СДПМ

Господине Шилегов, СДСМ ги врати пратеничките мандати. Кој е следниот чекор на партијата? Кандидатите за пратеници на Социјал- демократскиот Сојуз потпишаа изјави со кои не ги прифаќаат мандатите, а кои ќе бидат употребени во понатамошната постапка, бидејќи очекуваме дека Државната изборна комисија согласно законските надлежности ќе ги достави мандатите од СДСМ и до коалицијата. СДСМ во иднина ќе ги направи сите институционални, но и вон институционални потези кои ни стојат на располагање со цел Република Македонија да биде доведена во ситуација како држава да може да организира нормални, фер и демократски избори. Ние кажавме дека изборите не го признаваме, ниту изборниот процес, ниту изборните резултати, бидејќи се одвиваа во крајно недемократска – нефер атмосфера, под силен притисок и всушност за таквите избори најдобро зборува извештајот на ОБСЕ/ОДИХР којшто го прифатија и Стејт департментот и ЕУ. СДСМ во иднина ќе ги направи сите институционални, но и вон институционални потези кои ни стојат на ...
сите 5 | | | веќе видена

Од трите избирачки места со по еден регистриран гласач, во две избирачите излегле и гласале, а во местото 1.615 во општината Конче гласачот не излегол КУРИОЗИТЕТИ ОД ИЗБИРАЧКИТЕ МЕСТА Сите ги знаат главните бројки од изборите, за тоа колку гласови освоиле партиите и колку пратенички мандати добила секоја од нив, како и за процентот на одѕив и на претседателските и на парламентарните избори. Позната е целосната слика од преработката на податоците од 3.514-те избирачки места во 80 општини. Но во секое од нив поединечно резултатите се многу различни, а некои се своевиден куриозитет. Еве дел од нив. - Во делот од општината Кичево што е во шестата изборна единица, 90 отсто од излезените гласале за ДУИ. СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ заедно имаат одвај 1,5 отсто гласови. Тоа е најголема концентрација за една партија по општини. Во делот од Кичево што е во петтата единица, пак, ВМРО-ДПМНЕ освоила 50 отсто гласови, ДУИ 22 отсто, а СДСМ 18 отсто. - Во општината Желино, ВМРО-ДПМНЕ имало 11 гласа, претседателскиот кандидат Ѓорге ...
| | веќе видена

Двојната победа на изборите на ВМРО-ДПМНЕ е чиста како солза. Тоа го покажуваат извештаите на меѓународните монитори, кои имаат ситни забелешки, изјави хрватскиот европратеник Андреј Пленковиќ. Според него сега е време да се вложи силна динамика за брз почеток на пристапните преговори, како што веќе пет години по ред препорачува европската комисија. Пленковиќ, кој како пратеник на Хрватската демократска заедница е дел од Европските народни партии и еден од највлијателните во Комитетот за надворешни работи на Европарламентот, со критика до опозициската СДСМ. „Непризнавањето на резултатите на последните парламентарни избори во Македонија, но дури откако учествуваа на нив, најавата за враќање на мандатите, а без ниту една пријава до Државната изборна комисија, се чини е потег со кој Социјал-демократите сакаат сите околу себе да ги направат наивни. Зарем мислат дека македонскиот народ, но и ние во Европската унија, така лесно ќе го проголтаме она што се обидуваат да ни го сервираат?“, смета Пленковиќ.
| | веќе видена

Хрватскиот пратеник во Европскиот парламент, Андреј Пленковиќ, денеска упати критики кон опозициската СДСМ, откако Централниот одбор на оваа партија, синоќа одлучи да ги врати 34-те освоени пратенички мандати на неделните парламентарни избори. Како што јавува дописникот на МИА од Брисел, Пленковиќ, кој како пратеник на Хрватската демократска заедница (ХДЗ) е дел од Европските народни партии и еден од највлијателните во Комитетот за надворешни работи (АФЕТ) на Европарламентот, ја предупреди партијата на Зоран Заев дека “не се сите наивни”. - Непризнавањето на резултатите на последните парламентарни избори во Македонија, но дури откако учествуваа на нив, најавата за враќање на мандатите, а без ниту една пријава до Државната изборна комисија, се чини е потег со кој Социјал-демократите сакаат сите околу себе да ги направат наивни. Зарем мислат дека македонскиот народ, но и ние во Европската унија, така лесно ќе го проголтаме она што се обидуваат да ни го сервираат? Зарем СДСМ мисли дека сите сме наивни, ...
сите 2 | | | веќе видена

Хрватскиот пратеник во Европскиот парламент, Андреј Пленковиќ, денеска упати критики кон опозициската СДСМ, откако Централниот одбор на оваа партија, синоќа одлучи да ги врати 34-те освоени пратенички мандати на неделните парламентарни избори. Како што јавува дописникот на МИА од Брисел, Пленковиќ, кој како пратеник на Хрватската демократска заедница (ХДЗ) е дел од Европските народни партии и еден од највлијателните во Комитетот за надворешни работи (АФЕТ) на Европарламентот, ја предупреди партијата на Зоран Заев дека “не се сите наивни”. - Непризнавањето на резултатите на последните парламентарни избори во Македонија, но дури откако учествуваа на нив, најавата за враќање на мандатите, а без ниту една пријава до Државната изборна комисија, се чини е потег со кој Социјал-демократите сакаат сите околу себе да ги направат наивни. Зарем мислат дека македонскиот народ, но и ние во Европската унија, така лесно ќе го проголтаме она што се обидуваат да ни го сервираат? Зарем СДСМ мисли дека сите сме наивни, ...
сите 3 | | | веќе видена

