Се урива објектот„Космос„ во Гази Баба

Општинските власти во Гази Баба утринава околу започнаа акција за уривање на објектот „Космос“ во скопската населба Ќерамидница. Причина за интервенцијата на градежните власти неофицијално е непочитување на Законот за градба. Местото на настанот го обезбедуваат десетици полициски припадници кои не дозволуваат да се пријде на зградата која треба да е висока 65 метри, а досега се изградени 4 ката над земја. Сопственикот на објектот, пратеникот Фијат Цаноски тврди дека причина за акцијата на градежниот инспекторат е што тие утврдиле дека првиот кат од објектот е изграден 1метар и 43 сантиметри над дозволената кота. Причина за интервенцијата на градежните власти на оваа скопска општина неофицијално е непочитување на Законот за градба. Местото на настанот го обезбедуваат десетици полициски припадници кои не дозволуваат да се пријде на зградата која треба да е висока 65 метри, а досега се изградени 4 ката над земја. Сопственикот на објектот, пратеникот Фијат Цаноски тврди дека причина за акцијата на градежниот ...
| | веќе видена | слични

Општината Гази Баба почна да урива, Државниот градежен инспекторат ја поддржа, градот Скопје ја покри со сумите за неплатени комуналии, а СДСМ, партијата преку која инвеститорот Фијат Цановски стана пратеник, препозна политичка заднина во целата акција Работниците веднаш почнаа да го отстануваат утврдениот вишок Станбено-деловниот комплекс „Космос“ ќе се сруши целосно, за да може одново да се изгради, но според дозволата за градба, објаснуваат од општината Гази Баба, чии инспектори почнаа да го уриваат луксузниот објект на кејот на Вардар. Воедно, сопственикот на објектот, пратеникот и бизнисмен Фијат Цановски, ќе треба да ги уплати сите комуналии што ги побаруваат надлежните, иако самиот тврди дека не заостанува. Цановски објаснува дека размислува дали ќе продолжи со изградбата на објектот и додава дека одлуката во голема мера зависи од нанесената штета, а ќе ја донесе при крајот на месецов. - Имавме голем интерес од граѓаните, а некои од нив и потпишаа договори со кои резервираа станови. Тие уплаќаа ...
| | веќе видена | слични

Ќе ги вратиме парите на станарите на "Космос" "Во текот на наредната недела, ќе свикаме состанок на сите граѓани кои купиле стан во комплексот и согласно со сите преддоговори граѓаните ќе ги добијат назад парите коишто ги уплатиле", објаснуваат од фирмата-инвеститор "Фине" Доо Скопје Парите уплатени за становите во комплексот "Космос", кој во понеделникот се рушеше поради неправилности, ќе им бидат вратени на купувачите. Од фирмата-инвеститор "Фине" доо Скопје велат дека ќе се постапи онака како што предвидуваат потпишаните преддоговори и Законот за облигациони односи. "Во текот на наредната недела, откога ќе го знаеме исходот по сите жалби и тужби што ги поднесовме до институциите, ќе свикаме состанок со сите граѓани кои купиле стан во комплексот. На тој состанок ќе присуствува директорот Фијат Цаноски и ќе се договорат со купувачите за следните чекори. Согласно сите преддоговори што се потпишани, ќе се вратат парите што граѓаните ги платиле до сега", објаснуваат од фирмата-инвеститор. Во понеделникот, ...
| | веќе видена | слични

Работниците што се ангажирани на уривање на станбено-деловниот комплекс „Космос“ и вчера изутрина, на државен празник, уште од 6 часот беа на улица „Перо Наков“ број 96. На работниците и вчера им асистираше полицијата, но, за разлика од првиот ден, полициските сили вчера беа преполовени. Супермодерниот објект „Космос“, зад чија изградба стои фирмата „Фине“, односно бизнисменот и актуелен пратеник Фијат Цаноски, веќе два дена е цел на оркестирани напади од државите институции, кио тврдат дека станува збор за дивоградба. Случувањата поврзани со „Космос“, во кој освен 562 стана, предвидено е да има и здравствена установа, детска градинка, маркет и ротирачки ресторан, почнаа уште во понеделникот во раните утрински часови. Многубројни полициски сили, меѓу кои и припадници на специјалните единици, за кои и самиот инвеститор Цановски, тврдеше дека ги имало повеќе од 500, беа распоредени на поширок терен со што секое приближување до „Космос“ беше невозможно. „И мене како сопственик и инвеститор, кога дојдов ...
| | веќе видена | слични

