А1 престана да емитува програма

Скопје – Згасна А1 телевизија. По 18 години емитување на програма сношти телевизијата прекина со зрачење во етерот. „Со решение донесено од Основниот Суд Скопје 2 Скопје, е отворена стечајна постапка над „Трговското радиодифузно друштво А1 телевизија Дооел Скопје – во стечај“ со седиште на ул. „Перо Наков“ број 60, Скопје. Во член 62 став 1 алинеја 4 од Законот за радиодифузна дејност е утврдено дека дозволата за вршење на радиодифузна дејност престанува да важи по сила на закон во случај на стечај или ликвидација“, соопшти вечерва Агенција за електронски комуникации. Директорот на Агенцијата за електронски комуникации, како што стои во соопштението, вчера донел Решение со кое престануваат да важат одобренијата за користење на радиофреквенции во радиодифузната дејност издадени од Агенцијата за електронски комуникации на корисникот „Трговско радиодифузно друштво А1 телевизија Дооел Скопје – во стечај“.
| | веќе видена | слични

Согласно член 62, став 1, алинеја 4 од Законот за радиодифузна, како што посочи, е утврдено дека дозволата за вршење на радиодифузна дејност престанува да важи по сила на закон, во случај на стечај. - По сила на законот, по објавувањето на стечајот на овој правен субјект, Агенцијата за електронски комуникации има должност да констатира дека и се одзема одобрението за користење на фреквенциите, појасни Орданоски. Коментирајќи ги реакциите на Здружението на новинари на Македонија, директорот на АЕК истакна дека никој од ЗНМ не контактирал со него, во врска со овој случај. Тој ги повика претставниците на ЗНМ доколку сакаат да разговараат со него за, како што рече, во иднина да не се доаѓа до непријатни ситуации. Орданоски истакна дека нивното решение се однесува само на одземање на фреквенциите, а не и на имотот како што беше објавено во некои медиуми. Тој посочи дека доколку телевизијата ги подмири долговите и излезе од стечајот, постои можност за враќање на фреквенцијата. А1 телевизија е под стечај како ...
| | веќе видена | слични

Скопје, 31 јули 2011 (МИА) - Фреквенциите на А1 телевизија се законски одземени, изјави директорот на Агенцијата за електронски комуникации Роберт Орданоски за една од националните телевизии. Согласно член 62, став 1, алинеја 4 од Законот за радиодифузна, како што посочи, е утврдено дека дозволата за вршење на радиодифузна дејност престанува да важи по сила на закон, во случај на стечај. - По сила на законот, по објавувањето на стечајот на овој правен субјект, Агенцијата за електронски комуникации има должност да констатира дека и се одзема одобрението за користење на фреквенциите, појасни Орданоски. Коментирајќи ги реакциите на Здружението на новинари на Македонија, директорот на АЕК истакна дека никој од ЗНМ не контактирал со него, во врска со овој случај. Тој ги повика претставниците на ЗНМ доколку сакаат да разговараат со него за, како што рече, во иднина да не се доаѓа до непријатни ситуации. Орданоски истакна дека нивното решение се однесува само на одземање на фреквенциите, а не и на имотот како што ...
| | веќе видена | слични

По повеќе од 18 години постоење, од саботата, најстарата приватна телевизија во државава престана да емитува програма. Одлуката за „гаснење“ на А1 телевизија ја донесе Агенцијата за електронски комуникации (АЕК). „Со решение на Основниот суд Скопје 2-Скопје е отворена стечајна постапка за Трговското радиодифузно друштво ’А1 телевизија ДООЕЛ Скопје – во стечај’, со седиште на улица ’Перо Наков‘ број 60 во Скопје. Во член 62 став 1 алинеја 4 од Законот за радиодифузна дејност е утврдено дека дозволата за вршење радиодифузна дејност престанува да важи по сила на закон во случај на стечај или ликвидација“, соопшти Агенцијата за електронски комуникации. Оттаму и појаснување дека во согласност со одредбата од Законот за електронски комуникации било утврдено дека „одобренијата за користење радиофреквенции по сила на закон престануваат да важат со престанок на важење на дозволата за вршење радиодифузна дејност“. Имено, врз основа на наведените законски одредби, директорот на Агенцијата донел решение со кое ...
| | веќе видена | слични

Фреквенциите на А1 телевизија се законски одземени, изјави синоќа директорот на Агенцијата за електронски комунакации Роберт Орданоски во дневникот на „Сител“. Согласно член 62, став 1, алинеја 4 од Законот за радиодифузна, дозволата за вршење на радиодифузна дејност престанува да важи по сила на закон, во случај на стечај, посочи Орданоски. Тој истакна дека доколку телевизијата ги подмири долговите и излезе од стечајот, постои можност за враќање на френквенцијата. Поради неплатен данок од околу 9 милиони евра и долгови од околу 20 милиони евра А1 од неодамна е под стечај, а против сопстеникот на телевизијата Велија Рамковски и дваесетина негови соработници и управители на сестрински фирми поведена е судска постапка за затајување на данок, перење пари и злосторничко здружување. OhridNews ЗНМ, МИМ и Синдикатот реагираат за згаснувањето на А1 ТВ
| | веќе видена | слични

