Од септември зелениот картон – 60 евра за цела година

2 копии

Владата на денешната прва седница одлучи зелениот картон за патничките возила од 1. септември да се намали на 60 евра за цела година, додека товарните возила ќе плаќаат по 280 евра. За патничките возила до 66 киловати зелениот картон ќе изнесува 60 евра, за патничките возила над 66 киловати 90 евра, додека на товарните возила цената на зелениот картон се намалува од 450 евра на 280. Владата одлучи да ги укине месечните, тримесечните и шестмесечните зелени карти и за патничките и за товарните моторни возила. Граѓаните на Македонија досега плаќаа највисока цена на зелениот картон од сите земји во регионот која се движеше од 40 евра за еден месец до 150 евра за цела година.
| | веќе видена | слични

Новата Влада на вчерашната прва седница донесе сет на економски мерки предвидени во Манифестот.Министерот за финансии и вицепремиер Ставрески гостин во вестите во 19 часот. Новата Влада на вчерашната прва седница донесе сет на економски мерки предвидени во Манифестот. Зелениот картон од септември ќе поевтини, данокот на додадена вредност кај туристичките услуги и маслото за јадење ќе се намали од 18 на 5%. Усвоен е и предлог-закон за помош при купување стан или куќа со тоа што се предвидуваат два начина, учество на државата во вид на субвенција при плаќање на ратите за станбен кредит и помош во учеството за обезбедување на кредитот. Кај првиот модел државата плаќа половина од месечната рата во првите 5 години за кредит од 50 илјади евра. Кај вториот, државата плаќа половина од учеството за кредит со тоа што сумата не смее да надмине 25% од вредноста на заемот. Какви ќе бидат буџетските импликации од овие мерки. Дали е потребен ребаланс и дали Македонија ќе издаде евро обврзница ...
| | веќе видена | слични

"На вечерашната саботна владина седница беа донесени повеќе мерки, ветени во предизборниот период и кои имаат за цел да ја подобрат бизнис климата и целокупниот стандард на граѓаните. Покрај намалувањето на Зелниот картон, ДДВ-то за туристичките услуги и за маслото за јадење и покрај укинувањето на данокот на добивка за фирмите кои имаат годишен приход помал од 3 милиони денари, Владата донесе мерка до која се условува увозот на пченица и брашно. Оваа мерка особено ќе допринесе да не се намали откупната цена на пченицата, која претставуваше сериозен проблем на земјоделците во изминатиов период. Со мерката се предвидува за секој увезен килограм пченица да бидат откупени 3 килограми, а за секој килограм увезено брашно задолжителен е откуп на 4 килограми од домашните производители. Исто така се забранува извоз на пченица во период од 3 месеци. Во понеделник владата ќе ги разгледува прашањата поврзани со евроинтеграцијата на Македонија. Исто така пристигнаа и првите позитивни критики од транспортерите и ...
| | веќе видена | слични

Поевтиниот зелен картон голем дел од граѓаните ќе ги чини поскапо. Причина за ова е укинувањето на зелениот картон со важност од еден месец кој чинеше околу 40 евра. Илјадници граѓани кои ја користеја оваа... Поевтиниот зелен картон голем дел од граѓаните ќе ги чини поскапо. Причина за ова е укинувањето на зелениот картон со важност од еден месец кој чинеше околу 40 евра. Илјадници граѓани кои ја користеја оваа опција, главно за време на годишните одмори, сега ќе мораат да вадат годишен зелен картон кој ќе ги чини 60 или 90 евра, во зависност од силината на моторот на возилата. Според проценките на осигурителните компании, станува збор за околу 20 илјади возила или една шестина од вкупниот број зелени картони кои се вадат во период од една година. Сепак од Националното биро за осигурување со став дека новите цени ќе ги намалат трошоците на најголем дел од граѓаните. - Јас ќе ви кажам еден друг податок. Речиси 20.000 возила во текот на една година, од различни причини, ваделе повеќе зелени картони со важност ...
| | веќе видена | слични
2 копии

По конституирањето на Владата во четвртокот на полнок, функционерите од Извршната власт одржуваат седници секој ден, на кој што се донесуваат нови владини мерки. Аналитичарите сметаат дека овие мерки треба да ги заташкаат предавањето на јазикот, знамето и бранителите со амнестијата на терористите од 2001. На денешната владина седница беше донесена мерка која има за цел да ги заштити земјоделците, во насока на пласман на пченицата, а со тоа и сите останати граѓани преку спречување на евентуално покачување на цената на брашното. Премиерот Никола Груевски при неговото гостување во дневникот на Сител истакна дека со новата владина мерка се предвидува условување на увозот на пченицата и брашното. Тоа значи секој кој ште ќе увезе 1 килограм пченица ќе мора да откупи дополнителни 3 килограми од помашните производители, а за секој килограм брашно задолжителен е откупот на 4 килограми од домашната понуда. Со оваа мерка се спречува намалување на откупната цена на пченицата, која што претставување проблем на ...
| | веќе видена | слични

Зелениот картон многумина македонски граѓани од септември ќе ги чини повеќе од досега. По вчерашната владина одлука, со која за автоодговорност во странство ќе се плаќа само годишно, од 60 до 90 евра, граѓаните кои со автомобил одат во странство само за време на годишниот одмор, ќе треба да издвојат повеќе пари за оваа давачка. Возачите на автомобил со помалку од 80 коњски сили, кои досега плаќаа по 40 евра за еден месец, сега ќе плаќаат по 60 евра. Поскапувањето ќе биде уште поголемо за возачите на поголеми автомобили, кои само за да одат на одмор ќе треба да платат 50 евра повеќе од досега. Дел од граѓаните сметаат дека оваа давачка треба целосно да се укине, или сите возачи да плаќаат помала сума, која би била вклучена во регистрацијата. Од друга страна, владината мерка за зелениот картон ќе им одговара на граѓаните кои често патуваат надвор од земјата, како трговците, жителите на пограничните области и оние кои службено одат во соседните земји. За транспортерите, пак, годишниот зелен картон поевтинува ...
| | веќе видена | слични

Граѓаните кои купуваат зелен картон за да одат еднаш годишно на море со свој автомобил од оваа година ќе плаќаат речиси илјада денари повеќе за да ги користат своите возила надвор од границите на Македонија. кои патуваат еднаш годишно велат дека за нив е скапо, а други за други пак, идеалната цена на зелениот картон за една година би била 5 односно 10 евра. „Скапо е, за тие што работат не е скапо, ама за тие што сакаат да одат на гости е скапо. Да речеме, во Косово или Прешево да одиш е 60 евра, еднаш или двапати ќе одиш годишно, скапо е. Мислам дека е скапо“ велат граѓаните. Во Бугарија, зелениот картон оди со регистрацијата на возилото, доплатата е симболична од неколку евра. Слични цени има и во повеќе други земји од Европската Унија. Сепак важно е да се напомене дека регистрацијата на возилата нема да поскапи, бидејќи се одеше и на таа варијанта. Со одлуката која владата ја донесе вчера се укинаа месечениот, тримесечениот и шестмесеечниот зелен картон и за патничките и за товарните моторни возила. ...
| | веќе видена | слични

Вчерашната одлука на владата од септември да поевтини зелениот картон за патничките и товарните возила донесе поделени мислења кај граѓаните. Додека едните се среќни што за да извадат годишен зелен картон ќе плаќаат 60 односно 90 евра за други ова певтинување е мало и бараат уште пониски цени. За граѓаните кои се позитивно изненадени од одлуката на владата ова претставува можност да патуваат со автомобил, а за оние кои работат со камиони одлична шанса и голем попуст. „Мислам дека е добар чин, до сега зелениот картон беше скап, особено за нас што работиме со камиони, најевтиниот беше 27.500 денари, сега рече премиерот Груевски дека е 280 евра, тоа е одлично, на пример, ние имаме три камиони, за секој има попуст од 200 евра, тоа е 600 евра, многу добро, или пак за коли што за една година платиле 9.700 денари, сега рече дека е 90 евра и ова е одлично, одлични одлуки“. „Досега не патував со кола, меѓутоа можеби сега ќе ја искористам шансата“. „Видете, зелениот картон треба да биде поевтин затоа што сега е летна ...
| | веќе видена | слични