Како што јавува дописникот на МИА од Брисел, Пленковиќ, кој како пратеник на Хрватската демократска заедница (ХДЗ) е дел од Европските народни партии и еден од највлијателните во Комитетот за надворешни работи (АФЕТ) на Европарламентот, ја предупреди партијата на Зоран Заев дека “не се сите наивни”. - Непризнавањето на резултатите на последните парламентарни избори во Македонија, но дури откако учествуваа на нив, најавата за враќање на мандатите, а без ниту една пријава до Државната изборна комисија, се чини е потег со кој Социјал-демократите сакаат сите околу себе да ги направат наивни. Зарем мислат дека македонскиот народ, но и ние во Европската унија, така лесно ќе го проголтаме она што се обидуваат да ни го сервираат? Зарем СДСМ мисли дека сите сме наивни, запрашува хрватскиот европратеник. Според Пленковиќ, тој како дел од АФЕТ на Европскиот парламент, но и поголемиот дел од европратениците, допрва ќе влезат во жестока борба и ќе вложат максимални напори за Република Македонија да ги започне преговорите ...
сите 4 | | | веќе видена

Хрватскиот пратеник во Европскиот парламент, Андреј Пленковиќ, денеска упати критики кон опозициската СДСМ, откако Централниот одбор на оваа партија, синоќа одлучи да ги врати 34-те освоени пратенички мандати на неделните парламентарни избори. Хрватскиот пратеник во Европскиот парламент, Андреј Пленковиќ, денеска упати критики кон опозициската СДСМ, откако Централниот одбор на оваа партија, синоќа одлучи да ги врати 34-те освоени пратенички мандати на неделните парламентарни избори. Како што јавува дописникот на МИА од Брисел, Пленковиќ, кој како пратеник на Хрватската демократска заедница (ХДЗ) е дел од Европските народни партии и еден од највлијателните во Комитетот за надворешни работи (АФЕТ) на Европарламентот, ја предупреди партијата на Зоран Заев дека “не се сите наивни”. - Непризнавањето на резултатите на последните парламентарни избори во Македонија, но дури откако учествуваа на нив, најавата за враќање на мандатите, а без ниту една пријава до Државната изборна комисија, се чини е потег со кој ...
сите 5 | | | веќе видена

Хрватскиот пратеник во Европскиот парламент, Андреј Пленковиќ, денеска упати критики кон опозициската СДСМ, откако Централниот одбор на оваа партија, синоќа одлучи да ги врати 34-те освоени пратенички мандати на неделните парламентарни избори. Како што јавува дописникот на МИА од Брисел, Пленковиќ, кој како пратеник на Хрватската демократска заедница (ХДЗ) е дел од Европските народни партии и еден од највлијателните во Комитетот за надворешни работи (АФЕТ) на Европарламентот, ја предупреди партијата на Зоран Заев дека “не се сите наивни”. - Непризнавањето на резултатите на последните парламентарни избори во Македонија, но дури откако учествуваа на нив, најавата за враќање на мандатите, а без ниту една пријава до Државната изборна комисија, се чини е потег со кој Социјал-демократите сакаат сите околу себе да ги направат наивни. Зарем мислат дека македонскиот народ, но и ние во Европската унија, така лесно ќе го проголтаме она што се обидуваат да ни го сервираат? Зарем СДСМ мисли дека сите сме наивни, ...
сите 6 | | | веќе видена

Хрватскиот пратеник во Европскиот парламент, Андреј Пленковиќ, денеска упати критики кон опозициската СДСМ, откако Централниот одбор на оваа партија, синоќа одлучи да ги врати 34-те освоени пратенички мандати на неделните парламентарни избори. Како што јавува дописникот на МИА од Брисел, Пленковиќ, кој како пратеник на Хрватската демократска заедница (ХДЗ) е дел од Европските народни партии и еден од највлијателните во Комитетот за надворешни работи (АФЕТ) на Европарламентот, ја предупреди партијата на Зоран Заев дека “не се сите наивни”. - Непризнавањето на резултатите на последните парламентарни избори во Македонија, но дури откако учествуваа на нив, најавата за враќање на мандатите, а без ниту една пријава до Државната изборна комисија, се чини е потег со кој Социјал-демократите сакаат сите околу себе да ги направат наивни. Зарем мислат дека македонскиот народ, но и ние во Европската унија, така лесно ќе го проголтаме она што се обидуваат да ни го сервираат? Зарем СДСМ мисли дека сите сме наивни, ...
сите 7 | | | веќе видена

Хрватскиот пратеник во Европскиот парламент, Андреј Пленковиќ, денеска упати критики кон опозициската СДСМ, откако Централниот одбор на оваа партија, синоќа одлучи да ги врати 34-те освоени пратенички мандати на неделните парламентарни избори. Како што јавува дописникот на МИА од Брисел, Пленковиќ, кој како пратеник на Хрватската демократска заедница (ХДЗ) е дел од Европските народни партии и еден од највлијателните во Комитетот за надворешни работи (АФЕТ) на Европарламентот, ја предупреди партијата на Зоран Заев дека „не се сите наивни”. - Непризнавањето на резултатите на последните парламентарни избори во Македонија, но дури откако учествуваа на нив, најавата за враќање на мандатите, а без ниту една пријава до Државната изборна комисија, се чини е потег со кој Социјал-демократите сакаат сите околу себе да ги направат наивни. Зарем мислат дека македонскиот народ, но и ние во Европската унија, така лесно ќе го проголтаме она што се обидуваат да ни го сервираат? Зарем СДСМ мисли дека сите сме наивни – ...
сите 9 | | | веќе видена