А1 телевизија од саботата престана да емитува програма откако Агенцијата за електронски комуникации и ги одзема фреквенцијата и опремата. Како што соопштија од АЕК, А1 телевизија престанала да емитува програма во согласност со Законот за електронски комуникации. - Со решение на Основниот суд Скопје 2 Скопје отворена е стечајна постапка над трговското радиодифузно друштво А1 телевизија д.о.о.е.л. Скопје во стечај со седиште на ул. Перо Наков" број 60, Скопје. Во член 62 став 1 алинеја 4 од Законот за радиодифузна дејност е утврдено дека дозволата за вршење радиодифузна дејност престанува да важи по сила на закон во случај на стечај или ликвидација, соопшти Агенција за електронски комуникации. Додека Советот за радиодифузија неколку дена дебатираше за тоа дали на АЕК треба да му соопшти дека поради стечајот прекинала важноста на дозволата за работа на А1 или за тоа треба да се почека доверителите да прогласат ликвидација, директорот на Агенцијата за електронски комуникации повикувајќи се на законите, донел ...
| | веќе видена | слични
10 копии

ЗНМ, МИМ и Синдикатот со реакција за згаснувањето на А1 Начинот на кој Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) на 30 јули 2011 година ја укина фреквенцијата на националната телевизија А1 претставува груба повреда на Законот за радиодифузната дејност и на надлежностите на Советот за радиодифузија. Укинувањето на фреквенцијата е направено без одлука за одземање на дозволата на А1 од страна на Советот за радиодифузија , кое е единственото тело надлежно за спроведување на Законот за радиодифузната дејност. Согласно членот 55 од овој Закон, одобрението за користење фреквенции, АЕК го издава само врз основа на одлука за доделување дозвола за радиодифузна дејност, од што јасно произлегува дека АЕК не може своеволно да го одземе ова одобрение без акт на Советот за радиодифузија. Нагласуваме дека ваквата повреда на законската постапка е спротивна на Препораката 2000 (23) на Советот на Европа за независните регулаторни тела во радиодифузијата, според која овие тела се единствено надлежни за доделување и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

По 18 години А1 од синоќа повеќе не зрачи во етерот. Агенцијата за електронски комуникации ја одзеде френкфенцијата на телевизијата која од пред пет дена е во стечај. Како на екранот, празно е и во и околу зградата од каде емитуваше телевизијата. Објектот на медиумот е под клуч. Влезот им е дозволен само на чуварите и малкумината вработени во А2 телевизија. Стечајниот управник Ацо Петров објасни што се случувало синоќа во телевизијата. - „ Дојдоа службени лица од Агенцијата за електронски комуникации. Констатираа дека се емитува програма. Не бев присутен во моментот но телефонски ме информираа и вработените кои ја пуштаат програмата и инспекторите- дека има решение за одземање на фрекфенцијата. По решение понатаму е постапено. Никаква опрема не е одземена.“ Стечајниот управник сепак не сакаше да се впушта во толкување дали одлуката на АЕК е оправдана или не. Од Агенцијата со соопштение објаснија дека решението е согласно законите за радиодифузна дејност и електронски комуникации. Поточно дека со ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Директорот на Агенцијата за електронски комунакации Роберт Ордановски, до дневникот на Сител телевизија истакна дека фреквенциите на А1 се законски одземени. Тој нагласи дека согласно член 62 став 1 алинеја 4 од Законот за радиодифузна е утврдено дека дозволата за вршење на радиодифузна дејност престанува да важи по сила на закон во случај на стечај. Ордановски истакна дека по сила на законот, по објавувањето на стечајот на овој правен субјект, Агенцијата за електронски комунакации има должност да констатира дека и се одзема одобрението за користење на френквенциите. Директорот на АЕК Ордановски коментирајќи ги денешните реакции на Здружението на новинари на Македонија, истакна дека никој од ЗНМ не контактирал со него, во врска со овој случај. Тој испрати покана до ЗНМ, нивни претставници доколку сакаат да разговараат со него за во иднина да не се доаѓа до непријатни ситуации. Роберт Ордановски истакна дека нивното решение се однесува само на одземање на френквенциите, а не и на имотот како што беше ...
| | веќе видена | слични

"Престанокот на важноста на дозволата за работа на А1 беше по сила на законот согласно член 62 од Законот за радиодифузија. Ова настапува во моментот на прогласување и впишување на стечајот во Централниот регистар. Ние имаме должност согласно Законот за електронски комуникации во тој момент да постапиме со одземање на фреквенциите", појасни директорот на Агенцијата за електронски комуникации во дневникот на Сител.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На фер, слободни и демократски избори победи Стево Пендаровски во првиот изборен круг. Победата на Пендаровски во првиот круг најавува уште поголема поддршка ...
сите 167 | | | веќе видена

Како што почна така и заврши изборниот ден во четирите општини од крајниот исток на државата. Во Делчево до 18:30 часот во мирна и демократска атмосфера своето ...
сите 253 | | | веќе видена

Под влијание на силно југозападно воздушно струење веќе е започнат транспорт на прашина и на песок што значи дека и атмосферата понатаму ќе биде доста ...
сите 174 | | | веќе видена

Одборот за одбрана на Џулијан Асанж ќе организира јавен состанок во Лондон на 26 април за да добие поддршка за основачот на „Викиликс“ и да испрати силна ...
сите 42 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

А1 престана да емитува програма

Од:
До кого (е-маил):
Порака: