ТВМ

Тие што со години наназад беа најголемите, најгласните и најревносните противници на издавањето на јавните паркинг простори во градот под закуп или концесија со Јавно приватно партнерство, сега тоа истото им го предлагаат на народните избраници во општинскиот совет, велат од ОО на СДСМ. Портпаролот Александар Кузески кажа дека допрва охриѓани ќе бидат принудени да плаќаат огромни судски оштети поради со сила раскинатите и поништени договори за закуп и за концесија на паркинзите. „Пред извесно време паркинзите, од сопственост на општината, со одлука на Советот повторно му беа вратени на ЈП, но со ветување дадено до сите граѓани на Охрид дека ЈП само ќе стопанисува со нив. Сега, без никаков срам и намус, пред целата охридска јавност, Локалната власт на ДПМНЕ предлага одлука паркинзите повторно да се дадат под концесија, со јавно приватно партнерство. Скандалозно. Ние навистина се прашуваме - која е логиката на сето тоа, или подобро речено – чии интереси се во прашање – која е вистинската причина и зошто ...
сите 4 | | | веќе видена

На седницата на совет која е закажана за во вторник помеѓу точките на дневен ред се најде и „Предлог одлуката за давање согласност на одлуката за започнување на постапка за доделување на договор за воспоставување на Јавно приватно партнерство за имплементација на електронски систем за организирање и наплата за паркирање на јавните паркинг простори“. Оваа точка се искористи како погоден терен за прибирање политички поени. Партиите од опозицијата обвинуваат дека за она за што пред две години се фрлало со дрва и камења по претходната Локална власт која ги дала паркинзите под концесија, сега го прави оваа локална заедно со ЈП „Билјанини извори“. Директорот на ова јавно претпријатие, Ристе Мишев вели дека нема никаква поврзаност помеѓу тогашниот начин на работа и сегашниот. -Разликата помеѓу минатиот начин на управување на паркинзите и на идниот начин е тоа шро во минатото паркинзите беа целосно издадени под концесија, а сега во овој случај паркинзите ќе останат вп сопствемост на ЈП Билјанини извори. Изработена е ...
сите 6 | | | веќе видена