Септемвриски топлотен бран ги скрати часовите на учениците

Од денеска до четврток наставата во училиштата и на факултетите ќе мора да заврши до 12 часот поради исклучително високите температури Од денеска до четврток наставата во училиштата и на факултетите ќе биде скратена и ќе трае до 12 часот. Новиот режим на работа на овие образовни институции го соопшти вчера министерот за образование, Панче Кралев, укажувајќи дека мерките се донесени во согласност со препораките на ресорната комисија при Министерството за здравство. Од Управата за хидрометеоролошки работи потврдуваат дека овие три дена земјава ќе биде зафатена од топлотен бран од жолта, алертна фаза и притоа се очекуваат тепереатури до 37 Целзиусови степени. - Мерките ќе важат од вторник до четврток, а потоа ќе се следи ситуацијата и доколку температурите не се намалат, ќе бидат преземени дополнителни мерки или ќе се продолжат истите - вели Кралев. Министерот апелира директорите и наставниците да ги прилагодат наставните планови и да одлучат како ќе ја распоредат наставата до 12 часот. Министерот за ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Поради најавата на метеоалармот од Управата за хидрометеоролошки работи за топлотен бран од втора, односно портокалова, фаза, кој ја зафати територијата на цела држава вчера, Комисијата за превенирање на последиците од топлотни бранови при Министерството за здравство донесе препораки за заштита на населението. Во текот на наредната недела конечно ќе настапи заладување Високите температури во септември ја натераа Комисијата за превенирање на последиците од топлотни бранови да размислува да прогласи вонредна состојба. Вчера и денес живата на термометарот достигна температура до 38 Целзиусови степени, кои не се паметат последните неколку години во овој период од годината. Поради најавата на метеоалармот од Управата за хидрометеоролошки работи за топлотен бран од втора, односно портокалова, фаза, кој ја зафати територијата на цела држава вчера и денес, Комисијата за превенирање на последиците од топлотни бранови при Министерството за здравство донесе препораки за заштита на населението. На предлог на Комисијата, ...
| | веќе видена | слични
6 копии

На предлог на Комисијата при Министерството за здравство за превенирање на последиците од топлотни бранови, а со цел заштита на населението, посебно на ризичните групи, Владата на Република Македонија им препорачува на образовните установи, денеска и утре да преземат активности за овозможување скратена настава за учениците до 12:00 часот. На воспитно-образовните установи (градинки) им се препорачува да не практикуваат физичка активност и да не ги изнесуваат децата на отворено во периодот од 11 до 16 часот. На работодавците им се препорачува во следните два дена да ги ослободат од работни обврски бремените жени и лицата над 60-годишна возраст, како и избегнување работа на отворено во периодот од 11 до 16 часот. На населението му се препорачува да се почитуваат општите мерките за превенција од топлотни бранови и заштита на здравјето, како што се избегнување директна изложеност на сонце, консумација на лесна храна и течности, носење светла и лесна облека, како и редовно земање на предложената терапија од ...
| | веќе видена | слични

Oбразовните установи денеска и утре да преземат активности за одржување скратена настава за учениците до 12:00 часот, а работодавците да ги ослободат од работни обврски бремените жени и лицата над 60-годишна возраст. Ова се препораките на Владата за заштита на населението од влијанието на топлотниот бран што повторно ја зафати Македонија. Согласно предлогот на Комисијата при Министерството за здравство за превенирање од високи температури, Владата на градинките им препорачува да не практикуваат физичка активност и да не ги изнесуваат децата на отворено во периодот од 11 до 16 часот. Работодавците, пак, во следните два дена не треба да ги ангажираат вработените на отворено од 11 до 16 часот. На населението му се препорачува да ги почитува општите мерки за превенција од топлотни бранови и заштита на здравјето, избегнување директна изложеност на сонце, консумација на лесна храна и течности, носење светла и лесна облека, како и редовно земање на предложената терапија од лекар. Комисијата при Министерството ...
| | веќе видена | слични

Топлотен бран од втора, односно портокалова фаза ќе ја зафати територијата на цела држава денеска и утре со температури многу повисоки од вообичаените за овој период, кои во поедини региони ќе достигнат и до 37 степени Целзиусови, соопшти Министерството за здравство. Поради топлотниот бран, Владата донесе препораки образовните установи, во следните два дена да преземат активности за овозможување скратена настава за учениците до 12.00 часот, градинките да не практикуваат физичка активност и да не ги изнесуваат децата на отворено во периодот од 11 до 16 часот. Владата им препорачува на работодавците, во следните два дена, да ги ослободат од работни обврски бремените жени и лицата над 60 годишна возраст, како и избегнување работа на отворено во периодот од 11 до 16 часот. Исто така, се препорачува до населението да се почитуваат општите мерките за превенција од топлотни бранови и заштита на здравјето, како што се избегнување директна изложеност на сонце, консумација на лесна храна и течности, носење светла ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Скопје, 14 септември - Поради најавите за топлотен бран што денеска и утре ќе ја зафати земјата, Комисијата при Министерството за здравство за превенирање на последиците од топлотни бранови упати препораки за заштита на населението. На вчерашната седница на Комисијата, беше донесена одлука да се препорача скратените часови во училиштата да продолжат, а во градинките децата да не бидат изведувани надвор во периодот од 11 до 16 часот. Покрај тоа, до работодавците е упатена препорака да ги ослободат од работа бремените жени и лицата постари од 60 години. Метеоролозите за денеска и утре најавија топлотен бран со температури и до 37 Целзиусови степени.
| | веќе видена | слични

Високите температури во септември ја натераа Комисијата за превенирање на последиците од топлотни бранoви да размислува да прогласи вондредна состојба. Денеска и утре, живата на термометарот ќе достигне температура до 38 Целзиусови степени, кои не се паметат последните неколку години во овој период од годината. Македонската влада по трет пат донесува препораки ова лето, бремените жени и лицата постари од 60 години да бидат ослободени од работни обврски, но овој пат директно не се спомнати градежните работници. Во соопштението стои да се избегнува работа на отворено во периодот од 11 до 16 часот. Освен овие препораки, во наредните два дена, додека трае топлотниот бран се препорачува образовните установи да работат со скратени часови, а во градинките децата да не се изнесуваат надвор во периодот од 11 до 16 часот. Лекарите апелираат да се почитуваат вообичаените мерки, да се носи лесна и светла облека, да се јаде повеќе овошје и зеленчук и да се избегнува мрсна храна, да се пијат течности и хроничните болни ...
| | веќе видена | слични

Овие мерки се преземени по најавата на метео - алармот од Управата за хидрометеоролошки работи за топлотен бран од втора, односно портокалова фаза, кој ќе ја зафати територијата на цела држава денеска и утре , со температури многу повисоки од вообичаените за овој период. На предлог на Комисијата при министерството за здравство за превенирање на последиците од топлотни бранови, а со цел заштита на населението, посебно на ризичните групи, владата на Република Македонија им препорачува на образовните установи, и денеска и утре да преземат активности за овозможување скратена настава за учениците до 12:00 часот. Овие мерки се преземени по најавата на метео - алармот од Управата за хидрометеоролошки работи за топлотен бран од втора, односно портокалова фаза, кој ќе ја зафати територијата на цела држава денеска и утре , со температури многу повисоки од вообичаените за овој период, кои во поедини региони ќе достигнат и до 37 степени целзиусови. Во соопштението од министерството за здравство се ...
| | веќе видена | слични

Владата на Република Македонија им препорачува на образовните установи, денеска и утре да преземат активности за овозможување скратена настава за учениците до 12:00 часот. Мерката е на предлог на Комисијата при Министерството за здравство за превенирање на последиците од топлотни бранови, а со цел заштита на населението, посебно на ризичните групи. На воспитно-образовните установи (градинки) им се препорачува да не практикуваат физичка активност и да не ги изнесуваат децата на отворено во периодот од 11 до 16 часот. На работодавците им се препорачува во следните два дена да ги ослободат од работни обврски бремените жени и лицата над 60-годишна возраст, како и избегнување работа на отворено во периодот од 11 до 16 часот. На населението му се препорачува да се почитуваат општите мерките за превенција од топлотни бранови и заштита на здравјето, како што се избегнување директна изложеност на сонце, консумација на лесна храна и течности, носење светла и лесна облека, како и редовно земање на предложената терапија ...
| | веќе видена | слични

"Македонија овие два дена ќе биде зафатена од топлотен бран од втора, портокалова фаза, со температури многу повисоки од вообичаените за овој период, кои во некои региони ќе достигнат и до 37 степени Целзиусови.Поради овие најави, на предлог на Комисијата при Министерството за здравство за превенирање, со цел заштита на граѓаните, а посебно на ризичните групи, Владата им препорачува на образовните установи, денеска и утре да преземат активности за овозможување скратена настава за учениците до 12:00 часот.Препораките стигнуваат и до градинките, децата во период од 11 до 16 часот да не изнесуваат на отворено и да не се практикува физичка активност.Во наредните два дена работодавците треба да ги ослободат од работа бремените жени и лицата над 60-годишна возраст.На населението му се препорачува да се почитуваат општите мерките за превенција од топлотни бранови и заштита на здравјето, како што се избегнување директна изложеност на сонце, консумација на лесна храна и течности, носење светла и лесна облека, како и ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Како што веќе најавивме, од утре па во текот на следниот период територијата на нашата држава ќе биде пов влијание на возок воздушен притисок (антициклон) кој ...
сите 202 | | | веќе видена

Владата на Црна Гора го утврди предлог-законот за ратификација на Протоколот за пристап на Република Северна Македонија во НАТО и го достави до Парламентот за ...
сите 153 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 239 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) ќе донираат средства во висина од 1.200.000 денари како помош за семејствата на настраданите во ...
сите 251 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 122 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп вечерва прогласи вонредна состојба за да добие пристап до милијарди долари за изградба на ѕид долж границата меѓу САД и ...
сите 90 | | | веќе видена

Десерт кој ќе го обожавате! 2 јајца 1 чаша шеќер 1 чаша млеко 1 чаша мелени бисквити 50 гр чоколадо 60 гр путер 1 кесичка прашок за печиво 1 чаша брашно 1 чаша ...
сите 96 | | | веќе видена

Како што соопштија од собраниската прес-служба, покани се испратени до претседателите на Европскиот парламент, на Парламентарното собрание на НАТО, на ...
сите 108 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Септемвриски топлотен бран ги скрати часовите на учениците

Од:
До кого (е-маил):
Порака: