Заштита на животна средина

За распределба на Министерствата за транспорт и врски, финансии, како и Управата за јавни приходи кршат копјата меѓу ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ при договорот за формирање влада. Извори во партијата на Али Ахмети за Телеграф.мк брифираат дека работните тела на двете партии кои треба да ги „испеглаат“ разликите за поделба на министерските места, се среќаваат секојдневно. И едната и другата страна е свесна до каде може да одат во барањата во согласност со бројот освоени пратенички места. Шеесет и еден мандат што ги освои ВМРО-ДПМНЕ , наспрема 19 на ДУИ , ѝ даваат комоција да го води главниот збор во разговорите. - За ДУИ, речиси, сигурно се резервирани министерствата за Труд и социјална политика, за екологија, образование, вицепремиерските места за евроинтеграции и за спроведување на Рамковниот договор, како и министерското место во транспорт и врски. Новина е и тоа што за партијата веќе не е интересно министерството за одбрана. Главната причина што се нафативме да го водиме ова министерство - членството во НАТО, не ...
сите 79 | | | веќе видена

Од ДОМ очекуваат Законот за зеленило да биде усвоен во првите три месеци од новиот собраниски состав и новата влада. Со законот ќе бидат утврдени стандардите за заштитата и зачувување на градското зеленило, како и условите под кои ќе биде дозволено сечење на градски дрвја. Дотогаш, од ДОМ апелираат до сите општествени субјекти за воздржување од уништување на зеленилото во градовите. „Зајакнувањето на човечките, техничките и организациони капацитети на инспекторатите за заштита на животната средина во првата година од новата влада е исто така предмет на коалиционен договор помеѓу ДОМ и ВМРО-ДПМНЕ и ова силно ќе инсистираме да биде спроведено“, изјави Тони Ристов, портпаролот на ДОМ. Ивана Стојкова
сите 10 | | | веќе видена

Со овој закон ќе бидат уредени сите аспекти на заштитата и зачувувањето на градското зеленило, како и стандардите според кои ќе се врши заштитата. Законот ќе ги регулира и условите под кои ќе биде дозволено сечење на градски дрвја. Како што рече портпаролот на партијата Тони Ристовски според коалицискиот договор со ВМРО-ДПМНЕ, ДОМ очекува законот за зеленило да биде усвоен во првите три месеци од новиот собраниски состав и новата Влада на РМ. - Дотогаш ДОМ бара воздржување од страна на сите општествени субјекти од уништување на зеленилото во градовите, како еден од најважните фактори за квалитетот на урбаното живеење, истакна Ристовски. Тој додаде дека ДОМ ги поддржува граѓанските протести против загадувањето на Скопје од Железарница и апелира до надлежните инспекторати да ја зајакнат контролата на квалитетот на воздухот и загадувањето кое доаѓа од Железара, особено во попладневните и ноќните часови, како и во деновите на викендот. ДОМ очекува итна поправка и редовно одржување на инструментите за мерење на ...
сите 10 | | | веќе видена

ДОМ бара целосен мораториоум за уништување на урбаното зеленило до донесувањето на новиот Закон за зеленило. Со овој закон ќе бидат уредени сите аспекти на заштитата и зачувувањето на градското зеленило, како и стандардите според кои ќе се врши заштитата. Законот ќе ги регулира и условите под кои ќе биде дозволено сечење на градски дрвја. Како што рече портпаролот на партијата Тони Ристовски според коалицискиот договор со ВМРО-ДПМНЕ, ДОМ очекува законот за зеленило да биде усвоен во првите три месеци од новиот собраниски состав и новата Влада на РМ. - Дотогаш ДОМ бара воздржување од страна на сите општествени субјекти од уништување на зеленилото во градовите, како еден од најважните фактори за квалитетот на урбаното живеење, истакна Ристовски. Тој додаде дека ДОМ ги поддржува граѓанските протести против загадувањето на Скопје од Железарница и апелира до надлежните инспекторати да ја зајакнат контролата на квалитетот на воздухот и загадувањето кое доаѓа од Железара, особено во попладневните и ноќните часови, ...
сите 12 | | | веќе видена

Со овој закон, како што истакнуваат од партијата, ќе бидат уредени сите аспекти на заштитата и зачувувањето на градското зеленило, како и стандардите според кои ќе се врши заштитата. Дотогаш ДОМ бара воздржување од страна на сите општествени субјекти од уништување на зеленилото во градовите, како еден од најважните фактори за квалитетот на урбаното живеење. Со новиот закон, според коалициониот договор на ДОМ и ВМРО-ДПМНЕ, ќе се регулираат и условите под кои ќе биде дозволено сечење на градски дрвја. „ДОМ ги поддржува граѓанските протести против загадувањето на Скопје од Железарница и апелира до надлежните инспекторати да ја зајакнат контролата на квалитетот на воздухот и загадувањето кое доаѓа од Железара, особено во попладневните и ноќните часови, како и во деновите на викендот. Очекуваме итна поправка и редовно одржување на инструментите за мерење на нивото на загадување на воздухот на сите мерни станици, особено на онаа во Гази Баба, зашто се наоѓа на подрачјето директно изложено на загадувањето од ...
сите 13 | | | веќе видена

