Верувања за Белиот петок-денеска не се пости, но денот се започнува со ова…

Прославата на Велигден продолжува. Денешниот ден меѓу православните верници е познат и како Трапав, Бел или Благ петок. Ова е петиот ден по Велигден, а овој ден се нарекува и Извор на излекување, затоа што верниците одат на блиските извори и се мијат, заради излекување од многу болести. Овој петок е инаку ден посветен на прославувањето на пресвета Богородица. Обичај е во зора да се оди на ...

⇐ DailyСтуденти ⇒