Никола Тодоров

Медицински лица ќе вршат здравствена нега во домашни услови на лицата од ранливите категории. 350 медицински тимови од 19 мај ќе почнат да вршат патронажни посети во домови на стари лица над 50 години кои не се во состојба да ги посетат здравствените Здравствени совети, услуги и нега постојано ќе добиваат лицата корисници на туѓа нега, односно лицата кои се во потешка здравствена состојба. Домашна визита освен работно неспособните и изнемоштените, ќе добиваат и лицата од ранливите категории. Од министерствата за труд и за здравство, велат дека целта е намалување на социјалниот ризик и обезбедување на социјалната поддршка за граѓаните кои се во одминати години. Во наредниот период медицински тимови треба да посетат нешто повеќе од 23.000 лица во нивните домови. Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов и министерот за здравство,Никола Тодоров, информираа за проширување на проектот “Домашна визита” како една од мерките со кои се помага на социјално ранливите категории на граѓани. - Посебна обврска ...
сите 2 | | | веќе видена

Се проширува проектот домашна визита. од понеделник 350 медицински тимови од здравствените домови ќе посетат над 23.000 лица од ранливи категории над 50 годишна возраст. во нивните домови патронажните служби ќе им пружат соодветна здравствена нега. Здравствен преглед дома ќе добијат над 23.000 лица од ранливи категории постари од 50 години. Од понеделник во нивните домови ќе ги посетат 350 медицински тимови кои ќе им мерат притисок, шеќер во крвта, а по потреба ќе прават и екг прегледи. Се проширува проектот “Домашна визита”. -Здравствени совети, услуги и нега ќе добијат лица корисници на туѓа нега, на надомест за глувост, надомест за слепило, мобилност и постојана парична помош, односно лица кои се во потешка здравствена состојба, работно неспособни, болни и изнемоштени, лица со инвалидност и лица кои имаат потешкотии во движењето, рече министерот за труд и социјала Диме Спасов. - Проширувањето на опфатот на домашната визита е резултат на позитивното искуство од терен и искажаниот интерес на граѓаните ...
сите 3 | | | веќе видена

Здравствени совети, услуги и нега ќе добијат лица корисници на туѓа нега, на надомест за глувост, надомест за слепило, мобилност и постојана парична помош, односно лица кои се во потешка здравствена состојба, работно неспособни, болни и изнемоштени, лица со инвалидност и лица кои имаат потешкотии во движењето. Ова денеска го најавија министерот за здравство Тодоров и за труд и социјална политика Диме Спасов. Во рамки на проектот „Домашна посета“ од понеделник 350 медицински тимови од здравствените домови ќе почнат да вршат посети во домовите на над 23 илјади лица од ранливи категории. На денешната прес конференција Министерот за труд и социјална политика диме Спасов и министерот за здрсавство Никола Тодоров најавија дека овие лица ќе може да добијат здравствени совети, услуги и нега за лица лица корисници на туѓа нега, на надомест за глувост, надомест за слепило, мобилност и постојана парична помош, односно лица кои се во потешка здравствена состојба, работно неспособни, болни и изнемоштени, лица со ...
сите 4 | | | веќе видена

Во рамките на проектот Домашна визита, од понеделник (19 мај) 350 медицински тимови од здравствените домови ќе почнат да вршат патронажни посети во домовите на над 23 илјади лица од ранливи категории. Здравствени совети, услуги и нега ќе добијат лица корисници на туѓа нега, на надоместок за глувост, надоместок за слепило, мобилност и постојана парична помош, односно лица кои се во потешка здравствена состојба, работно неспособни, болни и изнемоштени, лица со инвалидност и лица кои имаат тешкотии во движењето. Министрите за труд и социјална политика и за здравство, Диме Спасов и Никола Тодоров, најавија дека првенствено ќе бидат опфатени лица над 50-годишна возраст, а потоа и останатите лица од овие категории помлади од 50 години. - Станува збор за проширување на проектот Домашна визита со вклучување 23.464 постари лица над 50 години кои се со посебни потреби, вродена аномалија или неподвижни, како и лица со заболување кои водат до ментална или физичка попреченост и од различни причини не можат да го посетат ...
сите 7 | | | веќе видена

Над 24 илјади пациенти со посебни потреби ќе бидат посетени од патронажана сестра, во рамките на проектот „Домашна визита“. „Станува збор за проширување на проектот „Домашна визита“ со вклучување 23.464  постари лица над 50 години кои се со посебни потреби, вродена аномалија или неподвижни, како и лица со заболување кои водат до ментална или физичка попреченост и од различни причини не можат да го посетат здравствениот систем. Токму затоа здравствениот систем односно Патронажната служба како продолжена рака ќе ги посети во домашни услови и ќе им пружи дел од неопходната здравствена нега“, истакна министерот за здравство, Никола Тодоров. Проектот е во соработка со Министерството за труд и социјална политика, од каде најавуваат дека поддршката на социјално ранливите категории ќе продолжи. „Посебна обврска имаме кон лицата кои не се во можност да се грижат сами за себе, лицата со инвалидност, лицата кои се во потешка здравствена состојба, болните, изнемоштените, како и граѓаните во социјален ризик. ...
сите 8 | | | веќе видена