Отстапувањето од дозволената висина на објектот е 1,43 метри. Од општината велат дека инвеститорот на терен одбегнувал да ги даде на увид плановите за градба. Затоа била ангажирана приватна геодетска компанија чии мерки покажале отстапки од планот Продолжува уривањето на станбено-деловниот комплекс Космос. Општинските власти немаат намера да отстапат во намерите да ги казнат инвеститорите за отстапувањето во висината на градбата од еден метар и четириесет и три сантиметри. Уривањето продолжи и вчера под силно полициско обезбедување. Од општина Гази Баба за ВЕЧЕР велат дека еден од инвеститорите, Фијат Цаноски во петокот во 16:00 часот откако бил известен дека објектот ја надминува дозволената висина, побарал дополнително одобрение за делот од објектот кој е изграден спротивно на дозволата за градба. Градоначалникот на општина Гази Баба Тони Трајковски вели дека во текот на изградбата инвеститорот на терен одбегнувал да ги даде на увид плановите за градба. Откако градежната инспекторка се посомневала во ...
| | веќе видена | слични

Општината планира да го срамни со земја станбениот комплекс на пратеникот Фијат Цаноски и да ја активира хипотеката за ненаплатените комуналии, која се состои од имоти на Водно, во Маџари и во Струга Уривањето на станбениот комплекс „Космос“ на бизнисменот и пратеник Фијат Цаноски ќе продолжи и денеска со несмален интензитет, велат во Општина Гази Баба. Според нив, ќе се урива со механизација, целосно, односно шесте досега изградени ката. Акцијата најмногу ги погодува оние што веќе уплатиле станови, но нивната драма засега се случува далеку од очите на јавноста. Завчера наутро неколку граѓани што уплатиле стан во „Космос“ нервозно гледаа што се случува. - Платив 15 проценти од сумата. Ова што се прави е сурово. Срамота. Нека ни кажат каде да купиме стан. До кога вака? - изјави еден купувач. Зградата што сега се урива требаше да има 18 ката со 600 стана, од 50 до 120 квадратни метри, кои се продаваа по цена од 840 до 950 евра за квадрат. Од фирмата „Фине“, која го гради комплексот, не сакаа да кажат колку ...
| | веќе видена | слични

Уривањето на станбено деловниот комплекс „Космос“, во сопственост на пратеникот Фијат Цановски, продолжи и денеска.. околу објектот повторно имаше силно полициско обезбедување. Цановски и денеска тврди дека зад уривањето на Космос, имало политика. Уверува дека сите клиенти кои уплатиле аванс за стан, не треба да се грижат, бидејќи, ако одлучи повторно да не ја гради зградата, парите ќе им ги врати на клиентите. Уште им порача дека не треба да стравуваат од нов Фиком. На обвинувањата од градоначалникот на Гази Баба дека Цановски не ги плаќа редовно ратите за комуналии, инвеститорот на Космос тврди дека последна платена уплата е за месец јуни. Единствено не било платено за јануари и февруари, период, кога како што тврди Цановски, општината му ја одзела дозволата за градба, по што, повторно му ја вратила. Од општина Гази Баба, уште вчера најавија дека ќе ја активираат хипотеката за објектот, со оборазложение дека инвеститорот должи за уредување на градежното земјиште. Тој на општината и на градот Скопје, само ...
| | веќе видена | слични

