Овој скромен додаток на јадењата и најчестиот зачин со солта, го додаваме во храната како и обично за да го подобриме нејзиниот вкус, но неговата улога не ...
Се почесто од неправилната исхрана и живеењето создаваме подлога за развивање на паразити и баактерии во организмот и во устата. За овие проблеми постои ...
Обично, кога сум некаде надвор од нашата држава, сакам да ги запознаам и даа ги посетам оние локали кои се декларираат како репрезенти на македонската ...
Ова е едно од оние јадења што не се подготвуваат често, бидејќи подготовката си бара да одвоите неколку часа, но затоа е едно од најдобрите месни јадења во ...
Ако сте љубител на младо сирење, тогаш ова е вистинскиот рецепт за вас. Наместо да купувате, за 10 минути направете си сирење што можете да го послужите во ...
За помалку од половина час, овој одличен пикантен џем е подготвен за јадење или за чување во шпајзот, до некои постудени денови кога ќе се сетите дека помеѓу ...
Есента е време за правење зимници, а секогаш е убаво кога ќе се најде некој нов, здрав, брз и евтин рецепт. Нашиот предлог е овој рецепт за салата со тиквички ...
Во нашите домови има пестициди. Тие се вовлекоа во секоја пора, се наоѓаат во храната, водата, овошјето, зеленчукот, па дури и во домашната прашина. Тоа е ...
Промоцијата на првиот водич за добра и автентична храна насловен како „Слоу Фуд гостилници“, ги собра на едно место сите љубители на добриот залак и на ...
Чубрицата е ароматична билка која се употребува во кулинарството како зачин, но и како природен лек кој го зголемува лачењето на стомачни сокови, ја ублажува ...
Оцетот е лековит еликсир, кој се користи за многу намени. Главно го користиме за подготовка на салати, но му се припишуваат и лековити својства. За оцетот да ...
Ако често правите различни рецепти и комбинации со тиква тогаш наједноставно е да одвоите малку време за викенд и да подготвите пире од тиква кое ќе можете да ...
Хипократ се смета за татко на медицината и се смета дека сите признаени методи на лекување потекнуваат од него. Оваа супа била именувана по таткото на ...
Според изгледот, постојат неколку сорти модар патлиџан, но сите ние го познаваме модриот патлиџан како зеленчук со сјајна, темновиолетова боја. Модриот ...
Планинскиот чај од Галичица (Sideritas scardica) е ендемска билка од балканскиот регион за чии лековити својства многу малку се знае. Овој чај денес се ...
Дивото оригано, посебен ендемичен вид Origanum minutiflorum, кој успева во Турција на планината Таурус, се смета дека е еден од најсилните природни ...
Пикантниот сос од маслинки, капари и инчуни можете да го послужите со тестенини или едноставно, да го намачкате на брускети. Состојки: 160 г црни маслинки без ...
Неправедно запоставената „домашна банана“ – тиквата, е одличен извор на витамини, минерали и други важни материи, особено во периодот кога нема многу свежо ...