ДУИ е подготвена да го промени ставот околу легитимитетот на претседателот Ѓорге Иванов само доколку во државата се постигне консензус за промена на името. Ова вчера неофицијално го брифираа од партијата на Али Ахмети, откако нивните пратеници ја бојкотираа инаугуративната седница. Доколку се постигне договор со Грција, тоа ќе биде нивниот придонес за создавање позитивна политичка клима во надминувањето на најголемиот проблем со кој се соочува државата. За ДУИ непризнавањето на легитимитетот на Иванов не е проблем и не треба да се зема предвид при распределбата на ресорите, особени на оние кои имаат поделена надлежност со претседателот на државата. Оттука, не гледаат никаква причина да се откажат од министерството за одбрана, бидејќи како што велат, во мирновремени услови надлежностите се целосно поделени. Велат, нема да има проблем ни со Советот за безбедност бидејќи тој се свикува само кога има некаква закана, а изминатите пет години не одржа ниту една седница. Иако се' уште формално не се почнати ...
сите 52 | | | веќе видена

Решенијата на меѓуетничките предизвици лежат исклучиво во отворен и искрен дијалог за сите прашања. Социоекономскиот развој е важен, но не и единствен на долг рок, коментираат аналитичарите. Економијата и политиката на долгорочен социјално-економски развој на Македонија е еден од клучните фактори за стабилност и одржлив развој, но не и најважен сегмент за обезбедување релаксирани меѓуетнички односи и соживот. Освен посветеноста на економијата, во услови на се‘ уште кревки меѓуетнички односи во Македонија според познавачите е многу важно активно да се води дебата и да се бараат решенија за сите отворени прашања. Дел од аналитичарите коментираат дека економијата е само „капка во морето“ наречено лоши меѓуетнички односи, која сама по себе е недоволна да ги реши проблемите. Универзитетскиот професор Јове Кекеновски предупредува дека е потребно фокусирање на факторите што со години влијаат на меѓуетничките односи, а кои се комбинација од историски, социјалноекономски, но и политичко правни причини.Јове ...
| | веќе видена

УМС на ВМРО-ДПМНЕ се приклучи кон акцијата „ Да ја исчистиме Европа“ по иницијатива на Европската комисија по повод неделата на помалку отпадоци во Европа. По тој повод тие денеска организирано спроведоа еколошката акција со чистење на паркот во општина Чаир. „Секоја година илјадници тони отпадоци се наоѓаат во океаните, шумите плажите и зелените површини и во Европа и во светот. Главна причина за тоа е недостаток на совесност на населението. Од таа причина денес акцијата „ Да ја исчистиме Европа“ се спроведува низ целиот континент, а УМС на ВМРО-ДПМНЕ учествува на 10 мај со своите активности,“ истакна Маре Ушковска, потпретседател на УМС на ВМРО-ДПМНЕ. Таа потенцираше дека оваа акција е со цел да се крене свеста меѓу населението и да ги охрабри постапките кои ќе придонесат за почиста Македонија за сите нас.
| | веќе видена

УМС на ВМРО-ДПМНЕ се приклучи кон акцијата „ Да ја исчистиме Европа“ по иницијатива на Европската комисија по повод неделата на помалку отпадоци во Европа. По тој повод тие денеска организирано спроведоа еколошката акција со чистење на паркот во општина Чаир. -Секоја година илјадници тони отпадоци се наоѓаат во океаните, шумите плажите и зелените површини и во Европа и во светот. Главна причина за тоа е недостаток на совесност на населението. Од таа причина денес акцијата „ Да ја исчистиме Европа“ се спроведува низ целиот континент, а УМС на ВМРО-ДПМНЕ учествува на 10 мај со своите активности, истакна Маре Ушковска, потпретседател на УМС на ВМРО-ДПМНЕ. Таа потенцираше дека оваа акција е со цел да се крене свеста меѓу населението и да ги охрабри постапките кои ќе придонесат за почиста Македонија за сите нас.
сите 2 | | | веќе видена

УМС на ВМРО-ДПМНЕ се приклучи кон акцијата „ Да ја исчистиме Европа“ по иницијатива на Европската комисија по повод неделата на помалку отпадоци во Европа. По тој повод тие денеска организирано спроведоа еколошката акција со чистење на паркот во општина Чаир. Секоја година илјадници тони отпадоци се наоѓаат во океаните, шумите плажите и зелените површини и во Европа и во светот. Главна причина за тоа е недостаток на совесност на населението. Од таа причина денес акцијата „ Да ја исчистиме Европа“ се спроведува низ целиот континент, а УМС на ВМРО-ДПМНЕ учествува на 10 мај со своите активности, истакна Маре Ушковска, потпретседател на УМС на ВМРО-ДПМНЕ. Таа потенцираше дека оваа акција е со цел да се крене свеста меѓу населението и да ги охрабри постапките кои ќе придонесат за почиста Македонија за сите нас.
сите 3 | | | веќе видена