Веќе втор ден градежни работници ангажирани од општината Гази Баба го уриваат станбено деловниот комплекс Космос чиј сопственик е Фиат Цановски. И денеска полицијата не дозволуваше пристап до самото градилиште.Влез не му е дозоволен ниту... Веќе втор ден градежни работници ангажирани од општината Гази Баба го уриваат станбено деловниот комплекс Космос чиј сопственик е Фиат Цановски. И денеска полицијата не дозволуваше пристап до самото градилиште.Влез не му е дозоволен ниту на Цановски кој тврди дека целата постапка е одмазда од власта и монтиран политички процес, бидејќи на изборите настапил во коалиција со опозициската СДСМ. Фиат Цановски вели: - Инспекторката на 30мај пред изборите не утврдила ниту една забелешка кога била на градилиштето.Но по изборите после месец и половина кога опозицијата не победи издава решение за уривање на објектот без право на жалба.Спроведува записник кој не сме го добиле.Сето ова има голема политичка заднина. Ги отфрли вчерашните обвинувања на градоначалникот на ...
| | веќе видена | слични

Втор ден како градежниот инспекторат и општина Гази Баба го уриваат стамбено – деловниот комплекс „Космос“ Сопственикот на „Космос“ центарот Фијат Цановски, во наредниот период во консултација со правни експерти, ќе реши дали да продолжи да се бори со градежниот инспекторат и ќе го гради објектот или сепак ќе им ги врати парите на граѓаните кои дале учество за да купат стан во комплексот. Цановски, по вчера започната акција на уривање на неговиот објект, а која продолжи денеска, вели дека иако власта сака пред јавноста да го прикаже како прекршител на законот, сепак кај него се правните аргументи и вистината. Тој и денеска со куп документи пред камерата на Алсат М велеше дека неговиот комплекс се гради според одобрената дозвола издадена од општина Гази Баба. Според него, граѓаните кои му дале доверба и решиле да склучат купопродажен договор за стан или деловен објект, не треба да бидат загрижени. „Сите кои имаат купено станови и оние кои сега склучуваат договори за купување стан, нека не се плашат. Јас ќе ...
| | веќе видена | слични

Откако Фијат Цановски почна да го гради објектот „КОСМОС“, различен од оној за кој добил дозвола и без соодветна документација, општината Гази Баба од вчера започна со отстранување на градбата, во согласност со заложбите за борба против урбаната мафија и заштита на граѓаните од злоупотреби и градежни измами. Сериозни повреди на Законот за градење и констатирани неправилности и нелегални дејствија во текот на изградбата на „КОСМОС“, се јавија уште при градбата на првиот кат кој бил 1,43 метри повисоко од дозволеното, а промени имало и кај внатрешното уредување. Инспекциите излегле на терен, каде и заклучиле дека градењето на објекот не е во согласност со одобрениот проект. Го информирале за тоа инвеститорот Цановски кој поднел измени на проектот до општината, но оттаму нема одобрение за измените. Цановски вчера нападна, со цел да се одбрани. Градел без дозвола, но процесот на отстранување на градбата го смета за монтиран процес против него. Кршел закони, но тој ќе ги тужи инспекторката, градоначалникот, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Две недели по распишувањето на претседателските избори, а во исчекување на кандидатот со кој ќе влезе во изборна трка владејачкото мнозинство, „Макфакс“ ...
сите 212 | | | веќе видена

Наглата промена на времето, односно брзиот продор на многу студената воздушна маса која се спушта од Русија од утрешната ноќ како и во сабота ќе услови ...
сите 201 | | | веќе видена

Пронајдените лични работи на патниците од автобусот „Дурмо турс“, а кои жителите на селото Ласкарци ги донесоа во ТВ21, се предадени во полициската станица во ...
сите 215 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

ВМРО-ДПМНЕ нема да учествува на претстојниот состанок на процесот „Жан Моне“, дознава „Независен весник“. Висок партиски функционер брифира дека за својата ...
сите 247 | | | веќе видена

Дали сте подготвени да платите повеќе за одмор без пластика? Заслужено да уживате, а притоа да придонесувате против загадувањето на животната средина. Тоа е ...
сите 91 | | | веќе видена

Коалиција од 16 американски сојузни држави, предводени од Калифорнија, ја тужи администрацијата на претседателот Доналд Трамп поради неговата одлука за ...
сите 104 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Се урива објектот„Космос„ во Гази Баба

Од:
До кого (е-маил):
Порака: