Гелал Абијевиќ

Македонците во Германија различно размислуваат за пратеникот на дијаспората во Собранието - од чисто формална и партиска функција, до реален помагач на иселениците. Затоа има и расположение да се излезе на гласање. Македонците кои живеат во Германија и кои се опфатени во изборната единица 7 (Европа и Африка) в сабота на 26 април (ден пред гласањето во татковината) во Берлин, Бон и Минхен ќе може да се изјаснат за еден од шестте кандидати кои се на листата и кои се заинтересирани да добијат едно од трите места во Собранието што се резервирани за македонските претставници на дијаспората. На листата се наоѓаат Ристо Манчев, кандидат на ВМРО-ДПМНЕ кој како претставник на изборната единица 7 го имаше мандатот во изминатиот собраниски состав. Негови ривали се Шпенд Саити од ДПА, Исмаил Белули од ДУИ, Стојадин Наумовски од политичката партија Достоинство, Енвер Османи од НДП и Гелал Абијевиќ од СДСМ. Дојче веле побара одговор на две прашања: колку Македонците од Германија се задоволни од нивниот ...
сите 3 | | | веќе видена