зависи од компонентите на мирисот и аромата кои ги стимулираат ресепторите за мирис во вашиот нос. Така на пример, путерот од кикирики и желето си одговараат бидејќи ги делат истите компоненти на арома, ...
| | веќе видена

Мали промени во животниот стил може да доведат до големи придобивки. Ако сакате да го обликувате вашето тело со намалување на мастите, а градење на мускулите, нема да ви треба толку долго време како што мислите. Многу здравствени режими велат дека може да изгубите и до неколку килограми неделно преку комбинација на вежби, хидратација и промени во исхраната. Но, толку брзото губење на тежината може да биде штетно по здравјето – ако на пример промените во исхраната вклучуваат невнесување на хранливите материи кои му се потребни на телото за да функционира. Покрај тоа, оние лица кои брзо ќе ослабат најчесто и брзо си ја враќаат тежината назад, бидејќи брзо се враќаат на старите навики. Исто така, со ваквите брзи диети, килограмите кои ќе ги изгубите може да не бидат мастите од коишто сте сакале да се ослободите од самиот почеток. Како што ни објаснува „Women’s Health“ , кога губите премногу килограми за премногу брзо време, вашето тело мисли дека гладувате, па наместо да ги согорува калориите, тоа ги чува во ...
сите 2 | | | веќе видена

Иако на прв поглед ова звучи како измислен наслов, и иако секој нормален човек би помислил дека ова е невозможно да му помине незабележано на гигант како „Google“, а и на сите медиуми, посебно кога се наведува и наводната поддршка на Доналд Трамп, сепак вистината е поинаква и лажниот „Google“ постои и може да се посети. Таканаречениот лажен „Google“ го откри тимот на интернет порталот „ Thenextweb.com “ кој забележал чуден трафик на нивниот аналитикс. Разликата меѓу обичниот „Google“ и лажниот е во првата буква на домејнот. Домејнот на вистинскиот „Google“ е „google.com“, а на лажниот „ɢoogle.com“, ова што наликува на буквата G e всушност уникод симбол за мало Г на латиница. Иако сите ќе ве предупредат да не го посетувате сајтот бидејќи може да е полн со вируси, наш предлог е ако веќе го посетите за да се уверите дека постои не кликајте на ништо на сајтот каде ќе бидете редиректирани.
сите 3 | | | веќе видена

Сите ние навистина посакуваме да ја најдеме вистинската љубов, но дали модерната технологија, како што е онлајн состанувањето, прави тоа да ни биде полесно или потешко? Тимот од „ Life Noggin“ неодамна го истражуваше ова прашање и дојде до некои прилично интересни одговори. Модерната технологија ни овозможува неограничен пристап до потенцијални партнери на секој континент и од секоја култура. Но, дали поголемиот избор е навистина решение за подобар љубовен живот? Можеби не. Според најновото видео на „ Noggin“ теоријата „ Парадоксот на избор “ укажува на тоа дека колку поголем избор имаат луѓето, толку е поголема веројатноста тие да ја избегнуваат одлуката, или пак да не бидат задоволни од одлуката која ја направиле. Се чини дека изобилството на потенцијални партнери од онлајн страници и апликации за запознавање, може лесно да не остави разочарани и за жал, се´ уште несреќни. Па, дали би биле посреќни доколку би немале никаков избор во нашиот љубовен живот? Според „ Life Noggin“ и тоа не е целосно точно. Од ...
| | веќе видена

Многу е лесно да се откажеме од вежбањето, но прекинувањето на активниот начин на живот може да биде штетно за вашето тело. Истражувањата покажуваат дека ненадеен пресврт од активно вежбање на седентарен начин на живот може да резултира со многу негативни промени, почнувајќи од зголемен ризик за срцев удар, па се´ до зголемување на телесната тежина. Истражувачите во 2014 година откриле дека престанувањето на редовно вежбање може да предизвика зголемен крвен притисок. Едно истражување објавено во „ PLOS One “ открива дека овие промени се случуваат по само 2 недели но, сепак, овие откритија не значат дека прекинот на вежбање ви гарантира висок крвен притисок. Друго истражување од 2010-тата година покажа дека спортистите кои престанале да вежбаат 5 недели покажале значително намалување на силата. Доста време на одмор, особено кај оние кои редовно практикуваат тренирање може да доведе до губење на силата и мускулната маса. Намалената сила, исто така, може да доведе и до зголемување на мастите во телото. Едно ...
сите 4 | | | веќе видена

Elon Musk неодамна претстави соларна плочка за која верува дека во иднина ќе ги замени соларните панели на крововите ,а во четвртокот изнесе дека неговиот соларен кров дефинитивно ќе биде поефтин од традиционалниот ,со тоа што како додатен бонус заштедата е голема и пред да се почне со штедење на електрична енергија . Неговата компанија Tesla Motors одобрила превземање на компанијата SolarCity ,а Musk веднаш го пренесе напредокот на своите инжињери кој би можел да биде пресвртница во развојот на соларната енергија. Ваквата плочка се произведува од стакло и изгледа подеднакво исто како и класичната но притоа произведува струја . -Основното прашање е: Дали сакате кров кој изгледа подобро ,трае подолго ,поефтин е и произведува електрична енергија-запраша Musk и додаде: Кој би посакал нешто друго ? Како што пишува Bloomberg ,ваквата плочка и натаму ќе биде премиум производ,кога ќе стигне на пазарот и ќе се споредува со најквалитетните кровови . Традиционалниот кров е кршлив ,тежок и гломазен со големи трошоци ...
сите 4 | | | веќе видена