Владата на својата прва седница, меѓу останатите мерки, донесе и одлука за комплетно менување на начинот на наплата на зелениот картон, кој го плаќаат сите сопственици на моторни возила при излез од земјава. Во оваа одлука се соржани три мерки. Првата се однесува на намалувањето на зелениот картон во траење од една година и неговата цена е намалена од 160 евра на 60 евра за патнички возила до 66 киловати, а од 160 на 90 евра за автомобили над 66 киловати. Вториот дел од одлуката се однесува на товарните возила за кои цената на годишниот зелен картон падна од 450 на 280 евра. И третата мерка во оваа одлука се однесува на укинувањето на можноста за купување на зелени картони во времетраење од 1, 3 или 6 месеци. Ваквата одлука навистина ќе значи поевтинување за товарните возила што редовно вршат транспорт надвор од земјата, како и за сопствениците на автомобили, кои, исто така, во текот на годината редовно или почесто патуваат во странство, најчесто од деловни причини. Мерката ќе им дојде и како олеснување на ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Од први септември годинава поевтинува зелената карта за патничките и товарните моторни возила, се намалува данокот на додадена вредност од 18 на 5 отсто за туристичките услуги и за прометот и увозот на суровото масло кое се употребува при производството на масло за јадење, а даночните обврзници чиј вкупен приход остварен претходната година по сите основи не изнесува повеќе од три милиони денари целосно ќе бидат ослободени од обврската за плаќање данок на добивка. Ова се само дел од мерките што ги донесе Владата на првата седница кои, како што соопшти премиерот Никола Груевски, ќе ја подобрат бизнис климата, ќе имаат позитивно влијание врз стандардот на граѓаните и ќе ги подобрат можностите на компаниите. Владата донесе и Предлог-закон за субвенционирање кредити за купување стан и куќа. - Годишната зелена карта за патничките возила до 66 киловати поевтинува од 160 евра на 60, за патничките возила над 66 киловати од 160 евра на 90, а за товарните возила цената на зелениот картон се намалува од 450 евра на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Членките на Советот за соработка во Персискиот Залив (ГЦЦ), што го сочинуваат арапските монархии од регионот, започнаа со зајакнати безбедносни патроли во ...
сите 166 | | | веќе видена

Стево Пендаровски веќе ги постави кадровските основи на неговиот кабинет. Генерален секретар на претседателската служба е досегашниот владин портпарол Миле ...
сите 214 | | | веќе видена

Пресреќна сум што фотографијата фантатстично се вклопи во пораката на песната – биди горда со она што си! Не давај никој да ти ги сосече крилјата!, раскажува ...
сите 258 | | | веќе видена

Тамара Тодевска која со песната „Proud“ го освои осмото место на евровизиското финале во Тел Авив, што е најголем успех за земјава досега на Евросонг, вечерва ...
сите 211 | | | веќе видена

Слушајќи го претседателот на САД, Доналд Трамп, тој практично звучи како отпадник во сопствената администрација: осамен службеник подготвен да прифати дека ...
сите 84 | | | веќе видена

Претседателот на мандатно – имунитетната комисија Павле Богоевски ќе ја води комисиската расправа за одземање на пратеничкиот мандат на поранешниот премиер ...
сите 199 | | | веќе видена

Цената на нафтата на светските берзи порасна на 73 долари за барел поради намалувањето на понудата и загриженоста поврзана со нов можен прекин на испораката од ...
сите 120 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Од септември зелениот картон – 60 евра за цела година

Од:
До кого (е-маил):
Порака: