Денес е БАЛАКЛИЈА, празник на мајката БОЖЈА, прв петок по ВЕЛИГДЕН – направете го ова за бидете здрави и среќни

Источен петок, се вика уште и Извор на лекувањето, бидејќи тој ден верниците одат на најблискиот извор и се измиваат поради лекување од многу болести. На тој ден кој е посветен на прославувањето на Пресвета Богородица која на тој ден во богослужењето се нарекува Живоносен источник. Востановувањето на овој празник се случил во храмот крај еден извор блиску до Цариград кој се викал „Животоносен ...

⇐ DailyLady MK ⇒