Едвард Лир, личниот учител на кралицата Викторија, прв направил патепиписи и цртежи од Битола и Охрид

Во Британската историја тој ќе остане запомнат како човекот кој го открил талентот за сликање на Кралицата Викторија која под негово менторство го изучувала сликањето кое прераснало од општо хоби во стаствена пасија. Денес во Лондон има огромен опус на ликовни дела од неа. Факт што малкумина го знаат. Поради тоа Едвард Лир често добивал големи суми пари за реализација на своите патеписни мисии ...

⇐ DailyМакедонија Денес ⇒