Сите патници кои беа повредени во тешката сообраќајна несреќа по судирот меѓу воз и автобус кај Самарзлино, а хоспитализирани во Клиничкиот центар во Скопје се во стабилна здравствена состојба. Министерот за здравство Никола Тодоров денес истакна дека особено подобрување во здравствената состојба има кај најтешко повредената жена која беше сместена на КАРИЛ, на интензивно лекување. „Таа е тргната од механичка вентилација, односно од респитарот и почна самостојно да дише, што е сериозно подобрување на нејзината здравствена состојба. Се надеваме на многу позитивен исход од нејзиното лекување, посочи Тодоров. Сите останати пациенти се во стабилна состојба, како што беше познато и претходните денови. Во тешката несреќа повредени беа 32 лица. Дел од нив беа хоспитализирани во штипската и велешката болница.
| | веќе видена

Три дена по стравотната сообраќајна несреќа, во која при судир на автобус и воз беа повредени 32 лица, патниците што имаа потешки повреди и беа сместени на Скопските клиники се во стабилна состојба. Состојбата на пациентката со најтешка повреда, нагмечување на белите дробови, која беше згрижена на КАРИЛ, се подобрува. - Таа сега самостојно дише и е префрлена на Клиниката за неврохирургија. Во Универзитетските клиники сè уште болнички се лекуваат осум пациенти од сообраќајната несреќа. И натаму сите се во стабилна здравствена состојба без загрозување на животот - изјави министерот за здравство Никола Тодоров. Според податоците од Министерството за здравство, на Трауматолотија нема новопримени пациенти, таму сè уште се хоспитализирани пет пациенти со контузија на граден кош, 'рбет, скршеница на лумбален прешлен. Во тек е оперативен зафат на еден од нив, кој има фрактури на неколку ребра и набиен граден кош. Состојбата на сите е добра и стабилна. На КАРИЛ се лекува еден пациент, кој е во стабилна здравствена ...
сите 2 | | | веќе видена

- Таа сега самостојно дише и е префрлена на Клиниката за неврохирургија. Во Универзитетските клиники се уште болнички се  лекуваат осум пациенти од сообраќајната несреќа. И натаму сите се во стабилна здравствена состојба без загрозување на живот, изјави денеска министерот за здравство Никола Тодоров одговарајќи на новинарско прашање. Според податоците од Министерството за здравство, на Трауматолотија нема новопримени пациенти, таму се уште се хоспитализирани пет пациенти со котузија на граден кош, кичма, скршеница на лумбален пршлен. Во тек е оперативен зафат на еден од нив, кој е со фрактури на неколку ребра и набиен граден кош. Состојбата на сите е добра и стабилна. На КАРИЛ се лекува еден пациент, кој е во стабилна здравствена состојба. На Неврохирургија има два пациенти, од кои еден со фрактура на черепот и крварења од увото, како и пациентката што повторно е вратена од КАРИЛ. 
сите 4 | | | веќе видена

Здравствената состојба на осумтемина повредени во несреќата кај Лозово, кои се сместени на хируршките клиники во Скопје се подобрува, соопшти министерот за здравство, Никола Тодоров. Полесно повредените се лекуваат во болниците во Штип и во Велес. Според податоците од Министерството за здравство, на Трауматолотија нема новопримени пациенти, таму се уште се хоспитализирани пет пациенти со котузија на граден кош, кичма, скршеница на лумбален пршлен. Во тек е оперативен зафат на еден од нив, кој е со фрактури на неколку ребра и набиен граден кош. Состојбата на сите е добра и стабилна. На КАРИЛ се лекува еден пациент, кој е во стабилна здравствена состојба. На Неврохирургија има два пациенти, од кои еден со фрактура на черепот и крварења од увото, како и пациентката што повторно е вратена од КАРИЛ.
сите 5 | | | веќе видена

Од понеделник 350 медицински тимови од здравствените домови во рамки на проектот Домашна визита ќе почнат да вршат патронажни посети во домовите на над 23 илјади лица од ранливи категории. Здравствени совети, услуги и нега ќе добијат лица корисници на туѓа нега, на надомест за глувост, надомест за слепило, мобилност и постојана парична помош, односно лица кои се во потешка здравствена состојба, работно неспособни, болни и изнемоштени, лица со инвалидност и лица кои имаат потешкотии во движењето. Како што најавија на денешната прес-конференција министрите за труд и социјална политика и за здравство Диме Спасов и Никола Тодоров, првенствено ќе бидат опфатени лица над 50 годишна возраст, а потоа и останатите лица од овие категори помлади од 50 години. - Станува збор за проширување на проектот Домашна визита со вклучување 23.464 постари лица над 50 години кои се со посебни потреби, вродена аномалија или неподвижни, како и лица со заболување кои водат до ментална или физичка попреченост и од различни причини не ...
сите 11 | | | веќе видена