Верувања за Белиот петок-Денеска направете го ова

Ова е петиот ден по Велигден, а овој ден се нарекува и извор на излекување, затоа што верниците одат на блиските извори и се мијат, заради излекување од многу болести. Овој петок е инаку ден посветен на прославувањето на пресвета Богородица. Обичај е во зора да се оди на најблискиот извор или вода, каде се мие, пие вода, бере цвеќе, се весели и се враќа дома дури навечер.

⇐ DailyКурир ⇒