Кога сте пред испит, веројатно губењето на време во спиење изгледа како лоша идеја, но една нова студија укажува дека дремката пред испит е дури подобра од повторување на материјалот. Иако не се потполно сигурни зошто е тоа така, истражувачите сметаат дека ова е поврзано со начинот на кој спиењето ја зајакнува меморијата, додека интензивното учење пред испит не е ефикасно за долгрочното помнење. Истражувачите од Медицинската школа „Duke-NUS“ во Сингапур регрутирале 72 доброволци кои требало да учат непозната тема 80 минути. Учесниците биле поделени во три групи и можеле да бираат што ќе прават во следниот час – дали ќе гледаат филм, да дремнат или да ја повторат лекцијата, пред да поминат уште 80 минути со нова лекција на истата тема. После втората лекција, учесниците биле тестирани за тоа што го научиле, при што најдобри резултати постигнале тие што избрале да дремнат. И во повторениот експеримент една недела подоцна, истите учесници повторно постигнале најдобар резултат, иако истражувачите признаваат дека ...
| | веќе видена

Црните дупки се огромни нешта кои со самото свое постоење и пркосат на физиката. Тие се толку чудни, што кога Ајнштајн за прв пат го предвидел нивното постоење, тој и самиот не верувал дека тие се всушност реални. И не можеме да го обвиниме, со оглед на тоа што навистина е тешко да се поверува дека постои нешто толку масивно насекаде во космосот, што проголтува се’ што ќе му се најде на патот. Но, како што поминувало времето и научниците се’ повеќе истражувале и пишувале за нив, едноставно престанавме да бидеме шокирани од тоа колку тие навистина се чудни и масивни. Се’ додека не го видовме ова видео. Погледнете го видеото и дознајте колку навистина црните дупки можат да бидат големи и масивни.
| | веќе видена

Во теков на последнава година особено е актуелна веста за првата трансплантација на глава , кој италијанскиот хирург Серхио Канаверо вели дека ќе ја направи во текот на следните 12 месеци. Тој дури има и доброволец за ова – 30-годишниот Валериј Спиридонов од Русија кој има мускулна атрофија. Во текот на минатата година, еден контроверзен кинески хирург, кој пресадувал различни глави на повеќе од 1000 глувци, се пријави за да му помогне на Канаверо со оваа 36 часовна операција. Од најавата на оваа трансплантација минатата година, па досега, Канаверо вели дека направил трансплантација на главата на мајмун и дека успешно го поврзал отсечениот ’рбетен мозок кај глувци. Пред неколку месеци, тој тврдеше дека успеал да направи слична постапка на куче , кое повторно можело да оди, откако неговата глава била повторно поврзана со неговиот делумно отсечен ’рбетен мозок. Овие изјави на Канаверо предизвикаа оправдан скептицизам и загриженост, и тоа не само поради успехот на постапката. Како што објаснуваа научниците, ...
сите 2 | | | веќе видена

„Huawei“ во серијата „Mate“ го воведе новиот модел „Mate 9“ меѓутоа и ексклузивниот „Porche Design Mate 9“. Моментално ова се најјаките паметни телефони, пред се поради нивниот одличен процесор. Во „Mate 9“ премиерно се вградени чипови „Kirin 960“ со алгоритам за машинско учење кој би требало да овозможи брза и непрекината работа и после 18 месеци константно користење. Овој чип претставува „ARM Cortex-A73/A53 CPU“ со осум јадра и мал „G71 GPU“ исто така со 8 јадра. Иако на прв поглед изгледа дека телефонот е ѕвер и дека ќе ја троши батеријата за многу брзо време, сепак според производителот оваа изведба ќе троши за 15% помалку енергија и под максимално оптеретување на графичката картица и процесорот. Телефонот во луксузната „Porsche Design“ верзија е произвед во ограничена количина и е достапен со 5.5 инчен екран и исклучиво во црна графитна боја. Неговата цена е 1395 евра (6GB + 256 GB), додека стандардниот „Mate 9“ чини 699 евра (4GB + 64GB)
сите 2 | | | веќе видена

Вчеравечер околу полноќ „NASA“ го лансираше најмодерниот метеоролошки сателит досега. За ласнирање на сателитот беше задолжена ракетата од класата „Атлас 5“ и истото беше извршено од американскиот вселенски центар „Cape Canaveral“. Ласнирањето беше одложувано во период од неколку часа додека тимовите на „NASA“ отклонуваа неколку технички проблеми, после што се изврши успешно лансирање. „NASA“ го опишува „GOES-R“ – „Geostationary Operational Environmental Satellite-R“ како нешто што ќе ги унапреди моменталните стандарди и што ќе спасува многу животи во годините што доаѓаат. „GOES-R“ меѓудругото ќе праќа и фотографии со висока резолуција на секои 5 минути од подрачја на временски непогоди и силни олуи. Со помош на овој сателит ќе се овозможи да добиваме поквалитетни информации и поточни временски прогнози што накрај би довеле до побрзо време на реакција на службите како и упатување на навремено предупредување за опасност што секако дека ќе спаси многу животи.
сите 2 | | | веќе видена

next